31/7/15

Η τελική «εξεταστική» για το τρίτο Μνημόνιο

Δείτε τι γράφαμε στις 13 Μαρτίου
Του Σάββα Καλεντερίδη
Την άνοιξη του 2009 ο Κώστας Καραμανλής απηύθυνε έκκληση στην αξιωματική αντιπολίτευση και στον πολιτικό κόσμο να συναινέσει σε περικοπές και περιστολή δαπανών του κράτους, με σκοπό, εν όψει της επερχόμενης κρίσης, να οχυρωθεί η ελληνική οικονομία και να μην διολισθήσει στο δρόμο που είδαμε να παίρνει με το πρώτο μνημόνιο…
Τότε ο Γιώργος Παπανδρέου -αλλά και το σύνολο του πολιτικού κόσμου- όχι μόνο αρνήθηκε την εθνική συναίνεση για να αποφύγουμε μείζονες κινδύνους, αλλά με τη στάση του "όχι σε όλα" επιδείνωσε την κατάσταση και όταν ανέλαβε τη ηνία της χώρας έχωσε ακόμα πιο βαθιά τη χώρα στην καυτή αγκαλιά των δανειστών, ήγουν του ΔΝΤ και των χωρών της Ευρωζώνης.
Οι πράξεις για τις οποίες σίγουρα θα τον δικάσει η ιστορία, δεν είναι μόνο η άρνηση στη συναίνεση, αλλά και η εγκληματική -όπως αποδείχτηκε- εμμονή του να μην συναινέσει στην εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας, με στόχο τις εκλογές και την κατάληψη της εξουσίας.
Το αποτέλεσμα το είδαμε και το ζήσαμε όλοι και συνεχίζουμε να το ζούμε.
Για το πώς και το γιατί η Ελλάδα οδηγήθηκε ως πρόβατον επί σφαγή, θα αναζητήσει απαντήσεις και τυχόν ευθύνες και ενόχους η εξεταστική επιτροπή που πρότεινε το κόμμα των Ανεξαρτήτων Ελλήνων.
Το έγκλημα του 2009 επαναλήφθηκε πέντε χρόνια μετά, όσο διαρκεί η θητεία του Προέδρου της Δημοκρατίας, τη φορά αυτή με άλλους πρωταγωνιστές!
Τη στιγμή που όλοι γνώριζαν ότι 

  • πρώτον με βάση τον προγραμματισμό το τέλος του 2014 τελειώνει το μνημόνιο και, 
  • δεύτερον για να καταπολεμηθεί η ύφεση και να τονωθεί η ανάπτυξη, η Ε.Ε. αποφάσισε να επιτρέψει στην Ε.Κ.Τ. να μοιράζει από τις αρχές του 2015, εξήντα δις ευρώ μηνιαίως στις χώρες της ευρωζώνης, τα πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα, 
αντί όλοι να επιδιώξουν μια μίνιμουμ εθνική συναίνεση, για να επωφεληθεί και η Ελλάδα και να ξεφύγει από τη μέγγενη των δανειστών και της ύφεσης και 
αντί να διδαχτούν από το έγκλημα του 2009, που οδήγησαν τη χώρα σε πρόωρες εκλογές, με αφορμή την εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, 
έκαναν ακριβώς το ίδιο λάθος-έγκλημα.
Δημιούργησαν κλίμα πολιτικής αστάθειας που επηρέασε από τη μια πλευρά τη διαδικασία μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης και από την άλλη τους δανειστές, οι οποίοι πρόβαλλαν μαξιμαλιστικές απαιτήσεις στην κυβέρνηση, ακριβώς για να μην βγει η χώρα από το μνημόνιο και να μην τα βρει όλα έτοιμα η επόμενη κυβέρνηση!
Έτσι, όλοι εκείνοι που δίχασαν τον ελληνικό λαό σε αντιμνημονιακούς και... υποταγμένους στους τοκογλύφους, οδήγησαν τη χώρα σε πρόωρες εκλογές, με αποτέλεσμα να ξαναδούμε και πάλι σχεδόν το ίδιο… έργο. Ο μέν νέος υπουργός οικονομικών και πάλι να κακολογεί την Ελλάδα, λέγοντας ότι είναι μια χρεωκοπημένη χώρα, ο δε νέος πρωθυπουργός δεν χάνει την ευκαιρία να λέει δεξιά κι αριστερά ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο, χωρίς να σκέφτεται ότι με αυτή τη δήλωση αυτοαποκλείει τη χώρα από τις αγορές, με αποτέλεσμα και πάλι τα spreads να πάρουν την ανηφόρα.
Και όχι μόνον αυτό.
Η διαπραγματευτική θέση της χώρας όπως και οι οικονομικοί δείκτες επιδεινώθηκαν δραματικά σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο, η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της ευρωζώνης που δεν επωφελείται από τα εξήντα δις ευρώ που μοιράζει η ΕΚΤ για τόνωση της αγοράς και της ανάπτυξης και οι οιωνοί δείχνουν ότι βαδίζουμε σε ένα τρίτο μνημόνιο.
Την ίδια στιγμή, άστοχοι και παράλογοι χειρισμοί της κυβέρνησης και παιδαριώδεις δηλώσεις από τα χείλη των υπουργών εξωτερικών και άμυνας, όπως για παράδειγμα ότι αν δεν μας σώσουν θα στείλουμε τζιχαντιστές στην Ευρώπη, πέραν του ότι εξευτελίζουν τη χώρα διεθνώς, δημιουργούν συνθήκες που είναι δυνατόν να οδηγήσουν τη χώρα εκτός ευρώ, με τεράστιες συνέπειες όχι μόνο για την κοινωνία αλλά και για την ίδια την ακεραιότητα της χώρας.
Δεν υπάρχει Έλληνας που να ενδιαφέρεται για το μέλλον της πατρίδας που να μην θέλει την ολοκλήρωση της εξεταστικής, για να εντοπιστούν οι ευθύνες και να οδηγηθούν οι ένοχοι που οδήγησαν τη χώρα στο πρώτο μνημόνιο στο ειδικό δικαστήριο. Αυτό θα μπορούσε να είναι ίσως μια καθαρτήριος διαδικασία που θα «μηδένιζε το κοντέρ» και θα σήμαινε μια νέα αρχή για τη χώρα.
Και λέμε «θα μπορούσε να είναι ίσως», γιατί μάλλον δεν θα είναι αρκετή η συγκεκριμένη εξεταστική, γιατί για να μηδενίσει πραγματικά το κοντέρ, ίσως χρειαστεί –κάτι που απευχόμεθα- να ακολουθήσει η τελική εξεταστική, για το πώς και γιατί η Ελλάδα οδηγήθηκε στο τρίτο μνημόνιο, με συνέχιση της καταστροφής της ελληνικής κοινωνίας!
Σε περίπτωση δε εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, δεν ξέρουμε αν θα είμαστε σε θέση να μιλάμε για εξεταστική, αφού κάτι τέτοιο προβλεπει συντεταγμένες διαδικασίες, και ο νοών νοείτω.
Δημοσιεύεται στην εφημερίδα "δημοκρατία"

34 σχόλια:

