29/6/15

Οι γεωπολιτικές πτυχές της κρίσης χρέους στην Ελλάδα, ο Σαμαράς, ο Τσίπρας και ο ΓΑΠ

Δείτε τι γράφαμε στις 1 Φεβρουαρίου
Μπορεί η Ελλάδα να λειτουργήσει ως ο δούρειος ίππος των ΗΠΑ και του υπερεθνικού κεφαλαίου στην Ε.Ε. και την Ευρωζώνη;
Του Σάββα Καλεντερίδη
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που ισχυρίζονται ότι η Ε.Ε. αντιμετωπίζει μια πολύ σοβαρή κρίση χρέους που θέτει σε κίνδυνο τη συνοχή αλλά και τη συνέχειά της ως ιστορικό εγχείρημα και ότι η Ελλάδα, βοηθούντος του Γιώργου Παπανδρέου, τους Στρος Καν και όλων εκείνων των κέντρων που εκπροσωπούν οι ως άνω δυο… κύριοι, αποτέλεσε το πειραματόζωο, για να δημιουργηθούν οι κατάλληλοι μηχανισμοί και συνθήκες και στη συνέχεια να αντιμετωπιστεί με έναν συγκεκριμένο τρόπο και επ' ωφελεία τους η κρίση χρέους της Ευρωζώνης.
Επίσης, δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι η Ουάσιγκτον και ο αγγλωσαξωνικός παράγοντας επιχειρεί να επωφεληθεί από την όλη κατάσταση και να εκμεταλλευθεί τη διαδικασία αντιμετώπισης της κρίσης χρέους της Ευρωζώνης, για να αποκτήσει τη δυνατότητα διαρκούς χειραγώγησης της Ε.Ε., με στρατηγικό στόχο από τη μια πλευρά να μην αποτελέσει η ενωμένη Ευρώπη έναν αυτόνομο γεωπολιτικό παίκτη στην παγκόσμια σκηνή και στην περιοχή και από την άλλη να έχει τη δυνατότητα να τη χρησιμοποιεί για την αναχαίτιση της Ρωσίας. Η στάση της Ε.Ε. και ο ρόλος που παίζει στην εμφάνιση και στην εξέλιξη της κρίσης στην Ουκρανία, αλλά και στην ακύρωση του αγωγού South Stream, αποτελούν στην ουσία απόδειξη των παραπάνω.
Αν δε προσπαθήσει κανείς να ψάξει και να βρει τι κρύβεται πίσω από την αρνητική στάση στο ευρώ και την άρνηση να ενταχθούν στην Ευρωζώνη κυρίως το Λονδίνο, αλλά και οι σκανδιναβικές χώρες -πλην Φινλανδίας, η οποία είναι μια άλλη περίπτωση, με ειδικές σχέσεις με τη Γερμανία-, είναι πολύ πιθανόν να εντοπίσει την επιρροή της Ουάσιγκτον στις χώρες αυτές, με τις οποίες διατηρεί παραδοσιακά στρατηγικούς δεσμούς και σχέσεις.
Αν είναι σωστό το ως άνω σκεπτικό, τότε είμαστε υποχρεωμένοι να αναζητήσουμε τη σχέση που έχουν οι γεωπολιτικές επιδιώξεις της Ουάσιγκτον αλλά και των υπερκρατικών κέντρων που ελέγχουν τη ροή του χρήματος και του χρέους των κρατών παγκοσμίως, από τη μια πλευρά στους τρόπους με τους οποίους εμφανίστηκε η κρίση στην Ελλάδα και κυρίως στις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν για να μπει η Ελλάδα στο μνημόνιο και στα όσα υπέγραψαν οι κυβερνήσεις των μνημονίων και από την άλλη πλευρά στο ρόλο που καλείται να παίξει η κυβέρνηση Τσίπρα από τούδε και στο εξής, εκούσα άκουσα, στους προαναφερθέντες γεωπολιτικούς σχεδιασμούς.
Και λέμε εκούσα άκουσα, γιατί και ο ταύρος, όταν μπαίνει σε υαλοπωλείο, δεν έχει συνείδηση του τι ακριβώς πράττει, πάντως σημασία έχει ότι τα κάνει όλα γυαλιά καρφιά και... κλαίει ο υαλοπώλης μαγαζάτορας!!!
Όσο αφορά τις συνθήκες που μας οδήγησαν στο μνημόνιο, ο Αντώνης Σαμαράς έχασε μια ευκαιρία να βοηθήσει τη χώρα και να γραφτεί το όνομά του στην ιστορία. Γιατί αν γινόταν κάτι τέτοιο, αν αναζητούσε τους ενόχους και τους παρέπεμπε στη δικαιοσύνη, αυτό θα αποτελούσε απόδειξη ότι ο ίδιος θέλει να συνεχίσει να υπάρχει πολιτικά και ότι αυτή η χώρα θέλει να συνεχίσει να υπάρχει σχετικώς ελεύθερη και ανεξάρτητη. Και γι’ αυτό λέμε ότι αν ο Σαμαράς είχε το θάρρος να ερευνήσει το ρόλο του ΓΑΠ, του Γεωργίου της ΕΛΣΤΑΤ και ορισμένων εκ των κηπουρών του σε όλη αυτή την υπόθεση των μνημονίων, θα γραφόταν στην Ιστορία.
Αντ’ αυτού, προτίμησε να πάρει δίπλα του και να είναι στο «κάδρο» σε κάθε δημόσια εμφάνισή του, ακριβώς πίσω του, σαν να ήταν κυριολεκτικώς η σκιά του, τον κ. Παπασταύρου, της λίστας Λαγκάρντ και ό,τι βρίσκεται πίσω της! Αν νόμισε ότι αυτό θα τον σώσει ή ότι με τέτοιες επιλογές θα τον γράψει η ιστορία, έκανε τραγικό λάθος, που είναι αμφίβολο αν είναι δυνατόν να διορθωθεί!
Όσον αφορά τις συνθήκες και τα όσα υπογράφηκαν με τα μνημόνια, ο κλήρος έπεσε στον Αλέξη να τα διαλευκάνει.
Φυσικά, όπως και ο προκάτοχός του, θα πέσουν πάνω του τα προβλήματα της ρευστότητας, των μισθών και των συντάξεων, αλλά και των λαϊκίστικων και δημαγωγικών υποσχέσεων που έδωσε προεκλογικά προς κάθε... πικραμένο, για να αρπάξει την καρέκλα της εξουσίας. Και όλη αυτή η κατάσταση, ίσως αποτελέσει γι' αυτόν ένα βολικό άλλοθι. 
Δηλαδή, όπως ο Σαμαράς μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν έκανε την κάθαρση και ακολούθησε τον γνωστό δρόμο, γιατί από την μια τον πίεζαν οι ανάγκες της χώρας και η αναγκαιότητα να παραμείνει η χώρα στο ευρώ και από την άλλη ήταν δέσμιος του ΠΑΣΟΚ και του Βενιζέλου αλλά και των κέντρων με τα οποία διατηρούσαν στενούς δεσμούς και διαύλους στενοί συνεργάτες του, έτσι και ο Τσίπρας θα επικαλείται την ανάγκη της διαπραγμάτευσης από μηδενική βάση με τους δανειστές και έτσι δεν άνοιξε μέτωπα στο εσωτερικό, επειδή χρειαζόταν και η εθνική ομοψυχία. Άλλωστε, βήμα προς βήμα κι αυτός πέφτει στην παγίδα και γίνεται δέσμιος σημαντικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ, τα οποία ως άτομα βαρύνονται με συμμετοχή σε τεράστια σκάνδαλα, ενώ σέρνουν πίσω τους και όλα τα άπλυτα αλλά και τις ευθύνες της συγκεκριμένης παράταξης, που υπερχρέωσε τη χώρα και δημιούργησε τα περισσότερα από τα προβλήματα που ταλανίζουν σήμερα την πατρίδα μας.
Αν όμως παρόλα αυτά επιχειρήσει να το κάνει, αν επιχειρήσει να διαλευκάνει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες η χώρα οδηγήθηκε στα μνημόνια και να επιρρίψει ευθύνες σε εκείνους που έκαναν εγκλήματα -και οικονομικά- υπό το πρόσχημα των μνημονίων, αν επιχειρήσει με τον τρόπο αυτό να γραφτεί στην ιστορία, θα πρέπει να γνωρίζει ότι θα πρέπει να συγκρουστεί με υπέρτερες δυνάμεις και ο νοών νοείτω.
Επίσης, να υπογραμμίσουμε ότι αν προσπαθήσει να συγκρουστεί πραγματικά με τον γερμανικό παράγοντα, θα πρέπει ταυτόχρονα να έχει υπ’ όψιν του και τις γεωπολιτικές πτυχές που προαναφέραμε. Μήπως, δηλαδή, προσπαθώντας να υλοποιήσει τις λαϊκίστικες και δημαγωγικές προεκλογικές του δεσμεύσεις, για να ικανοποιήσει το… πόπολο, λειτουργήσει ως ταύρος στο υαλοπωλείο της Ευρωζώνης, παίζοντας το παιχνίδι των κέντρων που προαναφέραμε.
Ήδη τα τηλέφωνα από κορυφαίους υπουργούς της κυβέρνησης Τσίπρα σε πολιτικούς παράγοντες των ΗΠΑ, που αν θέλουν να βοηθήσουν την Ελλάδα, μπορούν να της χορηγήσουν οι ίδιοι άτοκα δάνεια και όχι να ζητούν από άλλες χώρες να το κάνουν, και η τοποθέτηση σε νευραλγικές θέσεις της κυβέρνησης και του κρατικού μηχανισμού ατόμων που διατηρούν σχέσεις με το κατεστημένο των ΗΠΑ και ενέχονται σε πολιτικοοικονομικά σκάνδαλα made in USA, δείχνουν ότι ο δρόμος που ακολουθούμε ίσως να μην είναι και πολύ ευρωπαϊκός!
Όσο για τα γκρουπούσκουλα της Αριστεράς που συναπαρτίζουν το ΣΥΡΙΖΑ, αυτά έπαιξαν το ρόλο τους που άρχισε να γίνεται πρωταγωνιστικός το Δεκέμβρη του 2008, όταν κάηκε η Αθήνα,  και ολοκληρώθηκε με την κατάληψη της εξουσίας από τους υποστηρικτές του σχεδίου Ανάν, των ανοικτών συνόρων και της πολυπολιτισμικής Ελλάδας. Τώρα καιρός είναι να λουφάξουν, μήπως τους ξαναχρειαστούν για έναν άλλον ρόλο στο μέλλον!
Δύσκολοι καιροί για… πρίγκηπες!!!
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "κυριακάτικη δημοκρατία"

63 σχόλια:

  1. Τα συγχαρητήριά μου για την ανάλυσή σου, που γίνεται από το πρίσμα του αγνού Έλληνα πατριώτη.
    Μπράβο σου πραγματικά που έχεις το θάρρος να λές τα πράγματα με το όνομά τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αμερικάνοι ή Γερμανοί;
    Το πιό πρόσφατο χαρτί του ευρωδωσιλογισμού είναι ένας νεόκοπος "αντι-αμερικανισμός" που σαν στόχο έχει την ανακοπή των τυχοδιωκτικών χειρισμών της κυβέρνησης για συμμαχία με τον "αγγλοσαξωνικό" παράγοντα. Στην πραγματικότητα αυτός ο νεόκοπος "αντι-αμερικανισμός" βρίσκεται σε ευθεία σχέση με την εξυπηρέτηση των Γερμανικών συμφερόντων. Πολλοί πέφτουν στην λούμπα αυτή η οποία δεν είναι και κανούργια. Την ίδια ακριβώς κατάσταση είχαμε βιώσει όταν οι δεξιοί και το κκε "αποκάλυπταν" την σχέση του Ανδρέα Παπανδρέου με τους Αμερικάνους. Όντως υπαρκτή "αντι-ευρωπαϊκη" σχέση. Οι αντι-αντι-ευρωπαίοι αντίθετα αγαπούν πιό πολύ την σχέση με τους Γερμανούς..
    Σαν να επαναλαμβάνεται η ιστορία. Διαβάζω και σε όλα τα φιλο-κκε μπλόγκς την ίδια ανάλυση. Αποκαλύπτεται (σιγά την αποκάλυψη) η σχέση του Ανδρέα Παπανδρέου του νεώτερου με τους αμερικάνσκι. Μεγάλη σύμπτωση βλέπω πάλι κκε δεξιάς. Δυστυχώς όμως το κκε είναι πολύ μικρό για να οργανώσει μια νέα συγκυβέρνηση Τζαντετάκη. Θα μου πείτε: προκρίνεις την συμμαχία Τσίπρα Αμερικάνων; Όχι βέβαια, αλλά ούτε και τον όψιμο αντιαμερικανισμό που αναπτύσσεται στις παρυφές της νδ και της κομμουνιστικής αριστεράς, και με αυτό το άρθρο σας κύριε Καλλεντερίδη. Γιατί το ερώτημα δεν είναι αν κάτι είναι αληθές αλλά ποιόν εξυπηρετεί κάθε φορά η αλήθεια σε συγκεκριμένη δοσολογία και υπό τις συγκεκριμένες συνθήκες. Το ερώτημα είναι λοιπόν: είναι ο Τσίπρας ο δούρειος ίππος των αμερικάνων για να στριμωχθεί η Γερμανία. Μάλλον είναι και έτσι. Θα το κάνει "επαγγελματικά" ή θα το κάνει με τον τρόπο του ΓΑΠ; θεωρώ πως είναι πολύ ερασιτέχνης μαθητευόμενος μάγος, μιας και ο Αντρέας Παπανδρεου είχε πραγματικές προσβάσεις στο αμερικάνικο κατεστημένο (δημοκρατικό κόμμα, πολύ βαθιά), ενώ ο Τσίπρας όπως και ο ΓΑΠ μάλλον έχουν επιφανειακή επαφή, και διακατέχονται απο ντιλεταντισμό. Το άλλο ερώτημα είναι όμως, προοπτικότερα: εσείς κύριε Σάββα είστε αντίθετος με μια πιό "επαγγελματική" απο-ευρωποίηση" της χώρας; Και μην μου πείτε αυτά που λέει το κκε γιατί πραγματικά θα γελάσω με την νέα δεξιοκομμουνιστική σύμπνοια! Μια ανεξάρτητη χώρα δεν θα είναι ούτε φιλοαμερικάνικη ούτε φιλορώσσικη ούτε όμως φιλογερμανική, θα είναι ανεξάρτητη, και τώρα εμάς μας απειλουν οι Γερμανοί. Τώρα θυμηθήκαμε τους αμερικάνσκι; Γιατί να μην υποθέσω πως τελικά κύριε Καλλεντερίδη είσαστε πάλι στην τροχιά της νδ και των στρατηγικών επιλογών της, μαζί με το πασοκ του τώρα, το ποτάμι, ακόμα και το κκε; Δεν βλέπετε πως κάτι παράξενο συμβαίνει με τον νεόκοπο "αντιαμερικανισμό"-"αντι-αγγλοσαξωνισμό". Αν μη τι άλλο είναι και αυτός το ίδιο παράξενος με τον φιλοαμερικανισμό των συριζα-ανέλ. Σε τι μέγγενη θα μπεί πάλι ο ελληνικός λαός;
    Τι ρόλο παίζετε τελικά όλοι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ατί αν γινόταν κάτι τέτοιο, αν αναζητούσε τους ενόχους και τους παρέπεμπε στη δικαιοσύνη, αυτό θα αποτελούσε απόδειξη ότι ο ίδιος θέλει να συνεχίσει να υπάρχει πολιτικά και ότι αυτή η χώρα θέλει να συνεχίσει να υπάρχει σχετικώς ελεύθερη και ανεξάρτητη. Και γι’ αυτό λέμε ότι αν ο Σαμαράς είχε το θάρρος να ερευνήσει το ρόλο του ΓΑΠ, του Γεωργίου της ΕΛΣΤΑΤ και ορισμένων εκ των κηπουρών του σε όλη αυτή την υπόθεση των μνημονίων, θα γραφόταν στην Ιστορία.

