5/2/15

Ελεύθερο πνεύμα και πατριωτισμός τιμήθηκαν από το Σύλλογο Κωνσταντινουπολιτών

Ελεύθερο πνεύμα και πατριωτισμός τιμήθηκαν από το Σύλλογο Κωνσταντινουπολιτών

Μπορεί να μικρύνει η Πόλη; Ασφαλώς όχι. Κι όμως χθες, στο ιστορικό κτήριο του Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών στην Καλλιθέα, όπου έγινε η τελετή για την ευλογία της νέας χρονιάς και την κοπή της βασιλόπιτας, πολίτικης βεβαίως, είχε κανείς την αίσθηση ότι βρισκόταν σε μια μικρή Κωνσταντινούπολη.
Η ιδιαίτερα γοητευτική πολίτικη λαλιά, τα λαμπερά πρόσωπα των ανθρώπων που γεννήθηκαν και έζησαν στη Βασιλεύουσα, η ανταλλαγή ευχών που θύμιζε βεγγέρα, έφερε την Κωνσταντινούπολη στην Αθήνα. 

Η τελετή δεν ήταν αφορμή μόνο για το απάντημα των Κωνσταντινουπολιτών. Αυτό συχνό είναι, μια και το κάνουν τακτικό οι πλούσιες δραστηριότητες του συλλόγου, όπως τις απαρίθμησε στην εισηγητική του ομιλία και ο πρόεδρος Αντώνης Λαμπίδης. Στο σύλλογο βρίσκει κανείς από μαθήματα Ευρωπαϊκής Ιστορίας και εκμάθηση τουρκικών, μέχρι σκάκι, μουσική, αγιογραφία, αλλά και κοπτική-ραπτική και παραδοσιακό κέντημα.
Ήταν όμως πάνω από όλα αυτή η τελετή μια σύναξη... τροφή για σκέψη, που υπηρετεί ουσιαστικά την επιδίωξη του συλλόγου για τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης αλλά και την ευαισθητοποίηση των μελών σε τρέχοντα θέματα. Αυτός ο σύλλογος, που ιδρύθηκε πριν από 87 χρόνια τέτοιες μέρες, δίνει μάχη για τα απαράγραπτα δικαιώματα της μειονότητας στην Πόλη, όπως είπε ο κ. Λαμπίδης, αλλά αναδεικνύει και το πνευματικό υπόβαθρο του ελληνισμού, που φυλάττει Θερμοπύλες.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών, Αντώνης Λαμπίδης
Όλες οι διδασκάλισσες της Κωνσταντινούπολης που αγωνίζονταν και αγωνίζονται δεκαετίες τώρα για την ελληνική παιδεία σε ένα εχθρικό περιβάλλον, ενίοτε κάνοντας και «ανταρτοπόλεμο», όπως χαρακτηριστικά είπε ο γ.γ. του Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών Φοίβος Κουβαράς, τιμήθηκαν στο πρόσωπο της Μαρίκας Κοντοπούλου, διευθύντριας για χρόνια της Αστικής Σχολής Ζαππείου και μετέπειτα ιδρύτριας του Συνδέσμου Ιωακειμειάδων στην Αθήνα.
Η ιστορία της Ελληνίδας δασκάλας, που όπως τόσες άλλες δίδαξε ήθος και αρετές, είναι απίστευτη αλλά και τόσο όμοια με ανάλογες Ελλήνων εκπαιδευτικών της Πόλης που κλήθηκαν να επιτελέσουν ένα εθνικό έργο. Απούσα ήταν από την τελετή η κ. Κοντοπούλου, γεννηθείσα το 1922, λόγω ενός ατυχήματος που την έχει καθηλώσει στο Γηροκομείο Κωνσταντινουπολιτών, όπου δούλεψε ως εθελόντρια 25 χρόνια! Παρούσα όμως ήταν με το πνεύμα και τη σκέψη της που αποτυπώθηκε στην επιστολή η οποία αναγνώστηκε στην αίθουσα από τον γ.γ. της Εστίας Κωνσταντινουπόλεως, Ιωάννη Καραγιαννόπουλο.

Πέραν
Η ετέρα τιμή της βραδιάς επιφυλάχτηκε στον Σάββα Καλεντερίδη, για τα πεπραγμένα του οποίου μίλησε ο τέως αντιπρόεδρος του Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών και νυν μέλος του ΔΣ Γιώργος Κεχαγιαδόπουλος. Αναφέρθηκε στην πορεία ζωής του αντισυνταγματάρχη ε.α., σημερινού εκδότη και αεί πατριώτη, δανειζόμενος τα λόγια του αντιπτεράρχου ε.α. Παναγιώτη Μπαλέ από το βιβλίο του Παρακαταθήκες Αετών*, ότι στην υπόθεση Οτζαλάν ο Καλεντερίδης «με ψυχραιμία και καθαρό μυαλό ξέπλυνε μέρος της ντροπής από το όνειδος της παράδοσης ενός ικέτη στα χέρια των διωκτών του». Ο Π. Μπαλές ήταν ο άνθρωπος που ως διοικητής της ΕΥΠ στα τέλη του 1991, και σε εποχές έντασης στο Αιγαίο και κρίσιμες για τον ελληνισμό, έστειλε τον Καλεντερίδη στην Τουρκία.