  1. ωραιο αρθρο.ΜΠΡΑΒΟ Κ.Καλεντεριδη!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Α_ ΔΕΝ χρωστᾶμε ὅσα λένε ὅτι χρωστᾶμε. Πληρώνουμε ΚΥΡΙΩΣ τό «ἀεροπλανάκι» τῶν διατραπεζικῶν χρεῶν. Καί τό πείραμα εἶναι νά δοῦνε πόσο θά ἀντέξουμε , 20, 30 χρόνια... Καί ἄν ἐλευθερωθοῦμε ἐμεῖς, θά βροῦνε μία ἄλλη χώρα να πληρώνει ἀτελείωτα. Ἤδη, ἀφοῦ κλονίζεται ἡ (ἀνύπαρκτη) βιωσιμότητα τοῦ «Ἑλληνικοῦ χρέους» ψάχνουν γιά νέο θύμα (χώρα) οἱ ἀγορές. Γιά νά κρατᾶ τό ἀεροπλανάκι καί νά μήν φαίνεται. Διότι ὅταν φανῆ καί γίνει κοινός τόπος, θά πρέπει νά πτωχεύσουν ὁρισμένες μεγάλες τράπεζες, νά παρέμβουν οἱ Κεντρικές Τράπεζες γιά νά προστατεύσουνε τούς μικροκαταθέτες, καί οἱ κατά πολύ πλουσιώτεροι «οἱ ἐπενδυτές», νά ἀρκεσθοῦν σέ πολετῆ ὁμόλογα μέ πολύ λιγώτερα κέρδη.
    Β_ Αὐτά ὅμως, συνεπάγονται κρατική παρέμβαση καί ἀναπροσαρμογή τοῦ μοντέλου διαχειρίσεως τοῦ παγκοσμίου πλούτου. Μέ διεθνές δίκαιο α) ἐλέγχων ἐπί τῶν τραπεζικῶν ἐργασιῶν, β) συνδέσεως τῶν τραπεζικῶν ἐνεργειῶν καί ἀποτελεσμάτων μέ τήν πραγματική οἰκονομία τῆς χὠρας στην ὁποία κυρίως δραστηριοποιοῦνται, καί γ) ὁριστική διεθνῆ θεσμική καταδίκη ψευδῶν νομισμάτων τύπου εὐρώ (βλ. Prof.Dr.Hankel: Spekulationsblasen in Geschichte und Gegenwart, https://www.youtube.com/watch?v=LvsgTQGcMmk).

    Γ_ Τέτοιο μεγάλο βάρος σηκώνει ἡ πολιτικο-οἰκονομική διαχείριση τῆς τάχατε κρίσεως τοῦ τάχατε ἑλληνικοῦ καί τάχατε χρέους. Πού μόλις ἄρχισε. Γι' αὐτό καί λυσσᾶνε οἱ λεγόμενες ἀγορές γιά νά τήν καταλύσουνε καί νά τήν ἐλέγξουνε μέ τά ἀνδρείκοικλά τους (τῆς τσαρλατάνικης οἰκονομικῆς διαχειρίσεως, την ὁποία εὐλογεῖ ὁ Σόϊμπλε ὡς πολιτικός) καί μέ τόν «ποταμό» τῶν χρημάτων «τους».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ὅταν μία Κυβέρνηση προτείνει στήριξή της σέ μία ΠΟΛΥ δύσκολη συγκυρία, ἀπό τήν ἀντιπολίτευση καί τήν κοινωνία, γιά νά ληφθοῦν δυσάρεστα μέτρα, ΔΕΝ ΠΕΙΘΕΙ ἐκτός καί ἐάν προσφέρεται σέ μοίρασμα καί τῆς ἐξουσίας «της», τόσο μέ τήν ἀντιπολίτευση ὅσο καί μέ τούς κοινωνικούς φορεῖς. Ἄλλωστε, ΜΟΝΟ ἔτσι προκύπτει ἐθνική συνενόηση μέ ὅρους ἰσότητας καί δικαιοσύνης στά βάρη. Ἔγιναν ποτέ αὐτά; _Τό νά βάλουμε ὅλοι πλάτη , μόνο του ὅμως, μοιάζει καί συνήθως εἶναι, πολιτκός ἐμπαιγμός.
    Ἕνα μοντέλο κατανοήσεως τέτοιων πολιτκῶν στρατηγικῶν σέ ἕνα σύστημα πολυκομματικῆς δημοκρατίας καί κοινωνικῆς πολυφωνίας, εἶναι αὐτό τοῦ συντονισμοῦ τοῦ ἀντάρτικου (βλ. ἀπομνημονεύματα στρατηγοῦ Ναπολέοντα Ζἐρβα) καί ὄχι αὐτό τοῦ τακτικοῦ στρατοῦ (ὅλοι νά βάλουμε πλάτη ἀλλά πάντα καί μόνο ὑπό.... τούς ἤδη κυβερνῶντες! ) οὔτε αὐτό τοῦ ἑνιαίου μονοκομματικοῦ κινήματος (βλ. νοοτροπία ΕΑΜ). Δηλαδή πρέπειν ἡ κάθε ὁμάδα, παράλληλα μέ τούς δικούς της διαφορετικούς κατά γενική προτεραιότητα στόχους καί παρά τίς ἀδυναμίες της (κόμματα, επαγγελματικές ὀργανώσεις καί συντεχνίες) καλείται νά συμβάλλει στόν κοινό στόχο, τήν ἀντιμετώπιση τῆς κρίσεως, ὄχι μέ ἕναν μόνο τρόπο ἀλλά μέ περιθώρια ἐλευθερίας ἐλιγμῶν. Ἐκεῖ εἶναι καί ἡ ἀξία, α/ τοῦ διϋπουργικοῦ ἤ διακλαδικοῦ συντονισμοῦ, β/ τῶν διακομματικῶν συνενοήσεων ὅλων τῶν βουλευτῶν καί ὄχι μόνο τῶν ἀρχηγῶν τῶν κομμάτων, σέ συγκεκριμένα θέματα, καθώς καί γ/ τῶν συλλογικῶν διαπραγματεύσεων.
    Αὐτός πού ἔχει τό γενικό πρόσταγμα δέν μπορεῖ νά ἀπαιτεῖ συμμόρφωση τυφλή. Οὔτε οἰ νόμοι νά τίθενται ὡς διαταγές. Οἱ διαταγές πρέπει νά προκύπτουν ἀπό τήν φύση τῶν συγκεκριμένων προβλημάτων καί ὄχι μόνο ἀπό μία κυριάρχη βούληση καί τόν γενικό σχεδιασμό. Και οὕτω καθ' ἑξῆς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σωκράτη μην πάς τόσο μακριά.
    Το κατάφερε ο Κύπρος μια χαρά.
    Εμείς βυθιζόμαστε αντί να σωθούμε, οι έξυπνοι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα συμφωνήσω σε αυτο που λέει ο Σωκρατης! Νομιζω πως το επιχείρημα του ειναι σωστό! Ο Καραμανλής φέρει πολλαπλές ευθύνες, το ότι προειδοποίησε σε προεκλογική περίοδο δεν ήταν αρκετό! Ως τότε είχε το στόμα του κλειστό και όχι μόνο αυτο αλλα είπε και το περίφημο ο,τι ειναι νόμιμο ειναι και ηθικό δικαιολογώντας απαράδεκτες πρακτικές συνεργατών του. Το αποτέλεσμα ήταν να φέρει τον καταστροφέα στην εξουσία. Τον καταστροφέα ο οποίος συνειδητά συνεργάστηκε με το Δ.Ν.Τ ώστε το τελευταίο να πατήσει πόδι στην Ελλαδα! Επαναλαμβάνω πως ίδιες τακτικές εχει εφαρμόσει το Δ.Ν.Τ σε όσες χώρες εχει επέμβει, με πιο χαρακτηριστική τη διαστρέβλωση οικονομικών στοιχείων!

