29/7/15

Αλ. Τσίπρας: Ηθική νίκη, αλλά και επώδυνος συμβιβασμός

INTIME NEWS/ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ
Ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε το δημοψήφισμα «επιλογή εξαιρετικά υψηλού ρίσκου», αλλά πρόσθεσε ότι ήταν μονόδρομος, με δεδομένο ότι οι δανειστές πρότειναν συμφωνία με εξαιρετικά δύσκολα μέτρα, «λίγο χειρότερα από αυτά που έχουμε τώρα», χωρίς καμία διέξοδο επιβίωσης. 
Πύρρειο νίκη των εταίρων και για μεγάλη ηθική νίκη της Ελλάδας και της Αριστεράς χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τη συμφωνία της 12ης Ιουλίου, σε συνέντευξή του στο Κόκκινο.

Κάνοντας λόγο για έναν επώδυνο συμβιβασμό σε ό,τι αφορά το οικονομικό και το πολιτικό σκέλος, ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι η κυβέρνηση αντιμετώπισε ένα εκβιαστικό δίλημμα: Ή επώδυνος συμβιβασμός ή μια οικονομική καταστροφή διαχειρίσιμη, όπως είπε για την Ευρώπη, καθαρά οικονομικά, όχι όμως και πολιτικά, μη διαχειρίσιμη όμως για την Ελλάδα και την Αριστερά.
Για τις μαραθώνιες συνομιλίες στην πρόσφατη σύνοδο της Ευρωζώνης είπε ότι αν έκανε αυτό που έλεγε η καρδιά του και σηκωνόταν να φύγει, σε 48 ώρες θα τελείωνε η ρευστότητα.
«Κατάρρευση θα σήμαινε ότι δεν θα υπήρχαν αποταμιεύσεις», συνέχισε και πρόσθεσε ότι προσπάθησε να συμβιβάσει τη λογική με την επιθυμία γνωρίζοντας πως αν έφευγε μάλλον θα ξαναγυρνούσε ίσως και με δυσμενέστερους όρους. 
«Αλλά», συμπλήρωσε, «ήμουν και σε ένα δίλημμα γιατί η παγκόσμια κοινή γνώμη έλεγε "this is a coup"». [...] Το να επικρατήσει στην τελική απόφαση το αίσθημα της προστασίας των λαϊκών στρωμάτων, της χώρας και της Αριστεράς από μια εκδικητική πολιτική που θα κατέστρεφε την Ευρώπη και την Ελλάδα ήταν μια ορθή επιλογή, επιλογή ευθύνης». 
Τόνισε όμως ότι προϋπόθεση είναι να κλείσει η συμφωνία, γιατί το σχέδιο ορισμένων για Grexitπαραμένει.
Εξάλλου, ο Πρωθυπουργός είπε ότι η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να εφαρμόσει το πρόγραμμα, αλλά θα ψάχνει ταυτόχρονα να βρει τρόπους να αντισταθμίσει τις αρνητικές συνέπειές του. «Δίνουμε τη μάχη να απεγκλωβιστούμε σταδιακά [...] Θα είναι μια διαρκής μάχη και θα είναι μια μάχη που θα γέρνει προς τα εδώ», σημείωσε. 
«Μονόδρομος το δημοψήφισμα»
Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε το δημοψήφισμα «επιλογή εξαιρετικά υψηλού ρίσκου», αλλά πρόσθεσε ότι ήταν μονόδρομος, με δεδομένο ότι οι δανειστές πρότειναν συμφωνία με εξαιρετικά δύσκολα μέτρα, «λίγο χειρότερα από αυτά που έχουμε τώρα», χωρίς καμία διέξοδο επιβίωσης. 
Ανέφερε ακόμη ότι η απόφασή του ήταν κόντρα στην επιθυμία των εταίρων, κόντρα στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα, αλλά και στο εσωτερικό και πως η πιθανότητα να χάσει το «όχι» ήταν εξαιρετικά μεγάλη. Μεταξύ άλλων διηγήθηκε ότι το δημοψήφισμα αποφαίστηκε στις Βρυξέλλες και μόλις επέστρεψε στην Αθήνα συγκάλεσε κυβερνητικό συμβούλιο, το οποίο διέκοψε για να μιλήσει με Μέρκελ και Ολάντ τους οποίους ενημέρωσε. Εξήγησε, όπως είπε, ότι δεν πρόκειται για εντολή ρήξης και ζήτησε να βοηθήσουν στην ομαλή διεξαγωγή του, «πράγμα που υποσχέθηκαν». 
INTIME NEWS
«Επιχειρήσαμε να αναδείξουμε το δίκιο ενός λαού και τη δυνατότητα ενός εναλλακτικού δρόμου», ανέφερε ο Πρωθυπουργός σχολιάζοντας τις διαπραγματεύσεις του τελευταίου εξαμήνου.
«Μόνο η Μέρκελ μου είπε οτι θα βγει ανοιχτά να πει πως το δημοψήφισμα ανεξαρτήτως του ερωτήματός του, υποκρύπτει το ερώτημα "ευρώ η δραχμή". Της είπα ότι δεν είναι έτσι, αλλά έχει κάθε δικαίωμα να πει ό,τι θέλει. Δεν τήρησαν την υπόσχεσή τους», πρόσθεσε. 
