13/7/15

Βαρουφάκης καρφώνει Τσίπρα για αναδίπλωση: Πρότεινα Grexit και παράλληλο νόμισμα στην κυβέρνηση, αλλά το απέρριψε

ΑΙΧΜΕΣ ΣΕ ΤΣΙΠΡΑ ΓΙΑ ΑΝΑΔΙΠΛΩΣΗ
Την αποκάλυψη πως είχε σκεφτεί την εναλλακτική του Grexit από το πρώτο λεπτό που ανέλαβε, αλλά και το ότι είχε προτείνει στην κυβέρνηση την εισαγωγή παράλληλου νομίσματος και κούρεμα των δανείων της ΕΚΤ, που όμως δεν έγιναν δεκτά, κάνει ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Παράλληλα, εξαπολύει αιχμές και για αναδίπλωση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα απέναντι στους δανειστές, λέγοντας ότι έπαψε να διαπραγματεύεται.
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών σε σημερινή του συνέντευξη στο βρετανικό Newstateman, σε μια παρατήρηση του δημοσιογράφου Χάρι Λάμπερτ «θα πρέπει να σκεφτόσασταν το Grexi από την πρώτη ημέρα», ο απάντησε: «Ναι, απόλυτα».
Ετσι, ο δημοσιογράφος συνέχισε: «Είχαν γίνει οι ανάλογες ετοιμασίες;» και ο κ. Βαρουφάκης απάντησε: «Η απάντηση είναι και ναι και όχι. Είχαμε μια μικρή ομάδα, “το συμβούλιο πολέμου” (war cabinet) μέσα στο υπουργείο, που απαρτιζόταν από πέντε περίπου άτομα που έκαναν αυτό: έτσι, το δουλέψαμε στη θεωρία, στα χαρτιά, όλα όσα έπρεπε να γίνουν (για να προετοιμαστεί ένα Grexit). Αλλά αυτό είναι ένα πράγμα που έγινε σε επίπεδο 4-5 ανθρώπων, οπότε είναι αρκετά διαφορετικό να ετοιμάζεις τη χώρα για αυτό. Για να [προετοιμάσεις τη χώρα, θα πρέπει να παρθεί μια απόφαση σε ανώτερο επίπεδο, αλλά αυτή η απόφαση δεν ελήφθη ποτέ».
Οσο για το θέμα της τελευταίας εβδομάδας του στο τιμόνι του υπουργείου Οικονομικών, είπε ότι «η άποψη μου ήταν ότι έπρεπε να ήμασταν πολύ προσεκτικοί και να μην την (σ.σ. απόφαση για Grexit) ενεργοποιήσουμε. [...] Αλλά επίσης πίστευα ότι από τη στιγμή που το Eurogroup μας έκλεισε τις τράπεζες, θα έπρεπε να ενεργοποιήσουμε τη διαδικασία».
«Ετσι, από ό,τι καταλαβαίνω, υπήρχαν δύο επιλογές: ένα άμεσο Grexit ή το τύπωμα IOUs (παράλληλου νομίσματος) και η επανάκτηση του ελέγχου της Τράπεζας της Ελλάδος με δυνητική και όχι απαραίτητη προετοιμασία για Grexit;» ρωτά ο δημοσιογράφος.
Η απάντηση του κ. Βαρουφάκη: «Βέβαια, βέβαια. Ποτέ δεν πίστεψα ότι θα έπρεπε να πάμε κατευθείαν σε νέο νόμισμα. Η άποψή μου ήταν -και την είχα θέσει στην κυβέρνηση- ότι αν τολμούσαν να μας κλείσουν τις τράπεζες, κάτι το οποίο εγώ το θεωρούσα ως μια επιθετική κίνηση απίστευτης επίδειξης ισχύος, θα έπρεπε να απαντήσουμε επίσης επιθετικά, αλλά χωρίς να περάσουμε τη διαχωριστική γραμμή από όπου δεν θα υπήρχε επιστροφή.
»Θα έπρεπε να εισάγουμε τα δικά μας IOUs ή ακόμη και εν τέλει να ανακοινώναμε ότι επρόκειτο να εκδώσουμε τα δικά μας ευρώ: έπρεπε να κουρέψουμε τα ελληνικά ομόλογα του 2012 που διακρατούσε η ΕΚΤ, ή να ανακοινώναμε ότι είχαμε την πρόθεση να το κάνουμε και έπρεπε να πάρουμε τον έλεγχο της Τράπεζας της Ελλάδος. Αυτό ήταν το τρίπτυχο, τα τρία πράγματα, με τα οποία θεωρούσα ότι έπρεπε να απαντήσουμε αν η ΕΚΤ έκλεινε τις τράπεζές μας.
»Είχα προειδοποιήσει το υπουργικό συμβούλιο ότι αυτό θα συνέβαινε (σ.σ. ότι η ΕΚΤ θα έκλεινε τις τράπεζές μας) για έναν μήνα, προκειμένου να μας σύρει σε μια εξευτελιστική συμφωνία. Οταν συνέβη -και πολλοί από τους συναδέλφους μας δεν μπορούσαν να το πιστέψουν ότι συνέβη- η πρότασή μου ήταν να απαντήσουμε “ενεργητικά”. Ας πούμε, ότι αυτό απορρίφθηκε (σ.σ. από τα υπόλοιπα μέλη του υπουργικού)».
«Και πόσο κοντά ήταν αυτό να συμβεί;» συνεχίζει ο Λάμπερτ, για να πάρει την απάντηση από τον Ελληνα πρώην υπουργό: «Ας πούμε ότι από τα έξι άτομα, μειοψηφούσαμε τα δύο».
Σε αυτό το σημείο, ο κ. Βαρουφάκης συμπληρώνει: «Από τη στιγμή που δεν συνέβη (σ.σ. αυτό που πρότεινα), έλαβα τις εντολές μου να κλείσω τις τράπεζες συναινετικά με την ΕΚΤ και την Τράπεζα της Ελλάδος, κάτι στο οποίο ήμουν αντίθετος, αλλά το έκανα επειδή είμαι ομαδικός παίκτης. Πιστεύω στη συλλογική ευθύνη.
»Και τότε, συνέβη το δημοψήφισμα, και το δημοψήφισμα μας έδωσε μια εκπληκτική ώθηση, τέτοια που θα δικαιολογούσε αυτό το είδος της δραστικής απάντησης ενάντια στην ΕΚΤ, αλλά τότε την ίδια εκείνη νύχτα, η κυβέρνηση αποφάσισε ότι η επιθυμία του λαού, αυτό το εκκωφαντικό “όχι”, ότι δεν ήταν αυτό που θα ενεργοποιούσε αυτή τη δραστική προσέγγιση.
»Αντίθετα, (ερμηνεύτηκε) ότι θα έπρεπε να οδηγήσει σε μεγαλύτερους συμβιβασμούς προς την άλλη πλευρά. Η σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, με τον πρωθυπουργό μας να δέχεται την παραδοχή ότι ό,τι και να συμβεί, ό,τι και να κάνει η άλλη πλευρά, δεν θα απαντήσουμε ποτέ και με κανέναν τρόπο δεν θα τους προκαλέσουμε. Και ουσιαστικά αυτό σημαίνει... αναδίπλωση. Σταματάς τη διαπραγμάτευση».
Σημειώνεται ότι η συνέντευξη παραχωρήθηκε πριν από την επίτευξη συμφωνίας.
Πηγή:  iefimerida