      Διαγραφή
    2. Ο Καραμανλής φέρει πολλές ευθύνες , αλλά τον Παπανδρέου δεν τον έφερε αυτός στην εξουσία . Τον φέραμε εμείς με την ψήφο μας . Οι δεξιοί που δεν πήγαν να ψηφίσουν ή ψηφισαν αλλού-νταλού και οι κεντροαριστεροί που ψήφισαν το "λεφτά υπάρχουν" . Τι πράγμα είναι αυτό με τους πολίτες της Ελλάδας να μην μπορούν να αναλάβουν τις ευθύνες τους ρε παιδί μου......................................

      Διαγραφή
    3. Αλέξανδρε το ότι ο Καραμανλής προειδοποίησε τον κόσμο σε προεκλογική περίοδο λέει πολλά. Κανένας πολιτικός στην ιστορία της Ελλάδος σε προεκλογική περίοδο δεν είπε κάτι αρνητικό ή έκανε δυσοίωνες δηλώσεις. Ο Καραμανλής ήταν ο πρώτος που αντί να πει και αυτός λεφτά υπάρχουν, να σου θυμίσω ότι τα spreads ήταν κάτω από τις 100 μονάδες, προειδοποίησε το κόσμο και πρότεινε πολιτική συνεργασία. Εμείς αντί να το εκτιμήσουμε ή τουλάχιστον να καθίσουμε να σκεφτούμε γιατί ένας πολιτικός παίζει την πολιτική του καριέρα προεκλογικά ψηφίσαμε το "λεφτά υπάρχουν".

      Μας φταίει ο Καραμανλής που μας προειδοποίησε και δεν τον ψηφίσαμε, μας φταίει ο Παπανδρέου που είπε το λεφτά υπάρχουν και εμείς τον ψηφίσαμε, μας φταίει ο Τσίπρας που είπε και αυτός λεφτά υπάρχουν και εμείς τον ψηφίσαμε. Μας φταίνε οι Ευρωπαίοι που μας δίνανε δάνεια, μας φταίνε τώρα οι Ευρωπαίοι που δεν μας δίνουν δάνεια. Μας φταίει όλη η ΕΕ που δεν μας χαρίζει όλα μας τα δάνεια και ας βρίσκονται οι ίδιοι οι πολίτες τους σε δύσκολη θέση. Μας φταίει τέλος όλος ο πλανήτης που εμείς δεν είμαστε το κέντρο του. ΕΜΕΙΣ ΔΕΝ ΦΤΑΙΜΕ ΠΟΤΕ!!!! Τέτοιο είναι το ήθος και η σοβαρότητα του Έλληνα πολίτη και συνάμα πολιτικού που επιλέξαμε...

      Διαγραφή
    4. Οι Γερμανοτσολιαδες Δοσιλογοι Ιρλανδο-Πορτογαλο-Κυπριοι , βγαινουν απο τα μνημονια και την ασφυκτικη επιτήρηση του τεταρτου Ράιχ .
      Εμεις για να τους παμε κοντρα και για να δείξουμε πόσο ωραιοι Ελληναραδες ειμαστε , παραμεινουμε στο μνημονιο.
      Ε τι....... θα καναμε οτι κανουν οι Γερμανοτσολιαδες;

      Διαγραφή
  5. 1/ «....όλοι γνώριζαν ότι ... με βάση τον προγραμματισμό το τέλος του 2014 τελειώνει το μνημόνιο...» :
    Νομίζω, ότι ΔΕΝ τό πιστευε κανένας σοβαρός άνθρωπος αυτό, ως προς την Ελλάδα, μέ τό τεχνητό πρωτογενές πλεόνασμα (μη επιστροφές ΦΠΑ, λοιπές καθυστερήσεις ) που εξόργισε την Ευρωζώνη και τους κερδοσκόπους των ιδιωτικοποιήσεων και των κατασχέσεων ιδιωτικῶν περιουσιῶν (αυτοί δεν θέλανε και δεν περίμεναν να παρουσιάσουμε πρωτογενές πλεόνασμα). Πάντως, όλοι περιμέναμε "ρεαλιστικά" νέο μνημόνιο με άλλο όνομα - όπως άλλωστε και τώρα ετοιμάζεται.

    2/ «....η Ε.Ε. αποφάσισε να επιτρέψει στην Ε.Κ.Τ. να μοιράζει από τις αρχές του 2015, εξήντα δις ευρώ μηνιαίως στις χώρες της ευρωζώνης,...» : Ο Ντράγκι αποφασίζοντας να δώσει λίγες πιστώσεις, αιφνιδίασε τους Γερμανούς που αντέδρασαν. Ὅταν όμως αποφάσισαν πολιτικώς και οι Γερμανοί, να δοθοῦν χρήματα από την ΕΚΤ στις άλλες πλην Ελλάδος χῶρες, προκειμένου να κλονίσουν την όποια αλλαγή πολιτικής στην Ελλάδα, συναίνεσαν, αφού άλλωστε ήταν και οικονομικώς επιβλεβλημένο να χαλαρώσει λίγο η λιτότητα, προκειμένου να μπορέσει να συνεχισθεί.

    3/ Δεν θα ξαφνιασθῶ άν βγούν οι άλλες χώρες από τα μνημόνια, αλλλά τούτο, δεν ήταν αποφασιμένο, αποφασίσθηκε από την στιγμή που η Ελλάδα αντέδρασε όπως αντιδράει.

    4/ Άν ἡ Ἑλλάδα "συμμορφωθεί", θα παύσει σταδιακώς και η χαλάρωση στις άλες χώρες. Και αν βγεί ἡ Ἑλλάδα από τό ευρώ, εκτός τοῦ ότι θα την ἐκδικηθούν όπως μποροῦν χειρότερα, θα βροῦν ἕνα νέο θύμα (χώρα) .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν μπορω να μυρισω το σχολιο σου , αλλα σιγουρα ειναι οτι πιο κοντινο σε εγκεφαλικη κλανια . Τοσο πολλα ασχετα και προπαγανδιστικα πραγματα μαζι δεν εχω ξαναδιαβασει. Ακου εκει αποφασίστηκε η εξοδος των αλλων χωρων απο τα μνημονια την στιγμη που η Ελλαδα αντεδρασε οπως αντιδραει..........
      (Θα το κοπιαρω και θα το δειχνω στους φιλους μου να κλαιμε.)

      Διαγραφή
  6. Όπως πάντα ένα άρθρο γεμάτο αλήθειες και απόλυτα προσγειωμένο, νουνεχές!

    Όλοι αυτοί οι παρατρεχάμενοι του Γιωργάκη, δεν γνώριζαν δεν ήξαιραν, ότι ο δυστυχής ... δεν μπορούσε να είναι πρωθυπουργός μιας χώρας και μάλιστα σε τέτοια τραγική οικονομική κρίση!

    Πως άφησαν όλοι αυτοί οι αξιωματούχοι του ΠΑΣΟΚ τον Γιώργο να βγεί .... κουμανταδώρος τους?

    Θα μου πείτε, το γνώριζαν αλλά τους βόλευε το καλό αλογάκι που είχε το όνομα της δυναστείας, το καβάλησαν λοιπόν για να πάρουν την εξουσία!

