29/8/15

Γιατί οι καταναλωτές δεν αγοράζουν ελληνικά προϊόντα;

Όπως δείχνουν οι περισσότερες μελέτες καταναλωτικών οργανώσεων ούτε ένας στους δέκα Έλληνες δεν αγοράζει ελληνικά προϊόντα!
Τα νούμερα είναι θλιβερά και προκαλούν έντονο σκεπτικισμό.
Για ποιο λόγο συμβαίνει αυτό;

Δεν υπάρχουν ελληνικά προϊόντα στην αγορά;

Όχι, δεν είναι αυτό το πρόβλημα.

Όπως δείχνουν οι έρευνες αγοράς, οι καταναλωτές δεν ψάχνουν πλέον στα ράφια των σούπερ – μάρκετ για ελληνικά προϊόντα και δεύτερον οι εταιρείες των ξένων προϊόντων πληρώνουν extra τιμές για τοποθέτηση των προϊόντων τους σε περίοπτες θέσεις, εμφανείς στους καταναλωτές.

Από μελέτη αποδεικνύεται, ότι «αν ο καθένας μας αγόραζε καθημερινά 6 ευρώ ελληνικά προϊόντα αντί για ξένα, το εμπορικό έλλειμμα της χώρας - με άλλα λόγια η ανάγκη μείωσης των εισοδημάτων - θα εξαλειφόταν».

Τα συμπεράσματα δικά σας...

11 σχόλια:

  1. Οι Έλληνες προτιμούν τώρα τα ξένα προϊόντα μόνον αν οι τιμές είναι χαμηλότερες, ή δεν βρίσκουν ανάλογα ελληνικά..
    Παλαιότερα, λόγω καλύτερης ποιότητας και από ξενομανία. Αυτό το τελευταίο, η ξενομανία, μάς έκανε μεγάλη ζημιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Για ποια ελληνικά προϊόντα βρε παιδιά; Παντού βλέπουμε...λεμόνια Αργεντινής και 3 αυγά Τουρκίας!!!

    «Οι αγρότες πήραν πολλές επιδοτήσεις τις οποίες κατασπατάλησαν. Αγόρασαν μηχανήματα που δεν χρειάζονταν. Υπάρχουν γεωργοί που διαθέτουν επτά τρακτέρ όταν θα μπορούσαν να κάνουν τη δουλειά τους και με ένα. Τώρα έχουν όλο αυτόν τον εξοπλισμό και δεν ξέρουν τι να τον κάνουν».

    ΠΗΓΗ:
    < http://www.iefimerida.gr/news/220648/politico-sti-voylgaria-i-ellada-anastenazei-apokalyptiko-odoiporiko-sta-voreia-synora >

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σωστό είναι αυτό που γράφεις, αλλά δεν αναφερόμαστε μόνο στα αγροτικά προϊόντα. Δεν θυμάσαι πριν από τριάντα τόσα χρόνια την διαφήμιση τής κρατικής τηλεόρασης "Ο Επιμένων Ελληνικά", με την οποία -και σωστά- το κράτος προσπαθούσε να μάς πείσει να αγοράζομε ελληνικά προϊόντα;

      Διαγραφή
    2. @Nativist
      Πριν τριάντα χρόνια υπήρχαν Ελληνικά προϊόντα και ήταν πολύ καλά και σε καλές τιμές. Τώρα δεν υπάρχουν.
      ΥΓ Ποιός δεν θυμάται την φοβερή κωμωδία "Λαλάκης ο εισαγόμενος". Απορώ γιατί δεν την έχουν ξαναπαίξει τα κανάλια ως τώρα. Ίσως επειδή τώρα δεν υπάρχουν προϊόντα δικά μας ενώ τότε υπήρχαν

