29/7/15

Deutsche Welle: Κατά του Grexit οι «5 σοφοί»

«Διδάγματα από την ελληνική κρίση για μια σταθερότερη ευρωζώνη», είναι ο τίτλος νέας ειδικής έκθεσης
Βερολίνο 
«Διδάγματα από την ελληνική κρίση για μια σταθερότερη ευρωζώνη», είναι ο τίτλος νέας ειδικής έκθεσης των λεγόμενων 5 σοφών της γερμανικής οικονομίας.
Οι «5 σοφοί» τάσσονται υπέρ της δυνατότητας εξόδου μιας χώρας από την ΕΕ, προειδοποιούν ωστόσο για περαιτέρω βήματα σύγκλισης των χωρών μελών της ευρωζώνης. Συγκεκριμένα, οι πέντε εκτιμούν, μεταξύ άλλων, ότι η ελληνική κρίση κατέδειξε πως η μόνιμη έλλειψη διάθεσης συνεργασίας μιας χώρας κλονίζει τα κοινά θεμέλια. «Η έξοδος μιας χώρας από το ευρώ δεν πρέπει να είναι ταμπού, σε διαφορετική περίπτωση οι εταίροι είναι εκβιάσιμοι», είπε το μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Λαρς Φελντ. Παράλληλα οι ειδικοί ζητούν τη θέσπιση ενός πτωχευτικού δικαίου για τις χώρες της ευρωζώνης, προκειμένου να αναλαμβάνουν μελλοντικά και οι ιδιώτες πιστωτές μερίδιο του κόστους.

Εντούτοις στην περίπτωση της Ελλάδας, σύμφωνα με τους ειδικούς, το σχεδιαζόμενο τρίτο πακέτο στήριξης είναι σωστό. Οι 5 σοφοί τάσσονται κατά του Grexit καθώς αυτό θα είχε σοβαρότατα μειονεκτήματα, κυρίως για τους Έλληνες, όπως λένε. Η υλοποίηση μεταρρυθμίσεων, σύμφωνα με τους ίδιους, είναι εκ των ων ουκ άνευ για να εξέλθει η Ελλάδα από την κρίση και να εισέλθει στο δρόμο της βιώσιμης ανάπτυξης. Οι οικονομολόγοι τονίζουν μάλιστα ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι αναγκαίες, είτε υπάρξει νέα ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, είτε όχι.

«Καμπανάκι» για Γαλλία - Ιταλία

Σε άλλο σημείο της έκθεσής τους οι 5 σοφοί υποστηρίζουν ότι χωρίς τη βοήθεια των ευρωπαίων εταίρων και του ΔΝΤ, οι χώρες της κρίσης θα αναγκάζονταν να προχωρήσουν σε πολύ πιο επώδυνες προσαρμογές. Χάρη στα πακέτα βοήθειας η αναγκαία δημοσιονομική εξυγίανση έγινε σε βάθος χρόνου και συνεπώς τα πακέτα αυτά συνέβαλαν στην αποτροπή μιας πολύ αυστηρότερης πολιτικής λιτότητας, όπως λένε.

Η ομάδα εμπειρογνωμόνων εκτιμά την ίδια ώρα ότι προβλήματα στην ευρωζώνη αναμένεται να δημιουργήσουν αμφότερες Γαλλία και Ιταλία καθώς προχωρούν με βραδείς ρυθμούς στην υλοποίηση μεταρρυθμίσεων και στη δημοσιονομική εξυγίανση.

Οι πέντε πάντως δεν συμφωνούν με τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί για έναν υπουργό Οικονομικών της ευρωζώνης ή και μια ευρωπαϊκή οικονομική διακυβέρνηση. Σχολιάζοντας το τελευταίο σημείο, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών υπογράμμισε, σύμφωνα με το dpa, ότι οι εμπειρογνώμονες υποτιμούν την πολιτική βούληση για μια κοινή Ευρώπη.

Σκληρή κριτική στις προτάσεις των 5 σοφών άσκησε ο πρόεδρος του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (DIW) Μαρσέλ Φράτσερ. Ο οικονομολόγος κατηγόρησε τους συναδέλφους του για αλλαγή πλεύσης, χαρακτηρίζοντας την πρόταση περί εξόδου από το ευρώ «άκρως επικίνδυνη».

Κώστας Συμεωνίδης (dpa) 
ΒΗΜΑ

1 σχόλιο:

 1. Ο ένοικος εις τον κλωβό των παπαγάλων του Βήματος, παρέλειψε προφανώς λόγω του φόρτου εργασίας και του ανυπόφορου εργασιακού θορύβου, ορισμένα ενδιαφέροντα σημεία του πονήματος των σοφών της Γερμανικής Καγκελλαρίας.

  Αντιγράφω εκ του πρωτοτύπου :

  1. Yet the situation in Greece should not be taken as proof of failure of the rescue policy as such.

  2. It has become evident in the past years that the euro area member countries are overwhelmingly unwilling to give up national budget autonomy.

  Και το ζουμί της υπόθεσης, είναι η παρακάτω πρόταση που δεν περιέχεται στις αερολογίες των σοφών, αλλά στο δελτίο τύπου δηλαδή λέγε με Δ' Ράιχ.

  3.Making the euro area collectively responsible for potential costs without member states giving up any national sovereignty over fiscal and economic policies would – sooner or later – make the currency union more unstable.

  Δώστε λοιπόν κορόιδα την Εθνική σας ανεξαρτησία, διότι υπάρχει κίνδυνος στο μέλλον η νομισματική ένωση του Δ΄ Ράιχ να γίνει περισσότερο ασταθής.

  http://www.sachverstaendigenrat-wirtschaft.de/fileadmin/dateiablage/download/pressemitteilungen/gcee_press_release_07_15.pdf

  http://www.sachverstaendigenrat-wirtschaft.de/fileadmin/dateiablage/download/sondergutachten/executive_summary_special_report07-2015.pdf

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.