29/7/15

Γιατί η αντιπολίτευση είναι τόσο ανήμπορη απέναντι στον ΣYΡΙΖΑ;

Σταύρος Καλεντερίδης
Πολιτικός επιστήμονας, διεθνολόγος και επικοινωνιολόγος

Παρά τα συνεχόμενα σκάνδαλα (νεποτισμός, οικογενειοκρατία, διορισμοί φίλων και συγγενών, αναλήψεις από τράπεζες πριν την προκήρυξη του δημοψηφίσματος), την ανευθυνότητα, τις διάφορες «συνιστώσες συνωμοσίας» επιχειρησιακού περιεχομένου (σύλληψη Διευθυντού ΤτΕ, κατάληψη Νομισματοκοπείου, hacking των ΑΦΜ, σχέδια για έξοδο από την Ευρωζώνη, κτλ), και ένα δημοψήφισμα που λίγο έλειψε να οδηγήσει τη χώρα σε ολοκληρωτική καταστροφή, η αντιπολίτευση φαίνεται πραγματικά ανήμπορη να αναχαιτίσει τις εθνοβόρες πολιτικές μιας κυβέρνησης η οποία αποδεικνύει πως ο μόνος ουσιαστικός εχθρός της είναι η αποκάλυψη της αλήθειας.

Ποιοι είναι λοιπόν οι λόγοι που μια κυβέρνηση η οποία έχει ήδη αποτύχει οικτρά, αναδεικνύεται δημοσκοπικά ακόμα και τώρα ισχυρότερη των αντιπολιτευόμενων κομμάτων της Βουλής;
Δημοκρατικοφάνεια
Ο ΣΥΡΙΖΑ εξαρχής προσπαθούσε να πείσει πως λειτουργεί δημοκρατικά. Τα κόμματα στην Ελλάδα βέβαια δεν γνωρίζουν τι σημαίνει δημοκρατική εσωτερική διαδικασία αλλά ο μύθος που προάγουν οι συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ είναι από τους πλέον προκλητικούς. Αφού κατέστη σαφές πως οι ψηφοφορίες των συνιστωσών θυμίζουν μεσαιωνικές αυλικές μηχανορραφίες, ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να απέτυχε και κανείς πλέον δεν συγχέει το εν λόγω κόμμα με δημοκρατικές πρακτικές. Παρόλα αυτά, τον τελευταίο καιρό έχουν ευοδωθεί οι προσπάθειες διάχυσης της απόδοσης ευθυνών για τα εγκληματικά λάθη της κυβέρνησης σε εσωτερικές ομάδες και κολεγιές εντός του κόμματος ή/και του κυβερνητικού συνασπισμού. Εν αντιθέσει με προηγούμενους πρωθυπουργούς, ο Α. Τσίπρας έχει διεκδικήσει επιτυχώς το θόλωμα των νερών κατά τη διάρκεια απόδοσης ευθυνών οι οποίες πολλές φορές επιρρίπτονται επικοινωνιακά σε ακραία πολιτικά στελέχη εκ δεξιών και εξ αριστερών της συγκυβέρνησης.

Επίκληση στην αυθεντία
Σε μια εποχή που τα ζητήματα οικονομικής φύσης έχουν εδραιωθεί στο επίκεντρο της επικαιρότητας, ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε πολύ σωστά και στρατολόγησε καθηγητές οικονομολόγους με τον πιο επιφανή εξ αυτών τον τέως υπουργό Οικονομίας. Σε συνδυασμό με την απολύτως δικαιολογημένη εν γένει απόρριψη του πολιτικού μας συστήματος από τους πολίτες και το όπλο του άκρατου λαϊκισμού που χρησιμοποιεί αλύπητα η κυβέρνηση, το γεγονός πως οι εν λόγω οικονομολόγοι πέρασαν από δευτεροκλασάτα εκπαιδευτικά ιδρύματα χαμηλής περιωπής και πως οι ίδιοι δεν χρήζουν καμίας διεθνούς αναγνώρισης (παρά μάλλον χλεύης), έχει περάσει εν πολλοίς απαρατήρητο.