6 σχόλια:

  1. « Θα έπρεπε να εισάγουμε τα δικά μας IOUs ή ακόμη και εν τέλει να ανακοινώναμε ότι επρόκειτο να εκδώσουμε τα δικά μας ευρώ: έπρεπε να κουρέψουμε τα ελληνικά ομόλογα του 2012 που διακρατούσε η ΕΚΤ, ή να ανακοινώναμε ότι είχαμε την πρόθεση να το κάνουμε και έπρεπε να πάρουμε τον έλεγχο της Τράπεζας της Ελλάδος. Αυτό ήταν το τρίπτυχο, τα τρία πράγματα, με τα οποία θεωρούσα ότι έπρεπε να απαντήσουμε αν η ΕΚΤ έκλεινε τις τράπεζές μας»:

    Δέν καταλαβαίνω ἀκόμη, γιατί ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ἔπρεπε νά ἀποκλεισθῆ αὐτή ἡ διαπραγματευτική δυνατότητα τῆς Ἑλληνικῆς Κυβερνήσεως!
    Ἡ μιντιακή καί ὄχι μόνον, παρερμηνεία τοῦ δημοψηφίσμοτος, ὡς τάχα ρήξη μέ ὑπαιτιότητα τῆς Ἑλληικῆς Κυβερνήσεως, ὡς ἐπερχόμενο γκρέξιτ, φαίνεται ὅτι τρομοκράτησε μία «ἡγετική ὁμάδα» στήν Κυβέρνηση καί ἔβλαψε τήν Ἑλλάδα, πού θά μποροῦσε καί νά ἔχῃ ἀποφύγει ἕνα νέο μνημόνιο καί νά μείνῃ στό εὐρώ μέ ὑγιῆ δανειακή σύμβαση - χρεώνοντας στόν Σόϊμπλε τίς βάρβαρες κινήσεις του στό γιοῦρογκρουπ καί τίς προτεινόμενες ἀπό αὐτόν βαρβαρότητες (GRAUSAMKEITEN).
    Ἡ ἀνάγκη τῶν Γάλλων καί τῶν Ἰταλῶν ἤ καί τῶν Ἱσπανῶν, νά μήν εἶναι τά ἑπόμενα θύματα τῶν συγκρουσιακῶν πολιτκῶν πρακτικῶν ἐντός εὐρωζώνης, τοῦ Σόϊμπλε, θά ἀποροφοῦσε ἄνετα τούς κινδύνους ἑνός γκρέξιτ, ὅπως ἄλλωστε ἀποδείχθηκε ἤδη. Κρίμα πού ἐντός Ἑλλάδος, δέν κατάλαβαν οἱ μέν, ἤ δέν ἤθελαν νά καταλάβουν οἱ δέ, τόν Βαρουφάκη.
    Ἄλλο τό ὅτι λόγῳ τῆς ἐκθέσεώς του στά μιντιακά καί λοιπά πυρά Σόϊμπλε, καλῶς ἀποτραβήχθηκε ἀμέσως μετά τό ΟΧΙ. Οἱ σχεδιασμοί του καί δή ἐφαρμοζόμενοι ἀπό ἄλλους, μετά τήν ἐπίθεση τοῦ κλεισίματος τῶν τραπεζῶν, ἔπρεπε νά ἔχουν παραμείνει. Ὡς ἐνεργός σύμβουλος θά ἦταν ΠΟΛΥΤΙΜΟΤΑΤΟΣ, ὅπως καί ἀκόμη εἶναι.
    Βλαφθήκαμε πολύ ἀπό τούς ὑπερασπιστές τῆς δικῆς τους καί μόνον πολιτικῆς πορείας....
    Τώρα, εἶναι ἀναγκαῖο νά γίνουν οἱ αὐθ-ὑπεβάσεις, ὥστε ἀπό τό ναί σέ ὅλα, νά πᾶμε στό ὄχι στά ἀπαράδεκτα, ἀλλά τοῦτο εὐσχήμως καί συντεταγμένως....οὕτως ὥστε καί ἡ χαραχθεῖσα πορεία νά συνεχισθῆ ἐπωφελῶς, καί τό ὄχι τοῦ Ἑλληνικοῦ λαοῦ νά ἀξιοποιηθῆ δεόντως καί τεχνικῶς, ἐκεῖ πού εἶναι δυνατόν.
    Οἱ φωνές γιά ἀπόλυτη ἄρνηση ὅπως καί γιά ἀπόλυτη ὑποταγή, ἔναντι τῶν δανειστῶν, στοχεύουν ἐξ ὁρισμοῦ σέ ξεκαθάρισμα προσωπικῶν πολιτκῶν λογαριασμῶν, ἤ σέ πολιτκές ἤ κομματικές ὑστεροβουλίες..., τελικῶς (ἀντικειμενικῶς) ἀντεθνικοῦ χαρακτῆρος.