    Εν τω μεταξύ, τόσο η οικονομία όσο το δημογραφικό και τα άκρως επικίνδυνα εθνικά θέματα της Πατρίδας πάνε στράφι!

    Είμαι αιθεροβάμων .....ε?

    Ευμένης Καρδιανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ενδιαφέρον πολύ το άρθρο, αν και έχω αρκετές επιφυλάξεις, προσωπικά δεν πείθομαι με τίποτα ότι τάχα στο τέλος του 2014, η χώρα μας θα "έβγαινε" απο το μνημόνιο...και πως άραγε θα "έβγαινε" μήπως με το περιβόητο πρωτογενές (κατ' ευφημισμό) πλεόνασμα το οποίο προσμετρήθηκε στα κρατικά ταμεία απο την καταλήστευση της μικρής (φυσικά) ιδιωτικής περιουσίας των Ελλήνων με τους αγρίως φορομπηχτικούς νόμους της κυβέρνησης Σαμαρά; Ενα τέτοιο πλεόνασμα δεν ήταν ικάνο να μας προσφέρει κανένα σοβαρό διαπραγματευτικό χαρτί, την ίδια ώρα και πριν τις εκλογές η στάση των εταίρων ήταν απροκάλυπτα (κατά την άποψη μου) και παγιωμένα εχθρική...ε, μετά απο όλα αυτά νομίζω οι εκλογές ήταν μονόδρομος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιάννη
      η χώρα θα έβγαινε, αν η κυβέρνηση έκανε καλά τη δουλειά της και αν βοηθούσε και η αντιπολίτευση.
      Όπως το έκαναν και οι άλλες χώρες, Ιρλανδία, Πορτογαλία και Κύπρος, που εξέρχεται οσονούπω.
      Το γεγονός ότι ταλαιπωρούμαστε και οδεύουμε προς τρίτο μνημόνιο, που θα το ονομάσουν ξερω γω πώς, έχει να κάνει με την παθογένεια του πολιτικού μας συστήματος.
      Ό,τι έκανε για την καρέκλα ο ΓΑΠ, το έκαναν Τσίπρας και Καμένος.
      Απλά πράγματα.

      Διαγραφή
  8. Όλοι οι σοβαροί άνθρωποι και κυρίως οι μικροί επαγγελματίες , γνωρίζαμε ότι η χώρα είχε πάρα πολύ λίγο δρόμο να διανύσει μετά το οικονομικό μπουμ της αγοράς μέσα στο 2014 . Σε μερικούς μήνες θα τελείωνε το θέμα και θα ειχαμε επίσημες δηλώσεις τύπου Πορτογαλίας και Ιρλανδίας συνοδευόμενες από έξοδο στις αγορές κι λήξη της επιτήρησης . Αν και το 2015 ήταν όπως το 14 , η Ελλάς θα ήταν μια τελείως διαφορετική χώρα . Μόνο οι άνεργοι και οι δημόσιοι υπάλληλοι/συνταξιούχοι των οποίων η οικονομική καθημερινότητα είναι σταθερή δεν μπορούν να καταλάβουν πως πάει η οικονομία , γιατί είναι αποστασιοποιημένοι θεατές στην πορεία της αγοράς . Η κυβέρνηση (αν δεν έχει άλλους υποχθόνιους σχεδιασμούς όπως έξοδο από το ευρώ με χρεοκοπία) έχει ακόμα χρόνο να σοβαρευτεί και ν πιάσει τους στόχους που πετύχαινε η προηγούμενη κυβέρνηση . Το μόνο που χρειάζεται είναι να σταματήσει τα καραγκιοζλίκια των διαφόρων στελεχών της και να κάνει ένα πρόγραμμα δράσεων ώστε να σταματήσει να πλήτεται η εσωτερική οικονομία από το κλίμα αβεβαιότητας που δημιουργούν οι "Βαρουφάκηδες" της συγκηβέρνησης . Κλίμα αβεβαιότητας σημαίνει κατάρευση της οικονομίας , κατάρευση των τραπεζών , κατάρευση των εσόδων του κράτους και τελικά ΚΑΤΑΡΕΥΣΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. KD-HELLAS
      επιτέλους ένας άνθρωπος ακομπλεξάριστος, από την αγορά, να μιλήσει χωρίς προκαταλήψεις, καθαρά και ξάστερα.
      Μπράβο σου άνθρωπέ μου, γιατί είχα απελπιστεί με το πόσο εύκολα "ρούφηξαν" οι Έλληνες τις αερολογίες των αντιμνημονιακών.

      Διαγραφή
    2. Η πλειοψηφία των παραγωγικών ανθρώπων έχει αυτές τις απόψεις κύριε Καλεντερίδη . Και μια που μου απευθυνθήκατε σε προσωπικό επίπεδο , να σας δώσω και εγώ συγχαρητήρια για το έργο σας και κατά την διάρκεια της υπηρεσίας σας , αλλά και τώρα με τον Ινφογνώμων . (και ότι άλλο κάνετε υπερ πατρίδας)
      Δυστυχώς για σας και για μας , οι μικροί επαγγελματίες , οι οποίοι είναι από τους βασικότερους χρηματοδότες της Ελληνικής Οικονομίας , δεν υπάρχουν ως σχολιαστές στο ιντερνετ λόγω έλειψης χρόνου . Τα ωράρια καταστημάτων είναι βάρβαρα κι όσος χρόνος μένει μετά , αφιερώνεται στα της οικογένειας . Ο μόνος λόγος που έχω χρόνο να γράφω τις απόψεις μου , είναι γιατί η δουλειά έχει πέσει στο 25% και πλέον έχω χρόνο για παραπάνω από το να διαβάζω τις επικεφαλίδες και κλεφτά κανένα άρθρο . Μακάρι να μην είχα χρόνο . Τώρα έχω χρόνο , αλλά κινδυνεύω σε μερικούς μήνες να μην έχω μαγαζί . Ελπίζω να σοβαρευτούν οι κυβερνώντες και να αλλάξουν τα πράγματα .
      Σας εύχομαι ψυχική δύναμη να συνεχίσετε να εκφράζετε την αλήθεια (κοινή λογική) παρόλες τις επιθέσεις που δέχεστε και εσείς και οι λιγοστοί σχολιάστές που συνεχίζουν να λειτουργούν βάση αυτής .

      Διαγραφή
    3. KD-HELLAS, σε παρακαλώ αν μπορείς, πες μου πόσο φορολογείτε η επιχείρησή σου σήμερα και αν σήμερα ήσουν ένας επιχειρηματίας στο εξωτερικό και ήθελες να δημιουργήσεις μία επιχείρηση στην Ελλάδα, έχοντας γνώση του φορολογικού καθεστώτος, θα προχωρούσες στην επένδυση (μην βάλεις κανέναν συναισθηματισμό στην απάντησή σου, απλοί αριθμοί) ? Είσαι ο πλέον αρμόδιος να απαντήσεις.