Αντιπολιτευτική ανικανότητα
Το τριαδικό κακό που οδήγησε τη χώρα μας μια ανάσα μακριά από την προγραμματισμένη Διάσκεψη Κορυφής κατά την οποία θα μας ανακοίνωναν την απομάκρυνση μας από την Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελείται από τον άκρατο λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ (με έναν πρωθυπουργό που μιμείται όλο και περισσότερο τη φιγούρα του Α. Παπανδρέου), τις επιλογές και προσωπικές αποτυχίες του τέως πρωθυπουργού Α. Σαμαρά και της συνολικής απαξίωσης του πολιτικού συστήματος της χώρας μας. Τα τρία αυτά στοιχεία καθιστούν κάθε απόπειρα αντιπολίτευσης κατά του ΣΥΡΙΖΑ πρακτικά ανέφικτη.
Την περιρρέουσα ατμόσφαιρα συμπληρώνει ίσως η πλέον ανάξια αντιπολίτευση στη σύγχρονη ιστορία της χώρας μας. Με επίκεντρο της το σαθρό παλαιοκομματικό σύστημα, η αντιπολίτευση σήμερα αποτελείται από τα κουρασμένα παλικάρια του δικομματισμού, τη σφήνα του Ποταμιού και τον πάντα άκαιρο ελληνικό κομμουνισμό (ΑΝΕΛ και ΧΑ συνεπικουρούν ως επί το πλείστον το πολιτικό έργο του ΣΥΡΙΖΑ). Εξετάζοντας λοιπόν κανείς τον πολιτικό χάρτη, με απελπισία παρατηρεί τους ανθρώπους που κατέληξαν τη χώρα στο σημείο αυτό, και που παρέδωσαν την Ελλάδα στο μόρφωμα του ΣΥΡΙΖΑ, να πρωταγωνιστούν στα κόμματα, στη Βουλή και εν γένει στις πολιτικές εξελίξεις. Τραγικές φιγούρες - φετίχ, βαρόνοι, δελφίνοι και γόνοι πολιτικών τζακιών δεσπόζουν σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ καραδοκώντας, έτοιμοι να ανακαταλάβουν την εξουσία και να επιφέρουν τη δική τους Ολιγαρχία για ακόμα μια φορά στα πράγματα. Συμπληρωματικές του πολιτικού τοπίου είναι οι άνευ περιεχομένου και οράματος πολιτικές διασημότητες του ελεγχόμενου Ποταμιού και του απολιθωμένου Κομμουνιστικού κόμματος.

Οι αντίπαλοι της Ελλάδος στην Ευρώπη
Ίσως η μεγαλύτερη επιτυχία του ΣΥΡΙΖΑ είναι η δαιμονοποίηση ολόκληρου του ευρωπαϊκού οικοδομήματος (ακόμα και των φυσικών συμμάχων της Ελλάδας) και η ανάδειξη του εν λόγω κόμματος ως μοναδικού υπέρμαχου της Ελληνικής αξιοπρέπειας απέναντι στους αντιπάλους της χώρας μας στην Ε.Ε. Προφανώς αυτό επετεύχθη με μια στείρα και μηδενιστική άρνηση συνεργασίας και διαπραγμάτευσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο η οποία αν και επέφερε τα γνωστά πλέον εθνοκαταστροφικά αποτελέσματα για την Ελλάδα, ενίσχυσε παρόλα αυτά το αδάμαστο προφίλ ενός «πατριωτικού» κόμματος το οποίο αρνείται να συνθηκολογήσει. Σε συνδυασμό πάλι με τον άκρατο λαϊκισμό, την παραπληροφόρηση και την προπαγάνδα, το γεγονός πωςμε την στάση της κυβέρνησης επήλθαν τα πιο απεχθή μέτρα και ενισχύθηκε το έργο και η θέση των εχθρών μας στην Ένωση, έχει τελείως αποσιωπηθεί.
Η τραγική πραγματικότητα είναι πως αν και υπάρχει πληθώρα πολιτικών κομμάτων, υπάρχει ωστόσο τεράστιο πολιτικό κενό ουσίας στη χώρα μας (από την κυβέρνηση μέχρι και τα εξωκοινοβουλευτικά κόμματα). Μόνη πιθανή διέξοδος απεγκλωβισμού από τα επαχθή μέτρα και από την πιθανώς χειρότερη κυβέρνηση στη σύγχρονη ιστορία της χώρας μας, είναι μια υπερκομματική αλλά κυρίως υπερ-ιδεολογική πολιτική προσπάθεια ικανή να επιφέρει εν γένει αλλαγή του πολιτικού συστήματος της χώρας μας και μετάβαση σε ισχυρό πολίτευμα Δημοκρατίας.

