30/7/15

Τουρκία: Ανοιξε για τις ΗΠΑ η βάση Ιντζιρλίκ (βίντεο)

Κλιμάκωσε τις επιχειρήσεις στο διπλό μέτωπο εναντίον Τζιχαντιστών και Κούρδων η Τουρκία, ενώ από χθες οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν στη διάθεσή τους τη βάση του Ιντζιρλίκ. Ο νέος τουρκικός πόλεμος κατά των Κούρδων μαίνεται πλέον και στο εσωτερικό, ενώ η Γερμανία προειδοποιεί για επιθέσεις στην Κωνσταντινούπολη.Εφτασαν στη βάση του Ιτζιρλίκ τα πρώτα αμερικανικά μαχητικά, τα οποία, σύμφωνα με τις μεταδόσεις τουρκικών μέσων, θα απογειωθούν για τις πρώτες επιχειρήσεις εναντίον του Ισλαμικού Χαλιφάτου, στο Ιράκ, αργά απόψε. 

Προϋπόθεση που έθεσε η Τουρκία, για την παραχώρηση της βάσης στις Ηνωμένες Πολιτείες, είναι όπως οι επιχειρήσεις δεν περιλαμβάνουν ενίσχυση των Κούρδων της Συρίας, οι οποίοι εδώ και ένα χρόνο πολεμούν κατά των Τζιχαντιστών. 
Προϋπόθεση που φαίνεται να αποδέχτηκε το Πεντάγωνο. 

Από τα μεσάνυχτα η Αγκυρα κλιμάκωσε τις επιχειρήσεις της κατά του PKK, με αεροπορικές επιδρομές εναντίον των Κούρδων αυτονομιστών στο βόρειο Ιράκ, αλλά και εντός της Τουρκίας, στα νοτιανατολικά εδάφη. 

Όπως ανακοίνωσε το πρωθυπουργικό γραφείο: 
 «Καταφύγια, αποθήκες, βάσεις επιμελητείας και σπηλιές που εξυπηρετούν το PKK καταστράφηκαν. Τα μαχητικά που απογειώθηκαν από τη βάση του Ντιγιάρμπακιρ έπληξαν έξι διαφορετικούς στόχους στο βόρειο Ιράκ, όπου βρίσκονται οι βάσεις οπισθοφυλακής των Κούρδων ανταρτών. Ηταν η ισχυρότερη επίθεση κατά του PKK στο βόρειο Ιράκ από την έναρξη των αεροπορικών βομβαρδισμών εδώ και μία εβδομάδα.» 

Σύμφωνα με το Γενικό Επιτελείο των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων χτυπήθηκαν τουλάχιστον τρεις στόχοι σε τουρκικό έδαφος, με θέσεις αντιαεροπορικών πυρών και βάση εκτόξευσης όλμων του PKK. 

 Οι τουρκικές αρχές συνεχίζουν και τις επιχειρήσεις μαζικών συλλήψεων, κυρίως Κούρδων, με την κατηγορία της διατήρησης σχέσεων με τρομοκρατικές οργανώσεις. 
Μέχρι σήμερα έχουν συλληφθεί 1.302 άτομα σε 39 επαρχίες. 

Απόψε συνεδριάζει η τουρκική Εθνοσυνέλευση, προκειμένου ο Αχμέντ Νταβούτογλου, με όπλο την υποστήριξη του ΝΑΤΟ, να πετύχει κοινή δήλωση υπέρ του αγώνα κατά της τρομοκρατίας. 

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Hurriyet, η κόλαση εντός Τουρκίας στήθηκε βάση σχεδίου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το οποίο θα του επιτρέψει την διεξαγωγή πρόωρων εκλογών αφοπύ διαγράψεις τα φιλοκουρδικά κόμματα. 

Με την ένταση να κορυφώνεται η Γερμανία εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία εκφράζει φόβους για πιθανές επιθέσεις στο μετρό της Κωνσταντινούπολης και σε στάσεις λεωφορείων της πόλης.
ant1iwo 

1 σχόλιο:

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.