28/5/15

Η ενίσχυση της συνεργασίας Ελλάδας - Ιράν στη συνάντηση Κοτζιά-Ζαρίφ

Eνα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις Ελλάδας-Ιράν, με βάση τους δεσμούς αιώνων, προς όφελος των δύο λαών και κρατών δρομολόγησαν σήμερα από την Αθήνα οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Ιράν, Νίκος Κοτζιάς και Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ.
Όπως τόνισαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου οι δύο υπουργοί, η διμερής συνεργασία θα αφορά πολλούς τομείς εκτός κυρώσεων -αλλά θα προετοιμάζεται και η μετά εμπάργκο εποχή- με έμφαση στους τομείς της ενεργειακής συνεργασίας και των μεταφορών με τη βοήθεια του ελληνικού εφοπλιστικού στόλου. Παράλληλα θα ενισχυθεί η πολιτική συνεργασία των δύο χωρών για τη σταθερότητα και την ειρήνη στη Μέση Ανατολή και την από κοινού αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

Σχετικά με τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, αλλά και για τις διαπραγματεύσεις της χώρας μας, τονίστηκε η ανάγκη αμοιβαίας αξιοπρέπειας και σεβασμού για μία λύση όπου θα βγουν κερδισμένες όλες οι πλευρές.

Για την Ελλάδα, το Ιράν είναι μια χώρα-κλειδί για τη διεθνή και περιφερειακή ασφάλεια, όπως είπε ο κ. Κοτζιάς, ευχόμενος θετική κατάληξη των συνομιλιών για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και εκφράζοντας την ελπίδα για σύντομη υπέρβαση των κυρώσεων.

Σχετικά με τη συνεργασία στον ενεργειακό τομέα, ο κ. Κοτζιάς είπε ότι η ανάπτυξη των σχέσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και στο Ιράν είναι δυνατή και επιθυμητή, καθώς το Ιράν διαθέτει υψηλής ποιότητας και ποσότητας αέριο, και ιδιαίτερα πετρέλαιο, και η Ελλάδα γεωγραφικά αποτελεί είσοδο για την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ τόνισε τη σημασία της συμβολής των Ελλήνων εφοπλιστών με τον μεγάλο στόλο μεταφοράς υγροποιημένου αερίου και πετρελαίου που διαθέτουν

«Επιπλέον» πρόσθεσε ο ίδιος, «όπως είναι γνωστό -μετά και από τη συνάντηση που είχαμε στη Βουδαπέστη πέντε κράτη, η Τουρκία, η Ελλάδα, η FYROM, η Σερβία και η Ουγγαρία- θέλουμε ως Ελλάδα, να γίνουμε μία χώρα προορισμός και ταυτόχρονα διέλευσης ενέργειας προς την Κεντρική Ευρώπη. Νομίζω ότι στους νέους αγωγούς που έχει ανάγκη η περιοχή θα μπορεί να διοχετεύεται ενέργεια και από το Ιράν».

Ο κ. Κοτζιάς ανακοίνωσε, επίσης, ότι υπέγραψε προ ημερών την έναρξη απευθείας πτήσεων από την Τεχεράνη στην Αθήνα, εκφράζοντας την ελπίδα ότι αυτό θα συμβάλλει στην ανάπτυξη του εμπορικού και πολύ περισσότερο του τουριστικού τομέα.

Σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι είναι ιδιαίτερα σημαντική η επίτευξη οριστικής συμφωνίας, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα από την πλευρά της θα συμβάλλει στην «καλύτερη κατανόηση από πλευράς της ΕΕ των σκέψεων, των αντιλήψεων του Ιράν» και στην ενδυνάμωση αυτών των σχέσεων, στη βάση του διεθνούς δικαίου και των κανόνων που διέπουν τη λειτουργία της ΕΕ.

Παράλληλα εξέφρασε τη θέληση της Ελλάδας να συμβάλλει στην ειρήνη στη Μ. Ανατολή και την σταθεροποίηση όλης της περιοχής, καθώς εκφράστηκαν από κοινού οι ανησυχίες για τη δράση των Τσιχαντιστών, τονίζοντας ότι ο ρόλος του Ιράν είναι αποφασιστικής σημασίας.

«Αισθανόμαστε πραγματικά στο σπίτι μας ανάμεσα σε φίλους. Μια φιλία που χρονολογείται από χιλιετίες» είπε από την πλευρά του ο κ. Ζαρίφ, τονίζοντας ότι οι βαθιές ιστορικές ρίζες δίνουν τη δυνατότητα για διεύρυνση των διμερών σχέσεων και την προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή και τη διεθνή κοινότητα.

«Πολιτικά, Ιράν και Ελλάδα έχουν παρόμοιες απόψεις για σειρά θεμάτων, ιδίως στον τομέα της ειρήνης και της ασφάλειας, της καταπολέμησης της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού» σημείωσε ο κ. Ζαρίφ, επισημαίνοντας ότι «ο εξτρεμισμός αποτελεί τεράστια απειλή για την περιοχή μας και με την επέκταση της παρουσίας του ISIS προς δυσμάς και προς την Αφρική, αλλά και προς ανατολάς προς την Κεντρική Ασία και το Αφγανιστάν, δημιουργείται πρόβλημα».

Σημειώνοντας ότι η στρατιωτική λύση δεν είναι μονόδρομος, ούτε η βέλτιστη απαραίτητα λύση, τόνισε ότι «πρέπει να αντιταχθούμε ιδεολογικά και πολιτιστικά και να βρούμε μια λύση. Είναι ένας τομέας όπου έχουμε, λοιπόν, μία κοινή πρόκληση και πρέπει να την επεξεργαστούμε και πολιτικά».

