30/7/15

Πώς η συμφωνία ΗΠΑ - Ιράν μπορεί να βοηθήσει στην ειρήνευση της Μέσης Ανατολής

Ψυχάρη Ειρήνη 
Ειδικοί εξηγούν τους λόγους για τους οποίους η Τεχεράνη έχει συμφέρον να λειτουργεί λιγότερο επιθετικά και να είναι πιο συνεργάσιμη
Πώς η συμφωνία ΗΠΑ - Ιράν μπορεί να βοηθήσει στην ειρήνευση της Μέσης Ανατολής
Ιρανοί πανηγυρίζουν στην Τεχεράνη μετά τη συμφωνία για τα πυρηνικά
Η ιστορική συμφωνία μεταξύ του Ιράν και των έξι μεγάλων δυνάμεων για το πυρηνικό του πρόγραμμα έχει προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων στα ξένα μέσα, από καυστικές επικρίσεις ως ενθουσιώδεις επιδοκιμασίες. Επικριτές σε Μέση Ανατολή και Ουάσιγκτον υπογραμμίζουν τα κενά και τις αδυναμίες της, ενώ υπέρμαχοι της συμφωνίας εγκωμιάζουν τη νίκη της διπλωματίας ενάντια στην επιθετική πολιτική. «Δεν κρίνουμε αυτή τη συμφωνία στη βάση τού εάν επιλύουμε κάθε πρόβλημα που μπορεί να έχει σχέση με το Ιράν, στη βάση του εάν απαλείφουμε όλες τις κακόβουλες δραστηριότητές του σε όλον τον κόσμο» δήλωνε πριν από μερικές εβδομάδες ο αμερικανός πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπαράκ Ομπάμα, στον δημοσιογράφο των «New York Times» Τόμας Φρίντμαν. Θα συμβάλει όμως η συμφωνία στο να επέλθει μεγαλύτερη σταθερότητα στη Μέση Ανατολή; 'Η μήπως η σταδιακή άρση των κυρώσεων θα διευκολύνει την Τεχεράνη να αυξήσει την επιρροή της στην περιοχή και να συνεχίσει να «χρηματοδοτεί» την τρομοκρατία, όπως υποστηρίζουν το Ισραήλ και η Σαουδική Αραβία;

Η συμφωνία ως βάση για περαιτέρω συνομιλίες
«Με το άνοιγμα των αγορών η επιθετική στάση του Ιράν θα αμβλυνθεί και θα μειωθεί η ένταση στην περιοχή. Κρίνω ότι η συμφωνία είναι προς το συμφέρον της Μέσης Ανατολής, του Ισραήλ, των Ηνωμένων Πολιτειών και του κόσμου» είπε στο «Βήμα» ο Φάριμπορζ Γκαντάρ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Penn State στις ΗΠΑ και συνεργάτης της αμερικανικής δεξαμενής σκέψης Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών (CSIS).
Ο πρόεδρος Ομπάμα παραδέχτηκε μιλώντας ενώπιον δημοσιογράφων ότι «ακόμη έχουμε προβλήματα με την ιρανική χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, τη χρηματοδότηση proxies όπως η Χεζμπολάχ που απειλεί το Ισραήλ και απειλεί την περιοχή, αλλά και τις αποσταθεροποιητικές δραστηριότητες σε χώρες όπως η Υεμένη». Ωστόσο δήλωσε ότι ευελπιστεί η συμφωνία για τα πυρηνικά να αποτελέσει τη βάση για περαιτέρω συνομιλίες στο μέλλον, που θα δώσουν κίνητρο στην Τεχεράνη να λειτουργεί λιγότερο επιθετικά και να είναι πιο συνεργάσιμη.
«Πιστεύω ότι αυτή μπορεί να είναι η στιγμή που η διεθνής κοινότητα αλλάζει. Αν το Ιράν χρησιμοποιήσει αυτή την ευκαιρία για να κάνει τη Μέση Ανατολή μια πιο ασφαλή περιοχή και αν βελτιώσει την εσωτερική πολιτική του Ιράν, τότε η συμφωνία αυτή είναι μια καλή αρχή. Αν όμως, από την άλλη, η ιρανική υποστήριξη προς την τρομοκρατία παραμείνει, ο σεκταριστικός πόλεμος στην περιοχή θα επεκταθεί. Ωστόσο, θα είναι καλύτερα με ένα Ιράν χωρίς πυρηνικά όπλα για 15 χρόνια ή και περισσότερο» σχολίασε μιλώντας στο «Βήμα» οΡίτσαρντ Νέφιου, ακαδημαϊκός ερευνητής και διευθυντής προγράμματος στο Κέντρο για την Παγκόσμια Ενεργειακή Πολιτική στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια στις ΗΠΑ.
Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου περιέγραψε τη συμφωνία της Ομάδας 5+1 με το Ιράν ως «ιστορικό λάθος», υποστηρίζοντας ότι η Τεχεράνη θα συνεχίσει να επιδιώκει την απόκτηση πυρηνικών όπλων και ότι η άρση των κυρώσεων θα επιτρέψει στην Τεχεράνη να συνεχίσει να διοχετεύει χρήματα σε τρομοκρατικές οργανώσεις στη Μέση Ανατολή. «Το Ισραήλ έχει μια πολύ ανόητη και περιορισμένη άποψη για το Ιράν. Η ιδέα ότι το οικονομικό άνοιγμα του Ιράν θα σημαίνει ότι τα χρήματα αμέσως θα διοχετευθούν εκτός της χώρας είναι τόσο αστεία, που κάποιος μπορεί να συμπεράνει ότι στην πραγματικότητα είναι προπαγάνδα και όχι ρεαλιστική εκτίμηση. Οι ισραηλινοί ηγέτες δεν έχουν ιδέα για την τεράστια οικονομική και βιομηχανική δραστηριότητα στη χώρα. Το Ιράν ακόμη δαπανά τεράστια ποσά σε υποδομές - δρόμους, σιδηροδρόμους, αεροδρόμια, παροχές» υπογράμμισε ο Γουίλιαμ Μπίμαν, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα στις ΗΠΑ και ειδικός στο Ιράν.
«Πρόκειται για ένα έθνος νέων ανθρώπων που θέλουν μια καλύτερη ζωή και πιέζουν την κυβέρνηση για να βελτιώνει τις συνθήκες ζωής τους. Το επίπεδο φτώχειας στο Ιράν είναι χαμηλότερο από εκείνο των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας ή της Αυστραλίας. Τα χρήματα θα δαπανηθούν για τη βελτίωση των υποδομών και η ιδέα ότι θα διοχετευθούν στη Χεζμπολάχ είναι ανόητη» πρόσθεσε. Για τον Χασάν Χακιμιάν, οικονομολόγο και διευθυντή του Ινστιτούτου Μέσης Ανατολής στη Σχολή Ανατολικών και Αφρικανικών Σπουδών (SOAS) στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, η άρση των κυρώσεων προς το Ιράν που σταδιακά θα επέλθει μετά τη συμφωνία «μπορεί να παρομοιαστεί με ένα "μέρισμα ειρήνης" το οποίο θα σηματοδοτεί το τέλος μιας περιόδου πολέμου και εχθροπραξιών».

