30/6/15

Στο χείλος πολυεπίπεδης κατάρρευσης

Σε συνθήκες πολυεπίπεδης κατάρρευσης τείνει να περιέλθει η χώρα μετά την επιλογή του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα να προκηρύξει δημοψήφισμα, ενώ η παράταση του υφιστάμενου προγράμματος έληγε και ο ίδιος, όσο και η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, γνώριζαν με απόλυτη ακρίβεια ότι λίγα εικοσιτετράωρα αργότερα η ρευστότητα προς τις τράπεζες θα τερματιζόταν και θα ακολουθούσε η επιβολή ελέγχου κεφαλαίων.
Είτε η επιλογή ήταν συνειδητή, δηλαδή υπήρχε Plan B για έξοδο από το ευρώ, όπως υποδηλώνουν οι δηλώσεις Λαφαζάνη, είτε υπήρξε λάθος σχεδιασμός με την ελπίδα ότι η Ευρώπη θα «τρομάξει», δύο μόλις ημέρες μετά την απόφαση της Βουλής να προκηρυχθεί το δημοψήφισμα, τα προβλήματα που έχουν ανακύψει είναι ασφυκτικά. Μάλιστα, προεξοφλείται πως όσο οι ημέρες περνούν, προς το δημοψήφισμα της Κυριακής, θα επιτείνονται με γεωμετρική πρόοδο. Και τούτο καθώς η κυβέρνηση είναι σαφές ότι ούτε τα απαιτούμενα ρευστά διαθέσιμα διαθέτει, αλλά ούτε την εμπειρία να διαχειριστεί την κατάσταση «εκτάκτου ανάγκης» που βιώνει, με δική της ευθύνη, η ελληνική κοινωνία.

Χθες, το ΙΚΑ δεν μπόρεσε να καταβάλει τις συντάξεις στους συνταξιούχους του ΤΑΠ ΟΤΕ και του ΤΑΠ ΔΕΗ, ενώ λείπουν 300 εκατ. ευρώ για να πληρωθούν τις επόμενες ημέρες οι συντάξεις από τον ΟΑΕΕ και τον ΟΓΑ. Η κυβέρνηση πίεζε τις διοικήσεις των τραπεζών να χορηγήσουν δάνειο, παραβιάζοντας τους περιορισμούς που έχει θέσει το ευρωσύστημα. Μεγάλες ουρές σχηματίζονταν και χθες μπροστά από τα ΑΤΜ από αγωνιώντες καταθέτες, κυρίως συνταξιούχους που δεν έχουν κάρτες ανάληψης και είναι άγνωστο πώς ακριβώς θα πάρουν τις συντάξεις τους. Εικόνα έντονης ανησυχίας για το μέλλον έδινε και η κατάσταση στα πρατήρια βενζίνης και στα σούπερ μάρκετ.

Ανησυχητικά είναι και τα μηνύματα από τον τουρισμό, όπου σταδιακά αυξάνονται οι ακυρώσεις κρατήσεων. Εχουν αυξηθεί οι ληστείες ατόμων, κυρίως ηλικιωμένων, που έχουν κάνει μόλις ανάληψη από ΑΤΜ και οι διαρρήξεις σπιτιών όπου φυλάσσονταν αποταμιεύσεις και κοσμήματα, παρά τις αυξημένες περιπολίες της ΕΛ.ΑΣ. Τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ, όπως και τα απορριμματοφόρα, έχουν ακινητοποιηθεί σε πολλές περιοχές της χώρας, ενώ οι υγειονομικές αρχές καταβάλλουν προσπάθειες προκειμένου να ελεγχθεί η συνταγογράφηση και αγορά φαρμάκων. Τέλος, αποδυναμώνεται η φύλαξη των συνόρων στον Εβρο.

