28/6/15

Δραματικές εξελίξεις: Κλείνουν οι τράπεζες, επιβάλλεται capital control

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗΔραματικές εξελίξεις: Κλείνουν οι τράπεζες, επιβάλλεται capital control
Μια ιστορική απόφαση πήρε το Συμβούλιο Συστημικής Ευστάθειας το οποίο προτείνει να παραμείνουν κλειστές οι ελληνικές τράπεζες, πιθανότατα όλη την επόμενη βδομάδα.

Η τραπεζική αργία (bank holiday) θα κρατήσει μέχρι την Δευτέρα 6 Ιουλίου, την επομένη δηλαδή της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος. Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης και ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος αποφάσισαν να εισηγηθούν στο υπουργικό συμβούλιο που συνεδριάζει στις 20:00 την επιβολή capital control. Μέχρι αυτή την ώρα δεν έχει διευκρινιστεί το ανώτατο ημερήσιο όριο αναλήψεων και η σχετική απόφαση αναμένεται να ληφθεί από το υπουργικό συμβούλιο.
Αναμένονται οι αποφάσεις για το πόσο θα είναι το όριο αναλήψεων, ανά καταθέτη και λογαριασμό και πώς θα γίνονται οι υπόλοιπες συναλλαγές. Αν θα μπορούν και πόσα χρήματα να μεταφερθούν από λογαριασμό σε λογαριασμό.
«Θα λάβουμε ό,τι μέτρα χρειάζεται για να μην υπάρξει πρόβλημα στην καθημερινότητα του Έλληνα» διαβεβαίωσε ο υπουργός των Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης περικυκλωμένος από δεκάδες Έλληνες και κυρίως ξένους δημοσιογράφους προσερχόμενος στο υπουργείο Οικονομικών για την έναρξη της συνεδρίασης του Συμβουλίου συστημικής Ευστάθειας.

Με τη δήλωσή του αυτή, ο κ. Βαρουφάκης -ο οποίος προηγουμένως είχε διευκρινίσει ότι ουδέποτε δήλωσε πως η  ελληνική κυβέρνηση προκρίνει την επιβολή capital controls- θέλησε να διαβεβαιώσει τους πολίτες ότι παρά το bank run που ακολούθησε την προαναγγελία του δημοψηφίσματος από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα η κυβέρνηση διαθέτει σχέδιο για την οργανωμένη διαχείριση της κρίσης.

Στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Συστημικής Ευστάθειας υπό τον Γιάνη Βαρουφάκη συμμετέχουν ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο αναπληρωτής υπουργός Δημήτρης Μάρδας, η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη, η επικεφαλής της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας Λούκα Κατσέλη, ο πρόεδρος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Γιώργος Μιχελής, ο επικεφαλής της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κώστας Μποτόπουλος,  ο γγ της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών Χρήστος Γκόρτσος και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, Άνθιμος Θωμόπουλος.
Ημερησία

5 σχόλια:

  1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σήκω ρε Γιώργο Παπαδόπουλε να δεις πώς είναι οι χούντες. Όχι σαν την παιδική χαρά που έφτιαξες εσύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Στηρίξατε άπαντες το σημερινόν καθεστώς, διότι άνευ εθνικής συσπειρώσεως ουδεμίαν ελπίδαν υπάρχει εις τους ορίζοντας δια το μέλον των Ελλήνων. Άπαντες ωφείλομεν όπως προσφέρομεν ανιδιοτελώς και ακόμην και εκ του υστερήματός μας εις τους κυνηγούς των κεφαλών των λαμογίων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ήρθε η ώρα όλοι οι πρώην πρωθυπουργοί που είναι εν ζωή να ανοίξουν τα σπίτια τους για τους άστεγους και να αναλάβουν τη διατροφή τους με τα διαθέσιμα τούβλα του ρευστού χρήματος που έχουν όλοι τους σε κρυψώνες όχι μόνο δικές τους, αλλά και των συγγενών και φίλων τους. Ήρθε η ώρα να αρχίσει το ουσιαστικό ξεβρώμισμα του τόπου, με καλή αρχή από πρώην πρωθυπουργούς, συμπεριλαμβανομένου και του βρώμικου Κωστάκη, ο οποίος θησαύρισε μέσα στην κρίση.

    Αν δεν αναλάβει άμεσα το κράτος να τους σώσει τις ζωές με την παραδειγματική φυλάκισή τους, τότε φοβάμαι ότι οι ορδές των πρώην ψηφοφόρων τους θα κάνουν σούπα από το λίπος όλων τους. Για να μην πω ότι βάση της λογικής, ζωντανούς τους φάνε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Προς τι η έκπληξη; Ο Τσίπρας το είχε πει: «μακάρι να είχαμε γίνει Αργεντινή». Τώρα μπήκαμε σ' αυτό το μοντέλο ... ανάπτυξης (sic), αφού το προηγούμενο απέτυχε.

    Το μόνο που κατάφεραν οι προηγούμενες κυβερνήσεις ήταν να κάνουν τον ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση. Ένα κατόρθωμα, που πρέπει να τούς αναγνωριστεί, διότι δεν κάνεις εύκολα κυβέρνηση ένα απόκομμα του 3%. Γι αυτό και μόνο γι αυτό θα μείνουν στην Ιστορία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.