    Το εχουμε ξαναπεί ,δεν μπορούσε γιατι απλα αποτελούσε μερος του συστήματος

    Σαββα οι άνθρωποι βιάζονται,η ιστορία ομως ποτε.Ολοι κανουν σχέδια για ο μελλον ανάλογα με τα δικα τους συμφέροντα.Αυτα άλλοτε συγκλίνουν με άλλων και κανουν συμμαχίες,άλλοτε αποκλίνουν και εχουμε αντιπαλότητες,αλλα άλλοτε συγκλίνουν τύποις,μια και δεν εχουν ακομη αποκτήσει την απαραίτητη ισχύ για να διαφοροποιηθούν..Η Αμερική εχει ως προς το τελευταίο υποψίες γιατη γερμανια οτι κανει δικό της παιχνίδι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Eriugena
    δεν με ενοχλεί η κριτική, ίσα ίσα, με βοηθάει και μάλιστα πολύ.
    Όμως δεν είμαστε χθεσινοί.
    Ποτέ δεν εξέφρασα οτιδήποτε αντί.
    Ανάλυση κάνουμε και κριτικάρουμε πολιτικά τα πραττόμενα και τα πεπραγμένα.
    Απλά πράγματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. συγνωμη την εκτιναξη του χρεους επι καμανλη την εχετε δει , γιατι προσπαθητε να εμφανισετε τους νδ κρατες σαν αθωες περιστερες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μάικ
      έβαλα το διάγραμμα του χρέους.
      Μάλλον για την εκτίναξη των ελλειμμάτων θέλεις να πεις.

      Διαγραφή
  6. Καλησπέρα και καλό μήνα.
    Μεγάλες αλήθειες στο άρθρο ειδικά όσο αφορά την διασύνδεση της οικονομικής κρίσης με την γεωστρατηγική πλευρά των πραγμάτων.
    Δεν θα μπορούσαμε να έχουμε ανεξάρτητη εξωτερική και οικονομική πολιτική όταν μόνο η Γερμανία κρατούσε το μισό κοινοβούλιο με έναν...χριστοφοράκο,σκεφτείτε τι είχε και έχει η άλλη πλευρά του ατλαντικού για όσους μας κυβέρνησαν 40 χρόνια.
    Πιστεύω πως η προτεραιότητα τους θα είναι η ανακάλυψη ή δημιουργία σκανδάλων στην νέα κυβέρνηση , ως πάγια πολιτική τους ή ακόμη και επικίνδυνη μεθόδευση που αφορά τα "ευαίσθητα" εθνικά μας θέματα.
    Ελπίζω η νέα κυβέρνηση να είναι εξαιρετικά προσεκτική και να έχει σχέδιο αντιμετώπισης οποιασδήποτε πρόκλησης την ώρα που (και μπράβο τους) δείχνουν σημάδια ανεξαρτησίας.
    Όλοι οι Έλληνες πρέπει να είναι μαζί τους σε αυτό, ας πάψουμε μια φορά να βλέπουμε τον δίπλα σαν δεξιό,αριστερό,κεντρώο και να κοιτάξουμε την Ελλάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
    2. Καλησπέρα AkisP
      Για να μπορέσουν οι Ελληνες να σκεφτούν με βάση το γαλάζιο και το άσπρο θα πρέπει να αλλάξουν νοοτροπία κάτι που η ιστορία μέχρι σήμερα έχει αποδείξει πως ενώ θεωρητικά ειναι δυνατό πρακτικά αδύνατον. Αλλωστε αν μπορούσε να επιτευχθεί κάτι τέτοιο δεν θα ζούσαμε σε τα ίδια γεγονότα σε διαφορετικά χρονικά διαστήματα.
      Αλλωστε δεν βγήκε τυχαία η ρήση : Λαός που δεν μαθαινει απο την ιστορία του ειναι καταδικασμένος να την ξαναζήσει .
      Βέβαια αρκετοί πλέον το συζητούν ως θέμα όμως κατά πως φαίνεται το αρκετοί δεν ειναι αρκετοί για να επέλθει η αλλαγή.
      Σε ότι αφορά την νυν κυβέρνηση είναι γνωστό πως το μόνο πράγμα που δεν μεγαλώνει για να γεράσει είναι το ψέμα άρα ότι είναι να φανεί θα φανεί. Το ζήτημα είναι αν οι Ελληνες μπορέσουν να το δουν.

      Διαγραφή
    3. Γειά σου Χριστίνα,
      πράγματι η ιστορία μας από την "υποτιθέμενη" ανεξαρτησία μας και μετά θα έπρεπε να μας δώσει πολλά διδάγματα.
      Από την κατοχή των Τούρκων περάσαμε στην "επιρροή" των ¨Αγγλων και μετέπειτα των "Αμερικανών"
      Οι αμερικανοί μετά τον Β ΠΠ οι Αμερικανοί εγγυώνταν τα σύνορα της χώρας μάς μέχρι την έλευση του Μπους..κάτι που συνδέεται και με το θέμα των σκοπίων.
      Μετά την οικονομική κρίση πλέον είμασταν ένα "puppet" που άνηκε σε όλη την δύση και αυτό ελπίζουμε να αλλάξει τώρα.
      Συμφωνώ μαζί σου πως ότι είναι να γίνει θα φανεί αργά η γρήγορα.
      Ελπίζω να μην γίνουμε μέρος του κανόνα που λέει πως "από τις μεγαλύτερες προσδοκίες γεννιούντε οι μεγαλύτερες απογοητεύσεις".

      Διαγραφή
    4. Χαίρομαι που το υποτιθέμενη το έβαλες σε εισαγωγικά.
      Ποιος ειναι ανεξάρτητος όταν για να επιβιώσει μόνιμα ζει με δανεικά ;
      Αν δεν με απατά η μνήμη μου το δάνειο επι εποχής επαναστάσεως το αποπληρώσαμε κοντά στο 1986 .
      Ξεκινάς την ιστορία μας απο την εποχή των Τούρκων ..μήπως και τότε τι γινόταν στα μεγάλα τζάκια ε ; Δεν ειναι τυχαίο που προ της 25/3/1821 είχαν γίνει και άλλες απόπειρες οι οποίες στέφθηκαν με παταγώδη αποτυχία και πολύ αίμα.
      Σε ότι δε αφορά τους Αμερικανούς. Μα τι σοι όνομα ειναι αυτό ποτέ μου δεν το κατάλαβα ;-)
      Εν πάση περιπτώση ψηλά γράμματα ή να πω ψιλά ;
      Οι εν λόγω μας εγγυώνται τα σύνορά μας πως ; Οταν τους ευχαριστήσαμε γιατί μας επέτρεψαν να κάνουμε υποστολή σημαίας στο έδαφός μας ; (παγκοσμια πρωτοτυπία ) 'Η μήπως να χρησιμοποιήσω την έκφραση ότι την μέρα εκείνη δεν έπνεαν στο Αιγαίο δυνατοί βοριάδες για να την πάρει ο αέρας την σημαία και όπου την αφήσει να κάτσει.
      Εκτός αν η εγγύηση συνόρων πάει με βάση την μέση λύση .
      Κανείς δεν μπορεί να σου εγγυηθεί τα σύνορά σου όταν εσύ είσαι διατεθειμένος να τα διαπραγματευτείς χρησιμοποιώντας βαρύγδουπες εκφράσεις τύπου .....ΑΠΟΦΥΓΑΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ....Ωρε τι μας λέτε και πως τον αποφύγαμε δλδ ....
      Φαντάζομαι ότι αν αύριο μας πουν κάτι αντίστοιχο για την ''τουρκική μειονότητα'' στην
      Θράκη και πως πρέπει να γκριζάρουμε τον Εβρο θα γίνει κάτι παραπλήσιο ....για την εγγύηση των συνόρων μας βεβαίως βεβαίως.
      Λυπάμαι που θα χρησιμοποιήσω μια εκφραση που δεν μου αρέσει αλλα τελικά αντιλαμβάνομαι πως μάλλον είχε δίκιο
      Αν ήξερα ποσο ζώα ήταν οι Ελληνες θα τους διοικούσα απο δεκανέας
      Γ. Κονδύλλης

      Διαγραφή
    5. Χριστίνα,
      ποτέ δεν ήμασταν ανεξάρτητοι και απόδειξη περι αυτού είναι όλες οι αποικιοκρατικές συμφωνίες που μας καθιστούν φτωχή χώρα (υπο έλεγχο) με το μισό ΑΕΠ από χώρες όπως το λουξεμβούργο,αυστρία,ολλανδία κλπ οι οποίες δεν έχουν 137000 τ.χιλ εδάφους και 17000 χμ ακτογραμμής,την στρατηγική θέση της Ελλάδας καθώς και τον ορυκτό μας πλούτο.
      Αρκεί να σκεφτείς πως ακόμη και ο ισθμός της κορίνθου δόθηκε σε εμάς από την Γαλλία 100 χρόνια μετά προς εκμετάλευση..όταν πλέον τα καινούργια πλοία δεν χωρουν να περάσουν από εκεί.
      Υπάρχει λόγος γιατί δεν έχουμε κάνει την πραγματική μας επανάσταση και αυτός δεν είναι άλλος απ το ότι είχαμε πολλάκις..την νοοτροπία του ραγιά, κατάλοιπο της τουρκοκρατίας , κάτι που εκμεταλεύονται οι έξωθεν παράγοντες επαρκώς.
      Αυτό περιμένουμε να αλλάξει όσο περισσότερο μορφώνονται οι Έλληνες και νέοι άνθρωποι παίρνουν τα ηνία.
      Υπάρχουν σημάδια ότι ήδη κάτι άλλαξε αλλά υπάρχουν και σημάδια πως σε 2 υπουργεία κλειδιά...μπήκαν άνθρωποι συστημένοι ...δεν θέλω να πώ περισσότερα γιατί δεν μ αρέσει το γκουαντάναμο..χαχαχα
      Παρόλα αυτά είμαι αισιόδοξος.

      Διαγραφή
  7. Αν παρέπεμπε τους ενόχους.....αν έβαζε χέρι στο Δημόσιο και στους κρατικοδίαιτους συνδικαλιστές...αν έκανε πέρα τους ολιγάρχες της διαπλοκής...

    Η Ιστορία όμως ,δε γράφεται με άν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Το άρθρο είναι πολύ καλό και ακριβές, θέλω μόνον να προσθέσω κάτι, σε σχέση μάλιστα και με τα άρθρα από κάτω. Είναι πολύ σημαντικό να μην μπερδευτούμε ούτε εμείς ούτε και οι κυβερνώντες όσον αφορά ένα σημείο. Οι Αμερικάνοι ΔΕΝ θέλουν τη διάλυση της ΕΕ, θέλουν όμως να έχουν τον έλεγχό της. Αν διαβάσει κανείς τα βιβλία των στρατηγιστών της Αμερικής,εύκολα καταλαβαίνει πως ο στόχος των Αμερικανών είναι να αποτραπεί πάση θυσία μια συμμαχία μεταξύ Ευρώπης και Ρωσίας. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο για αυτούς θεωρείται καταστρεπτικό για τα σχέδια της παγκόσμιας ηγεμονίας τους.