Ο πρόεδρος Αντώνης Λαμπίδης απονέμει τιμητική πλακέτα στον Σάββα Καλεντερίδη υπό το βλέμμα του τ. αντιπροέδρου, Γιώργου Κεχαγιαδόπουλου
Συγκινημένος αποδέχτηκε τη διάκριση ο Σάββας Καλεντερίδης, κάνοντας λόγο για μια ξεχωριστή «ηθική τιμή». Υπηρέτησε ο Σ. Καλεντερίδης σε ένα κρίσιμο πόστο, στην Τουρκία, για χρόνια. Η ιστορία της ζωής του εκεί δεν έχει γραφτεί ακόμα, «μέχρι η ίδια η πατρίδα να το αποφασίσει». Ποιος ήταν όμως ο αφρός της εμπειρίας του;

«Όταν άδολα υπερασπίζεσαι την πατρίδα μπορείς να νικήσεις πολύ υπέρτερους εχθρούς που ακόμα και σήμερα την επιβουλεύονται».
Εξιστορώντας τα κίνητρα δημιουργίας του εκδοτικού οίκου Ινφογνώμων, όταν αναγκάστηκε να φύγει από το στρατό, ο Σ. Καλεντερίδης πρόσθεσε ένα ακόμα απαύγασμα γνώσης ζωής: «Μπορεί να διακόπηκε η σταδιοδρομία μου, αλλά αν θέλει κανείς μπορεί να προσφέρει από οποιοδήποτε μετερίζι».
Ολοκληρώνοντας, ο Σ. Καλεντερίδης έστειλε ένα βαρύνον μήνυμα στους παρευρισκομένους: «Στους Έλληνες», είπε, «ο πατριωτισμός γεννιέται μέσα στα σπίτια τους. Οφείλουμε να υπερασπιζόμαστε τη γεωγραφική επικράτεια που είναι σήμερα η Ελλάδα, όμως πρέπει να ορίσουμε και την πολιτιστική μας επικράτεια, που είναι πολύ μεγαλύτερη και είναι καθήκον μας να την υπερασπιζόμαστε».
Ενώπιον εκατοντάδων παρευρισκομένων, μεταξύ των οποίων ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, η αναπληρωτής υπουργός τουρισμού Έλενα Κουντουρά, ο δήμαρχος Καλλιθέας Δημήτρης Κάρναβος και η βουλευτής ΝΔ, πρώην υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Σοφία Βούλτεψη, ο Σάββας Καλεντερίδης έδωσε την είδηση ότι ο Ινφογνώμων θα εκδώσει το βιβλίο για την ιστορία του συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών που καταγράφει την πορεία των προσφύγων από το 1928 και εντεύθεν – κάτι που λίγα λεπτά νωρίτερα είχε ζητήσει από του βήματος ο τ. αντιπρόεδρός του Γ. Κεχαγιαδόπουλος.
Η πίτα ευλογήθηκε πριν κοπεί ενώ την ευλογία και τις ευχές τους απέστειλαν ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος.
Αξιοσημείωτο και το μήνυμα του διευθυντή του Ζωγραφείου Λυκείου Γιάννη Δεμιρτζόγλου, που αναγνώστηκε στην τελετή. Να είναι το 2015 «χρονιά με λιγότερα προβλήματα και περισσότερες λύσεις». Είθε!
Έρση Βατού
Πηγή: Pontos News