10 σχόλια:

  1. Καταπληκτικό άρθρο από έναν σοφό άνθρωπο της σύγχρονης Ελλάδας.

    Χάρης Ν. Γκατζιώνης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συμφωνῶ μέ τήν τελική πρόταση.
    Ὡστόσο, τό σημερινό Εὐρωπαϊκό οἰκοδόμημα, αὐτο-δαιμονοποιήθηκε ὄχι... ἐπικοινωνιακά ἀλλά ρεαλιστικά, πραγματικά, λόγῳ τῶν ἀδιέξοδων πολιτικῶν λιτότητας, καί ἁπλῶς αὐτό φάνηκε τελευταῖα (Μεταξύ ἀλόγιστης σπατάλης καί παράλογης λιτότητας, ὑπάρχει ἡ μέση ὁδός τῆς φρονήσεως).
    Δέν ἔχουν ἀκόμη ἀπορρίψει τό πολιτικό σύστημα τῆς χώρας οἱ πολίτες. Ἔχουν ἀπορρίψει ὅμως τό ναί σέ ὅλα, διότι δέν πάει ἄλλο. Δηλαδή ἔχει ἀπορριφθῆ τρείς φορές ἤδη σύν μέ ἕνα δημοψήφισμα, ἕνα μέρος τοῦ πολιτικοῦ φάσματος. Τό πολιτικό σύστημα ὅμως, ζῆ καί βασιλεύει.
    Τοῦτο, παρά τίς ἀντιφάσεις του («κωλοτοῦμπες» ἀτιμωρητί).
    Ἄλλωστε, σήμερα, ποιά εἶναι ἡ συμπολίτευση καί ποιά ἡ ἀντιπολίτευση; Παρά τήν σύγχυση, βλέπουμε ὅτι τό σύστημα ἐλίσσεται δεξιά-ἀριστερά, προσπερνᾶ;ἐμπόδια , βουνά καί ποτάμια, καί προχωράει. Σάν τό τραινάκι τοῦ Ἀλέξη στό γνωστό σπότ τῶν τότε ἀνεξαρτήτων Ἑλλήνων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο λόγος είναι απλός.

    Οι πολίτες συγκρίνουν τα πραγματικά και κοστολογημένα σκάνδαλα των υπηρετών του Δ΄ Ράιχ κατά την διάρκεια της πενταετίας, με τα λάθη και τις παραλήψεις μιάς κυβέρνησης πέντε μηνών.

    Η σύγκριση είναι και θα παραμείνει για χρόνια καταλυτική εναντίον των πρώτων, άσχετα με τις όσες κομματικές αποτυπώσεις σε ψήφους θα δούμε στο μέλλον.

