29/6/15

Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ: Το «όχι» στο δημοψήφισμα σημαίνει «όχι» στην Ευρώπη

Ζητώ από τους έλληνες πολίτες να πουν «ναι» Η ελληνική ομάδα έφυγε αιφνιδίως από τις διαπραγματεύσεις
Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ έδωσε το μεσημέρι της Δευτέρας συνέντευξη Τύπου, τα σημαντικά σημεία της οποίας είναι:
«Πριν από καιρό ξεκίνησα την ευρωπαϊκή ζωή το 1982 ήμασταν τότε 10 μέλη, η Ελλάδα είχε γίνει δεκτή τον προηγούμενο χρόνο. Ημουν ευτυχής που ήταν μαζί μας. Δεν θέλουμε να βλέπουμε μια δεύτερη κατηγορία, μια δεύτερη ταχύτητα και το έχουμε καταφέρει. Προσπαθήσαμε να συμφιλιώσουμε την ευρωπαϊκή ιστορία και γεωγραφία και να πληθύνουμε. Στην Ευρώπη μπορούμε να δουλέψουμε με υπομονή για την εξέλιξη. Δεν είναι θέατρο διαμάχης εθνικών συμφερόντων...

Η Ευρώπη απόδειξη της σύμπτωσης κοινής βούλησης, έχει καταφέρει να συμφιλιώσει τις αντίρροπές δυνάμεις. Στην Ευρώπη καμία δημοκρατία δεν αξίζει περισσότερο από άλλη. Οχι μία έναντι 18, όχι 18 έναντι ενός. Για κάθε μία η ψήφος είναι ψήφος και ο λαός είναι λαός. Οι Ευρωπαίοι είναι και πολίτες των χωρών-κρατών. Δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι. Είναι ιδιαίτερα λυπηρό, αυτό που είδε η Ευρώπη το προηγούμενο Σάββατο. Μέσα σε μια νύχτα η Ευρώπη...Προκρίθηκαν λαϊκά παιχνίδια και μετά από τις προσπάθειες που έκανα αισθάνομαι προδομένος. 

Δεν αναγνωρίστηκαν οι προσπάθειες μου και άλλων, οι οποίες έγιναν στη βάση μιας σημαντικής πρόθεσης. Αποκλείστηκαν οι φωνές εκείνων που εργάστηκαν νυχθημερόν για τη διατήρηση της ευρωπαϊκής οικογένειας. Ετσι δεν κατέστη δυνατόν να καταλήξουμε σε συμφωνία για την Ελλάδα και την ΕΕ. Εγινε λόγος για τελεσίγραφα και απειλές; Ποιος είναι μπλεγμένος σε αυτό; Από που έρχονται οι απειλές; Σήμερα είμαστε ακόμη προσηλωμένοι με υπομονή για να βρεθεί κοινός στόχος, αυτές οι προσπάθειες τερματίστηκαν μονομερώς με το δημοψήφισμα και την εισήγηση για αρνητική ψήφος σε αυτό. Αυτό δεν είναι αντιπροσωπευτικό του μεγάλου έθνους των Ελλήνων. 

Οι Ελληνες πρέπει να έχουν μια πιο καθαρή εικόνα. Εκανα ότι μπορούσα, κι άλλοι έκαναν αυτό που μπορούσαν, δεν μας αξίζει αυτό. Θα μιλήσω και για τον επικεφαλής του Eurogroup με τον οποί εργαστήκαμε πολύ για να φτάσουμε σε μια συμφωνία. Αυτό συμβαίνει για την ευρωπαϊκή συνευθύνη και αλληλεγγύη. Αυτό συνέβη και για άλλες χώρες όπως την Πορτογαλία, την Ισπανία, την Κύπρο. Ολες πήραν σκληρά μέτρα γι' αυτή την αλληλεγγύη, πλήρωσαν αρκετά γι' αυτή. Η ευθύνη είναι πάνω από τις πολιτικές ατζέντες. Ηταν δύσκολο να δουλέψουν για έξοδο από την κρίση, όμως οι πολιτικοί ηγέτες ανέλαβαν την ευθύνη και τα κατάφεραν. 

Οι ελληνες πολίτες είναι στην καρδιά μου, προσπάθησα ξανά και ξανά και απέδειξα ότι είμαι στο πλευρό των Ελλήνων. Ελεγα πάντα ότι πρέπει να δώσουμε προσοχή στην κοινωνική πλευρά. Αναμίχθηκα προσωπικά στην ελληνική υπόθεση. Η έξοδος της Ελλάδας δεν ήταν και δεν θα είναι ποτέ επιλογή. Αυτό δεν σημαίνει ότι μπορούμε να φτάσουμε στο άλλο άκρο. Εχω εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες για να καταλήξουμε σε συμφωνία πρώτα για το συμφέρον των Ελλήνων ερευνώντας και τις προϋποθέσεις που θα εξασφαλίσουν την συναίνεση από τις υπόλοιπες χώρες. 