    Ένα άλλο σημείο που δεν πρέπει επίσης να μπερδέψουμε είναι πως για να έχουμε κάποια αποτελεσματικότητα ως κράτος, τόσο στην εξωτερική όσο και στην οικονομική πολιτική θα πρέπει να ξέρουμε αφενός που είμαστε και αφετέρου που πηγαίνουμε. Επομένως θέλουμε μια πυξίδα και έναν χάρτη, η πυξίδα μας θα πρέπει να είναι το εθνικό συμφέρον και ο χάρτης το συμφέρον του κράτους και η θέση του μέσα στην παγκόσμια πολιτική σκηνή. Αυτό σημαίνει πως είναι αδιανόητο και αυτοκτονικό να θέσουμε εμείς σε αμφισβήτηση τη θέση μας τόσο στο ΝΑΤΟ όσο και στην ΕΕ, θέσεις που μας έχουν ωφελήσει και αν δεν τις είχαμε ένας θεός ξέρει που θα βρισκόμασταν, γιατί υπάρχουν χειρότερα ναι και πολύ μάλιστα!

    Με βάση τα παραπάνω, η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να προτείνει δικό της σχέδιο για τη σωτηρία, κάτι που είναι απολύτως θεμιτό αλλά και απαραίτητο κατά τη γνώμη μου, γιατί η κοινωνία μας έχει φτάσει στα όρια πριν εκραγεί , αλλά θα πρέπει να εξασφαλίσει πως τα δανεικά θα τα επιστρέψουμε χωρίς περικοπές. Θα πρέπει να υπάρξει ένα πρόγραμμα όπου με ρήτρα ανάπτυξης και εμπορίου και χρονικές παρατάσεις οι δανειστές μας θα πρέπει όντως να μας βοηθήσουν για να τους ξεπληρώσουμε πλήρως όμως. Επίσης, εδώ είναι σημαντικό να αναφέρουμε πως ο άθλιος Παπακωνσταντίνου απέκτησε μιλιά τώρα ξαφνικά και μιλά για το PSI, αλλά ο ξεδιάντροπος θα έπρεπε να γνωρίζει πως το PSI απλώς αποτελείωσε Έλληνες επενδυτές και ήταν η κύρια αιτία για να οδηγηθεί η Κύπρος στην αγκαλιά του ΔΝΤ. Επομένως διαγραφή χρέους αναπόφευκτα θα σημάνει επιπλέον παραχωρήσεις κυριαρχίας. Καλό είναι λοιπόν να ξεκαθαρίσουμε πως θα πληρώσουμε!

    Η θέση μας στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ πρέπει να είναι αδιαπραγμάτευτες και είναι και η καλύτερη εποχή για να επιτύχουμε τους εθνικούς και κυριαρχικούς στόχους μας μέσω των δυο οργανισμών. Οι μεγάλες στροφές προς τη Ρωσία μπορούν να περιμένουν, αυτή τη στιγμή τα συμφέροντα της Ρωσίας, όσον αφορά την εξωτερική πολιτική, ταυτίζονται με αυτά γνήσιων εχθρών της πατρίδας μας!

    Προς όλους, αντι- ή φίλο- ρωσική, αμερικανική, ευρωπαϊκή, γερμανική ή οτιδήποτε παρόμοιο, είναι απολύτως απαραίτητο να αφαιρεθούν από το λεξιλόγιό μας, η πολιτική μας είναι ανάγκη υπαρξιακή να είναι ελληνική!

    Τέλος, ο Πρωθυπουργός, ΠΡΕΠΕΙ να δείξει θάρρος και να έρθει σε ρήξη με όλους εκείνους που διέλυσαν το κράτος και εκμεταλλεύτηκαν τον ελληνικό λαό και ΠΡΕΠΕΙ να δείξει και άλλη μια μεγάλη γενναιότητα, ΠΡΕΠΕΙ να ελευθερωθεί από τις αριστερές αντεθνικές ιδεοληψίες, δε χωράνε Κουράκηδες και δεν ξέρω κι εγώ ποιοι άλλοι με τέτοιες εθνομηδενιστικές αντιλήψεις στην κυβέρνηση. Αν καταφέρει αυτά τα δυο θα έχει καταστρέψει πραγματικά το καταστροφικό κατεστημένο της πατρίδας μας και θα έχει εξασφαλίσει και τη νίκη της Δημοκρατίας, γιατί χωρίς έθνος δεν υπάρχει και δημοκρατία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Η μεγάλη μάζη θα δοθεί εναντίον της Ελληνικής κλεφτοκρατίας που είναι διασυνδεδεμένη κυρίως με τους Γερμανούς αρχιαπατεώνες, και ρούφηξε επί δεκαετίες τον μόχθο του Ελληνικού λαού.

    Εκεί θα κριθεί η κυβέρνηση, εκεί κρίθηκαν και οι Γερμανοτσολίαδες και κατέληξαν στον κάδο των αποριμμάτων.

    Όσον δε αφορά την περπατησία της κυβέρνησης στην διεθνή σκηνή, είναι πολύ φανερό ότι το κυρίως μέτωπο είναι αυτό της Γερμανικής αποικιοκρατίας που έχει ξεδιπλωθεί όλα αυτά τα χρόνια εναντίον των συμφερόντων της χώρας μας.

    Θεωρώ πολύ αποπροσανατολιστικό το οποιοδήποτε ερώτημα του κατά πόσον οι Αμερικάνοι έχουν "στο τσεπάκι" τους την νέα κυβέρνηση και θα την χρησιμοποιήσουν μάλιστα εναντίον της Γερμανίας, για να μην το χαρακτηρίσω επιεικώς βλακώδες.

    Δεν γίνεται εξωτερική πολιτική χωρίς να λαμβάνεις υπ' όψιν σου τον διεθνή παράγοντα και κυρίως τους Αμερικάνους, αλλά μπορείς να κάνεις εθνική πατριωτική πολιτική κόντρα σε "πάγιες" απόψεις τους.

    Αυτό ισχύει βέβαια με την προυπόθεση ότι δεν είσαι πράκτορας τους όπως πχ ο γνωστός Αντωνάκης και ο φίλος του ο Γιωργάκης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Το άρθρο στηρίζεται σε υποκειμενικές υποθέσεις. ΠΧ:

    1. Υπόθεση #1 «Δεν είναι λίγοι εκείνοι που ισχυρίζονται ότι η Ε.Ε. αντιμετωπίζει μια πολύ σοβαρή κρίση χρέους που θέτει σε κίνδυνο τη συνοχή αλλά και τη συνέχειά της ως ιστορικό εγχείρημα.»

    Αντίθετη υπόθεση αλλά και εξίσου πιθανή: δεν είναι λίγοι αυτοί που ισχυρίζονται ότι η Ευρώπη δεν διατρέχει μεγάλο κίνδυνο γιατί η Πορτογαλία/Ιρλανδία είναι ήδη εκτός μνημονίων. Μόνο η Ελλάδα κινδυνεύει να πάει σε χρεωκοπία αλλά η Ευρώπη είναι τώρα οχυρωμένη από μια Grexit και δεν θα την πείραζε να απαλλαγεί από μια προβληματική Ελλάδα.


    2. Υπόθεση #2 «Επίσης, δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι η Ουάσιγκτον και ο αγγλοσαξονικός παράγοντας επιχειρεί να επωφεληθεί από την όλη κατάσταση και να εκμεταλλευθεί τη διαδικασία αντιμετώπισης της κρίσης χρέους της Ευρωζώνης.»

    Αντίθετη υπόθεση αλλά εξίσου πιθανή: οι ΗΠΑ χρειάζονται μια ισχυρή οικονομία στην Ευρώπη με ισχυρό Ευρώ για να μπορούν να εξάγουν τα προϊόντα τους στην μεγαλύτερη αγορά του κόσμου. Επίσης μια ισχυρή οικονομικά Ευρώπη θα έχει καλλίτερη συνοχή για να μπορεί να αντιμετωπίσει την Ρωσία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δηλαδή κανεις ότι υποθέσεις σε βολεύουν για να συμπεράνεις αυτά που θέλεις

      Διαγραφή
  11. Δημήτρη
    βλέπω ότι με πολύ μεγάλη ευκολία καταπίνεις επιλογές της κυβέρνησης σε κρίσιμα πόστα από το μεγαλειώδες ΠΑΣΟΚ.
    Είναι αυτό που έλεγε ο τύπος στη διαφήμιση: Να σου βάλω και λίγη σος στο λουκάνικο, για να γλυστράει...
    Τόσο εύκολα καταπίνεις την επιλογή Κοτζιά, κολλητού του ΓΑΠ και του Ρόντου!
    Επίσης, πολύ έυκολα καταπίνεις την επιολογή Λαζάρ.
    Γιατί;
    Μάλλον δεν έλαβες υπ' όψιν τις προειδοποιήσεις μου, να κόψεις φόρα και να πάρεις δραμαμίνη για τις στροφές!
    Όσο για τη διαφθροά, μακάρι να την πατάξει.
    Να ξεκινήσει από τα απόρρητα κονδύλια του ΥΠΕΞ και από τις ΜΚΟ, ειδικά την περίοδο που έλυνε και έδενε ο Κοτζιάς.
    Εκεί να δεις γλέντια!
    Αχ βρε Δημήτρη, δεν με διαβάζεις προσεκτικά.
    Το έγραψα προχθες.
    Οι αγώνες κερδίζονται πριν καν αρχίσει το παιχνίδι και όχι βλέποντας και κάνοντας και ούτε κάνοντας όπως μας λένε οι άλλοι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κύριε Καλεντερίδη

      συμβαίνει από 1965 που ενεγράφην δια πρώτη στην νεολαία της ΕΡΕΝ και έκτοτε μέχρι προσφάτως που λειτουργούσα πολιτικά στον χώρο της συντηρητικής παράταξης, να γνωρίζω μάλλον καλύτερα από εσάς τα πρόσωπα και τα πράγματα όχι μόνον στον χώρο μου αλλά και στα διπλανά μαγαζιά.

      Συμβαίνει δε να γνωρίζω άπειρες λεπτομέρειες και κουτσομπολιά για ανθρώπους, διότι όπως και να το κάνουμε ουδείς έχει αντισταθεί σε όποια είδηση του σερβίρει κάποιος φίλος.

      Γνωρίζω και άριστα την ανθρωπογεωγραφία των απατεώνων και των τιμίων στο ΠΑΣΟΚ διότι υπήρξε ο βασικός πολιτικός αντίπαλος μας μέχρι που ο φίλος σας ο Σαμαράς λέρωσε την παράταξη συμπράττοντας με αυτούς που κατέστρεψαν την Ελλάδα.

      Δεν δέχομαι λοιπόν ούτε υποδείξεις, ούτε προειδοποιήσεις, και κυρίως προτροπές για να "μάθω" ποιός είναι ποιός. Κυρίως όμως δεν περιμένω από εσάς να μου δείξετε τις στροφές στους δρόμους που περπατώ πρίν εσείς γεννηθείτε.

      Απλώς λάβετε υπ΄ όψιν την γενική συνισταμένη η οποία είτε ευγενώς είτε αγενώς σας συνιστά να περιορίσετε στο ελάχιστο τα άρθρα σας περί πολιτικής, δεδομένου ότι εκτός του γενικού πολιτικού αχταρμά που τα χαρακτηρίζει, αποπνέουν και μία εντόνως αποπνικτική δυσοσμία υποστήριξης της μαφίας του Αντωνάκη που επί πέντε χρόνια ασελγεί στην παράταξη πλέον της καταστροφής που έχει επιφέρει στην χώρα κατά την πρωθυπουργία του.

      Μείνετε στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής που παρουσιάζουν ενδιαφέρον.

      Διαγραφή
    2. Δημήτρη
      σε περνούσα για πολύ νεώτερο, λόγω του ορμητικού του χαρακτήρα των σχολίων και γι' αυτό τα δικά μου σχόλια προς το πρόσωπό σου, είχαν δόση χιούμορ, το οποίο είχα την εντύπωση ότι ήταν ευπρόσδεκτο.
      Καταλαβαίνω ότι δεν είναι.
      Τώρα που είπες την ηλικία σου, τη σέβομαι και δεν κρίνω το παραπάνω σχόλιό σου.
      Συνέχισε την ορμητική σου σχολιογραφία και όπου σε βγάλει ο δρόμος.
      Ο καθείς εφ' ω ετάχθη.

      Διαγραφή
  12. There are various decision making centers, at times sharing interests and strategies and at times not. Diplomacy seeks how to position a country so it could maximize the benefits from the most important ones.

    If US and England want to control Germany, not necessarily a bad thing after the experience we had, and Greece wants to lower its debt, threaten Germany that we are considering the dollar if they continue being stubborn.

    We should not envy or criticize others for having long term goals and hegemony aspirations, but ourselves for lacking them

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. εχω καβατζωσει καμια 500 πακετα χαρτι υγειας ή κοινως κολοχαρτο...ας ειναι καλα η Σοφουλα...επειδη εχω πραγματικα προβλημα αποθηκευσης τα προσφερω αφιλοκερδως στο αγαπητο μου ' infognomon' ..Η δωρεα μου αυτη συνδεεται συνειρμικα με το συγκεκριμενο αρθρο σας κ.Καλεντεριδη μου..μια απο τα ιδια..ολα μεσα απο τον πολυ στενο κομματικο φακο σας...αστηρικτες εικασιες..τσιμπολογηματα απο διαφορες θεωριες συνομωσιας και αγιος ο θεος..βοηθεια σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κωμιακή
      φάε προς το παρόν μια μερίδα Λαζάρ, με ολίγον ΓΑΠ και Κοσκωτά, και όταν χωνέψεις τα λέμε.
      Μετά θα καθίσεις στην οθόνη της τηλεόρασης να δεις πώς σκίζεται το μνημόνιο και πώς ακυρώνονται όλοι οι μνημονιακοί νόμοι με έναν αντιμνημονιακό νόμο.
      Με τις υγείες σου...