    Το πολίτευμα είναι αυτό, ο εκλογικός νόμος είναι αυτός και ουδέν έτερο θεωρείται δεδομένο πλήν της βαθύτατης περιφρόνησης του εκλογικού σώματος πρός διάφορους ήδη πεφρυγμένους πολιτικούς και αφυδατωμένα κόμματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και όμως Dimitri. Αυτοί που μετά μανίας υποστηρίζεις έχουν κάνει ζημιά σε 6 μήνες, πολύ μεγαλύτερη από τα 5 χρόνια των προηγούμενων. Ναι έιναι τόσο επικίνδυνοι.
      Να δώ τι θα λες όταν θα σου απαξιώσουν την σύνταξη που παίρνεις.
      Αλλά δεν είναι το θέμα ποιος είναι ο λιγότερο καταστροφικός.
      Πέραν των πολύ σωστών επισημάνσεων του άρθρου, ο σημαντικότερος λόγος της πολιτικής κυριαρχίας του Σύριζα, είναι η πολιτική ανωριμότητα του Ελληνικού λαού. Δυστυχώς ο κατ΄ εμέ εγκληματίας Α. Παπανδρέου, γαλούχησε μέγα μέρος του Ελληνικού λαού στην ευπιστία απέναντι στους ψεύτες δημαγωγούς, στην νοοτροπία της πολυτελούς διαβίωσης με δανεικά, στην απαξίωση της τίμιας και σκληρής εργασίας ως μέσο ατομικής και κοινωνικής προόδου.
      Πολλοί Έλληνες με προεξάρχοντες τους "αριστερούς" του Σύριζα, πιστεύουν ότι έχουν μόνο διακαιώματα και καθόλου υποχρεώσεις.
      Και επειδή οι ψεύτες δημαγωγοί δεν θέλουν να πουν δυσάρεστες αλήθειες, εφευρίσκουν συνεχώς εσωτερικούς και εξωτερικούς εχθρούς, όπωςσωστά επισημαίνει το άρθρο.

      Διαγραφή
  4. Οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση έκανε αυτά που έκανε ο σύριζα, θα είχαν κάψει την Ελλάδα. Τώρα όμως δεν κουνιέται φύλλο! Απ τα 2,5 δις που οδύρονταν στις τηλεοράσεις και διαμαρτύρονταν στις πλατείες, πήγαν στα οχτώ δις, μετά στα εννέα και τώρα υπογράφουν για 12,5! Αν κάνω λάθος, διορθώστε με. Δεν αναφέρω καν τις κωλοτούμπες και τα ολοφάνερα ψέμματα.
    Για τους γνωρίζοντες δεν είναι περίεργο αφού η αδίστακτη προπαγάνδα της αριστεράς και η αστυνομία σκέψης που έχουν επιβάλλει εδώ και δεκαετίες στον λαό, τον έκαναν ένα υποχείριο που άγεται και φέρεται στα θελήματα κάποιων τηλεαστέρων που όλως τυχαίως ήταν στην ΚΝΕ!
    Οι ευθύνες της ΝΔ είναι ίσες και μεγαλύτερες ακόμα για αυτή την κατάσταση. Πόσο μάλλον όταν οι Έλληνες πατριώτες είχαν την μεγαλύτερη δυναμική στις εκλογές του '12 βάζοντας τρία κόμματα που που μιλούσαν για την Ελλάδα πάνω απ όλα! Δεν θυμάμαι άλλη φορά η αριστερά του θολοκουλτουριάρικου διεθνισμού και της υποκριτικής φιλανθρωπίας να έχουν δεχτεί τέτοια μείωση των δυνάμεων τους! Αντί όμως να οργανωθούν οι πατριωτικές δυνάμεις και να ξεβρωμέσουν την μπόχα των διεφθαρμένων αριστερών που λύνουν και δένουν σε όλες τις κρατικές υπηρεσίες, πρώτη η ΝΔ πρόδωσε όσους την πίστεψαν και μετά οι ΑΝΕΛ. Για την ΧΑ ξέρουμε όλοι τι έγινε.
    Για αυτό πιστεύω οτι δεν υπάρχει πλέον αριστερά και δεξιά. Αλλά μόνο, Έθνος εναντίον παγκοσμιοποίησης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχεις γράψει το σωστότερο σχόλιο συμφωνώ και με τον κύριο Καλεντεριδη φυσικά !

