29/5/15

Έρευνα: Χωρίς φίλους η Τουρκία

ΤΟΥ ΜΑΡΙΟΥ ΠΟΥΛΛΑΔΟΥ
Από τα μηδενικά προβλήματα
στους μηδενικούς φίλους
Ισραήλ και ΗΠΑ οι μεγαλύτεροι εχθροί για την εξωτερική πολιτική της χώρας
Μετά το Αζερμπαϊτζάν, το ψευδοκράτος της «ΤΔΒΚ» θεωρείται η πιο φιλική χώρα για την Τουρκία με ποσοστό μόλις 8,9%, ενώ όλο και μειώνεται η επιθυμία για ένταξη στην Ε.Ε.

Το Ισραήλ και την Αμερική θεωρεί ως τους μεγαλύτερους εχθρούς τής εξωτερικής πολιτικής της χώρας η τουρκική κοινή γνώμη, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε τον περασμένο Απρίλιο το Πανεπιστήμιο Kadir Has σε συνολικά 1000 άτομα που κατοικούν στα αστικά κέντρα της Τουρκίας. Τα συγκεκριμένα αποτελέσματα ανακοίνωσε σε δημοσιογραφική διάσκεψη την περασμένη Τετάρτη ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου, Καθηγητής Mustafa Ayd?n.

Συγκεκριμένα, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το 42,6% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι βλέπουν ως μεγαλύτερο εχθρό το Ισραήλ, ενώ το 35,3% υπέδειξαν τις Ηνωμένες Πολιτείες. Στην ίδια έρευνα, που πραγματοποιήθηκε το 2013, τα αποτελέσματα ήταν 37,1% και 41,7%, αντίστοιχα, γεγονός που μαρτυρεί μια μείωση της εχθρότητας προς τις ΗΠΑ και μια οριακή αύξηση απέναντι στο Ισραήλ. Εντύπωση, πάντως, προκαλεί το γεγονός ότι ενώ 8,7 τοις εκατόν των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι καμία χώρα δεν αποτελεί απειλή για την Τουρκία, μια σημαντική μερίδα του πληθυσμού, που ανέρχεται στο 38,9%, είπαν ότι «η Τουρκία δεν έχει φίλους». Μεταξύ των χωρών που θεωρούνται φιλικές, στην πρώτη θέση βρίσκεται το Αζερμπαϊτζάν με ποσοστό 37,5% ενώ στη δεύτερη θέση ακολουθεί με μεγάλη διαφορά το ψευδοκράτος της λεγόμενης Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ), με ποσοστό 8,9% και η Βοσνία-Ερζεγοβίνη με 6%.

Νιώθουν ισλαμιστές
Όσον αφορά το προφίλ της χώρας, το 45,5% των ερωτηθέντων βλέπουν την Τουρκία ως ένα «ισλαμικό κράτος», ποσοστό κατά 7% μεγαλύτερο από την αντίστοιχη έρευνα του 2013, που βρισκόταν στο 37%. Όσον αφορά το ζήτημα τού κατά πόσον η Τουρκία θα μπορούσε να θεωρηθεί ως παράδειγμα ή χώρα-μοντέλο και για τις άλλες μουσουλμανικές χώρες, το 68,1% είπαν «ναι». Ακολούθως, το 26,4% χαρακτήρισαν την Τουρκία ως μια «ευρωπαϊκή χώρα», ενώ 20,3% δήλωσαν ότι είναι μια «χώρα της Μέσης Ανατολής».

Προτεραιότητα το Συριακό
Σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής, κορυφαία προτεραιότητα της Τουρκίας παραμένει, σύμφωνα με την έρευνα, η κατάσταση στη Συρία με 20%, ποσοστό, ωστόσο, που σηματοδοτεί μια δραματική πτώση από το 2013, όταν βρισκόταν στο 65,5%. Στο ίδιο πλαίσιο περίπου 22% θεωρούν ότι η Τουρκία πρέπει να «διεξάγει ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική», ενώ το ποσοστό που δήλωσαν ότι η Τουρκία θα πρέπει «να δράσει από κοινού με τις μουσουλμανικές χώρες», αυξήθηκε από 12,5% σε 19,5%. Επιπλέον, παρά το γεγονός ότι η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών, 85,1%, λένε ότι το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Levant (ISIL) είναι μια τρομοκρατική οργάνωση, υπάρχει και ένα 24,1%, δηλαδή το ?, το οποίο δεν θεωρούν ότι αποτελεί απειλή για την Τουρκία. Συνολικά το 65,4% πιστεύουν ότι ISIL είναι μια απειλή, ενώ το 10,5% παραμένουν αναποφάσιστοι.

Μειωμένο ενδιαφέρον για Ε.Ε.
Όταν ζητήθηκε από τους ερωτηθέντες να πουν αν θέλουν η Τουρκία να γίνει μέλος της Ε.Ε., το 42,4% δήλωσαν «ναι», σε σύγκριση με το 47,5% του 2013, ενώ πάνω από 20% παραμένουν αναποφάσιστοι. Σύμφωνα με δηλώσεις του αναπληρωτή καθηγητή Sinem Akgul A??kme?e, στην εφημερίδα Zaman, μια τέτοια μείωση παρατηρήθηκε έντονα κατά την τελευταία δεκαετία. Επιπλέον, επτά στους δέκα Τούρκους πιστεύουν ότι η ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. έχει αποκλειστεί. Σε σχετική ερώτηση αναφορικά με τους λόγους για τους οποίους θεωρούν ότι η προσπάθεια ένταξης της Τουρκίας έχει μπλοκαριστεί, το 46,2% δήλωσαν «τη διαφορά στη θρησκεία και την ταυτότητα» μεταξύ της Τουρκίας και της Ε.Ε.
Σημερινή

1 σχόλιο:

  1. Εικονική πραγματικότητα, έχουν αποκλείσει τους Τούρκους οικονομικά; Όχι, το ακριβώς αντίθετο συμβαίνει. Μπορούν να βλάψουν την Τουρκία; Πολύ δύσκολα και αν το επιχειρήσουν θα γίνει χαλασμός Κυρίου, συνεπώς τί σημαίνει πρακτικά δεν έχει φίλους; Απολύτως τίποτα, από την άλλη βλέπουμε το χάλι της Ελλάδος που έχει μπόλικους φίλους οι οποίοι και μπορούν και θέλουν και την βλάπτουν. Άρα καλύτερα να μην έχεις φίλους και να είσαι παράλληλα ισχυρός ώστε να μην τολμάει κανείς να σε διαλύσει παρά να είσαι σαν την Ελλάδα ένα κλωτσοσκούφι που συμμετέχει σε μια "μεγάλη οικογένεια'" σαν την ΕΕ για να την υπαγορεύουν μέχρι και τί φάρμακα θα βρίσκονται στα ράφια των super markets

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.