    Ἐξαιρῶ τήν ἐξαιρετική νομικῶς Πρόεδρο τῆς Βουλῆς, τῆς ὁποίας τό λευκό (=ὄχι) εἶναι στοιχειῶδες στοιχεῖο ἐθνικῆς ἀξιοπρέπειας ὅλων μας.
    Πέρα λοιπόν ἀπό τίς λοιπές διαφωνίες πρέπει νά διαμορφωθῆ ἐθνική συνενόηση καί συναίνεση. Ἴσως καί μἐ Κυβέρνηση κονῆς ἀποδοχῆς, χωρίς συμμετοχή τῶν πολτικῶν, ἀλλά καί μέ ἐκ διαμέτρου ἀντίθετη λογική ἀπό τήν πραξικοπηματική «κυβέρνηση» Παπαδήμου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο ΤΙΤΛΟΣ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ ΕΙΝΑΙ, ΑΝΑΚΡΙΒΕΣΤΑΤΟΣ:
    Δημοσιογράφος:«....από ό,τι καταλαβαίνω, υπήρχαν δύο επιλογές: ένα άμεσο Grexit ή το τύπωμα IOUs (παράλληλου νομίσματος) και η επανάκτηση του ελέγχου της Τράπεζας της Ελλάδος με δυνητική ..... προετοιμασία για Grexit;» _ Η απάντηση του κ. Βαρουφάκη: «Βέβαια, βέβαια. Ποτέ δεν πίστεψα ότι θα έπρεπε να πάμε κατευθείαν σε νέο νόμισμα. Η άποψή μου ήταν -και την είχα θέσει στην κυβέρνηση- ότι αν τολμούσαν να μας κλείσουν τις τράπεζες, κάτι το οποίο εγώ το θεωρούσα ως μια επιθετική κίνηση απίστευτης επίδειξης ισχύος, θα έπρεπε να απαντήσουμε επίσης επιθετικά, αλλά χωρίς να περάσουμε τη διαχωριστική γραμμή από όπου δεν θα υπήρχε επιστροφή.
    »Θα έπρεπε να εισάγουμε τα δικά μας IOUs ή ....» ΠΟΥΘΕΝΑ ΔΕΝ ΠΡΟΚΡΙΝΕΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΤΟ ΓΚΡΕΞΙΤ ΩΣ ΑΜΕΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΔΙΩΞΗ ΜΑΣ. ΟΛΩΣ ΑΝΤΙΘΕΤΩΣ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το οικονομικό πρόβλημα της Ελλάδος είναι διττό.Είναι και θέμα νομίσματος και θέμα οικονομικής αντιπαραγωγής ,η οποία όμως επεβλήθη από την ΕΕ (μας πλήρωσαν με τις επιδοτήσεις να διαλύσουμε κάθε πρωτογενή παραγωγή.)
    Η γεωπολιτική ασάφεια που συνεπαγόταν η επιστροφή μας στη δραχμή δεν είναι οικονομικό μέγεθος.Για να δούμε τώρα με ευρώ θα ανακάμψει η οικονομία ? Άποψη μου δεν κρατάει πάνω από 3 μήνες που και οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα αποτελούν παρελθόν.Και το 2016 θα έχουμε δραχμή.Δε θα γίνεται διαφορετικά.Θα είναι πλήρης η ασφυξία.Αν δε έχουμε και πολιτικές αλλαγές στο Νότο και στη Βρετανία τότε νομίζω ότι πολλές χώρες θα πάνε στα εθνικά τους νομίσματα.
    Είναι μονόδρομος οικονομικά !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Den mas plhrwsan gia auto, emeis xrhsimopoihsame tis epidothseis bazontas tes sthn tseph dialyontas thn paragwgh! Mhn mperdeuesai!