*Παρακαταθήκες Αετών
Στο βιβλίο αυτό, ο πρώην Διοικητής της ΕΥΠ, Αντιπτέραρχος Μπαλές, αναφερόμενος στη συνεργασία που είχε με τον Σάββα Καλεντερίδη, στη σελ. 373 του βιβλίου αναφέρει τα εξής:
"Στο ΥΠΕΞ είχα άψογη και εξαιρετικά εποικοδομητική συνεργασία με τους Υπουργούς Αντ. Σαμαρά και Μιχ. Παπακωνσταντίνου, την Υφυπουργό Βιργινία Τσουδερού και τους αρμοδίους καθ’ ύλην διπλωματικούς παράγοντες, στο δε Υπουργείο Εθνικής Αμύνης ομοία συνεργασία με τους τότε Αρχηγούς ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Ιω. Βερυβάκη, τον «πρύτανη» της Στρατιωτικής Διπλωματικής στα Βαλκάνια, και τον Στρατηγό Δημ. Σκαρβέλη, που αξιώθηκε να καταλάβει ακαδημαϊκή έδρα, όπως και με την εξαίρετο Αρχηγό ΓΕΣ Στρατηγό Ευστάθιο Καπραβέλο. Όλοι τους συνέδραμαν την Υπηρεσία με εξαίρετους επιτελικούς αξιωματικούς που είχε ανάγκη, με κορυφαίους τον Ταγματάρχη Σάββα Καλεντερίδη (1)  - γνωστότατο ανά το πανελλήνιο, και όχι μόνο, από την υπόθεση Οτζαλάν και το ιστορικό ντοκουμέντο-βιβλίο του με τίτλο: «ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΟΤΖΑΛΑΝ: Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ», με πωλήσεις άνω των 15.000 αντιτύπων - αξιωματικό που έφερε σε πέρας επιτυχώς πλήθος λεπτών και επικίνδυνων αποστολών εντός και εκτός της ελληνικής επικρατείας, τον αεικίνητο και ακατοπόνητο Διευθυντή Στρατιωτικών Πληροφοριών Συνταγματάρχη Αναξαγόρα Σπιτά, τον εξίσου αποτελεσματικό Διευθυντή ηλεκτρονικών πληροφοριών Αντισυνταγματάρχη Νικόλαο Γαλούση, τον Αντισυνταγματάρχη Γιάννη Ποζαπαλίδη, κ.ά. Θα ήταν δε παράλειψή μου εάν δεν ανέφερα και την άψογη συνεργασία με την Ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας και τους επί μέρους φορείς της στην εξάρθρωση του κοινού εγκλήματος, όπως την Δίωξη Ναρκωτικών με επικεφαλής τον εντιμότατο και εξαιρετικά αποτελεσματικό Στρατηγό Δημήτρη Αποστολόπουλο, τον αποκαλούμενο και Κάλαχαν, δεινό διώκτη των εμπόρων του χώρου, και την σημαντική επίσης συνδρομή της ΕΛΑΣ στον τομέα της αντικατασκοπείας με κορυφαίο επιτελή τον τότε Υποδιευθυντή Α’ και νυν Αντιστράτηγο ε.α. Παύλο Μυρογιάννη, ειδικό επί των εσωτερικών υποθέσεων και των θεμάτων ασφαλείας της Υπηρεσίας.

 (1) Σάββας Καλεντερίδης: Αξιωματικός υψηλών επιδόσεων, προικισμένος με εξαιρετικά επιχειρησιακά και διοικητικά προσόντα, γλωσσομαθής, που εργάσθηκε άψογα και έφερε σε πέρας επιτυχώς όλες τις αποστολές που του ανετέθησαν. Εργάστηκε αθόρυβα, με πρωτόγνωρη ευρηματικότητα, θέτοντας αλλεπάλληλες φορές σε κίνδυνο τη δική του ζωή αλλά και της οικογένειάς του, προσφέροντας εξαιρετικά πολύτιμες πληροφορίες για την εθνική ασφάλεια της Πατρίδος μας. Και όλα αυτά κινούμενος χωρίς ίχνος φόβου σε ένα απολύτως εχθρικό περιβάλλον -την περίοδο εκείνη οι σχέσεις των δυο χωρών ήταν πολύ τεταμένες- χωρίς να επιδιώκει την προβολή και χωρίς να στοχεύει την υπηρεσιακή του ανέλιξη.
Ο Σάββας Καλεντερίδης είναι ένας ιδεολόγος και οραματιστής αξιωματικός, ακούραστος και ανεξάντλητος και θεωρώ πως το γεγονός ότι η Υπηρεσία τον ενέπλεξε σε μια αποστολή που ήταν βέβαιο εξ αρχής πως θα αποτύχει, οδήγησε στη δημιουργία ασφυκτικών συνθηκών που τον οδήγησαν σε παραίτηση. Αξιοσημείωτη είναι η ψυχραιμία και το καθαρό μυαλό με το οποίο χειρίστηκε την Υπόθεση Οτζαλάν, στο Ναϊρόμπι, που ξέπλυνε μέρος της ντροπής από το όνειδος της παράδοσης ενός ικέτη στα χέρια των διωκτών του και μάλιστα των Τούρκων. Τα όσα επακολούθησαν και τα βέλη που εστράφησαν εναντίον του από τους πρωταγωνιστές της παράδοσης Οτζαλάν στους Τούρκους, του έκλεισαν όλους τους δρόμους και τον εξανάγκασαν σε παραίτηση, εξέλιξη που σηματοδότησε μια μεγάλη απώλεια για το Στράτευμα, στο οποίο η πορεία του προδιαγραφόταν λαμπρή. Επειδή ο όλος χειρισμός από πλευράς Υπηρεσίας ήταν τουλάχιστον ατυχής και εξαιρετικά οδυνηρός και βλαπτικός για τον ίδιο, εύχομαι σύντομα η Πολιτεία, απονέμοντας δικαιοσύνη, να τον αποκαταστήσεις στον βαθμό που δικαιούται. Τέλος, θεωρώ επιβεβλημένη -και προτείνω προς τούτο την ανάληψη σχετικής πρωτοβουλίας εκ μέρους των τότε προϊσταμένων του Αρχηγών ΓΕΣ, που γνωρίζουν την προσφορά του στην Πατρίδα- στην οποία πρωτοβουλία μετ’ ευχαριστήσεως, και με την άδειά τους βέβαια, θα μπορούσε να συμμετάσχει και ο γραφών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.