30/5/15

Τουρκία: οι προεκλογικές θέσεις των κομμάτων για την εξωτερική πολιτική

Οι σχέσεις με την ΕΕ έχουν υποβαθμισθεί από τις περισσότερες παρατάξεις
Τουρκία: οι προεκλογικές θέσεις των κομμάτων για την εξωτερική πολιτική
Περαστικός προσπερνά αφίσα του κυβερνώντοες Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), στην Κωνσταντινούπολη, Δεσπόζουν ο πρωθυπουργός Νταβούτογλου (αριστρά) και ο πρόεδρος Ερντογάν.
Η πιο χαρακτηριστική αλλαγή στην εξωτερική πολιτική, όπως προκύπτει από τα προεκλογικά μανιφέστα των κομμάτων της Τουρκίας εν όψει των βουλευτικών της 7ης Ιουνίου, είναι ότι οι σχέσεις με την ΕΕ έχουν υποβαθμιστεί από τα περισσότερα κόμματα σε σχέση με το 2011.
Πιο συγκεκριμένα, το κυβερνόν Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) του πρωθυπουργού και πρώην υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου υπόσχεται ότι θα οικοδομήσει υποδομές ασφαλείας προκειμένου να προστατεύσει την «περιφερειακή ταυτότητα» της Τουρκίας ως «νησίδα σταθερότητας» που είναι περιτριγυρισμένη από φωτιά και περιφερειακές κρίσεις.  

AKP: «Μας θαυμάζουν παγκοσμίως»

Το ΑΚΡ δεσμεύεται ότι μέρος της εξωτερικής πολιτικής του θα αποτελέσει η «διπλωματία με συνείδηση» σε συνδυασμό με εξωτερική πολιτική βασισμένη σε αξίες, ευθυγραμμισμένη με την γενικότερη «ανθρωποκεντρική πολιτική αντίληψη» του κόμματος. Οι έννοιες αυτές εισήχθησαν στο διπλωματικό λεξιλόγιο στη διάρκεια της θητείας του Νταβούτογλου στο υπουργείο Εξωτερικών την περίοδο 2009-2014.

Το κόμμα που ίδρυσε ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πιστεύει ότι η εξωτερική πολιτική του είναι αντικείμενο θαυμασμού παγκοσμίως. «Η ανθρώπινη, δίκαιη και δημοκρατική εξωτερική πολιτική της Τουρκίας εκτιμάται σε περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο και έχει κερδίσει αποδοχή στα μάτια των ανθρώπων. Θα συνεχίσουμε να βελτιώνουμε την εξωτερική πολιτική μας... Στεκόμαστε στη σωστή πλευρά της Ιστορίας», αναφέρει. Γενικά, το ΑΚΡ δεν αναγγέλλει αλλαγές στην τουρκική εξωτερική πολιτική. Στη Συρία αφιερώνει μόνο δύο γραμμές, λέγοντας ότι η εκεί αναταραχή θα συνεχίσει να αποτελεί προτεραιότητα και ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να βοηθά τους Σύριους που φεύγουν από τη χώρα τους.

CHP: Ισες αποστάσεις στη Συρία

Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης - το κόμμα του ιδρυτή της Τουρκίας Κεμάλ Ατατούρκ - υπόσχεται ότι θα αναζωογονήσει την πορεία της Τουρκίας προς την ΕΕ. Στο ζήτημα της Συρίας, ο αρχηγός του CHP ΚεμάλΚιλιτσντάρογλου, αλεβίτης ο ίδιος, επιθυμεί ίσες αποστάσεις από τις δυο αντιμαχόμενες πλευρές στη Συρία, δηλαδή το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ, επίσης αλεβίτη, και την συριακή αντιπολίτευση.

ΜΗΡ: Κανένας συμβιβασμός σε Κύπρο και Αρμενία

Το εθνικιστικό MHP των Γκρίζων Λύκων υποστηρίζει ότι η ευρωπαϊκή πορεία δεν είναι αυτοσκοπός και ότι η ΕΕ πρέπει να αναγνωρίσει τις «εθνικές ευαισθησίες» της Τουρκίας. Τονίζει επίσης ότι η Άγκυρα δεν πρέπει να κάνει συμβιβασμούς σε ζητήματα όπως η Κύπρος και η ομαλοποίηση των σχέσεων με την Αρμενία.

HDP:: υπέρ των Κούρδων  και της ευρωπαΐκής πορείας

Το κουρδικό HDP, που κατά τιςπερισσότερες δημοσκοπήσεις θα ξεπεράσει το πλαφόν του 10% και θα μπει πρώτη φορά στη Βουλή, επικεντρώνεται στη Μέση Ανατολή _ με ιδιαίτερη ευαισθησία προς τους Κούρδους. Ζητά για παράδειγμα να εξεταστεί το τεχνητό των συνόρων της περιοχής και ο κατακερματισμός των κουρδικών περιοχών. Ζητά επίσης την αναγνώριση των Κούρδων της Συρίας. Θεωρεί ότι πρέπει να μπει ένα τέλος στον διχασμό της Κύπρου και να ανοίξουν τα σύνορα με την Αρμενία προκειμένου να αναπτυχθούν οι οικονομικές και διπλωματικές σχέσεις. Τέλος υποστηρίζει την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας.

Βατάν: «Να απελευθερωθούν νησιά που κατέχει η Ελλαδα»

Το κόμμα Βατάν (πρώην Εργατικό Κόμμα) _ το οποίο έχει κάποια στοιχεία αριστερής ιδεολογίας αλλά πολλά μέλη του είναι στρατηγοί κατηγορούμενοι στις υποθέσεις «Εργκένεκον» και «Βαριοπούλα» _ επικεντρώνει την εξωτερική πολιτική του σε Ελλάδα, Αρμενία, ΗΠΑ, ΕΕ και ΝΑΤΟ. Το Βατάν, που δεν αναμένεται να μπει στη Βουλή, θεωρεί ότι η γενοκτονία των Αρμενίων είναι ένα ψέμα και ότι 152 νησιά στο Αιγαίο βρίσκονται υπό την κατοχή της Ελλάδας και της ΕΕ και «πρέπει να απελευθερωθούν».
BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.