Ποτέ δεν δόθηκε τελεσίγραφο. Μοναδικός προβληματισμός μας ήταν να βοηθήσουμε στην επίτευξη δίκαιης και ισορροπημένης συμφωνίας. Εκανα ότι ήταν δυνατόν και στους συμβιβασμούς και στην διαδικασία. Το Brussels group δημιουργήθηκε για να αντικαταστήσει την τρόικα. Ανταποκριθήκαμε στις απαιτήσεις της Ελλάδας. Ηθελα να πάμε την διαπραγμάτευση σε επίπεδο πιο πολιτικό. Φέραμε όλη τη συζήτηση σε αυτό το επίπεδο χωρίς να την περιορίσουμε σε επίπεδο τεχνοκρατών. Η ομάδα μου και εγώ δεν δείξαμε ποτέ λιγότερη προσήλωση και αποφασιστικότητα για να φτάσουμε σε μια συμφωνία. 

Πρέπει να σας θυμίσω ότι έχουμε φτάσει πολύ μακριά για να βρούμε κοινωνικά δίκαια μέτρα που θα συμβάλλουν στην δημοσιονομική προσαρμογή λαμβάνοντας υπόψη και τα αιτήματα της ελληνικής πλευράς. Δεν υπάρχουν παγίδες σε αυτό το πακετο. Δεν υπάρχουν περικοπές στο συνταξιοδοτικό. Είναι πακέτο που δημιουργεί ανάπτυξη και διάφανη δημόσια διοίκηση και κοινωνικά δίκαια μέτρα. Θα περίμενα να είναι η Ελλάδα που θα προωθούσε μια ατζέντα σε αυτή την κατεύθυνση. 

Δεν είναι πακέτο χαζής λιτότητας, προχωρά πολύ πέρα από τα δημοσιονομικά μέτρα και προτείνει ένα πακέτο που κοιτά πιο μακριά. Αυτή τη φορά ζητείται 12 δισεκατομμύρια λιγότερα. Ωστόσο η δημοσιονομική προσαρμογή απαιτεί τον έλεγχο των δαπανών και βεβαίως χαμηλότερα επίπεδα χρέους. Αυτό που ήταν στο τραπέζι ήταν η οργάνωση της λειτουργίας του δημοσίου τομέα. Το μόνο που είπαμε είναι ότι πρέπει να γίνει σε ευθυγράμμιση με την Ευρώπη και του ILO. Δεν υπήρχαν περικοπές στις συντάξεις. 

Οι Ελληνες πρέπει να ξέρουν ότι και η κυβε΄ρνηση ξέρει πως χρειάζεται αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος. Μιλήσαμε για ασφαλιστικές εισφορές και τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις. Το πακέτο των θεσμών σημαίνει κοινωνική δικαιοσύνη, στοχεύοντας στη στήριξη των πιο ευάλωτων και την εξασφάλιση minimum εισοδήματος και περιστολή δαπανών που δεν θα είχε αντίκτυπο στη ζωή του μέσου πολίτη όπως αυτές στις αμυντικές δαπάνες. Εγώ έπρεπε να προωθήσω το θέμα του φόρου στη ναυτιλία, πρέπει να παλέψουμε ενάντια στη διαφθορά για να αποδώσουν τα μέτρα. Ποιος μπορεί να αντιτεθεί σε μια τέτοια πολιτική. Αυτός είναι ο κανόνας της ΕΕ. Εμείς ασκήσαμε πίεση στην υιοθέτηση των μέτρων αυτών. 

Το πακέτο των θεσμών - ο Ντάισελμπλουμ έκανε εξαιρετική δουλειά- σημαίνει περισσότερες θέσεις εργασίας. Δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις, χρειαζόμαστε δέσμη μεταρρυθμίσεων. Γιατί οι τιμές ενέργειας είναι στα ύψη στην Ελλάδα; Γιατί ο ανταγωνισμός δεν λειτουργεί.Η Ελλάδα χρειάζεται σταθερό φορολογικό σύστημα. Μιλήσαμε για αύξηση επιχειρήσεων. Χρειάζεται συμφωνία που θα παρέχει αξιόπιστο πλαίσιο για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Οι ελληνικές αρχές έφυγαν από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Δεν τελείωσαν οι διαπραγματεύσεις. Προτείναμε τη μείωση του ΦΠΑ από το 23 στα 13 για τα ξενοδοχεία. Έφυγαν από τις διαπραγματεύσεις την χειρότερη δυνατή στιγμή. Εξηγήσαμε στον ελληνα πρωθυπουργό μια συμφωνία για να πάρει χρήματα. Ήμασταν έτοιμοι να συζητήσουμε για το χρέος.

