29/5/15

Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ: Θα αναγνωρίσει η κυβέρνηση το κράτος της Παλαιστίνης;

Ερώτηση προς τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά για το κατά πόσο προτίθεται η κυβέρνηση να προχωρήσει στην αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης κι αν «ναι» με ποιον χρονικό ορίζοντα, απηύθυναν 40 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
Παράλληλα ζητούν να μάθουν ποιες πρωτοβουλίες θα πάρει για την προώθηση λύσης στη Μέση Ανατολή στην κατεύθυνση της αναγνώρισης του παλαιστινιακού κράτους ως ένα ανεξάρτητο και δημοκρατικό κράτος, στα σύνορα του 1967, με την Ιερουσαλήμ ως κοινή πρωτεύουσα του ίδιου όσο και του Κράτους του Ισραήλ, όπως αναφέρουν και τα αντίστοιχα ψηφίσματα του Ευρωκοινοβουλίου και των εθνικών κοινοβουλίων των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ακολουθεί η ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ:
«Σχετικά με τις συνθήκες διαβίωσης του παλαιστινιακού λαού και πιο συγκεκριμένα του Κράτους της Παλαιστίνης υπενθυμίζουμε ότι το τελευταίο:

Είναι αναγνωρισμένο κράτος από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, στον οποίο συμμετέχει ως μόνιμος  παρατηρητής (όπως και η Αγία Έδρα-Βατικανό).
Είναι αναγνωρισμένο από 135 διεθνώς αναγνωρισμένα κράτη - μέλη του ΟΗΕ (επί συνόλου 193).
Είναι αναγνωρισμένο από 8 κράτη-μέλη της Ε.Ε. (Κύπρος, Τσεχία, Σλοβακία, Ουγγαρία, Πολωνία, Ρουμανία, Βουλγαρία και πρόσφατα η Σουηδία).

Επίσης υπενθυμίζουμε ότι πρόσφατα:

Το Ευρωκοινοβούλιο σε ψήφισμά του, έχει εκφράσει την υποστήριξή του «στη λύση των δύο κρατών με βάση τα σύνορα του 1967, με την Ιερουσαλήμ πρωτεύουσα και των δύο κρατών και με ένα ασφαλές Κράτος του Ισραήλ και ένα ανεξάρτητο, δημοκρατικό, εδαφικά συνεχές και βιώσιμο Κράτος της Παλαιστίνης, που θα συνυπάρχουν το ένα δίπλα στο άλλο με ειρήνη και ασφάλεια» [2014/2964(RSP) Ψήφισμα για την αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτους].
Μια σειρά εθνικών κοινοβουλίων με ψηφίσματά τους, καλούν τις κυβερνήσεις τους να προχωρήσουν άμεσα στην αναγνώριση του Κράτους της Παλαιστίνης (Γαλλικό Κοινοβούλιο και Γερουσία, Ισπανικό Κοινοβούλιο, Πορτογαλικό Κοινοβούλιο, Βουλή των Κοινοτήτων του Ηνωμένου Βασιλείου Μ. Βρετανίας και Ιρλανδίας, Ιρλανδικό Κοινοβούλιο).
Το Ιταλικό Κοινοβούλιο σε πρόσφατο ψήφισμά του, καλεί την Ιταλική κυβέρνηση να προωθήσει την αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτους.

