12/5/15

Ευρωκοινοβούλιο: Η Τουρκία παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα

Καλεί τη χώρα να καταπολεμήσει τη διαφθορά
Η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κάλεσε την Τουρκία να καταπολεμήσει την διαφθορά πιο αποτελεσματικά, και να επιδείξει σεβασμό στα θεμελιώδη δικαιώματα, σε ένα ψήφισμα την Δευτέρα.
«Η Τουρκία πρέπει να κάνει περισσότερα για να καταπολεμήσει την διαφθορά και να επιβάλει τον σεβασμό της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης, της ελεύθερης έκφρασης και της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης», δήλωσαν οι ευρωβουλευτές της επιτροπής, σε ένα ψήφισμα σχετικά με την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων στην Τουρκία το 2014.

Το ψήφισμα καλεί επίσης την Ευρωπαϊκή Ενωση να στηρίξει τις προσπάθειες της Τουρκίας να οικοδομήσει συμπαγείς, δημοκρατικούς θεσμούς, και να διασφαλίσει τον σεβασμό για τις θεμελιώδεις ελευθερίες, τα ανθρωπίνα δικαιώματα και το κράτος δικαίου. Τέλος, υποστήριξε την επιτάχυνση της συνεργασίας ΕΕ-Τουρκίας στην εξωτερική πολιτική.

Η τουρκική κυβέρνηση πρέπει να δεσμευθεί «κατηγορηματικά» στον σεβασμό των δημοκρατικών κανόνων και αρχών, οι οποίες βρίσκονται στην καρδιά της ΕΕ, είπαν οι ευρωβουλευτές, καλώντας την χώρα να θέσει την διαδικασία της μεταρρύθμισης στο επίκεντρο των εγχώριων πολιτικών επιλογών.

Ενα νέο τουρκικό Σύνταγμα, βασισμένο σε διατάξεις που θα προωθούν μια πλουραλιστική, ανοικτή και ανεκτική κοινωνία, θα στήριζε μια τέτοια διαδικασία, πρόσθεσαν.

Οι ευρωβουλευτές κάλεσαν επίσης την τουρκική κυβέρνηση να συνάψει «με βιώσιμο τρόπο» την ειρηνευτική διαδικασία με την κουρδική κοινότητα.

Είπαν ότι λυπούνται για την τουρκική απόφαση υπέρ της κατασκευής του φράγματος του Ιλισού, το οποίο βρίσκεται σε μια περιοχή που κατοικείται κυρίως από Κούρδους, και αναμένεται να έχει «καταστροφικές» κοινωνικές, περιβαλλοντικές και πολιτικές επιπτώσεις για τον κουρδικό πληθυσμό.
ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.