1/6/15

Ποια θα είναι η BRICS το 2025

Εως το 2025, η BRIСS, δεν αποκλείεται, να έχει δημιουργήσει το δικό της παγκόσμιο οικονομικό σύστημα. Κρίσιμη για την πολιτική ενοποίησή της, θα είναι η Σύνοδος στην Ουφά.
Ο εκτελεστικός διευθυντής της Εθνικής επιτροπής μελετών της BRICS, Γκεόργκι Τολοράγια, μίλησε στη RBTH για τα αποτελέσματα του Ακαδημαϊκού συνεδρίου της BRICS που διεξήχθη στη Μόσχα, κατά το οποίο οι 5 χώρες-μέλη (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Ν. Αφρική) συζήτησαν για το μέλλον αυτής της ένωσης.

RBTH: Ποιο ήταν το βασικό αποτέλεσμα των συναντήσεων;
Γκ. Τολοράγια: Το συνέδριο δίνει τη δυνατότητα ανταλλαγής απόψεων σε καίρια θέματα ανάπτυξης της BRICS και από την ατζέντα του, μπορούμε να κρίνουμε πού στρέφεται το κέντρο του ενδιαφέροντος, διότι η ακαδημαϊκή κοινότητα καταπιάνεται με τα μελλοντικά ζητήματα εγκαίρως. Σήμερα, σε πρώτο πλάνο βρίσκονται θέματα που αφορούν την παγκόσμια οικονομική αρχιτεκτονική, την ειρήνη και την ασφάλεια, τη βιώσιμη ανάπτυξη. Και οι επιστήμονες αναζητούν απάντηση στα θέματα αυτά.
Έχουμε συμφωνήσει σε μια μακροπρόθεσμη στρατηγική ανάπτυξης της BRICS. Το έγγραφο αυτό παρουσιάστηκε στην Ουφά από τον συντονιστή της αντιπροσωπείας της Βραζιλίας. Αυτό δεν έχει απαντήσεις σε όλα τα ζητήματα, αλλά τουλάχιστον το φάσμα των προβλημάτων έχει καθοριστεί. Επίσης, εργαζόμαστε πάνω στην οριοθέτηση των στόχων που η BRICS πρέπει να επιτύχει, για το ποια θα πρέπει να είναι η μορφή της BRICS το 2025, και ποια σενάρια είναι πιθανά.

Προς πολιτική ενοποίηση

ΕΡ: Τι μπορούμε να περιμένουμε ως το 2025, λαμβάνοντας υπόψη την ενίσχυση της πολιτικής πτυχής της δραστηριότητας της BRICS;
ΑΠ: Κατά την ομιλία του, ο συντονιστής της ρωσικής αντιπροσωπείας, υφυπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Ριαμπκόφ, εξέφρασε επιφυλάξεις ως προς το να καταστεί η BRICS ένας πιο ολοκληρωμένος, θεσμοθετημένος πολιτικός οργανισμός. Ρώσοι ειδικοί όμως θεωρούν ότι η BRICS πρέπει παρ’ όλα αυτά να κινηθεί προς την κατεύθυνση αυτή. Η συντονιστική παράμετρος της ένωσης πρέπει να είναι μεγαλύτερη, καθώς μόνο αυτό θα επιτρέψει να επιτευχθούν οι στόχοι, και όχι απλά να ανταλλάσσουμε απόψεις.
Πιστεύω ότι ως το 2025 η BRIСS θα αυξήσει σημαντικά το ρόλο της στην παγκόσμια οικονομία και στο εμπόριο. Θα δημιουργηθεί ένα παγκόσμιο οικονομικό σύστημα που υπερισχύσει σημαντικά, σε σχέση  με τη σημερινή κατάσταση. Ίσως, ακόμη και το δικό της οικονομικό σύστημα, το οποίο θα επιτρέψει να στηρίζει ο ένας την οικονομία του άλλου.
Θα αυξηθούν σημαντικά οι ανθρωπιστικές και πολιτιστικές ανταλλαγές. Το αποτέλεσμα θα είναι να ανεβεί το βιοτικό επίπεδο, θα επιλυθούν πολλά κοινωνικά προβλήματα, θα πραγματοποιηθούν πολλά έργα υποδομής.

Μίνιμουμ σύγκλιση, προς το παρόν

ΕΡ: Οι εκπρόσωποι των άλλων χωρών της BRICS συμμερίζονται αυτό το όραμα;
ΑΠ: Σε διαφορετικό βαθμό ο καθένας. Όλοι έχουν τη δική τους αντίληψη. Θέλουμε να βρούμε έναν κοινό παρονομαστή. Αυτός, προς το παρόν, είναι ο μικρότερος δυνατός. Το σημαντικό είναι ότι γίνονται κατανοητοί οι στόχοι που πρέπει να τεθούν, και ότι πρέπει να αναζητηθούν οι τρόποι επίτευξής τους.
ΕΡ: Ποια είναι η σημασία της επικείμενης Συνόδου Κορυφής στην Ουφά;
ΑΠ: Η σημασία που έχει για τη Ρωσία είναι ότι διεξάγεται υπό τις συνθήκες της εντεινόμενης αντιπαράθεσης με τη Δύση. Επομένως, και το ίδιο το γεγονός της διεξαγωγής του θα ενισχύσει τις θέσεις μας στην εξωτερική πολιτική.
Είναι σημαντικό ότι θα συμφωνηθεί η οικονομική στρατηγική, ότι θα ξεκινήσει η λειτουργία της Νέας Τράπεζας Ανάπτυξης, οι συνδιαλλαγές με τα νομίσματα των χωρών-μελών, έχει ήδη συσταθεί μια ηλεκτρονική γραμματεία, η οποία αποτελεί την αρχή της θεσμοθέτησης της BRICS.

Σύνοδος - ορόσημο

ΕΡ: Προκύπτει λοιπόν ότι θα πρόκειται για μια Σύνοδο Κορυφής-ορόσημο;
ΑΠ: Κάθε Σύνοδος Κορυφής αποτελεί ορόσημο, επειδή η ένωση είναι νέα. Είναι δύσκολο να προβλεφθεί ο βαθμός σημαντικότητάς της. Για παράδειγμα, η Σύνοδος της Βραζιλίας αναμενόταν ότι θα είναι μια από τις συνήθεις, αλλά λόγω της όξυνσης της διεθνούς κατάστασης, απέκτησε πολύ μεγάλη σημασία.
Οι κρίσεις γίνονται όλο και πιο συχνές και η BRICS αντιδρά σε αυτές αναπτύσσοντας μια ενιαία θέση. Διευρύνονται οι επαφές που αφορούν τις περιφερειακές συγκρούσεις. Αυτό το διάστημα, πραγματοποιούνται συγκεκριμένα συναντήσεις των υφυπουργών στις οποίες συζητείται η κατάσταση στη Μέση Ανατολή. Και όπως φαίνεται, οι επαφές αυτές θα εντατικοποιηθούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.