29/7/15

Εγκρίθηκε η συμφωνία Τουρκίας - ΗΠΑ για τη βάση του Ιντσιρλίκ - Το αντίτιμο της αγοραπωλησίας του ΡΚΚ

REUTERS/MURAD SEZER
Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Ταντζού Μπιλγκίτς υπογράμμισε μιλώντας σε δημοσιογράφους πως η συμφωνία για τη βάση του Ιντσιρλίκ αφορά μόνο τη μάχη εναντίον του Ισλαμικού Κράτους και δεν περιλαμβάνει επιχειρήσεις αεροπορικής υποστήριξης των κούρδων μαχητών στη βόρεια Συρία.
Εγκρίθηκε η συμφωνία Τουρκίας - ΗΠΑ για τη χρήση της αεροπορικής βάσης του Ιντσιρλίκ από τον υπό τις ΗΠΑ συνασπισμό εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, ανακοίνωσε σήμερα το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.
 Την ίδια ώρα το τουρκικό κοινοβούλιο συνεδριάζει εκτάκτως για να συζητήσει τον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» όσο και εναντίον των κούρδων ανταρτών.
Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Ταντζού Μπιλγκίτς υπογράμμισε μιλώντας σε δημοσιογράφους πως η συμφωνία για τη βάση του Ιντσιρλίκ αφορά μόνο τη μάχη εναντίον του Ισλαμικού Κράτους και δεν περιλαμβάνει επιχειρήσεις αεροπορικής υποστήριξης των κούρδων μαχητών στη βόρεια Συρία.
Η τουρκική Πολεμική Αεροπορία πραγματοποίησε αεροπορικές επιδρομές εναντίον των κούρδων ανταρτών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) ως αντίποινα για επιθέσεις εναντίον τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας που φέρεται ότι πραγματοποιήθηκαν από τους κούρδους αυτονομιστές και ο πρόεδρος του φιλοκουρδικού αντιπολιτευόμενου κόμματος HDP Σελαχατίν Ντεμιρτάς ζήτησε να σταματήσουν αμέσως οι εχθροπραξίες από αμφότερες τις πλευρές.
Ο Ντεμιρτάς απηύθυνε έκκληση για «κοινή λογική» και τόνισε ότι «οι εχθροπραξίες πρέπει να σταματήσουν αμέσως».
Ωστόσο η ισλαμοσυντηρητική κυβέρνηση του κόμματος του Ερντογάν εμφανίζεται σήμερα στην Άγκυρα ενώπιον των 550 βουλευτών του τουρκικού κοινοβουλίου ενισχυμένη από τη «σταθερή υποστήριξη» που εκφράσθηκε χθες από το ΝΑΤΟ προς την Τουρκία, έστω κι αν οι σύμμαχοι επισήμαναν πως η ειρηνευτική διαδικασία με τους κούρδους αντάρτες δεν πρέπει να θυσιασθεί στον βωμό ενός «πολέμου κατά της τρομοκρατίας» προς κάθε κατεύθυνση.
Για το κυβερνών Κόμμα της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης (AKP), αυτή η κοινοβουλευτική συνεδρίαση θα δώσει την ευκαιρία για την υπογραφή μιας κοινής δήλωσης υπέρ του αγώνα κατά της τρομοκρατίας, κάτι που θα σηματοδοτήσει ένα είδος «εθνικής ενότητας» γύρω από τον Ερντογάν.
Όμως ορισμένοι βουλευτές της αντιπολίτευσης κατηγορούν τον τούρκο πρόεδρο ότι εφαρμόζει μια «στρατηγική της έντασης» εν όψει της πιθανής διεξαγωγής πρόωρων βουλευτικών εκλογών που ενδέχεται να του επιτρέψουν να διαγράψει τα απογοητευτικά γι' αυτόν αποτελέσματα της ψηφοφορίας της 7ης Ιουνίου, στην οποία το AKP έχασε την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο για πρώτη φορά από το 2002.
Πηγή: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters, Nαυτεμπορική

2 σχόλια:

  1. Το δεύτερο μισό του τίτλου: "Το αντίτιμο της αγοραπωλησίας του ΡΚΚ" παραπέμπει σε συναλλαγή του ΡΚΚ με ΗΠΑ ή/και Τουρκία.
    Νομίζω δεν είναι σωστός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν πάει πολύς καιρός που "προφήτευτηκε" εδώ κι αλλού ότι μετράμε μέρες για νέο "πωλητήριο" των ΗΠΑ στους Κούρδους. Πρέπει να ήταν όταν κάλεσε ο Οτσαλάν το ΡΚΚ σε κατάπαυση των εχθροπραξιών. Μαζί με την "προφητεία" εκείνη σκεφτόμουνα ότι πρέπει να του δίνουν και πολύ καλά "φάρμακα".

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.