      Διαγραφή
    2. δεν ειμαι κομματικος φιλτατε..ενας απλός πολιτης που τρωνε τις σαρκες του πασης φυσεως κομματοσκυλα σαν του λογου σου ..ειτε δεξια ειναι αυτα ειτε κεντρωα ειτε αριστερα...θαυμαζω την ποιοτητα της γραφης σου που εχεις το θρασος να γραφεις και βιβλια.....

      Διαγραφή
    3. Κωμιακή
      αν κάνεις κριτική, να την στηρίζεις.
      Ποτέ δεν ήμουν κομματικός και ποτέ δεν στήριξα κανένα κόμμα.
      Βρες ένα κείμενό μου που να στηρίζω ένα κόμμα και πες μου. Ένα.
      Δεν θα βρεις.
      Όσο για σένα, πουθενά δεν είπα ότι είσαι κομματικός.
      Αντιδράς στο άρθρο, σαν υποστηρικτής της κυβέρνησης και σου έδωσα μια μερίδα από το μενού.

      Διαγραφή
  14. Τελικώς ποιό είναι το συμφέρον της Ελλάδος;
    Βάζω στοίχημα ούτε και στα στοιχειώδη δεν συμφωνούμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Παντως και ο Φαηλος ειναι υπερ του Κοτζια....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φυσικα,αφου εδω το διαβασα.Αυτο σημαινει ομως οτι δεν ειναι ο Κοτζιας αυτο που λες.Και οι δυο δεν θα θελαμε ΥΠΕΞ απ τον εθνομηδενιστικο ΣΥΡΙΖΑ,ετσι δεν ειναι;

      Διαγραφή
    2. Ο φαήλος ήταν και υπέρ Σαμαρά - και λοιπόν?

      Διαγραφή
    3. .Ο Φαηλος που ειναι υπερ Σαμαρα ειναι υπερ του Κοτζια,που οπως λεει και ο Σαββας,δεν ειναι δεξιος ουτε ΝΔ

      Διαγραφή
  16. Η υποθεση Ρωσια,δειχνει οτι οι ΗΠΑ δεν χρειαζονται δουρειο ιππο,ειναι ηδη εδω.

    Επισης,το ΔΝΤ το δεχθηκε και η Γερμανια.Εκεινη δεν ηξερε για δουρειο ιππο;ετσι ομως ολοι κατηγορουμε το κακο ΔΝΤ και τον Τομσεν και οχι τους αλλους 2 λεβεντες.

    Προτιμω Κοτζια,παρα Βενιζελο.ΚΑνεις δεν ειναι καθαρος σ αυτη την χωρα,το ξερεις πολυ καλα Σαββα.Γνωριζεις ομως και τις αποψεις του Κοτζια.Ο καθενας βλεπει αυτο που θελει.Και για να σε προλαβω,αντιπαθω τον ΣΥΡΙΖΑ,αλλα θελω να πετυχει,γιατι ειμαι ΕΛΛΗΝΑΣ.

    Η Λαζαρ ηταν συμβουλος του ΓΑΠ,που ελεγε σε ολα ναι.Δεν νομιζω οτι οι Γερμανοι χρειαζονταν την τραπεζα αυτοι για να τον πεισουν να δεχθει το καταστροφικο PSI.Oi συμβουλοι συμβουλευουν και δεν παιρνουν αποφασεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. http://ardin-rixi.gr/archives/123987


    Περι Κοτζια.Επισης εχει ερθει και σε εκδηλωση του ΑΡδην.Γνωριζεις,οπως και γω οτι ο Καραμπελιας δεν ειναι υπερ ΓΑΠ.Και επειδη εχεις ερθει και σε στο Αρδην,γνωριζεις τις αποψεις του Καραμπελια.Συμφωνω σε πολλα μαζι σου,αλλα εδω νομιζω οτι εχεις αδικο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ειδικά στο θέμα της έλλειψης Δικαιοσύνης αλλά και της ανάγκης να υπάρξει τώρα,συμφωνώ απόλυτα.

    Σχετικά με τη Ρωσία-ΗΠΑ,θα ήθελα να ρίξετε μια ματιά σε όλες τις χώρες της Αν.Μεσογείου και να παρατηρήσετε σε πόσα απο αυτά οι Ρώσοι έχουν αυξήσει την επιρροή τους τα τελευταία 5 χρόνια.

    Στην ΕΕ μας έβαλε ο Καραμανλής για να ξεφύγουμε απο το δίπολο και καταλήξαμε στη μονόπολυ της Γερμανίας!!!

    Επίσης,το υπέρτερο συμφέρον των ΗΠΑ είναι μια ισχυρή Γερμανία ως ανάχωμα στη Ρωσία,επομένως το να περιμένει κανείς,μεταξύ Ελλάδος και Γερμανίας να επιλέξουν εμάς,είναι κάπως άτοπο. Ο Βαρουφάκης άλλωστε το έχει δηλώσει ανοιχτά ότι επιθυμεί μια ηγεμονική Γερμανία,πλήρης ταύτιση με τις ΗΠΑ.

    Να θυμίσω εδώ κάτι που σχολίαζαν πάρα πολύ αρνητικά οι Αμερικανοί όταν ξέσπασε η κρίση και στην Ευρώπη. Ποιον να πάρουμε τηλέφωνο έλεγαν ειρωνικά. Όταν θέλουμε να επικοινωνήσουμε με την ΕΕ ποιόν να πάρουμε τηλέφωνο;

    Προφανώς και όλοι θέλουν τη Γερμανία να ηγηθεί,αλλά αυτό θα κοστίσει στους Γερμανούς....

    Σε ότι αφορά αυτό που λέγεται συχνά στην Ελλάδα,την επιλογή να βρούμε απο αλλού λεφτά αν θέλουμε,κυρίως ειρωνικά απο ανθρώπους όπως ο Τζήμερος,να υπενθυμίσω ότι μέσω των μνημονίων μας απαγορεύουν να αναζητήσουμε χρηματοδότηση απο άλλες πλευρές....!!!!! Ναι,δεν μας επιτρέπουν να δανειστούμε απο αλλού λεφτά παρά μόνο απο τους ίδιους. Είναι αντιφατικό αλλά είναι αλήθεια.

    Προσωπικά η γνώμη μου είναι να κάνουμε με τη Ρωσία ότι έκανε η Τουρκία με το Ιράν. Θα βγούμε σίγουρα κερδισμένοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Δεν ψήφισα ,δεν ειμαι οπαδός,άρα δεν εχω κανένα λόγο να τους υπερασπιστώ απρει όροι..Ειχα και εχω τις επιφυλάξεις μου ,οπως ολοι μας Εξ αλλου.Αυτο θα κριθεί στην πορεία και οχι προκαταβολικά.Αρα δεν μπορω να πω οτι η πρόσληψη της λαζαρντ ειναι απόδειξη αυτου που εννοείς Σαββα.Σαν ενα παράδειγμα αντιλόγου θα μπορούσα να πω οτι αυτη ειναι κια απο τις πιο ειδικευμένες στα ομόλογα ( και εκει δραστηριοποιήθηκε το 12).γιατι να μην παίξει κάποιο ρόλο σε ενα πιθανό νεο κούρεμα η μια μακροχρόνια παράταση ευνοϊκή που μπορει σημερα να απορρίπτεται αλλα σίγουρα μελετάται..Επειςης παρα περα εκτός του ΥΠΕΞ και ο Βαρουξάκης ηταν άνθρωπος του ΓΑΠ, και μαλιστα στα πιο μέσα...Σου θυμίζω την υπόθεση καμένου με Νίκ Παπανδρέου που ηταν μάρτυρας υπεράσπισης..Ομως ειναι απο τους λίγους που ειναι εξπερ στα παίγνια...
    Τωρα θα μου πεις τι παίγνιο θα κανει? ? Σίγουρα αυτο που θα ειναι αρεστό στην υπερδύναμη που ομως αυτη τη στιγμη μας ειναι συγκυριακά ευνοϊκό.Δεν θα μπορούσε να γίνει κατι διαφορετικό Εξ αλλου έχοντας απέναντι μας τα ...ροντβαιλερ έτοιμα να μας σκίσουν......
    Ολα αυτα θα τα δούμε στην πορεία λοιπόν.Ειναι ομως εντελώς αντίθετο να πιστεύεις οτι ο Σαμαράς έχασε μια ευκαιρεία να περάσει στην ιστορία πιστεύοντας η να το πω αλλοιώς αυτοαπατουμενος οτι ήθελε αλλα δεν το μπόρεσε...Απλα ουτε το ήθελε ουτε το προσπάθησε γιατι απλα δεν τον έπαιρνε οπως λέμε στη λαικοβαρβαριζουσα. Τόσο αυτος όσο και ο υπόλοιπος ορυμαγδός πίσω απο αυτόν..Απεναντίας είχαμε μια σειρα παρεμβάσεων τους ακομη και προς Θεσμικως ανεξάρτητα όργανα με τα γνωστά ευτράπελα..
    Δυστυχως ο σαμαράς θα περάσει στα μελανά κιτάπια της σύγχρονης ιστορίας μας παρα τις πολλες ευκαιρείς που το δοθηκαν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Καθαρό, διαφωτιστικό, πατριωτικό. Προσωπική μου άποψη είναι ότι ο Βαρουφάκης συνδέεται με το City του Λονδίνου και με τις ΗΠΑ που συνδέονται με αυτό. Οι οικονομικές κινήσεις ήταν σχεδιασμένες αλλά όχι υπολογισμένες. Τα ελληνικά οικονομικά μεγέθη δεν είναι τρομακτικά για την ΕΕ. Παρόλα αυτά η ΕΕ δεν θα αφήσει την Ελλάδα να φύγει εύκολα από την ΕΕ. Γιατί έχει ζωτικό χώρο, έδαφος, υπέδαφος, θάλασσα με πετρέλαιο και αέριο που τα θεωρεί και δική της περιουσία.Η ΕΕ με τον ηγεμονικό χαρακτήρα τη Γερμανίας αναγκαστικά θα αφήσει χαλαρότερη τη θηλιά από τη χώρα μας όσον αφορά την ανάπτυξη, ώστε να μη φύγουμε. Διαγραφή χρέους δεν θα υπάρξει, δεν βοηθάει άλλωστε,ανάπτυξη χρειαζόμαστε.
    Ως προς τις κινήσεις Καμμένου, Κοτζιά συμφωνώ. Στα υπόλοιπα φαίνεται μια σύγχυση λόγω απειρίας
    Η κυβέρνηση Τσίπρα-ΑΝΕΛ δεν έχουν πολλά περιθώρια, αλλά θα αφήσουν κάποια θετικά στοιχεία
    στην εξωτερική πολιτική, στην εθνική άμυνα και στην αναδιοργάνωση του καράτους πριν αποχωρήσουν σε 5-6 μήνες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Ειστε σιγουρος για το ποιος εκαψε την αθηνα το 2008;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Γιάννη
    δεν είπα ότι την έκαψαν, έγραψα ότι έπαιξαν το ρόλο τους.
    Νομίζω ότι προσέχω τι γράφω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Κύριε Καλεντερίδη κατά αρχήν συγχαρητήρια για το άρθρο - με το οποίο συμφωνώ σε μεγάλο βαθμό - αλλά και γενικότερα για την αρθρογραφία σας που την βρίσκω πατριωτική , ψύχραιμη , και τεκμηριωμένη . Το μεγάλο λάθος της κυβέρνησης Σαμαρά θεωρώ ότι είναι ότι φάνηκε " βασιλικότερος του βασιλέως " στην εφαρμογή της σκληρής και όντως αντιλαικής πολιτικής - πιθανών να μην είχε και άλλες επιλογές - Αυτό το δεδομένο οδήγησε στην νίκη ΣΥΡΙΖΑ αλλά και στην " απέχθειά " που δείχνει αρκετός κόσμος για την προηγούμενη κυβέρνηση . Εύχομαι ο ΣΥΡΙΖΑ να ξέρει τι κάνει και να μην γίνουμε το εξιλαστήριο θύμα στην " κόντρα " ΗΠΑ Ε.Ε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Tελικά Σάββα, ΠΟΙΟΣ είναι "βιαστικός και λάθος" όπως μου έλεγες όταν επέκρινα τη βιάση σου να βγάλεις συμπεράσματα για τη νέα κυβέρνηση;
    Εγώ ή εσύ;
    Περίμενα στο πολυδιαφημισμένο σου άρθρο στη ρυπαρή Σαμαροφυλλάδα (ξέρω άριστα τί είναι, από μέσα της), να δω

    κάτι άλλο εκτός από δίκη προθέσεων, προφητείες για το κυβερνητικό μέλλον ομού με ανακύκλωση της αντικυβερνητικής επιχειρηματολογίας Ποταμιού-ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-διαπλεκόμενων καναλιών, αλλά δυστυχώς με διέψευσες...