      Διαγραφή
    2. Καθόλου δεν μπερδεύομαι.Για ξαναδιάβασε τις ευρωπαικές ντιρεκτίβες γεωργίας και αλιείας.Πως γίνεται χώρα που το 1990 ήταν υπεραυτάρκεις σχεδόν σε όλα τα είδη σήμερα να εξαρτάται από τον τουρισμό ? Ο ορισμός του εξανδραποδισμού είναι αυτό.
      Και το φαινόμενο αυτό ισχύει σχεδόν για όλες τις μικρές χώρες της ΕΕ ακόμα και τους δορυφόρους της Γερμανίας.

      Διαγραφή
  4. Φίλης, Λαφαζάνης και άλλοι από τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. όλη την προεκλογική, του δημοψηφίσματος, εβδομάδα ωρύονταν κυριολεκτικά στα κανάλια και με οργίλο ύφος κατακεραύνωναν τους ξένους, επειδή μας έκλεισαν τις Τράπεζες.
    Τώρα, ο Βαρουφάκης είπε: "έλαβα τις εντολές μου να κλείσω τις τράπεζες συναινετικά με την ΕΚΤ και την Τράπεζα της Ελλάδος,"
    Από ποιόν έλαβε τις εντολές ;
    Δεν ήταν δηλαδή οι ξένοι που τις έκλεισαν ;
    Κι αν ισχύει αυτό που είπε, δεν σημαίνει συγχρόνως ότι Φίλης, Λαφαζάνης και λοιποί ψεύδονταν ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.