Η συνεργασία Ελλάδας- Ιράν μπορεί να διευρυνθεί, όπως είπε ο κ. Ζαρίφ, και στον οικονομικό τομέα, στους τομείς της τεχνολογίας, της ενέργειας, του τουρισμού, της γεωργίας και σε πολλούς άλλους, όπου υπάρχει κοινό συμφέρον των δύο χωρών, τους οποίους θα διερευνήσουν οι αντιπροσωπείες του Ιράν και της Ελλάδας με περαιτέρω επαφές.

Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ ΜΠΕ για το πώς βλέπει τον ρόλο της Ελλάδας ως ένα κράτος που ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ και με το οποίο το Ιράν έχει βαθιές ιστορικές ρίζες, ο κ. Ζαρίφ απάντησε ότι η χώρα του διατήρησε πάντα μια καλή σχέση κατανόησης με την Ελλάδα αξιολογώντας τον ρόλο που διαδραματίζει στους κόλπους των οργανισμών στους οποίους ανήκει ως χώρα φίλη προς το Ιράν.

«Ιδιαίτερα με τον Έλληνα πρωθυπουργό έχουμε κοινές απόψεις σχετικά με το πώς πρέπει να πιέσουμε και να επιμείνουμε για μια αξιοπρεπή λύση μέσω του αμοιβαίου σεβασμού. Το Ιράν δεν μπορεί να αποδεχτεί οποιαδήποτε λύση, η οποία δεν μας σέβεται και δεν είναι αξιοπρεπής», είπε, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών και προσέθεσε:

«Η Ελλάδα μπορεί να παίξει ένα τέτοιο ρόλο και να πείσει και τους υπόλοιπους και να τους κάνει να καταλάβουν ότι συμφωνίες μπορούμε να δεχτούμε εφόσον όλες οι πλευρές μπορούν να είναι σίγουρες ότι έχουν επιτύχει θετικά αποτελέσματα, όχι σε βάρος άλλων».

Εάν κάτι γίνεται σε βάρος των υπολοίπων, αυτό δεν είναι δυνατόν να ευσταθεί σήμερα. Όσο περισσότεροι το καταλάβουν, τόσο το καλύτερο. Και πιο πολύ το ξέρουν αυτό οι φίλοι μας στην Ελλάδα. Ίσως κερδίσουμε όλοι μαζί ή θα χάσουμε όλοι μαζί. Έτσι λειτουργεί η διεθνής κοινότητα και πιστεύω ότι η Ελλάδα και ως μέλος του ΟΗΕ και ως μέλος του ΝΑΤΟ, με τη βαθιά αίσθηση που έχει της ιστορίας, του πολιτισμού και της πολιτιστικής παράδοσης, μπορεί να πείσει και τους υπόλοιπους φίλους μας σε αυτούς τους οργανισμούς, αλλά και τους μη φίλους μας, ότι πρέπει να αξιολογήσουν και να καταλάβουν αυτές τις πραγματικότητες. Μετά από χιλιάδες χρόνια ιστορίας, το Ιράν δεν πρόκειται να δεχτεί ότι θα το ντροπιάσουν».

Απαντώντας σε ερώτηση, σχετικά με την προθεσμία του Ιουνίου για τη λύση στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, ο κ. Ζαρίφ τόνισε ότι «αν η άλλη πλευρά σεβαστεί όσα ήδη έχουν συμφωνηθεί στη Λοζάνη σχετικά με τις παραμέτρους που θα στοιχειοθετήσουν μια συμφωνία και εφόσον προσπαθήσει να διατηρηθούν και η μια και η άλλη πλευρά στα πλαίσια του αμοιβαίου σεβασμού, θα μπορέσει να υπάρξει μια ολοκληρωμένη συμφωνία με το Ιράν, μια συμφωνία που θα είναι βιώσιμη και ισορροπημένη και που θα μπορέσει τελικά να αντιμετωπιστεί ως μια συμφωνία που θα στηρίζεται στην αμοιβαία αξιοπρέπεια και στον σεβασμό».

«Αν πληρούνται αυτές οι προϋποθέσεις θα τηρηθούν και οι προθεσμίες. Εάν όμως υπάρχει επιμονή σε υπερβολικές απαιτήσεις και σε επαναδιαπραγματεύσεις, θα είναι πολύ δύσκολο να περιμένουμε να υπάρξει συμφωνία ακόμη και πέραν της προθεσμίας αυτής», πρόσθεσε ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν ωστόσο εξέφρασε την ελπίδα ότι τελικά θα καταλήξουν οι δύο πλευρές σε μια τελική ολοκλήρωση των συζητήσεων εντός ευλόγου χρονικού διαστήματος.

«Πιστεύω ότι για να μπορέσει να συμβεί αυτό, πρέπει όλοι να είναι πραγματιστές, πρέπει όλοι να είναι ψύχραιμοι και νηφάλιοι, να μην τρέφουν αυταπάτες. Από την πλευρά μου έχω την τάση να μην διαπραγματεύομαι δημοσίως, αλλά θα το πω ότι έχω την τάση να πιστεύω ότι οι διαπραγματεύσεις στη Λοζάνη έχουν πάρει μια θετική προοπτική και ελπίζω ότι οι απέναντί μου δεν θα έχουν πλέον υπερβολικές απαιτήσεις», συμπλήρωσε.

Τέλος ο κ. Ζαρίφ ευχήθηκε στην ελληνική κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό «να σημειώσουν επιτυχία στις δύσκολες διαπραγματεύσεις που τώρα είναι σε εξέλιξη, έτσι ώστε και εδώ με αξιοπρέπεια και σεβασμό να λυθεί το πρόβλημα, όπως κι εμείς προσπαθούμε αντιστοίχως για τα δικά μας θέματα».
ΑΠΕ-ΜΠΕ, Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.