27/3/15

Μίνι bank run από ιδιώτες και επιχειρήσεις - Συνολικά έφυγαν καταθέσεις 23,83 δισ. από τον Δεκέμβριο

Μίνι bank run από ιδιώτες και επιχειρήσεις - Συνολικά έφυγαν καταθέσεις 23,83 δισ. από τον Δεκέμβριο
Μεγάλες εκροές καταθέσεων για ιδιώτες και επιχειρήσεις που καταδεικνύουν την έλλειψη ρευστότητας, αλλά και την ανησυχία για την πορεία της οικονομίας της χώρας σημειώθηκαν μέσα στον Φεβρουάριο. Περισσότερα από 5 δισ. ευρώ σύμφωνα με στοιχεία της ΤτΕ απέσυραν από τις τράπεζες τα νοικοκυριά τον προηγούμενο μήνα ενώ, αν στο ποσό αυτό προστεθούν και οι αναλήψεις των επιχειρήσεων, το σύνολο διαμορφώνεται στα 7,57 δισ. ευρώ.

Οι αναλήψεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων από τις αρχές Δεκεμβρίου μέχρι σήμερα, ανέρχονται στα 23,829 δισ., χωρίς να περιλαμβάνονται οι κινήσεις του Μαρτίου. Το υπόλοιπο των καταθέσεων των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών διαμορφώθηκε τον Φεβρουάριο στα 140,468 δισ. ευρώ από 148,042 δισ. τον Ιανουάριο.

Αν απομονωθούν οι καταθέσεις των νοικοκυριών, προκύπτει ότι αυτές περιορίστηκαν στα 120,11 δισ. ευρώ από 125,465 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο. Η μεγαλύτερη μείωση προήλθε από τις προθεσμιακές καταθέσεις, οι οποίες υποχώρησαν στα 68,8 δισ. ευρώ από 72,933 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο.

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος μείωση τον Φεβρουάριο, κατά 2,5% σημείωσε η χρηματοδότηση των τραπεζών σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά, ωστόσο η μηνιαία καθαρή ροή της συνολικής χρηματοδότησης προς τον εγχώριο ιδιωτικό τομέα ήταν θετική κατά 74 εκατ. ευρώ.

Μ.Ντράγκι
Ο Μάριο Ντράγκι παρά το γεγονός πως αύξησε σημαντικά τον ELA, ζητά με επιστολή του προς τις ελληνικές τράπεζες να μην εκτίθενται περαιτέρω στο ελληνικό χρέος, ενώ μιλώντας χθες στο ιταλικό κοινοβούλιο εξήγησε τους λόγους που η ΕΚΤ δεν προχωρεί σε αγορά ελληνικών ομολόγων.

«Η ΕΚΤ (το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης) δεν αγοράζει ελληνικά ομόλογα για τρεις λόγους. Ο πρώτος είναι ότι δεν αγοράζει ομόλογα χωρών που βρίσκονται σε πρόγραμμα με το ΔΝΤ και την Κομισιόν, όταν δεν έχει ολοκληρωθεί η αναθεώρηση του προγράμματος αυτού. Οπως ξέρετε, στην Ελλάδα η αναθεώρηση του προγράμματος εκκρεμεί», δήλωσε ο κ. Ντράγκι.
Οι άλλοι δύο λόγοι, σύμφωνα με τον κ. Ντράγκι, είναι ότι η πιστοληπτική διαβάθμιση της χώρας είναι πολύ χαμηλή και, επιπλέον, η ΕΚΤ δεν μπορεί να αγοράσει ομόλογα από μια χώρα πάνω από ένα συγκεκριμένο ποσοστό, για να μη «φτάσει στο σημείο να γίνει ο μεγαλύτερος πιστωτής» μιας χώρας.

Απάντηση ΤΧΣ για επιστροφή ομολόγων
Απάντηση στο γιατί προχώρησε στην επιστροφή των μη χρησιμοποιηθέντων ομολόγων του EFSF δίνει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), τονίζοντας ότι ήταν υποχρεωμένο να προχωρήσει σε αυτήν την κίνηση βάσει συμβάσεων. Το ΤΧΣ χρησιμοποίησε για ανακεφαλαιοποίηση και εξυγίανση των τραπεζών 39,952 δισ., από τα οποία 37.267 εκατ. ευρώ σε ομόλογα του EFSF και τα υπόλοιπα σε μετρητά. Ετσι με βάση το συνολικό ταμείο τα ομόλογα που διακρατούσε το ΤΧΣ ανέρχονταν σε 10,933 δισ. ευρώ, η επιστροφή των οποίων ζητήθηκε στο σύνολο.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ

3 σχόλια:

  1. ΔΕΝ ΦΕΥΓΟΥΝ ΟΙ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ.
    ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΕΙΝΑΙ ΦΥΣΙΚΟ ΝΑ ΦΕΥΓΟΥΝ, ΚΑΙ ΝΑ ΠΗΓΑΙΝΟΥΝ ΣΤΙΣ ΠΛΕΟΝ ΕΥΡΩΣΤΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΣ ΧΩΡΕΣ.
    ΣΥΓΚΥΡΙΑΚΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΟΤΙ ΜΕΝΟΥΝ ΟΙ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΓΙΑ ΟΣΟ ΜΕΝΟΥΝ....