Δεν απογοητεύσαμε ποτέ του Ελληνες. Η Ελλάδα είναι μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας και θέλω να παραμείνει. Ζητώ από τους Ελληνες να ψηφίσουν «ναι». Η ερώτηση μπορεί να αλλάξει τις επόμενες ημέρες. Αν ο ελληνικός λαός πει ναι στις προτάσεις των θεσμών τόσο το καλύτερο. Ακόμη κι αν η ελληνική κυβέρνηση βάλει ως ερώτημα την πρόταση που θέλαμε να συζητήσουμε το Σάββατο θα ζητούσα και πάλι από τους ελληνες πολίτες να πουν «ναι» γιατί θα εκπέμψουν θετικό μήνυμα στα υπόλοιπα κράτη μέλη της ΕΕ. Αυτό θα σημάνει ότι η Ελλάδα θέλει να μείνει στην ΕΕ. Συμπαθώ του Έλληνες. Δεν πρέπει να αυτοκτονήσετε επειδή φοβάστε να πεθάνετε. Πρέπει να πείτε «ναι». 
Δεν θα ήταν σοφό εκ μέρους μου να κατηγορήσω την ελληνική κυβέρνηση, αλλά απογοητεύθηκα. Και σε πολιτικό επίπεδο και σαν άνθρωπος. Δοκίμασα τα πάντα. Απογοητεύτηκα από τους Ελληνες.

Δεν χρειάζεται να κάνω νέες προτάσεις σήμερα. Περιγράφω τις προτάσεις που ήταν πάνω στο τραπέζι και μπορούσαν να οδηγήσουν σε συμφωνία. Δεν θέλουμε να επηρεάσουμε την γνώμη τους για το δημοψήφισμα, θέλουμε όμως να τους ενημερώσουμε. Δεν είναι ότι έχουμε φτάσει μια για πάντα σε ένα οριστικό αδιέξοδο, όμως ο χρόνος εξαντλείται. 
Είναι σχεδόν ντροπιαστικό για μένα να επαναλαμβάνω ξανά και ξανά την ίδια πρόταση. Δεν είναι θέμα μόνο ανταλλαγής χαρτιών με προτάσεις, είναι πολλά περισσότερα.

Το «όχι» στο δημοψήφισμα θα σήμαινε πως η Ελλάδα λέει «όχι» στην Ευρώπη»

H ανακοίνωση της συνέντευξης Τύπου είχε γίνει αργά το μεσημέρι της Κυριακής, όταν η προεδρία της Κομισιόν είχε δώσει στη δημοσιότητα το κείμενο των τελευταίων προτάσεων όπως είχαν συμφωνηθεί με τους θεσμούς.

Στόχος ήταν, όπως ανέφερε ο Ζ.Κ.Γιούνκερ, η ενημέρωση του ελληνικού λαού. 

Αντιδρώντας, πηγές του Μεγάρου Μαξίμου ανέφεραν ότι η ελληνική πλευρά δέχθηκε τελεσίγραφο και πως το συγκεκριμένο κείμενο «δεν εστάλη ποτέ στην ελληνική κυβέρνηση, η οποία ουδέποτε ενημερώθηκε επισήμως για την τελική πρόταση των θεσμών για ΦΠΑ 13% στα ξενοδοχεία».
Παράλληλα, η ελληνική κυβέρνηση δημοσιοποίησε από την πλευρά της «το πλήρες κείμενο των θεσμών».
BHMA

7 σχόλια:

 1. Και εμείς λέμε ΟΧΙ και στα ΔΥΟ. Σου είπα πολλές φορές Γιουνκερ να πάψεις να μας πατρονεύεις και εσύ συνεχίζεις να μας προσβάλλεις. Stop patronizing the Greece , Tsipras and anyone else that does not agree with you.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Γιούνκερ, είσαι σε υπεύθυνη θέση και φέρεσαι σαν έφηβος. Δεν έχεις καμία δουλειά να πετάς τέτοιες ρουκέτες. Υποβιβάζεις και τον θεσμό σου και τον εαυτό σου. Μην με απειλείς γιατί αν και δεξιός θα ψηφήσω ΟΧΙ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ρε ψήφισε ότι θέλεις εσύ δεξιέ περιμένεις στα ΑΤΜ του ακρο-αριστερού Τσίπρα και όχι ο Γιούνκερ

   Διαγραφή
 3. Μην περίμενετε τίποτα καλύτερο απο ενα αλκοολικό τσιράκι των μαφιόζων της Ε. Ε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Μπράβο ρε μάγκα τον έκανες λιώμα τώρα πήγαινε στο ΑΤΜ σου

   Διαγραφή
 4. Πάρε μία ανάσα μάστορα, και κατέβα από τώρα στην Ισπανία για να τους πείς και αυτούς τι πρέπε να ψηφίσουν στις εκλογές, γιατί και εκεί τα πράγματα είναι κομμάτι δύσκολα για τους κολλητούς σου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Υπάρχει πιθανότητα να είναι όλοι τους στο κόλπο? Εγχώριοι και μη? Ειλικρινά θα πέσω από τα σύννεφα......

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.