    Όπως σου έχω γράψει, δεν αναμένω από σένα τρόπο σκέψης κι ανάλυσης βασισμένο στη μαρξιστική διαλεκτική, αλλά

    ανέμενα τουλάχιστον ως στρατιωτικός που έχει δράσει εκτός συνόρων, να έχεις υπερβεί έστω και εμπειρικά τη συντηρητική τσιμενταρισμένη εμφυλιοπολεμική δεξιά πολιτική σκέψη η οποία μέχρι και την εποχή της τάξης σου (για να μην πω και μέχρι σήμερα) ενφυτεύεται στους εγκεφάλους των νεαρών Ευέλπιδων.

    Εις μάτην τελικά... όπως εις μάτην αναμένω ακόμη να παραδεχθείς το θεμελιακό πατριωτικό αξίωμα ότι "μνημόνια, υποτέλεια και νεοφιλελευθερισμός ΔΕΝ πάνε μαζί με τον πατριωτισμό" και που όσο δεν το ασπάζεσαι, σε οδηγεί σε σφάλματα κρίσεως και εκτιμήσεων που αναιρούν εν τοις πράγμασι τον πατριωτισμό σου που ρητορικά υπερασπίζεσαι.

    Και δυστυχώς αυτό το άρθρο σου είναι τέτοιο τυπικό σφάλμα κρίσεως ακριβώς επειδή κάνει χρήση των δεξιών καθεστωτικών προκαταλήψεων, καταβολών και προσλαμβανουσών σου που υπονομεύουν κάθε σου απόπειρα για ψύχραιμη, σφαιρική, αδέσμευτη και άδολη οπτική ανάλυσης των γεωπολιτικών πλεγμάτων συμφερόντων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Θα απαριθμήσω λοιπόν τα σφάλματα κρίσεως και τις αυτο-υπονομευτικές προσλαμβάνουσές σου από το τέλος προς την αρχή:
    "τα γκρουπούσκουλα της Αριστεράς που συναπαρτίζουν το ΣΥΡΙΖΑ, αυτά έπαιξαν το ρόλο τους που άρχισε να γίνεται

    πρωταγωνιστικός το Δεκέμβρη του 2008, όταν κάηκε η Αθήνα, και ολοκληρώθηκε με την κατάληψη της εξουσίας από

    τους υποστηρικτές του σχεδίου Ανάν, των ανοικτών συνόρων και της πολυπολιτισμικής Ελλάδας"...
    Παραβλέποντας τη ακροδεξιά, συνωμοσιολογική ορολογία του τύπου "κάηκε η Αθήνα", η φράση αυτή δείχνει πλήρη

    άγνοια των κοινωνικών προτσές, της φύσης του καθοριστικού εκείνου ξεσπάσματος και τη διαλεκτική σχέση του

    τόσο με τη νεολαία,την κοινωνία όσο και με το λαικό κίνημα: το αποδίδεις αναπόδεικτα σε "σκοτεινούς κύκλους"

    που απεργάζονται "το κακό της Ελλάδας", τους οποίους μάλιστα τους φορτώνεις (αποκλειστικά) στο Σύριζα

    (αγνοώντας παράλληλα πλήρως τα εσωτερικά και τους συσχετισμούς του τότε και του σημερινού Σύριζα).
    Το "know thy enemy" που διδάσκεται στο West Point και μέσω του (παρωχημένου, εμφυλιακού ερμηνευτικού πλαισίου

    διδασκαλίας) του Θουκυδίδη ακόμη ΚΑΙ στην Ευελπίδων, ΠΟΥ πήγε Σάββα στην ανάλυσή σου;
    Μάλλον το "έφαγαν" οι προκαταλήψεις, καταβολές και προσλαμβάνουσες που προανέφερα...
    Και μάλλον αυτό είναι και το κερασάκι στην τούρτα φοβίας και κινδυνολογίας που προηγήθηκε στο υπόλοιπο

    κείμενό σου: όπου εκτός από μία επανάληψη της αντι-ΠΑΣΟΚ (του '81) προπαγάνδας (η οποία αποτελεί πλέον σήμα

    κατατεθέν σου) με στόχο το Σύριζα, κάνεις δίκη προθέσεων της νέας κυβέρνησης ως προς την εγχώρια διαπλοκή και

    το αγγλοσαξωνικό μπλοκ (ΔΙΧΩΣ να αντιπροτείνεις το παραμικρό) επιδεικνύοντας παράλληλα τρομερή άγνοια για

    το περιεχόμενο και τις καταβολές της.

    Τί μας λές με δυο λόγια ή καλύτερα τί προφητεύεις;

    Ότι δηλαδή η χρήση κι εκμετάλλευση των ενδοιμπεριαλιστικών αντιθέσεων ΗΠΑ-Γερμανίας-Ρωσίας από τη νέα

    κυβέρνηση δίχως την πλήρη δουλική ευθυγράμμισή της με ΗΠΑ ή Ρωσία αποκλείεται εξ ορισμού για σένα -δίχως το παραμικρό στοιχείο!

    Ότι δηλαδή η φιλολαική ατζέντα της νέας κυβέρνησης για σένα -πάλι δίκη προθέσεων άνευ στοιχείων κάνεις- είναι

    λαικισμός για το πόπολο κι όχι προιόν των κοινωνικών προτσές, των γεωπολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών

    (ακόμη κι ενδοκινηματικών και ενδοΣυριζεικών) συσχετισμών, επειδή σου... θυμίζει Ανδρέα Παπανδρέου του '81!
    Ελπίζω το φάουλ σου αυτό να οφείλεται μόνο σε νεανικά τραύματα μνήμης επειδή ακούγεσαι επικίνδυνα όμοιος με

    το Σταύρο Θεοδωράκη και την Ποταμίσια φιλογερμανική-μνημονιακή ρητορική του!

    Ότι δηλαδή η τακτική διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με τους εταίρους, οι ελιγμοί αλλά κι οι υποχωρήσεις, οι

    επιθέσεις αλλά και οι παραχωρήσεις είναι για σένα εκ των προτέρων μία τεράστια μπλόφα και άλλοθι για να

    οικοδομήσει ο Τσίπρας εσωτερικό μέτωπο εθνικής ομοψυχίας που θα του επιτρέψει να φτιάξει το νέο διεφθαρμένο

    παπανδρεικό πελατειακό κράτος!

    Από εκεί και πέρα, ΤΙ να υποθέσουμε για τις θέσεις σου βάσει αυτών των προφητειών σου;

    Ότι θα ήταν καλύτερα να ΜΗΝ κάνουμε ΤΙΠΟΤΑ και να μείνουμε υπό την εγχώρια διαπλοκή και τη γερμανική

    επικυριαρχία γυρνώντας παράλληλα την πλάτη σε ΗΠΑ & Ρωσία;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Και τέλος, δύο "μικρά" υστερόγραφα...

    ΥΓ1. Το νέο "αμερικανοκίνητο" ΥΠ.ΕΞ. Ν.Κοτζιά, που τον βγάζει όργανο του Ρόντος και του Σόρος, ΤΙ τον ενώνει

    με το φίλο σου, αποτυχέντα πολιτευτή της ΝΔ, Φαήλο Κρανιδιώτη;
    Απάντηση: ο ίδιος ο Ρόντος. Ο παρακοιμώμενος του ΓΑΠ που ενώ εμφανίζεται από σένα να είναι "φίλος του

    Ρόντος", έχει ως δικηγόρο του το φίλο σου.
    Αλλά σύμφωνα με εσένα λόγω της σχέσης αυτης, ο Κοτζιάς είναι όργανο των ΗΠΑ, ενώ ο φίλος σου είναι ελεύθερος,

    αδέσμευτος κι ακηδεμόνευτος από τις εντολές κάθε ξένης δύναμης... ο καθένας ας βγάλει μόνος του τα

    συμπεράσματά του ποιος είναι τί για το Ρόντος και τί πραγματικά είναι εξαιτίας του Ρόντος...

    ΥΓ2. η χρήση της εταιρείας Lazard από τη νέα κυβέρνηση έχει τεχνοκρατική υφή και ουσία κι όχι τη γεωπολιτική

    και οικονομική που της αποδίδεις εσύ Σάββα αλλά και η... Ανταρσύα-ΜΑΡΣ!
    Γενικά, οι γραφειοκράτες ΔΕΝ λαμβάνουν αποφάσεις, ούτε προσλαμβάνονται γι'αυτό... υπάρχουν και

    προσλαμβάνονται για να ΕΦΑΡΜΟΖΟΥΝ αποφάσεις άλλων...
    Εν προκειμένω η Lazard εφάρμοσε το PSI έτσι όπως διατάχθηκε από το Βενιζέλο και με τη στόχευση που του έδωσε

    ο Βενιζέλος και τα αφεντικά του κι όχι το αντίστροφο... έτσι λοιπόν, Τσίπρας-Βαρουφάκης εντολοδοτούν και

    κελεύουν τη Lazard κι όχι το αντίστροφο όπως ισχυρίζεσαι Σάββα...
    Να αποδώσω άγνοια λειτουργίας κυβέρνησης και κράτους στον ισχυρισμό σου αυτό Σάββα ή μικροπολιτικά κίνητρα;

    Αφού έχεις αλλεργία στους αριστεριστές, καλύτερα να σου αποδώσω άγνοια για να μη σε βάλω στον ίδιο κουβά με

    την Ανταρσύα-ΜΑΡΣ που λένε τα ίδια με σένα για την πρόσληψη της Lazard από τη νέα κυβέρνηση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ρόχο
      για τα γκρουπούσκουλα και το 2008, δεν έχω προσωπική άποψη, αλλά μαρτυρία.
      Άστο, δεν θέλω να γράψω τίποτα, εκείνοι ξέρουν ότι ξέρω, γιατί ήμουν παρών και έσωσα το βιβλιοπωλειο από κείνους που ήλθαν να το κάψουν.
      Άστο αυτό το θέμα, αν βρεθούμε από κοντά, θα τα πούμε.
      Για τα υπόλοιπα που γράφεις, έχω να σου πω τα εξής:
      Ο Τσίπρας έπρεπε να κάνει κυβέρνηση χρησιμοποιώντας νέα άτομα, άφθαρτα, που να μην έχουν σχέση με συστήματα και υποσυστήματα ντόπιας ή ξένης εξουσίας.
      Αν το έκανε αυτό, θα διατηρούσε το όποιο ηθικό πλεονέκτημα.
      Όταν κάνεις το Βαρουφάκη, φορτώνεσαι και αυτά που κουβαλάει. Όποια είναι αυτά.
      Δεν τον χρειαζόταν η κυβέρνηση.
      Το ίδιο μπορώ να σου πω και μια σειρά από άλλα άτομα και για άλλα που κατέλαβαν νευραλγικές θέσεις και δεν θέλω να ανφερθώ ονομαστικά.
      Δεν είχε κανέναν απολύτως λόγο η κυβέρνηση να φορτωθεί βαρίδια του Ανδρέα, του ΓΑΠ και του Κοσκωτά.
      Βάρος και μπελάδες της προσθέτουν.
      Όσο για τις γεωπολιτικές πτυχές της κρίσης, τις αναφέρω και όποιος θέλει τις λαμβάνει υπ' όψιν του.
      Δεν υπάρχει λόγος να γίνονται κάθε τρεις και λίγο τηλέφωνα από τον Βαρουφάκη στις ΗΠΑ.
      Οι ΗΠΑ δημιούργησαν την κρίση στην Ελλάδα, με τους γνωστούς οργανισμούς που μας ξετίναξαν.
      Από κει μόνο αφελείς μπορούν να περιμένουν λύση.
      Αν θέλουν να μας βοηθήσουν, υπάρχει πιο απλός τρόπος από παραινέσεις και συμβουλές στην κακή Ευρώπη.
      Μπορούν να μας δώσουν εκείνοι 50 δις δολάρια δάνειο με μηδενικό επιτόκιο και περίοδο χάριτος δέκα χρονια και να λυθεί το πρόβλημα.
      Γιατί δεν το κάνουν, αναρωτιέσαι;
      Αντ' αυτού, λένε σε άλλους να δώσουν λεφτά.
      Ωραίοι οι καουμπόυδες.
      Όσο για το άρθρο, λέω να μείνεις στην πρόταση που υπάρχει και ίσως δεν την είδες.
      Κάθαρση.
      Η Ελλάδα δεν πρόκειται να βγει από την κρίση, αν δεν γίνει η κάθαρση.
      Ο Σαμαράς δεν την έκανε και πήρε μαζί του, δεύτερη σκιά τον Παπασταύρου και στην ουσία αυτοκτόνησε πολιτικά.
      Ο Τσίπρας κάνει σχεδόν τα ίδια λάθη.
      Παίρνει μαζί του βαρίδια του ΓΑΠ που αναιρούν τις όποιες προθέσεις του.
      Ο Κοτζιάς ήταν σύμβουλος του ΓΑΠ το ίδιο και ο Βαρουφάκης.
      Επίσης, υπάρχει και ένας άλλος παράγοντας.
      Παρασυρόμενος από την σοβαρότητα των διαπραγματεύσεων και την κρισιμότητα της κατάστασης, έγραψα να μην κάνει το ίδιο λάθος.
      Αντί να με ευχαριστήσεις, με κριτικάρεις;
      Όσο για τη δημοκρατία, να μου επιτρέψεις να ξέρω καλύτερα από σένα.
      Είναι η πιο καθαρή εφημερίδα και πάντως πιο καθαρή και πιο δημοκρατική από την Αυγή.