    ΔΙΟΤΙ, ΑΝ ΤΟ ΕΥΡΩ ΣΥΝΟΔΕΥΟΤΑΝ ΑΠΟ ΟΜΟΙΟΜΟΡΦΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ, ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΜΟΝΟΝ ΤΟΤΕ, ΔΕΝ ΘΑ ΕΦΕΥΓΑΝ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ, ΙΤΑΛΙΚΑ, ΙΣΠΑΝΙΚΑ, κλπ. ΤΑΜΕΙΑ, ΤΡΑΠΕΖΙΚΑ ΠΡΩΤΑ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΣΤΕΡΑ.
    ΤΟ ΕΥΡΩ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΣ.

    ΑΛΛΟ, ΤΟ ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΣ ΣΗΜΕΡΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η συγκυρία είναι ότι ή μεγάλη φυγή καταθέσεων έγινε όταν ο Τσίπρας αποφάσισε να ρίξει την προηγούμενη συγκυβέρνηση και να φέρει αστάθεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Συγκυριακό εἶναι αὐτό πού δέν συμπορεύεται μέ τήν φυσική πορεία τῶν πραγμάτων, ἀλλά προκαλεῖται ἀπό ἐξωγενεῖς καί συχνά ἀπρόβλεπτες αἰτίες καί περιστάσεις. Ὀ Ἀριστοτέλης τό λέει «κατά συμβεβηκός».
    Οὐσιαστικό εἶναι τό κατά φύσιν, αὐτό πού προκύπτει ἀπό τό «εἶναι» τοῦ ὄντος.
    Λοιπόν τό εὐρώ ἐκ φύσεως «φεύγει» ἀπό τίς πτωχότερες χῶρες γιά νά πάῃ στίς πλουσιώτερες χῶρες, συνήθως τῆς εὐρωζώνης. Γιά νά τό ἕλξουν οἱ πτωχότερες, πρέπει νά δημιουργήσουν πρόσθετες εὐκαιρίες στούς διεθνεῖς ἐπενδυτές, δηλαδή νά ἔχουν πολύ χαμηλότερους μισθούς - διεθνῶς! - πολύ χαμηλότερο ἐπίπεδο ζωῆς στήν εὐρωζώνη καί ἐν τέλει νά ξεπουλήσουν τόν φυσικό τους πλοῦτο μέ λεόντιες συμφωνίες.
    Ἐκτός καί ἄν γίνουν πλουσιώτερες, ἀλλά τόσο, ὥστε π.χ. ἡ Ἑλλάδα ἤ ἡ Ἰταλία (βλ. Νότιος Ἰταλία, πού κρατεῖται μεθοδευμένα σέ οἰκονομική «καταστολή» ), νά ἐμπνέουν πιό πολυ ἐμπιστοσύνη ὡς χῶρες ἐπενδύσεων, ἀπό τήν Γερμανία καί τήν Γαλλία! Ἀπίθανα πράγματα.
    Εἰδικά γιά τήν Ἑλλάδα, ἀκόμη καί ἄν συμβῆ ΣΥΓΚΥΡΙΑΚΑ αὐτό, καί ἕλξῃ τέλος πάντων τέτοιες ἐπενδύσεις τοῦ διεθνοῦς παράγοντα, ἡ γεωπολιτική της θέση ὅσο δέν ἔχει πραγματική διεθνῆ σκέπη ἀσφαλείας ἀπέναντι στήν ἐπιθετικότητα τῆς Τουρκίας, ἀποτελεῖ λόγο φυγῆς τῶν ΜΗ ΡΩΣΣΙΚΩΝ ἐπενδύσεων ... (ἄλλο τό ὅτι πολιτικά εἶναι ΙΣΩΣ καλλίτερα νά παραμένη ἡ Ἑλλάδα στήν Εὐρώπη καί τρόπον τινά στήν "Δύση")
    Μέ ἄλλα λόγια, ΟΣΟ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΤΟ ΕΥΡΩ, δέν χρειαζόταν καί δέν χρειάζεται νά δηλώσῃ κάποιος πολιτκός κάτι ἀποσταθεροποιητικό γιά νά φεύγουν οἱ ἐπενεδύσεις, ἀλλά ἀρκεῖ νά φυσήξει λίγο ὁ ἀέρας μιᾶς φήμης, γιά νά πέφτῃ ἡ ἀκροβατοῦσα ἐπί τοῦ τεντωμένου εὐρώ Ἑλλάς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.