30/5/15

Οι ΗΠΑ καλούν να σταματήσει «αμέσως» η κατασκευή νησιών από την Κίνα στη Νότια Σινική Θάλασσα

ΑΣΤΟΝ ΚΑΡΤΕΡ
Ο υπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Άστον Κάρτερ κάλεσε σήμερα να υπάρξει “άμεση και διαρκής διακοπή” των εργασιών κατασκευής από την Κίνα τεχνητών νησιών στη Νότια Σινική Θάλασσα και των εδαφικών διεκδικήσεων στην περιοχή, κρίνοντας ότι η συμπεριφορά του Πεκίνου είναι “σε ασυμφωνία” με τους διεθνείς κανόνες.
“Πρώτα απ' όλα, θέλουμε μια ειρηνική διευθέτηση όλων των διαφορών. Προς αυτόν τον σκοπό, θα έπρεπε να υπάρξει μια άμεση και διαρκής διακοπή των διεκδικήσεων εδαφών από όλα τα μέρη”, είπε ο Κάρτερ κατά τη διάρκεια μιας εκδήλωσης στη Σιγκαπούρη.
“Επίσης αντιτιθέμεθα σε οποιαδήποτε περαιτέρω στρατιωτικοποίηση των διεκδικούμενων εδαφών”, πρόσθεσε ο Κάρτερ, ενώ διεμήνυσε πως οι δυνάμεις των ΗΠΑ θα συνεχίσουν να εισέρχονται σε διεθνή ύδατα και στον διεθνή εναέριο χώρο, όπως ανέφερε.
Ο Κάρτερ τόνισε επιπλέον ότι “με τις ενέργειές της στη Νότια Σινική Θάλασσα, η Κίνα βρίσκεται σε συμφωνία με τους διεθνείς κανόνες”.
Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας αναγνώρισε ότι και άλλα κράτη που διεκδικούν εδάφη στην περιοχή έχουν δημιουργήσει προφυλακές, όπως το Βιετνάμ (48), οι Φιλιππίνες (8), η Μαλαισία (5) και η Ταϊβάν (1). Αλλά “μία χώρα έχει πάει πολύ πιο μακριά και πολύ πιο γρήγορα από κάθε άλλη. Και αυτή είναι η Κίνα. Η Κίνα διεκδικεί (...) περισσότερα εδάφη από όλες τις άλλες χώρες μαζί και περισσότερα από ό,τι σε όλη την ιστορία της περιοχής. Και η Κίνα το έχει κάνει αυτό μέσα στους τελευταίους 18 μήνες”.
Ο Κάρτερ πρόσθεσε πως η Ουάσινγκτον “ανησυχεί βαθιά” για την κλίμακα των εδαφικών διεκδικήσεων από μέρους της Κίνας και την προοπτική περαιτέρω στρατιωτικοποίησης των νησιών, λέγοντας ότι αυτό αυξάνει “τον κίνδυνο λαθεμένων υπολογισμών ή μιας σύγκρουσης”.
Ένας Κινέζος στρατιωτικός που συμμετείχε στη σύνοδο χαρακτήρισε αδικαιολόγητα τα σχόλια του Κάρτερ. “Η ελευθερία της ναυσιπλοΐας στη Νότια Σινική Θάλασσα δεν ήταν ποτέ πρόβλημα”, είπε ο Σιάο Σιαοσουό, της κινεζικής Ακαδημίας Στρατιωτικής Επιστήμης. “Είναι λάθος να επικρίνεται η Κίνα ότι επηρεάζει την ειρήνη και τη σταθερότητα” στην περιοχή με τις δραστηριότητές της, πρόσθεσε.
Οι δηλώσεις Κάρτερ σημειώθηκαν μία ημέρα αφότου το Πεντάγωνο επιβεβαίωσε δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία η Κίνα έχει τοποθετήσει κινητά πυροβόλα σε ένα νησί της Νότιας Σινικής Θάλασσας, κίνηση που ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Τζον Μακέιν τόνισε ότι προκαλεί “αναταραχή” και αποτελεί “κλιμάκωση”.
Ο Κάρτερ πραγματοποιεί 11ήμερη περιοδεία στην Ασία, τη δεύτερη αφότου ανέλαβε υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ νωρίτερα φέτος.
Ημερησία

3 σχόλια:

  1. Άντε να δούμε πως θα ξεμπλέξουν (ή θα μπλέξουν) στην περιοχή. Είναι ωραίο να είσαι ναυτική υπερδύναμις αλλά, ο στόλος των Η.Π.Α. έχει να αντιμετωπίση τους πυραύλους για αεροπλανοφόρα των κινέζων.
    Η Κίνα θεωρεί τον εαυτό της τοπικό ηγεμόνα και φυσικώς τοπική ηπειρωτική υπερδύναμι, αυτά πρέπει να αντιμετωπίσουν οι Η.Π.Α. άντε νά δούμε πώς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για αυτό και οι ΗΠΑ ως υπερδύναμη αναπτύσουν όπλα κατευθυνόμενης ενέργειας (laser) μεγάλης ισχύος και μικρού μεγέθους πλέον, έτσι ώστε να τα εγκαταστήσουν σε όλα τα σκάφη τους ως συστήματα άμυνας και μάλιστα τερματικής άμυνας.Δηλαδή θα μπορούν να καταστρέφουν πυραύλους και εναέρια μέσα, οποιουδήποτε μεγέθους, μέχρι και σε μικρή απόσταση.

      Και ως γνωστόν η ταχύτητα του φωτός είναι πολύ μεγαλύτερη από οποιονδήποτε αντιπλοϊκό πύραυλο ή άλλο μέσο.Δεν είναι τυχαίο ότι οι ΗΠΑ είναι πρωτοπόροι στον τομέα των laser.

      Διαγραφή
  2. Βαλτε ιδεες στους τουρκαλαδες με τα τεχνητα νησια και βλεπω σε λιγο την τουρκικη νησο μονγκολιεν να 'χτιζετε' απέναντι από την Μακρονησο,οποτε αντε μετα να τους πεις ότι δεν εχουν υφαλοκριπιδα μεχρι την Βαρκιζα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.