26/2/15

Ο Ν. Αλιβιζάτος μιλά για παραγραφή αλλά και καλύπτει τον Γ. Παπακωνσταντίνου

SOOC/Menelaos Myrillas
Ο κ. Αλιβιζάτος (φωτ. αρχείου) υποστήριξε ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου ότι τίθεται θέμα αποσβεστικής προθεσμίας, επαναλαμβάνοντας την πάγια άποψή του πως τα αδικήματα θα παραγράφονταν, αν το 2012 διεξάγονταν εκλογές, όπως και συνέβη.

«Επονείδιστο» χαρακτήρισε η εισαγγελέας του Ειδικού Δικαστηρίου Ξένια Δημητρίου το να ψάχνει υπουργός το όνομα του Πρωθυπουργού στη λίστα Λαγκάρντ, κατά την εξέταση του Συνταγματολόγου Νίκου Αλιβιζάτου που κατέθεσε ως μάρτυρας υπεράσπισης του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου.

Εισαγγελέας: Καλά είναι δυνατόν να μπαίνει και να ψάχνει το δικό του όνομα; Δεν ήξερε αν είχε βγάλει χρήματα στο εξωτερικό; Και να χτυπήσει το όνομα του Πρωθυπουργού, που εγώ θα τον θεωρούσα υπεράνω υποψίας; Το θεωρώ επονείδιστο. Και καλά το όνομα του Πρωθυπουργού, ας πούμε ότι δεν του είχε εμπιστοσύνη. Δεν ήξερε για τον εαυτό του ή έψαχνε επειδή ήξερε ότι είχαν βγάλει χρήματα οι συγγενείς του;

Μάρτυρας: Νομίζω ότι είναι ανθρώπινο. Δεν υποψιαζόταν ότι τα ίχνη μένουν. Υπάρχουν και άλλοι Παπακωνσταντίνου.
Ο κ. Αλιβιζάτος υποστήριξε ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου ότι τίθεται θέμα αποσβεστικής προθεσμίας, επαναλαμβάνοντας την πάγια άποψή του πως τα αδικήματα θα παραγράφονταν, αν το 2012 διεξάγονταν εκλογές, όπως και συνέβη.
«Κατά τη γνώμη μου, εφόσον υπήρξε η Βουλή των 3 ημερών, εξελέγη προεδρείο κλπ, έχει παρέλθει η αποσβεστική προθεσμία. Είναι τα αδικήματα παραγραμμένα, και για λόγους αρχής σας λέω πως  είναι έτσι. Να ξέρετε ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου μου είχε κατ’  επανάληψη πει πως δεν θέλει να τεθεί θέμα παραγραφής αλλά να κριθεί επί της ουσίας. Έχω αρθρογραφήσει κατ΄ επανάληψη για το αίσχος του άρθρου 86 του Συντάγματος. Είμαστε  η μοναδική χώρα που έχει απομείνει να παραπέμπει η Βουλή πολιτικά πρόσωπα», είπε ο Συνταγματολόγος.
Κωδικός «ΣΟΦΙΑ»
Με τον κωδικό «Σοφία»  ο χρήστης του οποίου την 1η Οκτωβρίου του 2012 διάβασε μέρος της λίστας Λαγκάρντ, ασχολήθηκε η Εισαγγελέας Ξένια Δημητρίου κατά τις ερωτήσεις της στην ειδική σύμβουλο του πρώην Υπουργού, Σοφία Ρίτσου.
Εισαγγελέας: Ο κωδικός "Σοφία" χρησιμοποιήθηκε στο στικ και διάβασε μέρος της λίστας
Μάρτυρας: Ο ανακριτής προσδιόρισε το χρόνο που ανοίχτηκε το στικάκι στην 1η Οκτωβρίου του 2012. Αρχικά να δηλώσω ότι δεν είναι ο κωδικός αυτός το όνομά μου. Ο δικός μου κωδικός είναι το επίθετό μου και κάποιοι αριθμοί. Έψαξα μόνη μου στον Τύπο και βρήκα δημοσιεύματα που έλεγαν ότι αυτή η Σοφία ήταν η γραμματέας του κ. Βενιζέλου.
Πρόεδρος: Δεν μπορείτε να ενοχοποιείτε κάποιον. Εσείς ξέρετε ότι έχετε άλλο κωδικό και ότι υπάρχει κάποια άλλη Σοφία εκείνο το χρονικό διάστημα στην υπηρεσία. Τί έκανε η άλλη κυρία Σοφία δεν το ξέρετε και δεν σας ενδιαφέρει. Δεν ξέρετε εσείς όμως ποια Σοφία ήταν. Ο κωδικός σας μας λέτε είναι διαφορετικός.
Στην κατάθεσή της η κ. Ρίτσου τόνισε ότι «δεν  υπήρχε σύσκεψη που ο κ. Παπακωνσταντίνου να μην επισημάνει ότι πρέπει να γίνονται σωστοί έλεγχοι ώστε να μην εισπράττουμε μόνο από αυτούς που πληρώνουν οικειοθελώς».
Μετά την ολοκλήρωση της κατάθεσης της κ. Ρίτσου, η Εισαγγελέας υπέβαλε αίτημα να κληθεί να καταθέσει ως μάρτυρας η γραμματέας του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου, το οποίο έγινε δεκτό από το Ειδικό Δικαστήριο.
Newsroom naftemporiki.gr

5 σχόλια:

  1. Έτσι είναι οι Λεβί, ο ένας υποστηρίζει τον άλλο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτόν πρότεινε για πρόεδρο της Δημοκρατίας, για να πνίξει το στικάκι, το ΠΟΤΑΜΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μπα! τελικά έγινε κι αυτό?
    http://news247.gr/eidiseis/politiki/ton-niko-alivizato-proteinei-gia-proedro-ths-dhmokratias-to-potami.3311117.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πως δεν το πρότειναν και για πρόεδρο της Δημοκρατίας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σχετικά με το θέμα της παραγραφής, έχει αποφασίσει ο Άρειος Πάγος. Πώς επανέρχεται ο Αλιβιζάτος, αφού η δίκη δεν θα είχε ξεκινήσει χωρίς την απόφαση αυτή;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.