29/7/15

Stratfor: Η Τουρκία ενισχύει τον ρόλο της στη Συρία

Η Τουρκία μπαίνει πιο ενεργά στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους, διευρύνοντας την συνεργασία της με τις ΗΠΑ. Οι στόχοι της Άγκυρας και οι επιπτώσεις στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας. Οι κίνδυνοι και τα ανταλλάγματα.



Η Τουρκία αλλάζει τόσο την στρατιωτική της στάση όσο και την πολιτική της έναντι της Συρίας. Για πολλά χρόνια, καθώς μαίνονταν ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία, ο πρωταρχικός στόχος της Τουρκίας ήταν να απομακρύνει την κυβέρνηση του Μπασάρ αλ Άσσαντ αντί να πολεμήσει κατά του Ισλαμικού Κράτους.
Η Άγκυρα απέφευγε την άμεση συμμετοχή στον πόλεμο είτε κατά του αλ Άσσαντ είτε κατά του Ισλαμικού Κράτους, περιορίζοντας τον ρόλο της στην στήριξη ορισμένων συριακών ομάδων ανταρτών.
Ένας από τους λόγους για τη στάση αυτή ήταν μια ανεπίσημη εκεχειρία με το Ισλαμικό Κράτος, στο πλαίσιο της οποίας η Άγκυρα έκανε τα στραβά μάτια στις ενέργειες του ΙΚ στην Τουρκία, αρκεί οι τζιχαντιστές να κρατούσαν χαμηλούς τόνους εντός των συνόρων της χώρας.
Η Τουρκία αρνήθηκε επίσης να «φιλοξενήσει» τις οποιεσδήποτε αεροπορικές δυνάμεις συνασπισμού χωρών του οποίου ηγούνται οι ΗΠΑ. Η έλλειψη πρόσβασης στον τουρκικό εναέριο χώρο, σε συνδυασμό με την στάση της Άγκυρας έναντι του ΙΚ, ήρθαν σε άμεση σύγκρουση με την πρωταρχική αποστολή των ΗΠΑ να υποβαθμίσει –αν όχι να καταστρέψει- το Ισλαμικό Κράτος, που θεωρεί ότι είναι η βασική απειλή στην περιοχή.

Για τη συνέχεια Euro2Day

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.