      Διαγραφή
    4. Καλά τώρα,ειλικρινά,θέλετε πράγματι να μου πείτε ότι η πρώην κυβέρνηση,ΕΙΔΙΚΑ κατά την προεκλογική περίοδο,δεν έκανε τεράστια ζημία στην οικονομία με τις δηλώσεις της;

      Τόσο κοντή μνήμη έχετε; Αυτό είναι το πρόβλημα της Ελλάδας; Να χτυπάμε σαν το χταπόδι τη νέα κυβέρνηση;

      Έχετε την ευαισθησία να πάρετε και να δείτε τις δηλώσεις των τελευταίων 2 μηνών που έκαναν και κάνουν ο πρώην πρωθυπουργός και οι συνοδοιπόροι του για την οικονομία μας;

      Έχετε ιδέα τι ζημία προκάλεσαν τα κακομαθημένα μόνο και μόνο επειδή έχασαν την ΚΟΥΤΑΛΑ;

      Γιατί περί αυτού πρόκειται τελικά. Ξαφνικά η Δικαιοσύνη πήρε μπρός!!! Αλλά αυτό δεν συμφέρει,είναι ανθυπολεπτομέρεια.

      2,5 χρόνια είχε η προηγούμενη κυβέρνηση,πείτε μου τι ΕΚΑΝΕ για τις λίστες και τη διαφθορά. Τι έκανε η διεφθαρμένη κυβέρνηση που υποστηρίζετε;

      Και λέτε ότι έπρεπε να τους αφήσουμε και άλλο; Οι παλαιότεροι μεγάλοι πολιτικοί λάμβαναν πολύ σοβαρά υπόψιν τους τη δυσαρμονία της κυβέρνησης με τη λαική βούληση,κάτι ήξεραν. ΔΕΝ κυβερνάς με 20%,στις Δημοκρατίες τουλάχιστον.

      Είναι σημείο των καιρών πάντως το να βλέπουμε να επιχειρείται να μεταφερθούν ΟΛΕΣ οι βαρύτατες ευθύνες των προηγούμενων σε αυτή την κυβέρνηση,πολύ άσχημο αυτό.

      Θα βγαίναμε απο το μνημόνιο;;;;;;;;;;;;;;;

      Ο Καραμανλής έπρεπε να πάρει μέτρα και δεν τα πήρε. Ευθύνη του ήταν οι πράξεις και όχι οι προθέσεις. Δεν το έπραξε.

      Μπορείτε να συνεχίσετε να υπερασπίζεστε εκείνους που χρεοκόπησαν την Ελλάδα,την εξευτέλισαν και την έθεσαν υπό ομηρία. Υπερασπιστείτε και τον άλλο πυλώνα του κομματικού συστήματος,τη διαφθορά και τη διαπλοκή,συγχαρητήρια!!!

      ΥΓ
      Τους διεφθαρμένους,τους κλέφτες και τους λωποδύτες τους πετάς έξω,δεν τους δίνεις παράταση ούτε και ευκαιρίες.

      Διαγραφή
    5. 45 μέρες στην κυβέρνηση, με την χώρα να ασφυκτιά οικονομικά (η ίδια η κυβέρνηση παραδέχεται ότι τα ταμεία είναι άδεια και θα προχωρήσουν σε στάση πληρωμών) εξαιτίας του λαϊκισμού της νέας κυβέρνησης, και δεν έχει φέρει ΚΑΝΕΝΑ νομοσχέδιο από τα 11 που διατυμπάνιζε ότι θα ψήφιζε την επομένη τον εκλογών. Το μόνο που έτρεξε να κάνει είναι να διασφαλίσει την περαιτέρω υπονόμευση της χώρας με την απελευθέρωση των λαθρο και το κλείσιμο των φυλακών Γ' τύπου για να μην νιώθουν τα παραπαίδια τους απομονωμένα και υποφέρουν. Αυτήν την κυβέρνηση ασπάζεσαι?Που επαναφέρει την συνδικαλιστική δράση που έχει καταστρέψει την Ελλάδα, που επαναφέρει τους αιώνιους φοιτητές, που έδωσαν αυξήσεις στην ΔΕΗ και δημόσια παραδέχτηκε ο Υπ. οικονομικών ότι δεν έχει ιδέα, που αντί να δουλεύει σκληρά κόβει βόλτες σε λίμνες και βγάζεi selfie? που που που... Σαν χταπόδι και λίγο είναι.

      Ο Καραμανλής για να πάρει τα όποια μέτρα, ήθελε την λαϊκή ετυμηγορία, την λαϊκή νομιμοποίηση. Αυτό θεώρησε σωστό αυτό και έπραξε. Ενημέρωσε τον κόσμο και την τότε αξιωματική αντιπολίτευση για την κατάσταση και έκανε εκλογές. Ο λαός δεν του έδωσε αυτήν την εντολή, δεν θέλαμε να πάρει μέτρα γι' αυτό και επιλέξαμε τον "κύριο" λεφτά υπάρχουν. Ας προσέχαμε...

      Υ.Γ
      Αφαιρέθηκε ένα ανακριβές κομμάτι.

      Διαγραφή
    6. Ο Καραμανλής πήρε Ι Σ Χ Υ Ρ Ο Τ Α Τ Η εντολή για επανίδρυση του Κράτους. Κυβέρνησε με την ψήφο των πολιτών Π Ε Ν Τ Ε Μ Ι Σ Η χρόνια.

      Δουλευόμαστε και μεταξύ μας τώρα;

      ΥΓ
      Η οικονομική ασφυξία είναι δεδηλωμένος μοχλός πίεσης των εταίρων μας προς την Ελληνική κυβέρνηση,σε συνδυασμό με τα δεκάδες ΔΙΣ που έβγαλε η εγχώρια ελίτ όπως και ο ΥΠΟΙΚ του Σαμαρά. Αυτός ήταν και ο σκοπός του Σαμαρά άλλωστε με τις δηλώσεις που έκανε. Η αριστερή παρένθεση. Τόσο εξαρτημένοι είναι ορισμένοι με την καρέκλα.

      Διαγραφή
    7. Όσο για τη ΔΕΗ και τα λοιπά κοπρόσκυλα που ανυπομονούν να ζήσουν στις πλάτες μας,καλά θα κάνουν να τα στείλουν απο τώρα στον αγύριστο γιατί σε άλλη περίπτωση οι μέρες του Τσίπρα και της κυβέρνησης του θα είναι πολύ λίγες.

      Διαγραφή
    8. Δηλαδη με βαση τις πραγματικες της ενεργειες , μας λες οτι και εσυ συμφωνεις πως οι μερες της κυβερνησης Τσιπρα ειναι λιγες.
      Αμην λοιπον , οσο υπαρχει ακομα Ελλαδα.

      Διαγραφή
    9. Οσο για τον Καραμανλη , παρολα τα λαθη του , πολεμηθηκε οσο κανενας αλλος απο τα ντοπια (βασικος μετοχος , συνδικαλισταραδες) και ξενα (παρακολουθησεις , φωτιες , πορτοκαλι επανασταση) συμφεροντα , ενω προσπαθησε να βελτιωσει την διεθνη θεση της χωρας(αγωγοι , βουκουρεστι, στρατηγικη σχεση με Ρωσια) και καταψηφηστηκε απο τον σοφο Ελληνικο λαο μετα την φουσκα του Βατοπεδίου , για να τον ακολουθησει η πρωτη ατυπη συγκηβερνηση ΓΑΠ-ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗ , η οποια μας πεταξε στην αγκαλια των τοκογλυφων. Φυσικα και δεν ηταν τελειος . Φυσικα και εκανε πολλα λαθη . Φυσικα και ηταν ο καλυτερος πρωθυπουργος των τελευταιων πολλων ετων . Εκτος αν νομιζεις οτι υπηρξε καποιος καλυτερος μετα το 90 (ονοματισε τον κιολας)

      Διαγραφή
    10. Pro, ο Καραμανλής είχε τη δύναμη αλλά κιότεψε,αυτή είναι η αλήθεια,είτε μας αρέσει είτε όχι. Δυστυχώς αποδείχτηκε μπουχέσας. Το λιγότερο που θα μπορούσε να κάνει τόσα χρόνια θα ήταν να μας δώσει ΕΣΤΩ μια εξήγηση,αλλά μας έγραψε στα αρχ.... του βολεμένος στα πίσω έδρανα του κοινοβουλίου. Πιστεύω πάντως ότι ήταν τίμιος και με καλές προθέσεις,αλλά οι ικανότητες του τον πρόδωσαν....