Τέλος επισημαίνουμε ότι η ραγδαία ανάπτυξη των διμερών σχέσεων Ελλάδας και Ισραήλ τα τελευταία χρόνια σε πολλούς τομείς, ανάμεσα στους οποίους κι αυτοί της άμυνας και της ασφάλειας, έχουν υποβαθμίσει τις αντίστοιχα παραδοσιακά θερμές σχέσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και την Παλαιστίνη με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει τόσο σε ζητήματα σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην γειτονική μας ευπαθή περιοχή όσο και των γενικότερων σχέσεών μας με τον αραβικό κόσμο.   
Θεωρώντας ότι ήρθε η ώρα που η χώρα μας θα πρέπει να παίξει καθοριστικό ρόλο για την αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης.
Ερωτάται ο κ. υπουργός:
1. Προτίθεται η κυβέρνηση να προχωρήσει στην αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης κι αν «ναι» με ποιον χρονικό ορίζοντα;
2. Ποιες πρωτοβουλίες θα πάρει για την προώθηση λύσης στη Μέση Ανατολή στην κατεύθυνση της αναγνώρισης του παλαιστινιακού κράτους ως ένα ανεξάρτητο και δημοκρατικό κράτος, στα σύνορα του 1967, με την Ιερουσαλήμ ως κοινή πρωτεύουσα του ίδιου όσο και του Κράτους του Ισραήλ, όπως αναφέρουν και τα αντίστοιχα ψηφίσματα του Ευρωκοινοβουλίου και των εθνικών κοινοβουλίων των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αναφέρθηκαν;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Δημαράς Γιώργος
Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)
Βάκη Φωτεινή
Βίτσας Δημήτριος
Γιαννακίδης Στάθης
Διώτη Ηρώ
Εμμανουηλίδης Δημήτρης
Ζεϊμπέκ Χουσεΐν
 Ζερδελής Γιάννης
Ιγγλέζη Κατερίνα
Καββαδία Αννέτα
Καΐσας Γεώργιος
Καματερός Ηλίας
Καραγιάννης Γιάννης
Καραγιαννίδης Χρήστος
Κάτσης Μάριος
Κοζομπόλη - Αμανατίδη Παναγιώτα
Κριτσωτάκης Μιχάλης
Κυριακάκης Βασίλης
Κυρίτση Αγλαΐα
Κωνσταντινέας Πέτρος
Λαπαβίτσας Κωνσταντίνος
Λάππας Σπυρίδων
Λέβα Βάσω
Μιχελογιαννάκης Ιωάννης
Μπαλλής Συμεών
Μπάρκας Κώστας
Παναγούλης Στάθης
Παπανάτσιου Κατερίνα
Σαμοΐλης Στέφανος
Σαντορινιός Νεκτάριος
Σηφάκης Γιάννης
Σκούμας Θανάσης
Σκούφα Ελισάβετ (Μπέττυ)
Σμίας Χρήστος
Σταθάς Ιωάννης
Σωτηρίου Ελένη
Τσανάκα Αλεξάνδρα
Φίλης Νίκος
Ψυχογιός Γιώργος»
Πηγή: Αυγή

9 σχόλια:

  1. Ε φυσικά...Είναι το μεγάλο πρόβλημα του Ελληνικού κράτους η αναγνώριση ενός ουσιαστικά εχθρικού προς την Ελλάδα κράτους...Όλες τις άλλες γεωπολιτικές προκλήσεις η Ελλάδα τις έχει αντιμετωπίσει...

    Καμία επερώτηση για το Αιγαίο, την Κύπρο, τις προκλήσεις της Τουρκίας στην Θράκη ή ακόμη και τις προκλήσεις της Αλβανίας προς την Ελλάδα δεν είδα κανέναν βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ να κάνει...Μάλλον δεν είναι στα ζητήματα που τους απασχολούν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για να είμαστε ακριβείς χωρεί συζήτηση για το αν είναι εχθρικό, φιλικό ή ουδέτερο σε εμάς κράτος.
      Τα υπόλοιπα είναι έτσι.
      Διεθνιστές και εθνομηδενιστές είναι στον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. που παλεύουν να αναδείξουν προβλήματα, αρκεί να μην είναι της Ελλάδας.
      Για τα εθνικά προβλήματα της πατρίδας μας, απόλυτη σιγή.

