30/5/15

Ο πόλεμος μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας είναι «αναπόφευκτος», εκτός αν οι Ηνωμένες Πολιτείες οπισθοχωρήσουν

La guerre entre les États-Unis et la Chine est inévitable, sauf si les États-Unis font machine arrière
Réseau International      (μετφρ. Κριστιάν)
Ένας πόλεμος μεταξύ της Κίνας και των Ηνωμένων Πολιτειών είναι «αναπόφευκτός»  εκτός εάν η Ουάσιγκτον θα σταματήσει να ζητήσει από το Πεκίνο να σταματήσει την κατασκευή έργων του στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, σύμφωνα με κινεζική –κρατική- εφημερίδα.
Η Ουάσιγκτον κατηγορεί το Πεκίνο ότι διεξάγει ένα μαζικό πρόγραμμα «δήμευσης γης» στο αρχιπέλαγος Σπράτλεϊ στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, και υποστηρίζει ότι οι εδαφικές διεκδικήσεις της Κίνας σε αυτά τα νησιά που μετατρέπονται από τον άνθρωπο μπορεί να στρατιωτικοποιήσει περαιτέρω την περιοχή.

«Εάν η τελευταία λέξη των Ηνωμένων Πολιτειών είναι ότι η Κίνα πρέπει να σταματήσει τις δραστηριότητές της, τότε αυτό σημαίνει ότι ένας πόλεμος μεταξύ της Κίνας και των Ηνωμένων Πολιτειών στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας είναι αναπόφευκτος», μπορούσε να διαβάσει κανείς αυτή τη Δευτέρα σε πρωτοσέλιδο άρθρο που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Global Times, μια πολύ δημοφιλή εφημερίδα που ανήκει στην εφημερίδα Peoples Today, την επίσημη εφημερίδα του κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας.

L’archipel des îles de Spratleys, en mer de Chine méridionale, à l’ouest de Palawan (photo : AFP)
Το αρχιπέλαγος των νησιών Σπράτλεϊ στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, δυτικά του Palawan (Φωτογραφία: AFP)

«Η ένταση αυτής της σύγκρουσης θα είναι πολύ υψηλότερη από ό, τι συνήθως ονομάζονται «τριβές», προειδοποιεί η εφημερίδα.
Το έντυπο δηλώνει επίσης ότι η Κίνα είναι αποφασισμένη να ολοκληρώσει τις κατασκευές της στη Νότια Θάλασσα της Κίνας, υποδομές που συνθέτουν «την τελευταία λέξη» του Πεκίνου «και την σημαντικότερη».

Η ένταση αυξάνεται μεταξύ της Ουάσιγκτον και του Πεκίνου σχετικά με τις δραστηριότητες της Κίνας στον αμφισβητούμενο θαλάσσιο δίοδο, που συχνά κατακλύζεται από αεροπλάνα αναγνώρισης των ΗΠΑ.

«Δεν επιθυμούμε ένοπλη σύγκρουση με τις ΗΠΑ, αλλά αν μας επιβάλλεται αυτή η σύγκρουση, εμείς θα τη δεχτούμε», συνέχισε επίσης η Global Times, η οποία είναι μια από τις πιο εθνικιστικές εφημερίδες της Κίνας.

Un avion P-8 Poséidon de l’US Navy a été averti par la marine chinoise lors de son approche du récif de Fiery Cross
Ένα αεροσκάφος Ρ-8 Poseidon του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ είχε λάβει προειδοποιήσεις από το κινεζικό ναυτικό κατά τη προσέγγισή του στον ύφαλο Fiery Cross.

Το Πεκίνο δήλωσε, την περασμένη εβδομάδα, ότι είναι «ιδιαίτερα απογοητευμένο» για το γεγονός ότι ένα κατασκοπευτικό αεροσκάφος των ΗΠΑ αψήφησε επανειλημμένα τις προειδοποιήσεις του κινεζικού ναυτικού πετώντας πάνω από τον ύφαλο Fiery Cross, όπου η Κίνα κατασκευάζει  -από τι φαίνεται-  ένα αεροδρόμιο και άλλες υποδομές.
Ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι πτήσεις επιτήρησης των ΗΠΑ πάνω από αυτό το αρχιπέλαγος και τους ύφαλους του αποτελούν απειλή για την περιφερειακή ειρήνη, «διότι καθιστά δυνατό ένα ανθρώπινο λάθος το οποίο θα μπορούσε να προκαλέσει θαλάσσια ή αεροπορικά ατυχήματα» .