      Εγώ τον ψήφιζα αλλά καλά να πάθω...

      Σε όλη τη διάρκεια της μεταπολίτευσης δεν είχαμε αξιόλογους πρωθυπουργούς,αλλά συγκριτικά οι Γέροι ήταν με τεράστια διαφορά καλύτεροι απο τα σημερινά μαλακισμένα.

      Ο Τσίπρας αυτή τη στιγμή έχει τη δυνατότητα να γράψει ιστορία,το αν θα το κάνει είναι στο χέρι του. Δεν τον ψήφισα πάντως,αλλά σαφώς τον προτιμώ απο τον μπράβο της διαφθοράς(Σαμαράς) που είχαμε.

      Διαγραφή
    11. Ο Καραμανλής πήρε καθαρή εντολή να ζήσει ο κοσμάκης καλά, την ίδια εντολή που πήρε και ο ΓΑΠ και ο Σαμαράς και ο Τσίπρας και ο Σιμήτης και όλοι οι πρωθυπουργοί στην ιστορία αυτής της χώρας. Στην Ελλάδα ζεις, μην παραμυθιάζεσαι.

      Και μιας και αναφέρεσαι σε κοντή μνήμη, φυσικά και δεν θα θυμάσαι πως "έπεσε¨το ΠΑΣΟΚ 2004. Ούτε φυσικά θα θυμάσαι τι έλεγαν οι ίδιοι για την οικονομία μετά τους Ολυμπιακούς το 2004. Φρόντισε να το θυμηθείς.

      Ο Καραμανλής έκανε ότι ήταν δυνατόν με την υπάρχουσα αντιπολίτευση (να συ θυμίσω τον Παπανδρέου στα κάγκελα στο λιμάνι του Πειραιά για την Cosco) με την υπάρχουσα νοοτροπία που επικρατούσε στην Ελλάδα και με την υπάρχουσα οικονομική κατάσταση που άφησε το ΠΑΣΟΚ (ακόμη δεν γνωρίζουν πόσα δις στοίχισαν οι Ολυμπιακοί). Δεν θα αναφερθώ καν στις παρεμβάσεις από ξένα κράτη το 2008 που κάηκε η Ελλάδα, ένα πρωτοφανές περιστατικό που κανείς δεν αναφέρει - αναλύει ούτε και επαναλήφθηκε από τότε. Τον βασικό μέτοχο και τον πόλεμο που δέχτηκε και και και.... Ήταν άριστος? Φυσικά και όχι, έκανε λάθη καιπαραλείψεις. Αλλά τουλάχιστον είπε την αλήθεια, αυτήν που εμείς δεν θέλαμε να την ακούσουμε. Φρόντισε λοιπόν να θυμηθείς.

      Αυτά όμως ανήκουν στην ιστορία πλέον. Σήμερα έχεις μία πραγματικότητα. Και η πραγματικότητα είναι ότι η σημερινή κυβέρνηση καταστρέφει τον τόπο και με την αδράνειά της [ούτε ένα νομοσχέδιο σε 45 μέρες] και με τις πράξεις της [απελευθέρωση λαθρο- κατάργηση φυλακών Γ΄τύπου- επαναφορά της συνδικαλιστικής δράσης- κατάργηση του νόμου για τους αιώνιους φοιτητές- αποξένωση από όλη την ΕΕ...] και με την ρητορική της απέναντι σε όλο τον πλανήτη. Και αντί να ασχολείσαι με το τώρα, με τις πράξεις της σημερινής κυβέρνησης που αυτή καθορίζει πλέον το μέλλον σου, ασχολείσαι με το παρελθόν, μας κάνεις και κριτική που ελέγχουμε τα κακώς κείμενα της κυβέρνησης. Πλάκα μας κάνεις???? Ποιος δουλεύει ποιον εδώ μέσα???

      Διαγραφή
    12. Χρηστο
      με καλυπτει η απαντηση του georgets ptol . Συνεχιζω να θεωρω τον Καραμανλη το πιο Ελληνα και πιο υποτιμημενο πρωθυπουργο της Ελλαδας . Δεν μου απαντησες ομως ποιον θεωρεις καλυτερο τα τελευταια 25 χρονια .
      Τελος παντων ας συμφωνησουμε οτι διαφωνουμε , αν και η διαφωνια μας δεν ειναι ολοκληρωτικη.

      Υγ. Μην εχεις ελπιδες για τον Τσιπρα. Δυστυχως ο ανθρωπος μας εχει δειξει το ποιόν του από τις πρωτες ημερες , μη πω ωρες. Κλωνος του ΓΑΠ ειναι και η εφαρμογη της πολιτικης του ειναι ακριβως η ιδια περα απο το τι θα θελαμε η τι ελπιζαμε.

      Διαγραφή

  9. (2 μέρη)
    Α Μέρος
    Οἱ "ὁριζόντιες διαφοροποιήσεις" μέ τά ἐπιλεκτικά μέτρα ἔκαναν τήν δουλειά τους. Διαφοροποιεῖται ἡ ἀντίληψη τῆς πραγματικότητας τοῦ καθενός μας, με βάση ὅσα ὑφίσταται καί βλέπει γύρω του ὁ καθένας. Εξηγοῦμαι:
    Ὁρισμένοι επιχειρηματίες ἤλπιζαν στο τέλος του 2014 σε ανάκαψη και έξοδο από μημόνιο κλπ. Δεν είχαν όμως γνώση των ευρύτερων καταστάσεων αλλά έκριναν από όσα συνέβαιναν γύρω στα καταστήματά τους και μόνο. Αλλά πώς να βρούν χρόνο να δούν εφημερίδες και ιντερνέτ, και τί υποσχόταν ο Χαρδούβελης στο γνωστό ή-μαίηλ;
    Μειώσεις ακόμη και των χαμηλών μισθών και των μικρών συντάξεων το 2015! , αυξήσεις στον ΦΠΑ ! , αυξήσεις εσόδων του Πράσινου Ταμείου από τα πρόστιμα ή τις νομιμοποίησεις λόω αυθαιρέτων (που θα πήγαιναν στο εξωτερικό στους δανειστές φυσικά και όχι στην διάσωση του περιβάλλοντος) κ.ο.κ.
    Χθές έβλεπα δηλώσεις και εκκαθαριστικά. Ορισμένοι δεν τά έχουν δεί ποτέ και γι' αυτό μιλούσαν για ανάκαμψη υπό ή-μαίηλ Χαρδούβελη! Ιδού :
    Εισόδημα δηλωθέν μηδέν η μία δήλωση (οικογένεια μέ άνεργο πατερά και καρδιοπαθή) , 400 ευρώ ετησίως η άλλη. Τεκμαρτό εισόδημα λόγω τεκμαρτών δαπανών διαβιώσεως, 1.600 ευρώ στην μία περίπτωση, 1000 ευρώ στην άλλη. ΦΟΡΟΣ επί (τεκμαρτού και μη) εισοδήματος! Για ἑισόδημα λοιπόν 400+1600=2000 ευρώ φόρος 400 ευρώ και για εισόδημα 1.400 ευρώ φόρος 250 ευρώ.
    ΔΗΛΑΔΗ αν καταλάβατε, φορολούσαν και φορολογούν ακόμη φέτος στο πρόσωπο των πτωχοτέρων, τις φιλανθρωπίες με τις οποίες οι έχοντες ακόμα κάποιο μισθό ή σύνταξη, τούς ενισχύουμε για να μην πεθάνουν από την πείνα. Τα μέτρα Χαρδούβελη μας έλειπαν που θα εξαφάνιζαν και την όποια φιλανθρωπία, και θα μάς ...ἔβγαζαν από την κρίση!
    συνεχίζεται