      Διαγραφή
    2. Επίσης, από τη στιγμή που έκανε τρεις ερωτήσεις ο ίδιος ο Τσίπρας για τη Λαζάρ, έπρεπε να αποφύγει να την πάρει ως σύμβουλο στην δική του κυβέρνηση.
      Δεν καταλάβαίνεις ότι αυτό επιβάλει η αξιοπρέπεια;
      Στην ουσία διακιαώνεται ο Βενιζέλος και το ΠΑΣΟΚ;

      Διαγραφή
    3. Σάββα,
      1) Με την τοποθέτησή σου για το τί παραλίγο να σου συμβεί κατά την εξέγερση του Δεκέμβρη 2008, με δικαιώνεις όταν έλεγα πως η φράση σου περί αυτής "δείχνει πλήρη άγνοια των κοινωνικών προτσές, της φύσης του καθοριστικού εκείνου ξεσπάσματος και τη διαλεκτική σχέση του τόσο με τη νεολαία,την κοινωνία όσο και με το λαικό κίνημα: το αποδίδεις αναπόδεικτα σε "σκοτεινούς κύκλους"".
      Σεβαστή η αρνητική εμπειρία σου -που σηκώνει όμως μεγάλη συζήτηση και σύγκριση με άλλες ανάλογες των ημερών εκείνων αλλά στο άρθρο που έγραψες, όφειλες κρίνεις όχι βάσει αυτής αλλά ως ψύχραιμος αναλυτής βάσει των παραγόντων που προανέφερα.
      2) Το θέμα της επιλογής προσώπων είναι κάτι το όντως κρίσιμο.
      Οι στρατιωτικές επιστήμες θεωρούν το κριτήριο της ορθής επιλογής προσώπων ως βασικό ηγετικό προσόν.
      Ωστόσο, στην πολιτική υπάρχουν συσχετισμοί, σκοπιμότητες, συνέχειες και παραδόσεις κάθε είδους.
      Προφανώς δεν μπορεί κανείς να τις υπερβεί όλες ακόμη κι αν επιθυμεί διακαώς να φέρει την κάθαρση.
      Αλήθεια, πόσες φορές δεν ηγήθηκαν ριζοσπαστικών, μεταρρυθμιστικών ή ακόμη εθνικοαπελευθερωτικών κινημάτων άτομα ή οργανώσεις που είχαν στενότατη σχέση με το καθεστώς που ανέτρεψαν, με την προηγούμενη κατάσταση που "καθάρησαν";
      Εδώ η Βραζιλία έγινε ανεξάρτητη χάρις στην κίνηση του γιου και διαδόχου του βασιλιά της... Πορτογαλίας, δηλαδή του υπ'αριθμόν 2 της ίδιας της αποικιοκρατικής δύναμης που την καταδυνάστευε, ο οποίος έγινε έτσι ο πρώτος βασιλιάς της!
      Σε αυτό το σημείο όμως μπαίνει η δυναμική της ιστορίας, και πρωτίστως η μαρξιστική-λενινιστική διαλεκτική που ερμηνεύει την ιστορία και τα κοινωνικά προτσές και γι'αυτό επιμένω στη χρήση τους ως αναλυτικά εργαλεία!
      Επειδή τη χρήση από τον Τσίπρα αυτών των προσώπων-βαριδιών όπως τους λες, δεν την ερμηνεύει η δική σου η οπτική αλλά η μαρξιστική-λενινιστική διαλεκτική!
      Αυτή η ίδια οπτική ερμηνεύει και το ΤΙ συμβαίνει τώρα μεταξύ ΗΠΑ και νέας κυβέρνησης και ενώ φυσικά λαμβάνει υπ'όψιν π.χ. τον παρελθώντα ρόλο της Lazard ή την πορεία του Κοτζιά από το ΚΚΕ διαμέσου Ανδρέα και μέχρι τώρα, κρίνει διαλεκτικά τις καταβολές, επιρροές, εξαρτήσεις και επιδιώξεις του και δεν τον απορρίπτει συλλήβδην όπως κάνεις εσύ.
      Ομοίως, ενώ λαμβάνεται υπ'όψιν η μεγαλοαστική προέλευση του Βαρουφάκη, δεν απορρίπτεται εξ ορισμού λόγω "οικογενειακής ευθύνης" που προέρχεται από το παραγωγικό κεφάλαιο της χώρας.
      Αμφότεροι, όπως και η Lazard ή ο Ρουμπάτης, χρησιμοποιούνται εργαλειακά από τη νέα κυβέρνηση κι ΟΧΙ το αντίθετο.
      Άλλωστε εμείς στην Αριστερά λέμε πάντα πως δεν έχουν σημασία τα πρόσωπα όσο το πλαίσιο στο οποίο λειτουργούν.

      Διαγραφή

    4. Πέραν αυτών, η δίκη προθέσεων και οι προφητείες για το τί θα πράξει η νέα κυβέρνηση δεν βοηθούν την εθνική υπόθεση, πόσο μάλλον την κάθαρση που λες ότι υποστηρίζεις.
      Αυτό που χρειάζεται η κυβέρνηση δεν είναι δίκη προθέσεων αλλά ανελέητη κριτική από εθνική και ταξική σκοπιά ώστε να επιτελέσει το έργο της το οποίο τονίζω πως ΔΕΝ είναι Σοσιαλιστικό, ούτε καν Σοσιαλδημοκρατικό αλλά αστικοδημοκρατικό μεταρρυθμιστικό.
      Όποιος μελετήσει τη λογική των σταδίων, όπως αποφασίστηκε από την 6η ολομέλεια του ΚΚΕ το 1934, μπορεί να διακρίνει τη διαφορά τακτικής από τη στρατηγική, τη διαφορά του κάθε σταδίου και προγράμματος και βάσει αυτής της ιδεολογικής και κινηματικής εμπειρίας (που οδήγησε πρώτα στο Σύμφωνο Σοφούλη-Σκλάβαινα, κατόπιν στη δημιουργία Λαικών Μετώπων κι από εκεί στο ΕΑΜ) το ΠΟΥ το πάει σήμερα ο Σύριζα.
      Φυσικά, αυτά τα πράγματα είναι "σκληροπυρηνικά κομμουνιστικά" για σένα Σάββα και για πολλούς από τους αναγνώστες σου, όμως είναι ο πυρήνας της σκέψης των εγκεφάλων πίσω από τη νέα κυβέρνηση, ανθρώπων ζυμωμένων με το ΕΑΜ και την παράδοσή του όπως ο Μανώλης Γλέζος, ο Λαοκράτης Βάσης, ο Λουκάς Αξελός, ο Νίκος Κοτζιάς, ο Ρούντι Ρινάλντι κτλ,
      Έστω κι αν αυτά τα πράγματα για τους δικούς του λόγους τα ξέχασε ο Περισσός, είναι η θεωρητική και πρακτική βάση των κινήσεων και στοχεύσεων της νέας κυβέρνησης και δίχως να τα ξέρεις κάποιος έστω και επιγραμματικά δεν μπορεί να μπει μέσα στο νου της.

      Σε προτρέπω λοιπόν Σάββα να μην είσαι τόσο βιαστικός να κρίνεις και να επικρίνεις τη νέα κυβέρνηση προτού εντρυφήσεις περισσότερο στις ιδεολογικές, κινηματικές αναφορές και καταβολές της που θα πρέπει να χρησιμοποιεί ο καθένας ως πυξίδα για την ανάλυσή του.
      Κι αυτά φυσικά δεν τα λέω ως Συριζαίος αλλά ως πολίτης με μεγάλη υπερηφάνεια για την ιστορία, την παράδοση και τις θεωρητικές επεξεργασίες της ελληνικής Αριστεράς.

      Τέλος, ως προς τη σαμαροφυλλάδα με το πολιτειακό όνομα που σφετερίζεται, σου επαναλαμβάνω πως έχω από την απαρχή της πολλές πηγές στο εσωτερικό της ώστε να ξέρω άριστα τί εστί αν και φυσικά δεν πρόκειται ούτε να τις κατονομάσω, ούτε να εξιστορήσω τη δική μου στενή επαγγελματική σχέση μαζί της.
      Σε κάθε περίπτωση, συγκρίσεις με άλλα "μαγαζιά" όπως η Αυγή, είναι δυσμενέστατες από κάθε άποψη για τη σαμαροφυλλάδα, για να μην πω για κάποια ονόματα που περιέχει, άντε τώρα βραδιάτικα ας μη θίξουμε υπολήψεις...

      ΥΓ. όντως θα σε ευχαριστούσα για την κριτική σου στη νέα κυβέρνηση αν την αποδομούσες όχι όπως το έκανες σε αυτό το άρθρο σου αλλά με βάση τη θεωρητική λογική των σταδίων και την ΕΑΜική παράδοση που σου ανέφερα τώρα...

      Διαγραφή
    5. ΥΓ2. Ο Βενιζέλος και το ΠΑΣΟΚ δικαιώνονται μόνο στα μάτια όσων βλέπουν τους τύπους κι όχι την ουσία επειδή γνωρίζουν άριστα πως η Lazard εκτέλεσε τα ασφαλιστικά ταμεία των Ελλήνων όχι επειδή "έτσι της κάπνισε" αλλά επειδή αυτή την εντολή έλαβε από τους γερμανούς, το Σαμαρά και τον ίδιο το Βενιζέλο που ακριβώς γι'αυτή την εντολή θα κάτσει στο σκαμνί!

      Διαγραφή
    6. ΥΓ3. Κι αν δεν θες να πιστέψεις εμένα Σάββα για την ΕΑΜική παράδοση του Σύριζα που σου λέω, πίστεψε τον Καραμπελιά που σαφώς βρίσκεται πιο κοντά σε σένα απ'ότι εγώ:

      "Η πανουργία της ιστορίας….
      Πάντως η κυβέρνηση αυτή κατά παράδοξο τρόπο, εκφράζει έστω και συγκυριακά ή πρόσκαιρα, κάτι που ξεπερνάει τους κομματικούς μηχανισμούς και τις ιδεολογικές κατευθύνσεις των κομμάτων που την εκπροσωπούν. Γι’ αυτό εξάλλου μπόρεσε και να αποκτήσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Ο μεν Σύριζα, για να μπορέσει να φτάσει στο 36,5% του εκλογικού σώματος από το 3% που είχε όταν αποχώρησε η ΔΗ.ΜΑΡ., πριν από πέντε χρόνια, υποχρεώθηκε να μετασχηματιστεί σ’ ένα κόμμα που προσπαθεί να εκφράσει, έστω και στρεβλά, την πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας. Αυτή είναι εξάλλου η πανουργία της ιστορίας. Οι άνθρωποι που στις προηγούμενες δεκαετίες είχαν συμβάλει ενεργά στην αποδόμηση της εθνικής ταυτότητας και του πατριωτικού αισθήματος, βρέθηκαν σήμερα να είναι οι εκφραστές της αντίστασης της πατρίδας απέναντι στους νέους αποικιοκράτες.
      Μήπως κάτι ανάλογο σε μικρότερη κλίμακα δεν είχε συμβεί και στην Κατοχή, όπου ένα σχεδόν εθνομηδενιστικό κόμμα, όπως το ΚΚΕ τέθηκε επικεφαλής του εθνοαπελευθερωτικού αγώνα; Και αυτή η ταχύτατη πολιτική και κοινωνική διεύρυνση, οδηγεί υποχρεωτικά σε μια βίαιη μετάλλαξη του ίδιου του πολιτικού προσωπικού που καλείται να παίξει αυτόν τον ιστορικό ρόλο. Η Τασία Χριστοδουλοπούλου συμμετέχει στο ίδιο υπουργικό συμβούλιο με τον Πάνο Καμμένο και τον Νίκο Κοτζιά. Μήπως εξάλλου και η ίδια η νίκη στις εκλογές, του Σύριζα, δεν διασφαλίστηκε μέσα από απευθείας μετακίνηση ψηφοφόρων της Ν. Δημοκρατίας προς τον Σύριζα; Και η πανουργία της ιστορίας πάει ακόμα παραπέρα. Το γεγονός ότι, όπως επιμέναμε προεκλογικά, θα έπρεπε να αποφευχθεί μια αυτοδυναμία και επομένως μια μονοκομματική κυβέρνηση Σύριζα, υποχρέωσε ένα κόμμα με αυτές τις ιδεολογικές προδιαγραφές να συνεργαστεί με ένα κόμμα που το βασικό ιδεολογικό στίγμα βρίσκεται στον πατριωτισμό όπως οι ΑΝ.ΕΛ.

      Κατά συνέπεια λοιπόν, όπως συνήθως συμβαίνει στην ιστορία, οι ιδεολογικές μετατοπίσεις τις οποίες έχουμε περιγράψει ως αναγκαίες για το πέρασμα της Ελλάδας σε μια νέα περίοδο που έχουμε χαρακτηρίσει ως εκείνη του εκσυγχρονισμού της παράδοσης, πραγματοποιούνται πάντα μ’ έναν τρόπο πρωτότυπο, ιδιαίτερο και απρόβλεπτο. Δεν είχαμε δηλαδή, μια σταδιακή και «ομαλή» μετεξέλιξη από την παλιά εθνομηδενιστική και ψευδοδιεθνιστική αντίληψη της ύστερης μεταπολίτευσης σε μια καινούργια περίοδο, μέσα από τη σταδιακή ενίσχυση ενός πολιτικού πατριωτικού δημοκρατικού πόλου, αλλά μέσα από μία βίαιη ωρίμανση και μετάλλαξη των παλιών πολιτικών δυνάμεων. Ένα κομμάτι της εθνομηδενιστικής αριστεράς, βρέθηκε να εκπροσωπεί τον κύριο πόλο της αντίστασης στην νέα «γερμανική κατοχή» (αυτό που έχει αποκληθεί η μεταβολή της Ελλάδας σε μια γερμανική «αποικία χρέους»), άσχετα με τις ιδεολογικές κατευθύνσεις και αυταπάτες των ίδιων των φορέων τους. Για παράδειγμα, τα στελέχη ενός ακραία ευρωπαϊστικού (ευρωλιγούρικου κατά Ζουράρι) κόμματος, οδηγούνται, πιστεύοντας πως παλεύουν «για όλη την Ευρώπη» σε έναν αγώνα του ελληνικού λαού απέναντι σε αυτήν την Ευρώπη! Έτσι και στην Κατοχή ο σκληρός πυρήνας του κομουνιστικού κόμματος, ήταν «διεθνιστικός» αλλά τέθηκε επικεφαλής ενός εθνικού-απελευθερωτικού αγώνα."

