30/7/15

Τζ. Γκαλμπρέιθ: Τι δουλειά μας είχε αναθέσει ο Γ. Βαρουφάκης (βίντεο)

ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΒΤζ. Γκαλμπρέιθ: Τι δουλειά μας είχε αναθέσει ο Γ. Βαρουφάκης (βίντεο)
Ο πρώην σύμβουλος του Γιάνη Βαρουφάκη, James Galbraith  μίλησε αποκλειστικά στο Θάνο Δημάδη και την τηλεόραση του Alpha για το Plan B της δραχμής και επέμεινε πως η εξουσιοδότηση στην ομάδα είχε προέλθει από το Μέγαρο Μαξίμου.  

Υπό ποιες προϋποθέσεις θα εκτελούνταν το Plan B 
"Τον Μάρτιο, ο υπουργός Οικονομικών με ρώτησε αν μπορώ να βοηθήσω να συνοψιστούν κάποια από τα προβλήματα και τις προκλήσεις που ίσως θα έπρεπε να αντιμετωπιστούν, αν η Ελλάδα εξαναγκαζόταν να βγει από το ευρώ. Αυτή ουσιαστικά ήταν η δουλειά, βασικά ήμασταν μια ομάδα μελέτης για να συνοψίσουμε κάποια ζητήματα που θα έπρεπε να αντιμετωπιστούν σε μια τέτοια περίπτωση. Πρέπει να ξεκαθαρίσω τι περιλάμβανε αυτό: ανάγνωση δημοσιευμάτων, ανταλλαγή ιστορικών εμπειριών που είχαν εφαρμοστεί στη Λατινική Αμερική και αλλού και θα μπορούσαν να έχουν σχέση. "


Πηγή: enikos.gr
Ποιο ήταν το περιεχόμενο του σχεδίου σε παραλληλισμό με χώρες τις Λατινικής Αμερικής
"Εργαζόμασταν 4 - 5 άτομα συχνά μέσα στην ημέρα. Ανησυχούσαμε για πολλά και διαφορετικά πράγματα. Φερ' ειπείν για το πλεόνασμα, για τη διαχείριση ρευστότητας, για διάφορα πράγματα που θα ανέκυπταν, όπως η κατάρτιση επικοινωνιακής στρατηγικής για να εξηγηθεί στους πολίτες το όλο σχέδιο. Έπρεπε να μελετηθούν όλα αυτά. Ήταν σαφές ότι επρόκειτο για ευαίσθητο θέμα. Ήταν σημαντικό αν είμαστε προσεκτικοί, όπως και ήμασταν, προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι δεν θα διαταράσσαμε κατά οποιοδήποτε τρόπο την πολιτική της κυβέρνησης, η οποία φυσικά, όπως έχω ξαναπεί, είναι η παραμονή στο ευρώ. "

Απο που πήρε την εξουσιοδότηση και ήταν σε γνώση του Πρωθυπουργού 
Η εξουσιοδότηση μας δόθηκε από τον ίδιο (Βαρουφάκη). Η εξουσιοδότησή του (Βαρουφάκη) δόθηκε από το γραφείο του Πρωθυπουργού. Τελευταία φορά είδα τον Πρωθυπουργό στα τέλη Φεβρουαρίου. Δεν έχω απευθείας γνώση για τη σχέση του υπουργού Οικονομικών με τον Πρωθυπουργό. Ήμασταν βέβαιοι ότι εργαζόμασταν υπό επίσημη εξουσιοδότηση. Δεν είχαμε κάποια άλλη εντύπωση. 

Που σκόνταψε το σχέδιο
Η εφαρμογή του σχεδίου απαιτούσε την εμπλοκή μεγαλύτερου αριθμού ατόμων και χρειαζόταν εξουσιοδότηση γι' αυτό. Εξουσιοδότηση δεν δόθηκε και έτσι το θέμα παρέμεινε σε προκαταρκτικό στάδιο. 

Τι απαντάει στο ερώτημα αν το σχέδιο ήταν ενα πείραμα πάνω στην Ελλάδα
Δεν χρησιμοποιώ τις καταστάσεις που θα είχαν ίσως επιπτώσεις σε ανθρώπους για ακαδημαϊκούς σκοπούς. Ήταν κάτι που μου ζητήθηκε να κάνω. Ανέλαβα την ευθύνη με σοβαρότητα και εκεί τελείωσε. Μας απασχολούσαν περισσότερο οι βραχυπρόθεσμες μεταβατικές επιπτώσεις, το κόστος, η χρηματοδότηση και το πώς θα περιοριζόταν ο αντίκτυπος στις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Αυτό μας απασχολούσε περισσότερο. 

Πως επηρέασε η εκπόνηση του Plan B τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνηση με την Ευρώπη και το ΔΝΤ
Συμμετείχαμε σε αυτό χωρίς καμία σύνδεση με τις διαπραγματεύσεις και χωρίς καμία επιρροή ως προς τη διαπραγματευτική θέση της ελληνικής κυβέρνησης. Δεν είχαμε καμία δουλειά να επέμβουμε. Ουσιαστικά παρείχαμε ένα σχέδιο προετοιμασίας για την περίπτωση που θα επιβάλλονταν ακραίες καταστάσεις στην Ελλάδα. Η ελληνική κυβέρνηση ήταν ανέκαθεν και παραμένει προσανατολισμένη να παραμείνει στο ευρώ. Η δουλειά μας δεν ήταν να προετοιμαστούμε για μια διαφορετική απόφαση γι' αυτό που ίσως θα συνέβαινε και το οποίο δεν περιμέναμε, αλλά να βοηθήσουμε στη μελέτη των προβλημάτων που ίσως θα έπρεπε να αντιμετωπιστούν αν η ελληνική κυβέρνηση εξαναγκαζόταν να ακολουθήσει διαφορετική πορεία. Θέλω να είμαι πολύ σαφής σ' αυτό. Δεν σχεδιάζαμε ούτε συνωμοτούσαμε για αλλαγή πολιτικής σε καμία περίπτωση. Δεν ήταν πρόθεσή μας να επηρεάσουμε την ελληνική πολιτική. Μόνο αν σε περίπτωση που υπήρχαν στοιχεία μεταξύ των διεθνών και ευρωπαίων εταίρων της Ελλάδας, όπως η θέση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, κ. Σόιμπλε, θα επιβαλλόταν αυτό το σχέδιο. Αν συνέβαινε αυτό, η ελληνική κυβέρνηση θα έπρεπε να αντιμετωπίσει τις συνέπειες. Έπρεπε, λοιπόν, να σκεφτούμε λίγο μπροστά, για να ξεκινήσει κάτι τέτοιο, αλλά με μια μικρή ομάδα δεν μπορείς να πας πολύ μακριά. Μόνο να αρχίσεις να σκιαγραφείς τα ζητήματα και τα προβλήματα που θα έπρεπε να αντιμετωπιστούν. 
Πηγή: TheToc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.