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. και έχεις απόλυτο δίκιο και συμφωνώ με όσα λές, πολύ σωστά έχει σημασία η θέση του καθενός γύρω από το πώς βλέπει την πραγματικότητα και η καθημερινότητα έχει διαφορετικό νόημα για τον καθέναν…δεν νομίζω πως είχαμε σε καμιά περίπτωση άνοδο της αγοράς όπως διατείνεται παραπάνω ένας συνομιλητής εδώ, αλλά και να είχαμε δεν αποτυπώθηκε ποτέ -και δεν υπάρχει περίπτωση να με μεταπείσει κανείς- στα ευρύτερα στρώματα της κοινωνίας, αν θεωρούμε ανάπτυξη τα προγράμματα επιδότησης ανέργων με ψίχουλα, τα ελαστικά ωράρια, τις βάναυσα χτυπημένες εργασιακές σχέσεις ώστε να πάρει μπροστά η οικονομία, με δυο λόγια τη θυσία μιας ολόκληρης γενιάς (η οποία ούτως ή άλλως μάλλον δύσκολα θα τα φέρει βόλτα), ας με συγχωρήσουν οι συνομικλητές εδώ, εγώ την θεωρώ εικονική….Γενικά είναι μάλλον καιρός να καταλάβουμε άπαντες πως είμαστε πολύ λίγοι και μικροί αριθμητικά ως έθνος, ως κοινωνία, ως λαός ας το πει όπως το εννοεί ο καθείς, για να μείνουν κάποιοι εκτός "οικονομικής πίτας", εδώ οι άστεγοι δεν κρύβονται όπως σε χώρες της δύσης, ούτε και θεωρούνται ακόμα (ευτυχώς) απόβλητοι από τους περισσότερους κι αυτό επειδή είμαστε ρωμιοί, η ευτυχία των αριθμών δεν είναι ποτέ ευτυχία των ανθρώπων. Θα μπορούσαμε φυσικά να συζητάμε ώρες και τα επιχειρήματα κάθε πλευράς είναι πολλά και διάφορα, σημασία πάντα έχει όμως η άποψη των πολλών…διλαδή δημοκρατία, τα λέει όλα η λέξη αυτή από μόνη της και όπως φάνηκε από τις τελευταίες εκλογές οι πολλοί μάλλον ανακουφίστηκαν από την μη εφαρμογή του περιβόητου μέϊλ Χαρδούβελη, δίχως αυτό να σημαίνει πως δεν θα μας βρεί κανένα άλλο μέϊλ στο (άμεσο) μέλλον…η χώρα αυτή είναι η χώρα των εκπλήξεων πάντα!

      Διαγραφή
  10. Β Μέρος
    Προφανώς, κάποιοι- λίγοι -επιχειρηματίες, σε πολύ λίγους κλάδους (μάλλον τουρισμό) ήλπιζαν και ελπίζουν σε μία έλλειψη οικονομικής αβεβαιότητας, ώστε να αυξηθεί λίγο ο πεσμένος τζίρος και να σωθούν. Ενώ γύρω όμως θα αυξάνει η ύφεση και η απόγνωση από την πενία και την πείνα.
    Και ύστερα, όταν έβλεπαν μια αχτίδα ανάκαμψης, πώς να καταλάβουν, π.χ. τον πατέρα που δίνει στο παιδί του λίγα χρήματα παραπάνω από όσα μπορεί, για να μην καταρρεύσει τό παιδί ψυχολογικά από την κατάθλιψη 5 ετών, δηλαδή κατά την μεγαλύτερη περιοδο της εφηβείας του; Ή ότι τό λίγο χατζηλήκι που βγάζει ο νεαρός ή η νεαρά των 25-32 χρόνων αντί για μισθό, το πάιρνει καθυστςερημένο για μήνες, και μικρό, και δεν μπορέι να το μετατρέψει σε πρόγραμμα ζωής αλλά το δαπανά για λίγες τουριστικοειδείς εξόδους σε μία καφετέρια και για λίγα ψώνια "πολυτελείας" (μία όμορφη π.χ. μπλούζα που ενώ κόστιζε 60 ευρώ την βρίσκει σε ευκαιρία 25 ευρώ) , ενώ ζή και σιτίζεται στο πατρικό του με κάποιον ήδη πολύ μειωμένο μισθό του πατέρα ή της μητέρας;
    Πράγματι πρέπει να τελειώσει η αβεβαιότητα. Την χρειάζεται βέβαια ο Βαρουφάκης, ὡς ἀναγκαία προσωρινή διαπραγματευτική τακτική. Αλλά η οικονομία χριεάζεται βεβαιότητα. Και της Ευρωπης και της Ελλάδας. Αλλά καλή βεβαιότητα. όχι άρρωστη. Τί να την κάνεις την βεβαιότητα του γενικού κλίματος σήμερα, που δίνει μερική ανάκαμψη στον τζίρο του 5 ή 10% των επιχειρήσεων, οδηγεί όμως την όλη οικονομία στην καταστροφή στο άμεσο μέλλον με ακόμη μεγαλύτερη βεβαιότητα;
    Είναι αξιόπιστο, Σάββα, ότι λίγο ακόμη αν περιμέναμε θα είχαμε αποτελέσματα; Μετά από πέντε χρόνια συνεχῆ ψέμματα και λάθη του ΔΝΤ (του στύλ "σκοτώνω , δεν πληρώνω") , που τα δέχονταν αδιαμαρτύρητα οι δικές μας Κυβερνήσεις, πώς να πιστέψουμε ότι ΘΑ πάμε καλά; Με τέτοιο χρέος; Και με υποχρεώσεις να δώσουμε διπλάσια και τριπλάσια "πρωτογενή πλεονάσματα" σε λίγα χρόνια, στους δανειστές;
    Ψέμματα είναι ότι έχει συμφωνηθεί χωρίς ρήτρα αναπτύξεώς μας να δώσουμε κάπου 6,5% του ΑΕΠ σε λίγα χρόνια ή 21% του ΑΕΠ το 2012 και 22% του ΑΕΠ το 2022;
    Η τωρινή εἰονική βεβαιότητα του κλίματος της οικονομίας μας, θα μας έφερνε στο σημεῖο να διαπραγματευθούμε καλλίτερα το 2021 και το 2022;
    Κάποιοι δεν ασκοῦσαν καμία πολιτική. Διακυβρνοῦσαν μόνο . Ήσαν μόνο "ρεαλιστές"....της "νέας βουλησιαρχίας" τήν οποία κατά τον κ. Βενιζέλο χρειαζόμασταν! - Ποιά νέα βουλησιαρχία; Βλ. ἐν τέλει το αεροπλανάκι των διατραπεζικών χρεών με τις.... βουλησιαρχικές πολιτικές ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΜΙΑΣ ΧΩΡΑΣ, ΤΗΣ ΔΙΚΗΣ ΜΑΣ, για χάρη .... των νήσων Καϊμάν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σκιπίωνα,
      αντικειμενικά, αν ομμονοούσαν όλα τα κόμματα, η διαπραγματευτική ικανότητα της κυβέρνησης θα ήταν άλλη.
      Φυσικά, το κλίμα στράβωσε με τον ΓΑΠ, ο οποίος εκτελούσε αποστολή και μετά το έφαγε ο "γάιδαρος".
      Τώρα, με το ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, το αποτελειώνουμε...