Αποτιμώντας τι κέρδισε η χώρα μετά το δημοψήφισμα ο κ. Τσίπρας είπε ότι «από τα 13 δισ. σε πέντε μήνες πήγαμε στα 83 δισ. σε τρία χρόνια συν την αναφορά για την απομείωση του χρέους», ενώ παράλληλα εκτίμησε ότι η πορεία της Ευρωζώνης θα είναι διαφορετική το επόμενο διάστημα.
Πρόσθεσε ακόμη ότι το δημοψήφισμα κατάφερε να διεθνοποιήσει το πρόβλημα, να απογυμνώσει, όπως σημείωσε, το σκληρό πρόσωπο εταίρων και δανειστών.
Σημείωσε επίσης το πλαίσιο και το χρονοδιάγραμμα της χρηματοδότησης ήταν τα ερωτήματα του δημοψηφίσματος και αυτό που ήλθε μετά, σε ορισμένα σημεία μοιάζει με αυτό που απέρριψε ο ελληνικός λαός, αλλά στο ερώτημα β, αυτό που ήλθε είναι «η μέρα με την νύχτα». 'Αρα, στο ερώτημα α υπάρχει μια υποχώρηση της ελληνικής κυβέρνησης και στο ερώτημα β υπάρχει βελτίωση, ανέφερε ο πρωθυπουργός.
Ακόμη, ο Πρωθυπουργός είπε ότι δεν βγήκε να πει στον ελληνικό λαό ότι κάνει δημοψήφισμα για να τον βγάλει από το ευρώ. Επιχειρείται τώρα μια λαθροχειρία, σημείωσε, υπογραμμίζοντας ότι ο ελληνικός λαός δεν ψήφισε για έξοδο από το ευρώ.
«Μη μαστιγώνουμε τους εαυτούς μας»
Εξάλλου, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε την ανάγκη να γίνει νηφάλια αποτίμηση της εξάμηνης διαπραγμάτευσης, προσθέτοντας όμως πως «δεν θα πρέπει να υποτιμούμε και να μαστιγώνουμε τους ίδιους μας τους εαυτούς».
«Στο τέλος της ημέρας, ανεξάρτητα από το αν οι συσχετισμοί ήταν τόσο ετεροβαρείς που διαμόρφωσαν το αποτέλεσμα, ανεξάρτητα αν οι ισχυροί επέβαλαν την ισχύ τους, αυτό που μένει είναι η επιβεβαίωση του αδιεξόδου δρόμου της λιτότητας και το δίκαιο ενός λαού που αγωνίζεται», σημείωσε.
Όπως ανέφερε, η κυβέρνηση μόνο περήφανη μπορεί να είναι για τη μάχη που έδωσε. «Επιχειρήσαμε να αναδείξουμε το δίκιο ενός λαού και τη δυνατότητα ενός εναλλακτικού δρόμου», συνέχισε. 
Κατά τον Πρωθυπουργό, το τελευταίο εξάμηνο υπήρχε μια κυβέρνηση που διεκδικούσε μια άλλη πορεία, μια άλλη προοπτική και από την άλλη οι θεσμοί που αποδείχθηκε ότι ήταν στρατευμένοι σε ένα συγκεκριμένο σχέδιο. 
Υποστήριξε ακόμη ότι υπήρξε για πρώτη φορά μια σκληρή διαπραγμάτευση, καθώς η ελληνική κυβέρνηση δεν σχεδίαζε με τους θεσμούς πώς θα ξεγελάσουν και πώς θα εκβιάσουν τον ελληνικό λαό. 
Υπεραμυνόμενος των ενεργειών της κυβέρνησης, σημείωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε υποσχεθεί στον ελληνικό λαό έναν περίπατο στο δάσος και τόνισε ότι η κυβέρνηση διαπραγματεύτηκε σκληρά σε συνθήκες χρηματοπιστωτικής ασφυξίας.
«Δεν είπαμε ότι θα σκίσουμε τα μνημόνια με έναν νόμο, είπαμε ότι θα δώσουμε μάχη για να φύγουμε από το ασφυχτικό πλαίσιο στο οποίο έχει μπει η χώρα», είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε: «Επί έξι μήνες διαπραγματευόμασταν και παράλληλα υλοποιούσαμε μεγάλο μέρος των προγραμματικών μας δεσμεύσεων».
«Ας μη μηδενίζουμε, αλλά και ας μην ωραιοποιούμε ταυτόχρονα», σημείωσε.  
«Αναστρέψιμη η ζημιά με τα capital controls»
Ο Πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι έχει συντελεστεί ζημιά απά τα capital controls, αλλά υποστήριξε ότι είναι αναστρέψιμη η κατάσταση.
Κάνοντας μια μικρή αναφορά στο «σχέδιο Βαρουφάκη», είπε ότι σήμερα σηκώνεται κουρνιαχτός απίστευτος από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και τα συστημικά μέσα, για το αν είχε ο Βαρουφάκης Plan B. Φαντασθείτε τι θα γινόταν αν υπήρχε και οικονομική καταστροφή, συμπλήρωσε.
Ναυτεμπορική

2 σχόλια:

  1. Eπώδυνος συμβιβασμός για ποιον; Για τον Μελισσανίδη; Για τους κολαούζους του που τα αρπάζουν; Για τον Μπόμπολα; Για τον Μάρδα και το βαθύ πουτανάτο του ΣΥΡΙΖΑ που λέει και ο καθηγητής Κοντογιώργης; A όχι για όλους εσάς...Για τον απλό λαό επώδυνη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτός ο ΠΘ πρέπει να ντρέπεται να μιλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.