29/6/15

Έρχεται μεγαλύτερη καταστροφή - Δεν αποκλείεται να καταστραφεί το τραπεζικό μας σύστημα

ΑΓΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

O μεγάλος φόβος για τις ελληνικές τράπεζες την Τετάρτη - Τι θα γίνει με τα ενέχυρα και γιατί δεν αποκλείεται bail inO μεγάλος φόβος για τις ελληνικές τράπεζες την Τετάρτη - Τι θα γίνει με τα ενέχυρα και γιατί δεν αποκλείεται bail in

Πολύ κρίσιμα θεωρούνται τα επόμενα 24ωρα για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα μετά τις ραγδαίες εξελίξεις στην οικονομία.
Κατ' αρχήν όλες οι τράπεζες καταβάλλουν γιγάντια προσπάθεια για να λειτουργήσουν τα ATM's που θα διαθέτουν τα προβλεπόμενα από το προεδρικό διάταγμα 60 ευρώ. Ηδη μετά τις 12 το μεσημέρι η τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσε ότι λειτουργούν κανονικά τα μηχανήματα αυτόματης συναλλαγής.
Οι τράπεζες θέλουν με κάθε τρόπο και άμεσα να ανοίξουν 70 περίπου καταστήματα η κάθε μία προκειμένου να εξυπηρετήσουν τους συνταξιούχους που θα μπορούν να πάρουν από τα ταμεία των πιστωτικών ιδρυμάτων τη σύνταξή τους στο όλον.
Τα παραπάνω έχουν προβλεφθεί με βάση το «μαξιλάρι» του ELA που έχουν οι ελληνικές τράπεζες (περίπου 2,5 δισ. ευρώ), για να αντέξουν την ερχόμενη εβδομάδα και με βάση τη διενέργεια του δημοψηφίσματος. Ο ΕLA έχει χορηγηθεί στις τράπεζες επί τη βάση ενεχύρων. 
Η μεγάλη, πάντως, ανησυχία προκύπτει για την 1η Ιουλίου οπότε η Ελλάδα δεν θα βρίσκεται σε πρόγραμμα ιδιαίτερα μάλιστα αν δεν έχει πληρωθεί η δόση στο ΔΝΤ.
Αυτό σημαίνει πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα υποχρεούται να επαναξιολογήσει τα ενέχυρα των ελληνικών τραπεζών και μάλιστα προς τα κάτω αφού η Ελλάδα δεν θα είναι σε θέση να εξυπηρετήσει τις υποχρεώσεις της με τους δανειστές.
Κάτι τέτοιο σημαίνει πως οι ελληνικές τράπεζες για να λειτουργήσουν χρειάζονται περισσότερα ενέχυρα που δεν τα έχουν στην παρούσα χρονική στιγμή. Στην διακριτική ευχέρεια της ΕΚΤ είναι να απαιτήσει τα ενέχυρα αυτά. Αν τούτο συμβεί- εκτιμάται πως δεν θα συμβεί μέχρι τουλάχιστον το δημοψήφισμα- τότε οι τράπεζες μπαίνουν υποχρεωτικά στην οδηγία του bail in με ότι αυτό σημαίνει για μετόχους, ομολογιούχους καταθέτες.

10 σχόλια:

  1. Πρώτη φορά αριστερά κατέστρεψε μια ευρωπαϊκή χώρα μέσα σε 5 μήνες.

    Μας λέγαν λοιπόν οι μαθητευόμενοι μάγοι - καλά είμαστε μόνο 5 μήνες στην εξουσία δεν μπορούμε να τα κάνουμε όλα μέσα σε 5 μήνες. Μα τα κάνατε όλα ρημαδιό σε χρόνο ρεκόρ...

    Και αφού δεν ξέρετε τι σας γίνεται γιατί ρίξατε με τόσο βιασήνη την προηγούμενη κυβέρνηση? Δηλαδή ούτε εσείς οι ίδιοι ξέρατε ότι δεν ξέρετε τι σας γίνεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βλέπω ότι έχεις κάνει σταυροφορία την προσπάθεια σου να διαβάλεις τον Τσίπρα. Μου έρχονται πολλοί χαρακτηρισμοί για στο μυαλό αλλά από ευγένεια και σεβασμό προς τον συνομιλητή δεν θα τις εκφράσω. Θα μπορούσα όμως να πω ότι θα μπορούσες και εσύθ με την σειρά σου να αντικαθιστάς τον συγγραφέα όταν κουράζεται από τις αμπελοφιλοσοφίες.

