29/5/15

Τελικά και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μνημονιακό κόμμα - Στις 20 Φεβρουαρίου υπέγραψαν αγγλικό δίκαιο και δικαιοδοσία δικ. Λουξεμβούργου

ΣΤΗΝ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ
Χαμός στη Βουλή με τη συμφωνία του Φεβρουαρίου που υπέγραψε ο Βαρουφάκης και ο Στουρνάρας
Η Εξεταστική Επιτροπή για τη Διερεύνηση Υπαγωγής της Χώρας στα Μνημόνια έδωσε στη δημοσιότητα το κείμενο της τρίτης συμφωνίας που υπεγράφη στις 27 Φεβρουαρίου μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και του EFSF.
Από ελληνικής πλευράς το κείμενο υπογράφουν ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, η τότε επικεφαλής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Αναστασία Σακελλαρίου και ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του ΤΧΣ Γιώργος Κουτσός. Από την πλευρά του EFSF το κείμενο υπογράφουν ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ και ο αναπληρωτής του Κρίστοφερ Φράνκελ.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Δημήτρης Βίτσας, διευκρίνισε ότι το 19σέλιδο κείμενο έχει καταθέσει ο βουλευτής της Ν.Δ. και μέλος της Εξεταστικής Χαράλαμπος Αθανασίου και δεν είναι επίσημο κείμενο του υπουργείου Οικονομικών, από το οποίο έχουν ζητηθεί να διαβιβάσει όλες τις δανειακές συμβάσεις και τα έγγραφα των συμφωνιών.

Το κείμενο, πάντως, προκάλεσε ένταση και αντιπαραθέσεις, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να επιμένουν ότι πρέπει να συζητηθεί άμεσα στις επόμενες συνεδριάσεις της Επιτροπής, και τον Δημήτρη Βίτσα να προτείνει η συζήτηση να γίνει ολοκληρωμένη όταν διαβιβαστούν στα μέλη της, όλα τα κείμενα των συμφωνιών μαζί με τα συνοδευτικά έγγραφα, τα οποία έχουν ζητηθεί να τους σταλούν από το υπουργείο Οικονομικών.

Τελικά, οι δύο προτάσεις, η μία που κατέθεσε ο πρόεδρος της Επιτροπής και η δεύτερη του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Λοβέρδου, τέθηκαν σε ψηφοφορία και υπερίσχυσε η άποψη της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Νωρίτερα, ο Ανδρέας Λοβέρδος έκανε λόγο για μείζον πολιτικό ζήτημα που πρέπει η Επιτροπή να εξετάσει, καθώς προκύπτει, όπως υποστήριξε, ότι είναι παράταση των προηγούμενων συμφωνιών.

«Αυτό που εσείς θεωρείτε ως κεντρικό ζήτημα και καινούργιο, βρίσκεται αναρτημένο στο διαδίκτυο από τον Απρίλιο του 2015. Όταν έρθουν όλες οι δανειακές συμβάσεις, μαζί και η επίσημη συμφωνία του Φεβρουαρίου από το υπουργείο Οικονομικών, θα μπορέσετε ολοκληρωμένα να εκφράσετε τις απόψεις σας», απάντησε ο πρόεδρος της Επιτροπής.

«Φυγομαχείτε. Είναι κρίμα για την πλειοψηφία. Δεν θέλει να μάθει τι έγινε», σχολίασε από τη Ν.Δ. ο Μάκης Βορίδης, ενώ ο Χρήστος Σταϊκούρας υποστήριξε ότι «αποδεικνύεται πια από αυτό το κείμενο ότι η συμφωνία του Φεβρουαρίου που υπέγραψε η ελληνική κυβέρνηση συνδέεται άμεσα με τις προηγούμενες συμβάσεις».

«Το ίδιο κείμενο είναι στα χέρια σας από τον Απρίλιο», αντέτεινε ο πρόεδρος της Επιτροπής.

