17/4/15

Τριμερής κορυφής Κύπρου, Ελλάδας, Αιγύπτου

Τριμερής σύνοδος κορυφής, μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου, προγραμματίζεται για τις 29 Απριλίου στη Λευκωσία
Σημαντικές συμφωνίες αναμένεται να υπογράψουν ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος της Αιγύπτου Φατάχ Αλ Σίσι, στην τριμερή σύνοδο κορυφής, που θα πραγματοποιηθεί στην Κύπρο από την Τρίτη 28 και την Τετάρτη 29 Απριλίου. 
Οπως πρώτος αποκάλυψε ο ΑΝΤ1, το μεσημέρι, στο επίκεντρο της συνάντησης κορυφής η οποία θεωρείται συνέχεια αυτής που πραγματοποιήθηκε στο Κάιρο τον περασμένο Νοέμβριο, θα βρεθούν οι ενεργειακές και γεωπολιτικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Οι αρχηγοί των κυβερνήσεων Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου, αναμένεται να προχωρήσουν στην υπογραφή συμφωνιών που θα αφορούν ενεργειακά ζητήματα, θέματα ασφάλειας και την στρατιωτική συνεργασία των τριών χωρών. 
Στη διακήρυξη του Καΐρου τον περασμένο Νοέμβριο οι τρεις χώρες είχαν δεσμευτεί όπως επισπεύσουν τις διαδικασίες οριοθέτησης των Αποκλειστικών Οικονομικών τους Ζωνών όπου αυτό δεν έχει γίνει, και συγκεκριμένα σε διμερές επίπεδο μεταξύ Κύπρου - Ελλάδας και Αιγύπτου - Ελλάδας.. 
Σύμφωνα με πληροφορίες ήδη οι συμφωνίες βρίσκονται στο τραπέζι και τις επεξεργάζονται τα Υπουργεία Εξωτερικών, Ενέργειας και Αμυνας των τριών χωρών. 
Το θέμα θα συζητηθεί και στην αυριανή συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου του προέδρου Νίκου Αναστασιάδη με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα. 
Ο Πρόεδρος αναχωρεί στις οκτώ και είκοσι αύριο το πρωί για την Αθήνα, με τη συνοδεία του Υπουργού Εξωτερικών, Ιωάννη Κασουλίδη, και του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Νίκου Χριστοδουλίδη. 
Επισήμως ανακοινώθηκε ότι αντικείμενο των συνομιλιών του Προέδρου θα είναι οι εξελίξεις στο Κυπριακό, ενόψει και της επανέναρξης των συνομιλιών, η Οικονομία, θέματα Ευρωπαϊκής Ενωσης και οι περιφερειακές εξελίξεις. 
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα συναντήθεί και με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, ενώ θα έχει χωριστές συναντήσεις με τους αρχηγούς των κομμάτων. 
Εξάλλου, οι συμφωνίες με Ελλάδα και Αίγυπτο, αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο και των συζητήσεων που θα έχει ο πρόεδρος Αναστασιάδης κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στο Ισραήλ, η οποία θα πραγματοποιηθεί μετά τον σχηματισμό κυβέρνησης από τον επανεκλεγέντα πρωθυπουργό της χώρας Βενιαμίν Νετανιάχου.
Νωρίτερα
Στις 29 Απριλίου, θα πραγματοποιηθεί τριμερούς συνάντηση Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου στην Κύπρου. 
Πραγματοποίηση τριμερούς συνάντησης Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου στις 29 Απριλίου, στη χώρα μας με τη συμμετοχή των Αρχηγών των Κυβερνήσεων, των τριών χωρών.
Στο επίκεντρο θα βρίσκονται, η υπογραφή σημαντικών συμφωνιών σε ότι αφορά στην ενεργειακή συνεργασία, σε θέματα ασφάλειας αλλά και θέματα στρατιωτικής φύσεως συνεργασίας.

Πηγή: ΑΝΤ1

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.