      Διαγραφή
    2. Προφανώς είναι προσωπική άποψη ότι το Παλαιστινιακό κράτος είναι εχθρικό προς την Ελλάδα και έχει εξαχθεί αυτή η άποψη από δηλώσεις Παλαιστίνιων επισήμων προς την Τουρκία αλλά και από προσωπικές μου επαφές με Παλαιστίνιους στο εξωτερικό (προφανώς ελάχιστους ως αριθμός).Δεν σημαίνει ότι είναι και η επίσημη άποψη του Ελληνικού κράτους, προφανώς πάλι.

      Διαγραφή
    3. Δεν διαφωνούμε.
      Σε κάθε περίπτωση το βάρος πρέπει να δοθεί στο γεγονός της αδράνειας των νυν κυβερνώντων στην αναζήτηση και διεκδίκηση των εθνικών μας δικαιωμάτων.
      Αυτό είναι το πρόβλημα.

      Διαγραφή
    4. Οι Παλαιστίνιοι πρόσκεινται στην Τουρκία, η οποία δεν τούς έχει προσφέρει απολύτως τίποτε, εν αντιθέσει προς την Ελλάδα, που τούς έχει παρασταθεί, ειδικά την δεκαετία του '80, όσο κανείς άλλος.

      Διαφωνώ με την μεροληπτική επισήμανση "Καμία επερώτηση για το Αιγαίο, την Κύπρο, τις προκλήσεις της Τουρκίας στην Θράκη ή ακόμη και τις προκλήσεις της Αλβανίας προς την Ελλάδα δεν είδα κανέναν βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ να κάνει...Μάλλον δεν είναι στα ζητήματα που τους απασχολούν...". Ποιος άλλος έκανε σχετικές επερωτήσεις, εκτός από τους βουλευτές της ΧΑ; Η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι, ποιος; Γιατί τέτοια τυφλή μεροληψία κατά τού ΣΥΡΙΖΑ, λες και οι άλλοι έσφιζαν από ενδιαφέρον για τα εθνικά μας θέματα;

      Διαγραφή
    5. Αυτή την στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι κυβέρνηση αυτής της χώρας και αυτοί παίρνουν τις αποφάσεις.Όταν ήταν άλλα κόμματα στην εξουσία, τα ίδια ακριβώς έλεγα και για αυτά.Παρόλα αυτά, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και οι βουλευτές της κόπτονται για την αναγνώριση κράτους στην Παλαιστίνη, οπότε με αυτούς γίνεται και η σύγκριση σε σχέση με τα Ελληνικά εθνικά θέματα.Νομίζω είναι πάρα πολύ απλός ο συλλογισμός μου.

      Οπότε καμία μεροληψία.Αυτοί ρωτάνε για την αναγνώριση Παλαιστινιακού κράτους, αυτούς κρίνω που δεν ρωτάνε για άλλα θέματα ΠΟΥ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΡΩΤΑΝΕ ΟΛΑ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ!!!!

      Διαγραφή
  2. Αντι να παραθετουν τα ονόματα των 40 βουλευτων θα ηταν προτιμωτερο και πιο τιμιο να υπεγραφαν με το ονομα της συνιστώσας που εκπροσωπουν αυτοι οι 40.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Προσωπικά χαίρομαι που δίνονται τα ονόματα, ώστε τουλάχιστον όσοι διαβάσουν την είδηση να ξέρουν ποιοι είναι και τι τους βασανίζει πάνω στην εξωτερική πολιτική της χώρας.

      Διαγραφή
  3. Το κράτος τούτο έχει αναγνωρίσει απο τα πρωτα την βορεια Κύπρο σαν κράτος και την φυρομ επίσεις . καθοδηγητε δε πλήρως απο ισλαμοφασιστικα κέντρα . το κράτος του Ισραήλ και η χώρα μας είναι τα μόνα που υπαρχουν απέναντι στην ισλαμιστική τρέλα . και τα μόνα που μπορούν να υπάρξουν σαν σύμμαχοι στην περιοχή .

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.