29/4/15

Αλ. Τσίπρας: Καθορισμός ΑΟΖ όπου δεν απαιτείται συνεννόηση με τρίτες χώρες

Ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης (κέντρο), ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι (αριστερά) και ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας (δεξιά) κάνουν κοινές δηλώσεις μετά τη συνάντησή τους στην Κύπρο.

Στον καθορισμό Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών (ΑΟΖ) προτίθεται να προχωρήσει η Ελλάδα όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και διευκρίνισε ότι αυτό θα γίνει εκεί όπου δεν απαιτείται η συνεννόηση με τρίτες χώρες.

Ο πρωθυπουργός έκανε τη δήλωση μετά το πέρας της τριμερούς συνάντησης στη Λευκωσία με τους προέδρους της Κύπρου και της Αιγύπτου, κυρίους Αναστασιάδη και Αλ Σίσι.
 

ναυτεμπορική  Πηγή: ΑΜΠΕ

Τσίπρας από τη Λευκωσία: «Προχωράμε στις διαβουλεύσεις για την οριοθέτηση της ΑΟΖ»

Τσίπρας από τη Λευκωσία: «Προχωράμε στις διαβουλεύσεις για την οριοθέτηση της ΑΟΖ»
Ο Νίκος Αναστασιάδης, ο Αλέξης Τσίπρας και ο Φατάχ Αλ Σίσι προβαίνουν σε δηλώσεις, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής τους στη Λευκωσία.Πηγή: (ΕΡΑ)  
 
«Ελλάδα, Κύπρος και Αίγυπτος αποτελούν πυλώνες ασφάλειας σε μια ταραχώδη περιοχή και η συνεργασία μας μπορεί να αποβεί εποικοδομητική τόσο για τις χώρες μας όσο και για την Ανατολική Μεσόγειο», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας μετά την ολοκλήρωση της τριμερούς συνάντησης στη Λευκωσία.

Πρόσθεσε ότι προχωρούμε στις διαβουλεύσεις για την οριοθέτηση της ΑΟΖ όπου κριθεί απαραίτητο και όπου δεν απαιτείται η συνεννόηση και η συνεργασία τρίτων χωρών.

«Η πρωτοβουλία αυτή θα αποτελέσει πρόκληση για όλες τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου να προχωρήσουν στην οριοθέτηση της ΑΟΖ στη βάση του Διεθνούς Δικαίου» ανέφερε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Είπε ακόμη ότι στην κατ' ιδίαν συνάντηση που είχε με τον αιγύπτιο πρόεδρο Αλ Σίσι του επισήμανε το κοινό όραμα Ελλάδας και Κύπρου για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό στη βάση των αρχών του ΟΗΕ.

Η Ελλάδα στηρίζει την επανέναρξη των συνομιλιών στο νησί, θεωρεί ενδιαφέρουσα εξλιξη την εκλογή Ακιντζί στα Κατεχόμενα και παρακολουθεί τις εξελίξεις με προσοχή και ελπίδα, σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

Επίσης, κάλεσε τους κ.κ. Αναστασιάδη και Αλ Σίσι στην Ελλάδα για την τρίτη τριμερή συνάντηση, ευχόμενος αυτή η συνάντηση να γίνει σε μια πιο ευχάριστη κατάσταση στην πολύπαθη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Ο κ. Τσίπρας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην εξάπλωση του τζιχαντισμού που αποτελεί ασύμμετρο κίνδυνο για για τον πολιτισμό μας.

Σε αυτή την αποσταθεροποιημένη περιοχή η συνεργασία μας κατά της τρομοκρατίας παίρνει ιδιαίτερη στρατηγική σημασία, σημείωσε και πρόσθεσε ότι συμφωνήθηκε η εντατικοποίηση της συνεργασίας τόσο σε διπλωματικό και τεχνικό επίπεδο όσο και στους διεθνείς οργανισμούς.

Ακόμη, ανέφερε πως θα δημιουργηθεί μια νέα τεχνική ομάδα για την ενίσχυση της οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου για τη δραστηριοποίηση ελληνικών και κυπριακών επιχειρήσεων στην προσπάθεια οικονομικής ανοικοδόμησης της Αιγύπτου.