      Διαγραφή
  5. Η κυβέρνηση φαίνεται ότι κρατά δυνατά ακόμα για δύο λόγους.Πρώτον συμφέρει τους ξένους δυνάστες μας η κυβέρνηση της ψευδοαριστεράς να διαλύσει τελειώς την Ελλάδα εθνικά,πολιτικά,οικονομικά διότι είναι πολύ πιο εύκολο από το να το συνεχίσει η ψευδοδεξία και δεύτερον συμφέρει το εγχώριο επιχειρηματικό μαφιόζικο κατά 90% κατεστημένο η κυβέρνηση της αριστεράς.Για αυτούς τους δύο λόγους προωθείται ο ερασιτέχνης και ανεπάγγελτος Τσίπρας ως μέγιστος ηγέτης.
    Ο λαός όμως θα στείλει και τη νέα χούντα εκεί που έστειλε τις παλαιότερες σε πρώτη φάση και σε δεύτερη φάση θα τεθούν οι εφαρμοστές της πιο απάνθρωπης οικονομικής επιθέσεως στο εδώλιο του Διεθνούς Δικαστηρίου όπως έγινε μετά από χρόνια και στη Καμπότζη.Μετράνε μέρες αριστεροί και δεξιοί μηνμονιακοί.Η κατάσταση σε αγορά και τράπεζες είναι εξωφρενικά τραγική.Ακόμα πιο τραγική από ότι φαντάζεται ο πιο απαισιόδοξος αναλύτης.Ακόμα και αν κοιμηθεί ο λαός το σύστημα θα καταρρεύσει μόνο του.Η κυβερνήση αυτή ή επόμενη θα φύγει με τα ελικόπτερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Απλά κανείς δεν κάνει αντιπολίτευση. Υπάρχει μια αριστερά που θα κάνει όσα δεν διανοείται η δεξιά και θα την αφήσουν να πιεί το ποτήρι μέχρι το τέλος. Και θα ανακατέψουν και το κατακάθι. Εξάλλου γιατί να βγουν μπροστά; Στην σύσκεψη πολιτικών αρχηγών μάλλον επεστράφη η εντολή. Οι αποφάσεις θα λαμβάνονται από το συμβούλιο αρχηγών υπό τον ΠτΔ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Υπάρχει και το σημαντικο θεμα των κατηγοριών για τον ΣΥΡΙΖΑ. Όταν κατηγορούμε για νεποτισμό και οικογενειοκρατία αυτους γιατί εχουν δυο ζευγάρια και ένας Ξαδελφος του Τςιπρα ξεχνάμε οτι δεν το καναμε όταν τα δυο κόμματα εξουσίας ειναι ολοι απόγονοι γόνοι ξαδέλφια κτλ. Όταν κατηγορούμε για ορισμούς -διορισμοί ειναι σε μόνιμες θέσεις - προέδρων ΔΣ οργανισμών ξεχνάμε οτι όλα τα ΔΣ ειναι αμοιβομενοι κομματικοί των δυο προηγούμενων που ακόμα τους κρατάνε οι νέοι. Κανονικά θα έπρεπε να τους ξηλώσουν ολους Και όταν μιλαμε για αδυναμία της αντιπολίτευσης ξεχνάμε οτι τόσα χρονια βολεμένοι στο να αποδέχονται πολιτικές εχουν σχεδόν Παντελή απώλεια ικανότητας παραγωγής πολιτικήςστρατηγικης και τακτικής για το πως θα κινηθεί αυτή η χώρα η κάθε κομμάτι της. Πως θα πραγματοποιηθούν μεταρρυθμίσεις. Ήταν ανίκανοι να κρίνουν αυτα που τους σερβίρουν Το γιατί και τα συμφέροντα που κρύβονται απο πισω στην λαχτάρα τους να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα των δυνατών που εκπροσωπουν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. When your enemies are planning, correction, implementing your destruction, you cannot answer by mixing up foreign ideologies. The only native ideology created by and for the Greek people is Hellenism. We have powerful friends all over the world and our decision making powers in Greece keep failing utilizing.

    As far as a "force", a "leader" that will save Greece, it does not exist in the geographical boundaries of our country and our society is not ripe to produce one for 50+ years. Suitors plenty....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.