      Διαγραφή
  11. Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ΕΠΕΛΕΞΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ!

    Αλλά ερωτάται (…εννοεί ο Λαός): Είναι δυνατόν να μην καταλαβαίνουν οι πολίτες, ότι αυτά που τους έλεγε προ πενταετίας το ΠΑΣΟΚ και τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι «έπεα πτερόεντα»; Είναι δυνατόν να πίστεψαν το 2009, ότι λεφτά υπήρχαν, όταν ο τότε Πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής είχε προειδοποιήσει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο, ότι η οικονομική κατάσταση ήταν δύσκολη και ότι έπρεπε να ληφθούν περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπισή της; Και είναι δυνατόν να πιστεύουν και σήμερα ότι αυτά που τους υπεσχέθη ο Α. Τσίπρας μπορούν να πραγματοποιηθούν;
    Είναι εμφανές ότι ο Ελληνικός Λαός πιστεύει ή παριστάνει ότι πιστεύει αυτά που του αρέσουν. Ότι δεν του αρέσει το απορρίπτει. Δεν θέλει καν να το ακούει. Όμως αυτό είναι συνήθως η αλήθεια. Και έτσι επιλέγει τους πολιτικούς του ηγέτες όχι με κριτήριο το σωστό και το αληθές, αλλά με το ψεύδος και την κολακεία. Και το αποτέλεσμα είναι να οδηγείται με την δική του ψήφο και επιλογή στην καταστροφή.

    Στο προ 120ετίας συγκλονιστικό άρθρο του στην «ΕΣΤΙΑ» ο Ανδρέας Καρκαβίτσας επέρριπτε ευθέως στον Λαό τις ευθύνες για τον εκμαυλισμό των πολιτικών του εκπροσώπων.

    Εζήτησες ψέμα από τα χείλη του και χολή από την καρδιά του. Εζήτησες να σε αφήσει να κλέψεις, να σκοτώσεις, να πορνέψεις ελεύθερα. Τον ανάγκασες να προσκυνήσει το άτομο και όχι να λατρέψει το σύνολο!

    Άραγε τι άλλαξε μετά από 120 χρόνια; Μάλλον τίποτε. Στο πρόσωπο του Α. Παπανδρέου, του Γ. Παπανδρέου, του Α. Τσίπρα και πολλών άλλων πολιτικών, ο Ελληνικός λαός ζητεί τα ίδια!
    Να του λένε ψέματα, να χαίρεται που τα ακούει, να τους ψηφίζει και μετά να τους κατηγορεί.
    Ο Ελληνικός λαός ψηφίζει την καταστροφή του!


    Απόσπασμα από το κύριο άρθρο της εφημερίδας ΕΣΤΙΑ της 14ης 3 2015

    Ευμένης Καρδιανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. To πλεόνασμα ήταν πλασματικό από μη επιστροφή ΦΠΑ, πληρωμών από προγράμματα κλπ.
    Αυτά αφορούσαν περίπου 11 δις Ευρώ. Η ανάπτυξη παραταύτα έτρεχε με 3% ανά έτος δηαδή
    στα 180 δις ΑΕΠ 180 χ 3= 5,4 δις Ευρώ ανά έτος. Σε αυτό συνέβαλε η μείωση των φορολογικών συντελεστών των επιχειρήσεων στο 25% με προοπτική το 15% τα επόμενα χρόνια. Δυστυχώς οι
    Ελ. Επαγγελματίες δεν το είδαν και θέλησαν να αλλάξουν κυβέρνηση για να βγουν άμεσα από την κρίση. Ρόλο έπαιξε ο λαϊκισμός του Τσίπρα ότι θα έσκιζε το μνημόνιο και θα έδινε 13ο μισθό.

    Με 28% φορολόγηση που έχουμε σήμερα, προκαταβολή φόρου 100% για μπλοκάκια κλπ
    δεν υπάρχει προοπτική. Το ερώτημα είναι αν θέλουμε να είμαστε εντός ΕΕ χωρίς Κομμουνισμό ή εκτός ΕΕ με διαμοιρασμό φτώχιας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. απάντηση απλή και ξεκάθαρη : θα θέλαμε όλοι μας να βρισκόμασταν εντός ευρωπαίκής ένωσης αλλά..χωρίς κομμουνισμό, αλλά μάλλον αυτό δεν είναι εφικτό και ούτε περιμένει κανείς να δεί προκοπή με τα μνημόνια, γιατί κάτι τέτοιο είναι στην τελική αυτό που βιώνουμε πλέον...αυτό γίνεται; Μάλλον όχι όπως διαπιστώνουμε όλοι μας, αυτό συμβαίνει επειδή όπως φαίνεται η Ευρωπαίκή Ένωση έχει πια ξεκαθαρίσει ότι κάποιοι θα είναι περισσότερο ίσοι απο κάποιους άλλους (βλέπε Έλληνες, Βούλγαρους, Ρουμάνους κοκ), το μπορούμε κάτι τέτοιο; Το ανεχόμαστε σαν λαός; Αυτό ειναι το καίριο ερώτημα αυτή τη στιγμή, η απάντηση δική μου, δική σου και του καθενός ξεχωριστά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ Γιάννη η ΕΕ μας έδωσε 130 δις Ευρώ για υποδομές και ανάπτυξη με τα πακέτα Ντελόρ, Σαντέρ και ΕΣΠΑ. Τα λαμόγια τα έφαγαν.
      Το πρόβλημα της Γερμανίας ως ηγεμονικό κράτος είναι μεγάλο, αλλά πρέπει να αγωνιστούμε εντός ΕΕ. Με ποιο τρόπο; Με πατριωτική ή εθνικιστική Ευρωβουλή.
      Την επόμενη φορά για Ευρωβουλή ψηφίζουμε πρόσωπα. μαζί με Αυστριακούς, Ούγγρους, Πολωνούς, Δανούς, Γάλλους, Ιταλούς αλλάζουμε τα σχέδια του Σιωνισμού εντός ΕΕ.
      Περί αυτού πρόκειται. Η σχολή της Φρακφούρτης είναι η άλλη όψη του Κομμουνισμού, παραμένει Μαρξιστική. Το κτίριο της Κεντρικής Τράπεζας της Ευρώπης είναι το κτήριο του Ρότσιλντ

      http://s.kathimerini.gr/resources/2014-11/ecb-construc-thumb-large.jpg

      Το κέντρο του Σιωνισμού στη Γερμανία δεν είναι εκεί παραταύτα, είναι καμιά ώρα απόσταση
      Είναι εκεί που σπούδαζε ο Σημίτης και έγινε καθηγητής.

      https://www.google.gr/webhp?sourceid=chrome-instant&rlz=1C1NERB_enGR651&ion=1&espv=2&ie=UTF-8#q=Giessen

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.