Σημείωσε, τέλος, πως θα υπάρξουν ευρύτερες συνέργειες στους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών, της ναυτιλίας και του τουρισμού.

Ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης από την πλευρά του ανέφερε ότι οι ανησυχητικές εξελίξεις σε άλλες χώρες της περιοχής όπως η Συρία, το Ιράκ η Υεμένη καθιστούν επιτακτική την από κοινού δράση της διεθνούς κοινότητας για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που υπερβαίνουν τα εθνικά σύνορα.

Όσον αφορά την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή «επαναλάβαμε την θέση αρχής για την επίτευξη μίας δίκαιης και διαρκούς ειρήνης με την δημιουργία ένος βιώσιμου και κυρίαρχου κράτους στην Παλαιστίνη στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ» ανέφερε ο κ Αναστασιάδης και πρόσθεσε ότι «συζητήσαμε την αύξηση των μεταναστευτικών ροών που αποτελούν απειλή όχι μόνο για τα κράτη της περιοχής αλλά και για το σύνολο των ευρωπαικών χωρών. Με την εντατικοποίηση των προσπαθειών μας οι στόχοι που έχουμε θέσει θα στεφθούν με επιτυχία και θα αποτελέσουν πρότυπο συνεργασίας και για τα άλλα κράτη της περιοχής.


Ο πρόεδρος της Αιγύπου Αλ Σίσι ανέφερε ότι «η δεύτερη Σύνοδος Κορυφής μεταξύ των τριών χωρών μέσα σε μόλις έξι μήνες αντανακλά την βούληση για την εμβάθυνση των μεταξύ μας συνεργασιών. Επιδιώκουμε την συνεργασία για την διαμόρφωση ενός λαμπρού μέλλοντος για τους λαούς μας με ανοχή, ειρήνη σταθερότητα, κοινωνική δικαιοσύνη».

Αναφέρθηκε στο Κυπριακό λέγοντας ότι  «είναι σταθερή η θέση μας που βασίζεται στην ενότητα του κυπριακού λαού με όλες τις κοινότητές του με κυριαρχία και ανεξαρτησία». Ο κ. Σίσι μίλησε για την συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό λέγοντας: «Σήμερα συμφωνήσαμε να ανοίξουμε νέους ορίζοντες στην συνεργασία μεταξύ των χωρών μας στον οικονομικό τομέα, στην ενέργεια, στον τουρισμό, στην ναυτιλία. Συμφωνούμε στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας με την λήψη μέτρων για την διακοπή εφοδιασμού των εξτρεμιστικών οργανώσεων σε χρήμα και μέσα». Μίλησε δε για την ανάγκη επίλυσης του μεσανατολικού με την δημιουργία παλαιστινιακού κράτους επί τη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ.

 Νωρίτερα, ολοκληρώθηκε στη Λευκωσία η τριμερής συνάντηση Κύπρου-Ελλάδας-Αιγύπτου σε επίπεδο αρχηγών χωρών για την αναβάθμιση των σχέσεων στον οικονομικό, πολιτικό, ενεργειακό και διπλωματικό τομέα. Μετά τη συνάντησή τους ο Νίκος Αναστασιάδης, ο Αλέξης Τσίπρας και ο Φατάχ Αλ Σίσι αναμένεται να υπογράψουν νέα διακήρυξη.

Στο τέλος της διάσκεψης, αναμένεται να εκδοθεί κοινή διακήρυξη, η οποία θα απαριθμεί τους τομείς συνεργασίας των τριών χωρών.

Καλά ενημερωμένες πηγές δήλωσαν ότι η διακήρυξη θα εκφράζει τη βούληση των τριών χωρών να συνεργασθούν στους τομείς της πολιτικής, της οικονομίας, του εμπορίου του τουρισμού και του πολιτισμού.

Η διακήρυξη θα αναφέρεται στην προώθηση πρακτικών μέτρων για εφαρμογή της συνεργασίας των τριών χωρών που αποφασίστηκε στην πρώτη τριμερή διάσκεψη κορυφής του Καΐρου τον περασμένο Νοέμβριο.