Στο θέμα παρενέβη και το γραφείο τύπου του ΠΑΣΟΚ, που με γραπτή ανακοίνωση του τονίζει μεταξύ άλλων:

«Οι υπουργοί και οι βουλευτές της πλειοψηφίας ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, μπορούν τώρα να δουν πώς έχασε η σημερινή κυβέρνηση μέσα από τα χέρια της τα 11 δισ. ευρώ του ΤΧΣ , ενώ η χώρα αντιμετωπίζει δραματικά προβλήματα ρευστότητας. Η κ. Κωνσταντοπούλου μπορεί τώρα να δει ότι η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου δεν είναι ένα ανακοινωθέν του Eurogroup, αλλά μια νομικά δεσμευτική σύμβαση υπογεγραμμένη από τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών στις 27 Φεβρουαρίου. Μια σύμβαση που διέπεται από το αγγλικό δίκαιο και υπάγεται στη δικαιοδοσία των δικαστηρίων του Λουξεμβούργου.

Αυτό είναι μια πρώτη συμβολική αποκάλυψη των απροκάλυπτων ψεμάτων στα οποία βασίζει την προπαγάνδα της η κυβέρνηση. Το ψέμα όμως έχει μικρά ποδάρια. Εκεί που έφτυναν, γλείφουν τώρα πανικόβλητοι».

Λίγο πριν η Εξεταστική Επιτροπή ολοκληρώσει τις εργασίες της, σημειώθηκε νέα αντίδραση από τους βουλευτές της αντιπολίτευσης, όταν ο Δημήτρης Βίτσας, γνωστοποίησε επιστολή που του απέστειλε η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Με την επιστολή της, η Ζωή Κωνσταντοπούλου γνωστοποίησε στα μέλη της Εξεταστικής ότι από αύριο θα έχουν στη διάθεση τους αντίγραφα όλων των ποινικών δικογραφιών που αφορούν την υπαγωγή της χώρας στο καθεστώς των Μνημονίων.

Παράλληλα, τους ενημέρωνε ότι έχει δώσει εντολή, να τους δοθεί όλο το υλικό της Εξεταστικής Επιτροπής που αφορά την υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ σχετικά με το έλλειμμα του 2009 και η οποία εκκρεμεί ενώπιον της Δικαιοσύνης.

«Κρίνεται σκόπιμο, κάθε συναφές εύρημα της Επιτροπής, να τίθεται υπ’ όψιν και της Δικαιοσύνης, όπως επίσης το τελικό πόρισμα της, προκειμένου να εξυπηρετηθεί με τον καλύτερο τρόπο η ουσιαστική συζήτηση της αλήθειας», καταλήγει στην επιστολή της η πρόεδρος της Βουλής.

Ο βουλευτής της Ν.Δ. Χαράλαμπος Αθανασίου, άφησε αιχμές, ότι «η επιστολή διαβιβάστηκε σκόπιμα στην Επιτροπή, ενόψει της απαλλακτικής πρότασης της ποινικής δικαιοσύνης για την ΕΛΣΤΑΤ, όπως αναφέρεται σε σχετικά δημοσιεύματα».
«Εμείς δεν μπορούμε να ανοίξουμε αλληλογραφία με την ποινική δικαιοσύνη. Είναι αυτονόητη νομική υποχρέωση μας ότι αν προκύψουν στοιχεία θα ενημερωθεί», σημείωσε από την πλευρά του ο βουλευτής της Ν.Δ. Μάκης Βορίδης.

Τελικά, ο πρόεδρος της Επιτροπής, πρότεινε να σταλεί επιστολή προς τους αρμόδιους εισαγγελείς που κάνουν την προανάκριση και να τους γνωστοποιούν ότι γίνεται παράλληλα έρευνα για το ρόλο της ΕΛΣΤΑΤ και θα τους αποσταλούν οποιαδήποτε στοιχεία προκύψουν που θα βοηθήσουν το έργο τους.