Le 10 mai 2015, l’US Navy a déployé dans la région plusieurs F/A-18 Super Hornets et deux jets de la Royal Malaysian Air Force (pas de mauvaise blague sur ces derniers, s’il vous plait…)
Στις 10 Μαΐου 2015, το αμερικανικό Ναυτικό ανέπτυξε στην περιοχή μερικά F/A-18 Super Hornets και δύο πολεμικά αεροπλάνα της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας της Μαλαισίας (μη κάνετε αστεία για τα τελευταία, παρακαλώ ...)

Η Ουάσιγκτον, η οποία δεν αναγνωρίζει την κυριαρχία της Κίνας πάνω από τις επίμαχες περιοχές, αξιολογεί τη δυνατότητα αποστολής αεροσκαφών επιτήρησης και πολεμικών πλοίων για να αμφισβητήσει τις εδαφικές διεκδικήσεις της Κίνας.
«Θα είναι το επόμενο βήμα», δήλωσε την περασμένη Πέμπτη ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, συνταγματάρχης Στίβεν Γουόρεν.

Η ετήσια έκθεση του Πενταγώνου που ανακοινώθηκε αυτό το μήνα στο Κογκρέσο περιγράφει τη Κίνα ως απειλή κατά της ειρήνης και της σταθερότητας σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο. Η έκθεση αυτή αμφισβητεί τη διαφάνεια των κινεζικών προγραμμάτων άμυνας, αεροδιαστημικής και κυβερνητικής.

Un véhicule d’assaut amphibie de la marine américaine, lors d’exercices à 220 kilomètres à l’est du récif de Scarborough, en mer de Chine méridionale
Ένα αμφίβιο όχημα του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια ασκήσεων σε 220 χιλιόμετρα ανατολικά του υφάλου Scarborough στην Θάλασσα της Νότιας Κίνας

Για πρώτη φορά, ένα ειδικό τμήμα αφιερώνεται για τις επιχειρήσεις κατασκευής έργων από την Κίνα στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας. Αναφέρεται μεταξύ άλλων, ότι επεκτείνεται ραγδαία.

Οι εδαφικές διεκδικήσεις της Κίνας στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας συμπίπτουν με εκείνες του Βασιλείου του Μπρουνέι, της Μαλαισίας, του Βιετνάμ, της Ταϊβάν, και ιδιαίτερα των Φιλιππίνων.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν τη συμβατική υποχρέωση να υπερασπιστούν τις Φιλιππίνες σε περίπτωση σύγκρουσης με την Κίνα.
_______________________________________________________________________________

Η ανάλυση του Quenel +
Πειρακτίρια τα Κινεζάκια! Με μεγάλη φινέτσα, η Κίνα έσυρε ένα φαινομενικό μεγάλο πειρακτίριο στις Ηνωμένες Πολιτείες. «Θέλετε πόλεμο; Τέλεια! Σας περιμένουμε. Θέλετε να το παίξετε χαζοί, πέσατε σε πέμπτο νταν» .
Πρόκειται προφανώς μια ανεπίσημη μηντιατική δήλωση, ένα υποσυνείδητο μήνυμα που μεταδόθηκε από ένα εθνικό έντυπο που ανήκει στο κράτος και υποτίθεται με σκοπό, στη μια περίπτωση, να εκφοβίσει τους Αμερικανούς ή -στην άλλη- να τους περάσουν για  εύθραυστα μ@@νιά. 
Και στην περίπτωση ενός αληθινού πολέμου, μια αμερικανική νίκη είναι όλα, εκτός από σίγουρη. Μάλλον το αντίθετο. Η Κίνα διαθέτει ένα εντυπωσιακό δυναμικό, ένα αποφασισμένο πολιτικό καθεστώς και όπλα άξια μιας μεγάλης παγκόσμιας δύναμης που έγινε η Κίνα. Επομένως, είναι απίθανο οι Ηνωμένες Πολιτείες να παίξουν τους μάγκες σε αυτή την περίπτωση.

Είναι λυπηρό όμως, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να υιοθετούν δυο μέτρα, δύο σταθμά σχετικά με αυτή τη δήθεν κραυγαλέα «κλοπή γης» στην ανοικτή θάλασσα, ενώ μια εκκωφαντική σιωπή (έστω και αν υπάρχουν μερικές περιστασιακές δηλώσεις μεταξύ δύο διεθνών καταθέσεων μερικών εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων) για άλλη μια κλοπή γης, καθημερινή αυτή, που διαρκεί πάνω από 70 χρόνια ... στην κατεχόμενη Παλαιστίνη.
1 σχόλιο:

  1. ".......για άλλη μια κλοπή γης, καθημερινή αυτή, που διαρκεί πάνω από 70 χρόνια ... στην κατεχόμενη Παλαιστίνη." Μονο αυτή η κλοπη γης; Ολη η Β. Αμερική είναι κλεμενη γη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.