Όσον αφορά στον ενεργειακό τομέα, η διακήρυξη αναμένεται να εκφράζει την απόφαση των τριών χωρών να προχωρήσουν στον καθορισμό των αντιστοίχων αποκλειστικών οικονομικών ζωνών τους. Η αναφορά αυτή αφορά κυρίως στην Αίγυπτο και την Ελλάδα, δεδομένου ότι η αντίστοιχες ζώνες Κύπρου και Αιγύπτου έχουν οριοθετηθεί εδώ και χρόνια.


Εξ άλλου, αναμένεται ότι πέραν της έκφρασης της θέσης για δίκαιη και ειρηνική επίλυση του Κυπριακού και του Παλαιστινιακού, οι τρεις ηγέτες θα εκφράζουν τη βούληση των χωρών τους για από κοινού αντιμετώπιση του φαινομένου της αύξησης των μεταναστών στην περιοχή και την αποφασιστικότητα τους για αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, ιδιαίτερα αυτής που προέρχεται από το Ισλαμικό Κράτος.

Οι τρεις χώρες, σύμφωνα με το προσχέδιο της διακήρυξης, θα αναφέρονται στην ανταλλαγή πληροφοριών και την από κοινού αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και του βίαιου εξτρεμισμού.

Νωρίτερα, ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε κατ' ιδίαν συνάντηση με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι στο γραφείο του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη. Οι διευρυμένες συνομιλίες Κύπρου-Αιγύπτου ολοκληρώθηκαν λίγο πριν τις 11 το πρωί.

Η σημερινή τριμερής συνάντηση αποτελεί συνέχεια εκείνης που πραγματοποιήθηκε στο Κάιρο στις 8 Νοεμβρίου 2014. Στην ημερήσια διάταξη της συνάντησης βρίσκονται περιφερειακά θέματα, το Κυπριακό, θέματα αντιμετώπισης της τρομοκρατίας, οι εξελίξεις στην Υεμένη, η κατάσταση σε Συρία, Ιράκ, Λιβύη και το Μεσανατολικό.

Μεταξύ άλλων, οι τρεις χώρες αναμένεται να συζητήσουν για τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να ενισχυθεί η συνεργασία τους σε διεθνείς και περιφερειακούς οργανισμούς (Ηνωμένα Έθνη, Ευρωπαϊκή Ένωση, Οργανισμός Ισλαμικής Διάσκεψης), καθώς και για συγκεκριμένα θέματα όπου μπορεί να υπάρξει τριμερής συνεργασία, όπως το θέμα της ναυτιλίας, του τουρισμού, της ενέργειας και άλλα.

Ως προς το ενδεχόμενο το Ισραήλ να συμμετέχει στη συνεργασία Κύπρου - Ελλάδας - Αιγύπτου, ο κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε: «οι τριμερείς συναντήσεις είναι ανοικτές για συμμετοχή και άλλων κρατών, που όμως προϋποθέτει τη σύμφωνη γνώμη και των τριών. Όταν υπάρχουν εξελίξεις για συμμετοχή άλλων κρατών θα γίνουν σχετικές ανακοινώσεις».

ΤΑ ΝΕΑ










 

2 σχόλια:

  1. Ο "πατριώτης" Καμμένος τι λέει για αυτό;
    Τι μάς λέει λοιπόν ο άλλος συνεργάτης, ο Τσίπρας; ξεχάστε την τριεθνή ΑΟΖ (αφού στο σημείο αυτό εμπλέκεται κι η Τουρκία, δηλαδή ο τρίτος).
    Όταν τα λέμε οι ρεαλιστές κι έχοντες το μυαλό μας στο κεφάλι μας ότι δεν μπορούμε να κάνουμε τους καμικάζι, όπως το '74 στην Κύπρο, μας κατηγορούν για προδότες...
    Μήπως ο μανδύας του "πατριώτου" που φορούν όλοι αυτοί κάποια στιγμή πρέπει να καεί προτού κάψουν για άλλη μία φορά την Ελλάδα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εμενα παλι το στοίχημα μου είναι : η σειρα που θα επισυμβουν τα 'γεγονοτα' δηλ. πρωτα ΑΟΖ η Θρακη η 'Μακεδονια' ;,παιζει και ένα αουτσάιντερ με τους Τσαμηδες.
    Παντως τα δυο πρωτα τα 'επιασα' (λαθρομετανάστες και φυλακες),εχασα τα ΑΕΙ και τα αριστεια που δεν τα 'επαιξα' καθολου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.