Η Εξεταστική θα συνεχίσει τις εργασίες της την ερχόμενη Τρίτη με τις καταθέσεις επιστημονικών εκπροσώπων.
Η συμφωνία του Φεβρουαρίου με τις υπογραφές Βαρουφάκη και Στουρνάρα
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Δημήτρης Βίτσας, διευκρίνισε ότι το 19σέλιδο κείμενο έχει καταθέσει ο βουλευτής της ΝΔ και μέλος της Εξεταστικής Χαράλαμπος Αθανασίου και δεν είναι επίσημο κείμενο του υπουργείου Οικονομικών, από το οποίο έχουν ζητηθεί να διαβιβάσει όλες τις δανειακές συμβάσεις και τα έγγραφα των συμφωνιών.
Ουσιαστικά πρόκειται για το έγγραφο που είχε δώσει στη δημοσιότητα στις 26 Μαρτίου ο Αντώνης Σαμαράς. 
Επισήμως, αν και έχουν περάσει τρεις μήνες από τη συμφωνία και παρά τα αλλεπάλληλα αιτήματα των κομμάτων της αντιπολίτευσης να κατατεθεί στη Βουλή και να πραγματοποιηθεί ενημέρωση σε θεσμικό επίπεδο, η συμφωνία που υπεγράφη το Φεβρουάριο μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και  EFSF δεν έχει έρθει ακόμη, πάντως. 
Καυστική ανακοίνωση από το ΠΑΣΟΚ
Το ΠΑΣΟΚ σχολιάζει σχετικά ότι «οι υπουργοί και οι βουλευτές της πλειοψηφίας ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ μπορούν τώρα να δουν πώς έχασε η σημερινή κυβέρνηση μέσα από τα χέρια της τα 11 δισ. ευρώ του ΤΧΣ, ενώ η χώρα αντιμετωπίζει δραματικά προβλήματα ρευστότητας» και υπογραμμίζει ότι «η κα Κωνσταντοπούλου μπορεί τώρα να δει ότι η συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου δεν είναι ένα ανακοινωθέν του Eurogroup, αλλά μια νομικά δεσμευτική σύμβαση υπογεγραμμένη από τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών στις 27 Φεβρουαρίου. Μια σύμβαση που διέπεται από το αγγλικό Δίκαιο και υπάγεται στη δικαιοδοσία των δικαστηρίων του Λουξεμβούργου». 
«Αυτό είναι μια πρώτη συμβολική αποκάλυψη των απροκάλυπτων ψεμάτων, στα οποία βασίζει την προπαγάνδα της η κυβέρνηση. Το ψέμα όμως έχει μικρά ποδάρια. Εκεί που έφτυναν, γλείφουν τώρα πανικόβλητοι» αναφέρει καυστικά η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ.  
Σύμφωνα με τη Χαριλάου Τρικούπη, πρόκειται για τη σύμβαση που υπέγραψε στις 27.2.2015 ο κ. Βαρουφάκης σε εκτέλεση της συμφωνίας της 20ής Φεβρουαρίου, «όταν η χώρα πήγαινε να πάρει λεφτά χωρίς μνημόνιο και πήρε μνημόνιο χωρίς λεφτά».
«Τα σχετικά έγγραφα εμφανίζονται στη Βουλή με καθυστέρηση τριών ολόκληρων μηνών και αφού ο αρμόδιος υπουργός Οικονομικών -παραβιάζοντας το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής- αρνήθηκε προκλητικά να ανταποκριθεί σε σχετικές επίμονες ερωτήσεις και αιτήσεις κατάθεσης εγγράφων που υπέβαλε το ΠΑΣΟΚ. Έστω και με τέτοια καθυστέρηση, είναι σημαδιακό το γεγονός ότι το υπογεγραμμένο από τον κ. Βαρουφάκη κείμενο της παράτασης του μνημονίου ήρθε στη Βουλή μέσω της εξεταστικής επιτροπής, η οποία εκ των πραγμάτων ασχολείται και με την παράταση του δεύτερου μνημονίου που υπέγραψε η σημερινή κυβέρνηση χωρίς νομοθετική εξουσιοδότηση και ερήμην της Βουλής, αλλά και με το τρίτο μνημόνιο, που δυστυχώς είναι πλέον αναγκασμένη να υπογράψει η κυβέρνηση λόγω των τραγικών χειρισμών της των τελευταίων τεσσάρων μηνών» αναφέρει η ανακοίνωση. 
Πηγή: Η εφημερίδα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.