Καθημερινή

10 σχόλια:

  1. Αν η κυβέρνηση αποφάσιζε την διεξαγωγή δημοψηφίσματος επειδη πράγματι ήθελε δημοκρατική λύση στο αδιέξοδο,δεν θα έλεγαν εξαρχής Πρωθυπουργός,Υπουργοί και Βουλευτές ότι θα επιλέξουν το ΟΧΙ και αυτο προτρέπουν και τον λαό να επιλέξει.
    Αντιθέτως,μάλλον όσο περνούν οι μέρες αποδεικνύεται ότι ηταν η αρχική επιδίωξη τους να φέρουν σκοπίμως την κατάσταση μέχρι εδω.
    Αλλωστε,είναι αδύνατον σε κρυφοκομμουνιστες να κάνουν πολιτικές παροχών,προσλήψεις κ.λπ. Ικανοποιώντας τους ψηφοφόρους τους,με καπιταλιστική μορφή οικονομίας,στην ουσία ελεύθερησ οικονομίας.
    Επιδιώκουν την απομάκρυνση απο ΟΝΕ και ΕΕ,κατα τα φαινόμενα,για να κυβερνήσουν με "αριστερές" προοπτικές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιατί όχι; Δείγμα πατριωτισμού είναι αυτό. Και ο αείμνηστος Τάσσος Παπαδόπουλος συμβούλευσε τούς Κυπρίους να πουν ΟΧΙ και μάλιστα ηχηρό, στο Σχέδιο Ανάν!... Πού είναι η διαφορά;

      Τα παιδία παίζει:

      Όταν έλεγαν για θεωρία παιγνίων, το εννοούσαν

      Διαγραφή
    2. Πράγματι, ο αείμνηστος Παπαδόπουλος ήταν ξεκάθαρα υπέρ του ΟΧΙ και ευτυχώς.
      Η διαφορά είναι ότι δεν προκάλεσε εκείνος το δημοψήφισμα.
      Το δημοψήφισμα τότε αποτελούσε παρακολούθημα του σχεδίου ή της προτάσεως λύσης του Κυπριακού ζητήματος.
      Εδώ το δημοψήφισμα το προκάλεσε ΜΟΝΗ της η κυβέρνηση, επικαλούμενη δήθεν δημοκρατική λύση.
      Είναι αυτονόητο, ότι είναι άλλο να πρέπει να διενεργήσεις δημοψήφισμα, ως μέρος συμφωνίας, και σε αυτό να παίρνεις σαφή θέση και άλλο να προκαλείς εσύ το δημοψήφισμα, δήθεν για να αποφασίσει ο λαός - επειδή κατ' ουσίαν δειλιάζεις - αλλά να παίρνεις θέση υπέρ του ΝΑΙ ή του ΟΧΙ.

      Διαγραφή
    3. Μια και το ανέφερες ,να θυμηθούμε πως στο σχέδιο Αναν , οι Συριζαίοι ήταν ... Τουρκοτσολιάδες , κατηγορηματικά υπέρ!

      Τουρκοτσολιάδες ,Σκοπιανοτσολιάδες , Τσαμηδοτσολιάδες ,μόνο Ελληνοτσολιάδες δεν υπήρξαν ποτέ! Και τώρα μας παραμυθιάζουν για...Εθνική Υπερηφάνια!

      Διαγραφή
    4. Οχι εμας αδερφε............ Τους σανοφαγους ψηφοφορους τους.

      Διαγραφή
    5. @ Simaioforidis

      Ασφαλώς είναι έτσι που τα γράφεις, απλώς δεν κατάλαβες ότι ειρωνεύομαι. Φαίνεται, άλλωστε, από το άρθρο που παραθέτω αμέσως παρακάτω.

      Διαγραφή
    6. Είναι δύσκολες οι στιγμές ακόμη και για αστεία.
      Το άρθρο που επισυνάπτεις είναι απολύτως ακριβές και δυνατό.

      Διαγραφή
  2. "Κατάρρευση" και μάλιστα πιστοποιημένη είχαμε το 2009.

    Σήμερα έχουμε επιτέλους την αποκάλυψη του "πολυεπίπεδου" σοβατίσματος της κατάρρευσης.

    Και δια τους εντός και κυρίως τους εκτός σοβατζήδες, κρείττον το σιγάν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ἔρχεται κατάρρευσι τύπου ἀνατολικοῦ μπλόκ 1992 μετὰ τὸ ὄχι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Οι ειδήσεις τρέχουν και πολλές φορές είναι αντικρουόμενες. Διαβάζω:

    Δημοσίευση: Σήμερα 11:45

    Μαξίμου: Αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για βιώσιμη λύση ο Τσίπρας

    Πού ακριβώς βρισκόμαστε τελικά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.