      Διαγραφή
    7. "Έτσι και σήμερα: το γεγονός ότι μια κυβέρνηση επιφορτισμένη με πατριωτικά καθήκοντα έχει ως κύριο φορέα ένα κόμμα που στο DNA του έχει μια ισχυρή εθνομηδενιστική πλευρά – γι’ αυτό και το βράδυ των εκλογών ενώ ο Τσίπρας απευθυνόταν σε «όλους τους Έλληνες» τον αντιχαιρετούσαν περισσότερες…. ισπανικές παρά ελληνικές σημαίες– αποτελεί μια τεράστια τρύπα και αρνητική υποθήκη για το μέλλον. Εμείς θα θέλαμε μια μεγαλύτερη και ισχυρότερη αντιστοιχία ανάμεσα στην πολιτική πράξη και την ιστορικοϊδεολογική θεμελίωσή της: Δηλαδή μια πατριωτική κυβέρνηση να μη χαρίζει την ελληνική σημαία στη Ν.Δ., ούτε την Ορθοδοξία στους Χρυσαυγίτες, γιατί αυτά θα πληρωθούν ακριβά, εκεί και όταν η συγκυρία θα θέσει άλλα προβλήματα στο προσκήνιο. Δυστυχώς η πανουργία της ιστορίας και η ετερογονία των σκοπών δεν αρκούν για να θεμελιώσουν σε σταθερή βάση μια απελευθερωτική προοπτική για το αύριο. Για να γίνει αυτό χρειάζεται και ο μετασχηματισμός της βαθύτερης αντίληψης, της ιδεολογίας."

      Σου είναι εύκολο να γράψεις ένα σχόλιο και για αυτό το kommati του άρθρου του Καραμπελιά, γιατί εμενα αυτά με απασχολούν, οι οικονομικές κρίσεις έρχονται και παρέρχονται, οι πολιτικές όμως μένουν...

      Διαγραφή
    8. Είναι πολύ απλό αυτό που λέει ο Καραμπελιάς, ο οποίος με εξέπληξε που λέει τα ίδια πράγματα με εμένα καθώς δεν του έχω καμμία εκτίμηση για τις φιλοΕΕ θέσεις του και την εμμονή του υπέρ του Ευρώ (καθώς και για κάποια άλλα πράγματα πιο ενδοαριστερά κι όχι της στιγμής).

      Απαιτείται μία νέα ιδεολογικοπολιτική πατριωτική σύνθεση των δυνάμεων που εκ των πραγμάτων βρέθηκαν στο ίδιο στρατόπεδο το αντιμνημονιακό, έτσι ώστε μόλις διέλθουμε τη φάση της σύγκρουσης με τους ξένους επικυρίαρχους και τους ντόπιους πράκτορές τους να υπάρξει ένα σαφές όσο και μακρόπνοο πρόγραμμα εθνικής και κοινωνικής ανασυγκρότησης και περπατησιάς.

      Γι'αυτή τη μέθεξη που σαφώς υπερβαίνει κάθε γνωστή διαχωριστική γραμμή -συμπεριλαμβανομένης αυτής των δεξιών και αριστερών- μιλώ στο Σάββα εδώ και καιρό αλλά δυστυχώς σε ώτα μη ακούοντος για πολλούς λόγους που -αρκετούς εκ των οποίων- έχω αναφέρει στις παρεμβάσεις μου.
      Επειδή για να καταστεί δυνατή αυτή η νέα σύνθεση, πρέπει να υπάρχουν σαφέστατοι όροι και παραδοχές κι από τις δύο πλευρές που καλούνται από την ιστορία και την εθνική ανάγκη να ενώσουν τις δυνάμεις τους...

      Οι όροι που θα θέτει πάντα ο κόσμος της Αριστεράς για μία τέτοια σύνθεση και θα πρέπει να αποδεχθούν όσοι δεξιοί υποστηρίζουν πως είναι πρώτα πατριώτες και μετά οτιδήποτε άλλο, είναι οι εξής:

      Μνημόνια και πατριωτισμός ΔΕΝ πάνε μαζί
      Νεοφιλελευθερισμός και πατριωτισμός ΔΕΝ πάνε μαζί
      Ξενοδουλεία και υποτέλεια ΔΕΝ πάνε μαζί με τον πατριωτισμό
      Το εθνικό ταυτίζεται με το λαικό συμφέρον και όχι με το μεγαλοαστικό
      Η οικονομία υποτάσσεται στις ανάγκες της κοινωνίας κι όχι το αντίστροφο

      Όστις πατριώτης πρώτα και μετά οτιδήποτε άλλο, αποδέχεται αυτές τις αρχές δημιουργίας του νέου μεταμνημονιακού ιδεολογικοκοινωνικού πατριωτικού προσήμου του λαού μας και προσχωρεί στο νέο Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο που σφυρηλατείται τώρα από τη νέα κυβέρνηση αλλά κι από τις λαικές μάζες με τις επικείμενες κινητοποιήσεις τους...

      Διαγραφή
    9. Μήπως όμως και διεθνισμός και πατριωτiσμος ΔΕΝ πάνε πάζι, όπως και εθνομηδενισμος και πατριωτισμός ΔΕΝ πάνε μαζί?

      Είναι εκείνη η πλευρά του Σύρριζα που τρομάζει ειδικά όσους τον ξέρουμε από μέσα και ξέρουμε τι ιδέες κυριαρχούν στον χώρο αυτό...

      Ναι το έκρυψαν για να πάρουν την εξουσία, αλλα τώρα ποσο συνειδητοποιημένοι είναι ώστε να μην καταστρέψουν το έθνος. Ακόμα και η οικονομική σωτηρια δεν συνεπάγεται και τη σωτηρια του έθνους. Μπορεί ο κόσμος να συμφωνεί με την οικονομική θεώρηση του Σύρριζα, αλλα πολύ αμφιβάλλω αν συμφωνεί με τις ιδέες περί έθνους.

      Για αυτό λοιπόν εμείς θα είμαστε εδώ να βλέπουμε πέρα από την οικονομία. Το να χρησιμοποιήσει κανεις πιθανές επιτυχίες στην οικονομία για να διαλύσει το έθνος κοινωνικά είναι μια πολύ ύπουλη τακτική!

      Όσο για τις ιδεοληψίες περί ΕΕ, παρα πάνω γραφεις πως πατριωτισμός και νεοφιλελευθερισμός δεν πάνε μαζί, όπως όμως και Αμερική και νεοφιλελευθερισμός δεν νοούνται χωρια και όπως και διεθνισμός και νεοφιλελευθερισμός, μπορούν άνετα να βρούν γραμμές συνεννόησης.

      Το παζλ είναι λίγο πιο πολύπλοκο από όσο το παρουσιάζεις δηλαδή.

      Διαγραφή
    10. Επίσης, ποιοι είναι οι μεγαλοαστοί στην Ελλάδα και πόσοι είναι αλλα όσοι και να είναι, δεν είναι μέρος του λαου? Δηλαδή ποιος είναι ο λαός? Ο Τσίπρας προέρχεται από τον λαό και δεν είναι μεγαλοαστός για παράδειγμα?

      Νομίζω πως είναι καιρός να καταλάβετε εκεί στην αριστερά πως οι ταξικές διαφορες είναι σημαντικές σε έναν κόσμο χωρίς έθνη, διαφορετικά μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα, άρα τα έθνη είναι σημαντικότερα από τις τάξεις και όπως έχω ξαναγράψει είναι και ο μονος τρόπος να διασφαλιστεί η δημοκρατία και να μην ελεγχόμαστε πλήρως από οικονομικές ολιγαρχίες και elite. Νεοφιλελευθερισμός (Καπιταλισμός) και Κομμουνισμός έχουν τον ίδιο παρονομαστή, ολιγαρχία- elite κυρίαρχη υπόλοιποι σκλάβοι με ψευδαισθήσεις ελευθερίας οποτε αυτό είναι επικερδές για τις elite.

      Διαγραφή
    11. Οι απορίες σου είναι λυμένες για τον κόσμο της Αριστεράς... αλφαβητικά ζητήματα που έχουν λυθεί τόσο από τους κλασσικούς του Μαρξισμού-Λενινισμού όσο κι από την κινηματική εμπειρία... απλά οι δεξιές σου καταβολές σε εμπόδισαν να μελετήσεις αυτές τις πηγές ώστε να μην απορείς...
      Εν τάχει

      1) το ζήτημα της διασύνδεσης του εθνικού με το διεθνικό είναι σαφές... είναι άρρηκτα δεμένα... γι'αυτό ο Κοτζιάς λέει πως ο διεθνισμός είναι ο δίδυμος αδελφός του πατριωτισμού και ο Λουκάς Αξελός ότι δεν μπορείς να είσαι διεθνιστής αν δεν είσαι πρώτα πατριώτης, επειδή απλά δεν μπορείς να αγαπήσεις τις πατρίδες των άλλων αν δεν αγαπάς πρώτα τη δική σου πατρίδα... άλλωστε το ΕΑΜ πρακτικά έδειξε ότι όλα τα άλλα δεν είναι διεθνισμός αλλά κοσμοπολιτισμός που εσείς οι δεξιοί μπερδεύετε με το διεθνισμό.
      2)Ποια "σκοτεινή" πλευρά του Σύριζα ξέρεις από μέσα;
      Από αυτά που λες, φαίνεται πως ούτε καν απ'έξω ΔΕΝ έχεις περάσει!
      Αν θες σοβαρή συζήτηση, να είσαι ειλικρινής... και θα σου πω εγώ τί θες να πεις αλλά επειδή δεν ξέρεις πολλά γι'αυτό, δεν ξέρεις και πώς να το περιγράψεις, ούτε να πεις και ποια ονόματα το εκπροσωπούν.
      3) Καλά αυτό, κανονικά δεν θα έπρεπε να το σχολιάσω... "Αμερική και νεοφιλελευθερισμός δεν νοούνται χώρια"... μόνο που ο νεοφιλελευθερισμός είναι δημιούργημα του τέλους της δεκαετάις του '70 ενώ το κευνσιανικής αντίληψης New Deal είχε προηγηθεί κάποιες δεκατίες... λίγη σοβαρότητα δεν βλάπτει...
      4)Άλλο λυμένο αλφαβητικό ζήτημα που αν είχες περάσει έστω και έξω από τα γραφεία του Σύριζα, θα το είχες μάθει: ναι, άλλος είναι ο λαός, άλλος οι αστοί... δεν ταυτίζονται... αντίθετα, συγκρούονται επειδή οι αστοί καταδυναστεύουν το λαό.
      Ο Τσίπρας δεν είναι μεγαλοαστός, είναι αυτό που λέμε "πολωμένο προς τα άνω μεσαίο στρώμα".
      Ο βίος του είναι γνωστός σε πολλούς κι απλούς ανθρώπους ακριβώς επειδή δεν είναι μεγαλοαστός και δεν είναι θαμμένος στα μητρώα αδελφοτήτων του Κολλεγίου Αθηνών όπως του Σαμαρά ή του Βορίδη.
      5) Καλά εδώ είναι που φαίνεται η έλλειψη πολιτικής παιδείας που χαρακτηρίζει ΚΑΘΕ δεξιό... περιληπτικά: το έθνος έχει πολύ συγκεκριμένη ταξική εννοιοδότηση που τη λαμβάνει από την κυρίαρχη πολιτική τάξη του. Άρα κάθε έθνος ορίζεται βάσει των ταξικών συσχετισμών στο εσωτερικό του και όπως είναι κάθε έθνος ένας ζωντανός οργανισμός έτσι και στο εσωτερικό του, όσο θα υπάρχει, βρίσκονται οι ταξικοί συσχετισμοί, η ταξική πάλη: το ποια τάξη θα ηγείται του έθνους.
      Από εκεί και πέρα με ανοησίες του τύπου "Νεοφιλελευθερισμός (Καπιταλισμός) και Κομμουνισμός έχουν τον ίδιο παρονομαστή" ξεκινά το κλασσικό δεξιό αντικομμουνιστικό σου παραλήρημα που αποδεικνύει για μία ακόμη φορά πως ούτε απ'έξω δεν πέρασες από το Σύριζα...
      6) Όπως το είπα και στο Σάββα, το λέω και σε σένα:
      Αν θέλετε ομόνοια και σύμπραξη με τον ακραιφνώς πατριωτικό κόσμο της Αριστεράς, οι όροι είναι αυτοί:

      Μνημόνια και πατριωτισμός ΔΕΝ πάνε μαζί
      Νεοφιλελευθερισμός και πατριωτισμός ΔΕΝ πάνε μαζί
      Ξενοδουλεία και υποτέλεια ΔΕΝ πάνε μαζί με τον πατριωτισμό
      Το εθνικό ταυτίζεται με το λαικό συμφέρον και όχι με το μεγαλοαστικό
      Η οικονομία υποτάσσεται στις ανάγκες της κοινωνίας κι όχι το αντίστροφο

      Τake it or leave it
      ...αλλά μετά μην απορείτε γιατί θα σας θεωρούμε απέναντι στο λαό.