      Διαγραφή
    2. Δεν χρειάζεται να κάνει κάποιος προσπάθεια για να διαβάλλει τον πανμέγιστο ηγέτη σας.
      Αυτός αυτοκατεδαφίζεται μόνος του και μαζί γκρεμίζει και την πατρίδα.
      Είπε ένα σωρό ψέμματα και μεγαλοστομίες για την οικονομία (σκίσιμο μνημονίου με ένα άρθρο, κατάργηση ΕΝΦΙΑ, επαναναφορά 13ου μισθού, διαγραφή χρέους, προεξόφλησε υποχώρηση των Ευρωπαίων κ.α.), έκλεψε τις ψήφους των κορόϊδων και στην συνέχεια:
      Έστησε ένα απίστευτο κομματικό κράτος, διέλυσε την παιδεία, κουβαλάει πολλαπλάσιους λάθρο από τους προηγούμενους, διέλυσε την οικονομία, έκλεισε τις τράπεζες, έφερε περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων, μόλις κατέστρεψε τον τουρισμό, έχει τσακωθεί με όλον τον πλανήτη (ξέχασα με εξαίρεση τις υπερδυνάμεις Βενεζουέλα και Ισημερινό), νεκρανέστησε τον σταλινισμό στην Ελληνική πολιτικη ζωή και το χειρότερο δίχασε απίστευτα τους Έλληνες. Κι όλα αυτά μέσα σε 5 μήνες!
      Όσο για τις αμπελοφιλοσοφίες αγαπητέ, ο Βαρουφάκης, ο Φλαμπουράρης, η Χριστοδουλοπούλου και οι λοιποί τιτάνες της πολιτικής, είναι μακράν οι κορυφαίοι στο άθλημα. Δεν τους αμφισβητείται η πρωτιά.
      Το θέμα όμως δεν είναι η σύγκριση μεταξύ των προηγούμενων και των τωρινών. Το θέμα δεν είναι ποιος είναι ο χειρότερος.
      Το ερώτημα είναι που μας πάνε τα αστέρια σας.
      Επειδή λοιπόν εμείς, δεν έχουμε τον αναγκαίο δείκτη νοημοσύνης, για να κατανοήσουμε το μεγαλείο της πολιτικής αυτής της κυβέρνησης, μήπως εσείς μπορείτε να μας φωτίσετε και να μας εξηγήσετε τι θέλετε, τι βραχυπρόθεσμους - μεσοπρόθεσμους στόχους έχετε βάλει και πως θα οδηγηθείτε στους στόχους σας;
      Ειλικρινά θα σας ήμουν υπόχρεος.

      Διαγραφή
    3. >διέλυσε την παιδεία<

      Λάθος, εξακολουθεί να την διαλύει.

      Διαγραφή
    4. Για την πλειοψηφία των Ελλήνων τα ATM ειναι κλειστα εδω και 5 χρόνια.
      Η πλειοψηφία των Ελληνων ζει με 60 ευρω την ΕΒΔΟΜΑΔΑ εδω και 5 χρόνια.

      Διαγραφή
  2. Δλδ ἡ προηγούμενη κυβέρνησι ἦταν καλλίτερη;

    Μήπως δὲν ζῆς στην Ἑλλάδα καὶ ἀμπελοφιλοσοφεῖς ἀπὸ τὸ ἐξωτερικό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Unknown τα στραβά,απαράδεκτα και τα λάθη των προηγούμενων μέχρι ποιού σημείου θα είναι δικαιολογία για την σημερινή κυβέρνηση;;Φτάσαμε στα capital controls και ακόμα κοιτάμε μόνο ότι έκαναν οι άλλοι;Αυτοί σκοπεύουν να κάνουν τίποτα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Να μην πάει κανλενας να ψηφίσει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Υπάρχει επίσης και ο τρομακτικός κίνδυνος να ξεραθούν όλοι οι θάμνοι, που βρίσκονται κοντά σε τράπεζες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.