Η οικονομική ευημερία φέρνει και την ειρήνη
Για τον ίδιο, η συμφωνία συνιστά «έναν θρίαμβο της διεθνούς διπλωματίας» και δυνητικά προσφέρει την ευκαιρία στο Ιράν να διαδραματίσει έναν εποικοδομητικό ρόλο στην περιφερειακή και διεθνή πολιτική αρένα. «Παρά τις αντιδράσεις, το Ισραήλ και η Σαουδική Αραβία θα έπρεπε να χαιρετίσουν τη συμφωνία για δύο λόγους: πρώτον, βοηθάει να περιοριστούν σημαντικά οι στρατιωτικές πυρηνικές φιλοδοξίες του Ιράν και δεύτερον, διευκολύνοντας την ανοικοδόμηση της οικονομίας του, η Τεχεράνη θα αρχίσει να λαμβάνει περισσότερο υπόψη τις επιθυμίες των νέων, μορφωμένων και εύπορων μεσαίων τάξεων. Είναι πιθανό αυτό να οδηγήσει το Ιράν να απογαλακτιστεί από το επαναστατικό παρελθόν των τελευταίων δεκαετιών και να μπει σε ένα πιο υπεύθυνο μονοπάτι στις διεθνείς του σχέσεις αλλά και σε σχέση με τους γείτονές του. Η ιστορική εμπειρία από τη μεταπολεμική Γερμανία και την Ιαπωνία είναι μια χρήσιμη υπενθύμιση για το πώς η οικονομική αναγέννηση και η ευημερία μπορεί να οδηγήσουν σε πολιτική σταθερότητα και ειρήνη» είπε ο Χακιμιάν.
Και κατέληξε: «Με τη σφοδρή αντίδρασή του στη συμφωνία ο Νετανιάχου έχει αποξενωθεί από τη διεθνή κοινή γνώμη αλλά και από τον πιο σημαντικό του σύμμαχο, τις Ηνωμένες Πολιτείες. Επανειλημμένα έχει προβεί σε κινδυνολογικές προβλέψεις για τα πυρηνικά σχέδια και την πυρηνική ικανότητα του Ιράν, κάτι που μέχρι πρόσφατα τον εξυπηρετούσε για να στρέφει την προσοχή μακριά από τις ειρηνευτικές συνομιλίες με τους Παλαιστινίους και τους παράνομους εποικισμούς. Αν ο κόσμος θέλει να αντιμετωπίσει με σοβαρότητα τις νέες και σημαντικές απειλές από το Ισλαμικό Κράτος, το Ιράν μπορεί να παίξει έναν σημαντικό ρόλο στην ανάσχεσή του και αυτή η συμφωνία είναι ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση».
BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.