      Διαγραφή
    12. Καλο είναι επειδή είσαι αριστερός να μας πεις γιατί φοβάστε τι λέξη έθνος και την αντικαθίστατe με τη λέξη πατρίδα. Είναι άλλη μια απόδειξη πως διεθνισμός και έθνος δεν πάνε μαζί. Η φράση που αναφέρεις είναι προφανώς κλεμμένη από τον Ίωνα Δραγούμη, ο οποιος γραφει πως γίνεται να αγαπήσω τα αλλα έθνη αν δεν αγαπήσω πρώτα το δικό μου και πως να μην κατανοήσω την αγάπη κάποιου για το έθνος του όταν κι εγώ αγαπώ το δικό μου, στο βιβλίο ο Ελληνισμός μου και οι Έλληνες. Η διαφορα όμως είναι πως ο Δραγούμης μιλάει για έθνος, γιατί η πατρίδα είναι μια γεωγραφική περιοχή, αυτό δε μας λες. Το έθνος όμως είναι ιδέα πέρα από περιοχές. Η πατρίδα μου η σημερινή μπορεί να είναι αύριο και πατρίδα κάποιου αλλου η μόνον κάποιου αλλου αν με αντικαταστήσει, αυτά φοβάστε να πείτε. Από ο,τι καταλαβαίνω ούτε εσύ πιστεύεις στο έθνος πιστεύεις όμως στην πατρίδα, βεβαια πατρίδα χωρίς Έλληνες τι ακριβώς είναι δεν μας λες, τι είναι η πατρίδα χωρίς τους ανθρώπους της, ποιοι είναι οι λαοί αν δεν ταυτίζονται με τα έθνη?
      Εσείς είστε οι υποστηρικτές της δημιουργίας πολιτιστικών μηχανών του κύμα, παρα το ότι καταρριφθείσαν όλες με τεράστιο γδούπο. Σοβιετική Ένωση Γιουγκοσλαβία, τσεχοσλοβακία, οι λαοί δηλαδή τα έθνη, τις έκαναν παρελθόν, δεν τις κατέστρεψαν οι τάξεις, αλλα τα έθνη. Και σου ξαναγράφω προαπαιτούμενο της δημοκρατίας είναι το έθνος και όχι ο λαός!

      Όσον αφορά για τον ορισμό του έθνους που δίνεις, νομίζω είναι αστείος, ίσως επειδή είσαι προσκολλημένος στις μαρξιστικές ιδεοληψίες οι οποιες λένε πως τα έθνη γεννήθηκαν τον δέκατο όγδοος αιώνα, ιδεοληψίες βεβαια, οι οποιες έχουν καταρριφθεί προ πολλού, ακόμα και ο ίδιος ο Engels γραφει διαφορετικά για αυτό το ζήτημα αλλα και η προσωπική εμπειρία του Ελληνισμού φτάνοντας στον Όμηρο δείχνει πως από τότε υπήρχε διαμορφωμένη η έννοια του έθνους, του ανήκειν σε κάτι κοινό μεγαλύτερο από την πόλη, το χωριο και τα λοιπά. Οποτε αυτός ο ορισμός που δίνεις είναι είτε ανέκδοτο η "κομουνσιτικη" propaganda του Soviet!


      Ο "κενσυανισμος" και το νέο deal ήταν μια θεωρία που ευνοούσε τα αμερικανικα συμφέροντα τότε, ο νεοφιλελευθερισμός είναι αυτός που εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Αμερικής τώρα και μπορεί να μη σας αρέσει, αλλα ο δούρειος ίππος του νεοφιλελευθερισμού είναι η μοντέρνα αριστερά, γιατί κοσμοπολιτισμός και διεθνισμός έχουν τις ίδιες αξιες και πλέον τα αριστερά κόμματα εκμεταλλευόμενα τις ομοιότητες εξελίχθηκαν και εξέλιξαν και τις ιδέες τους κατανοώντας πως θα πρέπει να βρούν κοινά σημεία με τον νεοφιλελευθερισμό για να καταλάβουν την εξουσία, τουλάχιστον όσον αφορά την Ευρώπη.

      Με αυτά τα προαπαιτούμενα που γραφεις δεν διαφωνώ "καθουλου", απλά σου προσέθεσα και αλλα προαπαιτούμενα, τα οποια μάλλον δεν κολλάνε με την propaganda του Σύρριζα και κάτι τελευταίο, μεγαλοστελέχη του Σύρριζα προέρχονται από το κολλεγίο Αθηνών, οποτε αστο αυτό το κομμάτι.

      Ονόματα, Λαφαζάνης, Κουράκης, "χρτιστοδουλοπουλου", Στρατούλης, Μηλιός, αλλα και πολλοί άλλοι αν όχι η συντριπτική πλειοψηφία, όταν ακούν τη λέξη έθνος βγάζουν καρούλες αλλεργίας,

      Διαγραφή
    13. Συνέχισε το αστείο όσο κι ανιστόρητο, ασυνάρτητο κι ανορθόγραφο, ακροδεξιό, παραλήρημα, βάλε και κανένα "θεωρητικό" άρθρο για το έθνος από Γεωργαλά, Ελεύθερο Κόσμο, Στόχο, Χρυσή Αυγή και πέρνα ελεύθερα στη γνωστή σου παλινδρομική κίνηση...
      Δεν αξίζεις περαιτέρω διαλόγου διότι αγνοείς βασικές πολιτικές γνώσεις, δεν έχεις ήθος συνομιλητή, ζέχνεις χυδαίο εμφυλιοπολεμικό αντικομμουνισμό ...
      Με αμόρφωτα φασιστοειδή καμμία συζήτηση... μόνο πόλεμος...

      ΥΓ. Είσαι και θρασύτατος ΨΕΥΤΗΣ αφού αν είχες περάσει από το Σύριζα όπως τόλμησες ψευδώς να πεις, θα γνώριζες περί Λαφαζάνη, Μηλιού, Στρατούλη, Χριστοδουλοπούλου κτλ. δεν θα τους έβαζες μαζί στον ίδιο κουβά "εθνομηδενιστών"... μόνο από τη Χρυσή Αυγή έχεις περάσει κι είσαι ακόμη εκεί μέσα... μια ζωή μες στην ψευτιά και την πουστιά είστε...

      Διαγραφή
    14. Νομίζω είναι ολοφάνερο από την όλη συζήτηση ποιος είναι το φασιστοειδες....Ποτέ δεν είπα ότι πέρασα από το Σύριζα, εκείνο που είπα είναι ότι ξέρω από μέσα και αυτοί που έγραψα είναι μεγιστοι εθνομηδενιστες!

      Διαγραφή
    15. ΚΑΙ τα δύο τα είπες... σε κάθε περίπτωση αν όντως ήξερες θα γνώριζες ποιοι από αυτούς που ανέφερες είναι εθνομηδενιστές και ποιοι όχι... επειδή οι περισσότεροι που ανέφερες ΔΕΝ είναι... έτσι για να το ξέρεις πια...

      Διαγραφή
    16. Ton Lafazani thes na afairesw, alla dystyxws einai...Autos bebaia oxi sto idio epipedo opws oi alloi, telos pantwn den exei shmasia kai h ideologia den kanei pantote kai ton politiko. An hmoun sth Xrysh Augh de tha ntrepomoun na sto pw, alla den einai autoi pou prepei na einai autoi einai to deksio KKE, pws to KKE organwnei ton syndikalismo kai tis poreies, autoi prospathoun na mantrwsoun kai na perithoriopoihsoun tous ethnikistes eksou kai oi dyo exoun paromoia an oxi tautoshmh taktikh se o,ti kai an kanoun. Autous den thelw na tous blepw dyo fores, oxi tous anthrwpous pou yposthrizoun, alla ton pyrhna, giati autoi amaurwnoun ton ethnikismo kai ton patriwtismo kai ton tautizoun me ton nazismo, o,ti dhladh eksyphretei tous apantaxou ethnomhdenistes.

      Syggnwmh gia ta greeklish

      Διαγραφή
    17. Hmoun, eimai kai tha parameinw ametanohtos kai akommatikopoihmenos, alla batheia politikopoihmenos, ektos kai an ontws tautistw me kapoion, dyskolo pros to parwn h mallon adynato!

      Διαγραφή
  27. Γράφω με δικά μου λόγια ορισμένα συμπεράσματα από τις " Αιτίες της Παρακμής της Σύγχρονης Ελλάδας" του Π. Κονδύλη:Στην Ελλάδα δεν κατάφερε ποτέ να δημιουργηθεί Αστική Τάξη, όχι με την έννοια φτωχού-πλούσιου , αριστερού- δεξιού . αλλά εθνική αστική Τάξη όπως στην υπόλοιπη Δύση. Συνεχίζουμε να ζούμε σε έναν αγροτικό Πατριαρχισμό ή Φεουδαλισμό . Την αστική τάξη την δημιουργεί η ναυτιλία, ο εφοπλισμός, μερικά ελεύθερα επαγγέλματα, οι πολιτικοί , η ευέλικτη κρατική μηχανή που δεν δημιουργεί γραφειοκρατία κλπ. Στην χώρα μας η πολιτική προέρχεται από την Αστυφιλία και ο κρατικός μηχανισμός από καθυστερημένα πολιτισμικά στρώματα αγροτικών περιοχών που κατάφεραν να μπούν στον καρταικό μηχανισμό μέσω πελατειακών σχέσεων όπου την μοιρασιά θέσεων την κάνουν πολιτικοί. Οι δε εφοπλιστές,
    ελεύθεροι επαγγελματίες κλπ δεν δημιούργησαν ποτέ ομοιογενή αστική τάξη γιατί εξυπηρετούσαν τα συμφέροντά τους ανάλογα με τις προσβάσεις είτε αριστερά είτε δεξιά. Στις υπόλοιπες Δυτικές χώρες ο κρατικός μηχανισμός βοηθάει την αστική τάξη , γιατί υπάρχει παραγωγή...

    Τα λόγια είναι περιττά..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Ο αερας του συριζα δειχνει πλατες απο καπου...
    Ας ενωθουμε παντως απεναντι στο ραιχ...
    Ελπιζω να καταλαβει ο τσιπρας οτι αυτοι που τον ψηφισαν δε θελουν να γινουμε αποθηκη αφροασιατων αλλα να επιβιωσουμε εθνικα-οικονομικα...

    Δ.Ν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Α, με τη Λαζάρντ θα πάει πολύ μπροστά η χώρα, τι είναι αυτά που λέτε; Θαυμάσιος σύμβουλος, το κάτι άλλο. Από όπου πέρασε μόνο πτώματα άφησε πίσω της.


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Ολες οι τοποθετησεις πιστευω πως θα θελαμε ολοι μας να ηταν καλοπροαιρετες ,να μην ειχανε τον τονο και τον στομφο της κριτικης-εκδικησης, κατι το οποιο γινεται ολοφανερα στο φορουμ αυτο απ ολους εμας. Μας ενδιαφερει ενα, επιτελους η καθαρση και μετα η συσταση και το νοικοκυρεμα ενος αποτελεσματικου κρατους, με ολες τις εξουσιες να λειτουργουν αψογα οπως στις ΗΠΑ στην Γερμανια στη Ρωσια και οχι μονο, οπως στην Σκανδιναβια και αλλου στον κοσμο!
    Τι μας μας χρειαζεται μια τετοια σε βαθος αναλυση ιδεολογιων και μικροκοματικων τοποθετησεων, που βεβαια ειναι αναγκαια αλλα μονο στο τελικο σταδιο ολοκληρωσης μιας
    ευνομουμενης πολιτειας! Τωρα δεν εχουμε ουτε κρατος! Και μιλαμε για εναν Ελληνισμο, απεραντο που αν πεταξεις μονο, απο ακρη σε ακρη δεν φτανουν δυο ωρες πτησης, το σκεφτηκατε ποτε αυτο, οσο δηλαδη απο Βερολινο μεχρι την Αθηνα!
    Ειναι τελικα στο DNI μας να φιλονικουμε για το δεντρο, αν βγαζει κοκκινο,πρασινο πορτοκαλι η κιτρινο καρπο και οχι για το δασος που ειναι η πατριδα μας ολοκληρη, απο το Ιονιο,την ηπειρωτικη χωρα το Αιγαιο με τα νησια,την Κρητη και την Κυπρο!
    Ο Ελληνισμος βαλλεται απο παντου και για ολα εμεις πρεπει να δωσουμε τις λυσεις και οχι οι ξενοι, οπως αναζητουσαμε μεχρι τωρα! Τερμα το παραμυθι με τους σωτηρες και τις πατεντες.
    Ας επιτρεψουμε λοιπον την χρονικη αυτη συγκυρια τη νεοεκλεγμενη κυβερνηση με τους νεους πολιτικους να κυβερνησουν, παρεχοντας τους εφοδιο την εμπιστοσυνη μας, εμπρακτα και ας βοηθησουμε ολοι σαν λαος να πετυχει η προσπαθεια της οργανωσης διοικησης της χωρας ,χωρις να γινομαστε και μεταξυ μας εριστικοι. Σημερα αυτους αυριο καποιους αλλους. Το ζητουμενον, να φιλοκαλουμεν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.