28/5/15

Προώθηση πέντε νέων ΜΟΕ αποφάσισαν Αναστασιάδης - Ακιντζί

Τη συνέχιση των προσπαθειών για διάνοιξη νέων οδοφραγμάτων, αρχής γενομένης από αυτά της Λεύκας-Απλικίου και της Δερύνειας, αποφάσισαν κατά τη σημερινή, τετράωρη συνάντησή τους, ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης και ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Μουσταφά Ακιντζί.
Με τη ολοκλήρωση της συνάντησης, ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ Έσπεν Μπάρθ Άιντε προχώρησε στην ανακοίνωση 5 νέων Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στα οποία κατέληξαν οι δύο πλευρές, απευθύνοντας την ίδια ώρα κοινή έκκλησή του Πρόεδρου Αναστασιάδη και του Μουσταφά Ακιντζί για το θέμα των αγνοουμένων.

Σύμφωνα με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ, οι δύο ηγέτες δεσμεύτηκαν:

1. Να εργαστούν περαιτέρω για τη διάνοιξη περισσοτέρων οδοφραγμάτων. Αρχή γίνεται με το οδόφραγμα Λεύκας - Απλικίου και Δερύνειας
2. Να συνεχιστούν οι εργασίες για ενοποίηση του συστήματος ηλεκτρισμού
3. Να εντατικοποιηθούν οι εργασίες για ενοποίηση του δικτύου της τηλεφωνίας
4. Να γίνουν εργασίες για αποτροπή των παρεμβολών στις ραδιοφωνικές συχνότητες
5. Να προχωρήσουν στη δημιουργία επιτροπής για την ισότητα των φύλων

Έκκληση ηγετών για το ζήτημα των Αγνοουμένων

Την ίδια ώρα ο κ. Άιντε στην ανάγνωση της κοινής δήλωσης των δύο ηγετών, εξέφρασε τη δέσμευση των δύο ηγετών να εργαστούν επί του ανθρωπιστικού ζητήματος των αγνοουμένων, απευθύοντας ισχυρή έκκληση προς όσους έχουν πληροφορίες να τις μοιραστούν με τις αρχές για να κλείσει η πληγή του θέματος και να ελαφρυνθεί ο πόνος των συγγενών.

Εντολή για συνέχιση της προσπάθειας

Σε μια προσπάθεια απολογισμού του έργου των προηγούμενων ημερών, ο κ. Άιντε σημείωσε πως τις δύο τελευταίες εβδομάδες, οι διαπραγματευτικές ομάδες συναντήθηκαν πέντε φορές, δουλεύοντας άοκνα επί όλων των πτυχών του Κυπριακού, προκειμένου να φτάσουν σε μια περιεκτική αντίληψη για το που βρίσκονται οι δύο πλευρές, πετυχαίνοντας πρόοδο σε διάφορες πτυχές.

Τα αποτελέσματα της προσπάθειάς τους αυτής, οι κ. Μαυρογιάννης και Ναμί παρουσίασαν ενώπιον των δύο ηγετών, οι οποίοι έδωσαν από πλευράς τους περεταίρω καθοδήγηση επί των βημάτων που θα ακολουθηθούν και ζήτησαν την συνέχιση της κοινής τους προσπάθειάς.

Οι επόμενες συναντήσεις

Η επόμενη συνάντηση των ηγετών έχει προγραμματιστεί για τις 17 Ιουνίου, ενώ θα ακολουθήσουν συναντήσεις στις 29 Ιουνίου, 10 Ιουλίου και 27 Ιουλίου.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΚΥΠΡΟΥ

1 σχόλιο:

  1. ΜΟΕ οπως εξελισσονται τα πραγματα,θα σημαινει,Μηχανισμοι Ολοκληρωσης Εποικισμου
    Με αγωνια
    ΝικοςΕρρ.Ιωαννου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.