      Διαγραφή
  3. Επειδή δεν αναφέρεστε μόνο στα αγροτικά και επειδή,πριν τους πολίτες, το ίδιο το κράτος δεν προτιμά ελληνικά προϊόντα να θυμίσω ότι ο πρώην ΥφΕθΑ Λαμπρόπουλος πίεσε ώστε να κατασκευάζονται ελληνικά άρβυλα για τον στρατό μας και το κατάφερε.
    Αποτέλεσμα για τον ίδιο;
    Του πήρε τη βουλευτική έδρα ο Σαμαράς παρά τις διαμαρτυρίες συσσωμου του Μεσσηνιακού λαού,του Δήμου Καλαμάτας και των κοινωνικών φορέων,αν θυμάμαι καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το θεμα με τα Αρβυλα δεν ειναι ακριβως ετσι.
      1ον: Ελληνικα αρβυλα κατασκευαζει το 700ΣΕ(Πειραια ) απο ιδρυσεως του μεχρι και σημερα.
      2ον: Ο υποψη ΥΦΕΘΑ πιεσε για την παραγωγη απο το ιδιο εργοστασιο μεγαλυτερης ποσοτητας με την λειτουργια μιας νεας Γερμανικης μηχανης η οποια ηταν σε καθεστως δοκιμαστικης λειτουργιας απο την επιτροπη παραλαβης και η οποια για να παραληφθει επρεπε να παραγει αν θυμαμαι καλα 80000 αρβυλα. Υπευθυνη υπηρεσια για την παραλαβη ηταν η Δνση Προμηθειων του ΓΕΣ.
      3ον: Το 700ΣΕ παραγει επισης και ιματισμο (φορμες,τζακετ,πουλοβερ κλπ)για τον ΕΣ .Το προσωπικο του εργοστασιου εδω και δεκαετιες εχει μειωθει δραματικα λογω συνταξιοδοτησεων του πολιτικου προσωπικου χωρις να αναπληρωνεται πλην εξαιρεσεων.
      Τωρα εαν ρωτησει καποιος γιατι; θα πρεπει να απευθυνθει στην εκαστοτε πολιτικη Ηγεσια του ΥΕΘΑ.
      Οσο για την ποιοτητα των Ελληνικων αρβυλων σας ενημερωνω οτι ειναι αναλογη του κοστους που ειναι διαθεσιμο απο τον προυπολογισμο του Υπουργειου. Η αρμοδια διευθυνση του ΓΕΣ εδω και χρονια εχει μελετες για ποιοτητες αρβυλων και λοιπων υλικων και κοστους αυτων, τα παρουσιαζει στα αρμοδια συμβουλια και περνουν αποφασεις.
      Επισης οπως προαναφερθηκε το εργοστασιο λογω ελλειψεως προσωπικου δεν δυναται να καλυψει ολη την απαιτουμενη ποσοτητα των υλικων και γι αυτο γινονται και συμπληρωματικες προμηθειες με διαγωνισμους κυριως απο εγχωριους προμηθευτες(ΕΛΒΙΤΕΞ,ΗΛΙΟΣ,ΣΙΑΜΙΔΗΣ κλπ).

      Διαγραφή
  4. Δεν παράγουμε σχεδόν τίποτε. Τα Ελληνικά προϊόντα αφρούν κυρίως τρίφιμα και είναι πανάκριβα. Και δεν θα πω μόνο για λεμόνια. Κοιτάξτε πού πήγε το λάδι.
    Αν μάλιστα πάμε σε ΠΟΠ όπως φασόλια Δυτικής Μακεδονίας, φακές κλπ απλά ξεχάστε το. Χρυσός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Οἱ ἀλυσίδες σοῦπερ-μάρκετ, συνήθως ΔΕΝ προσφέρουνἙλληνικά προϊόντα. Ἀκόμη καί στήν ἐπαρχία,φέρνουν ὁμοειδῆ προϊόντα καί δέν ἀγοράζουν ἀπό τήν τοπική ἀγορά.
    Ὑπάρχουν ἐξαιρέσεις συγκεκριμένων σοῦπερ-μάρκετ καί γιά συγκεκριμένα προϊόντα.
    ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΠΟΥ ΕΡΧΟΜΑΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ, ΠΑΝΤΟΥ ΞΕΝΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ. ΛΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ ΕΠΙΤΗΔΕΣ.
    ΜΙΛΑΩ ΚΥΡΊΩΣ ΓΙΆ ΓΕΩΡΓΙΚΆ ΚΑΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΆ ΠΡΟΪΌΝΤΑ. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΩΝ. Μᾶλλον εἶναι θέμα τιμῶν, δηλαδή ζητοῦν γιά νά άγοράσουν, ἐξευτελισιτκές τιμές στίς προσφορές ἀπό τταραγωγούς. Τέτοια εἶναι ἡ παγκοσμιοποίηση......
    Ὄσο γιά τό λάδι, τό καλό φέτος ἀγοραζόταν καί ἐπωλείτο ἀπό τά ἐλαιοτριβεία,2,20 ευρώ τό κιλό. Στήν τελική τιμή, συσκευασμένο στα σοῦπερ μάρκετ, πλησιάζει τά 6 εὐρώ.
    ΣΥΝΕΠΩΣ, στόν παραγωγό δίνονται ψίχουλα πλέον, ὅπως καί νά τό δῆ κανείς. Κάπου 700-800 δραχμές (δηλαδή δύο ευρώ τό κιλό), ἔπαιρνε ὁ παραγωγός τό τέλος τῆς δεκαετίας τοῦ 1980. Τό ἴδιο καί τώρα! Μετά ἀπό 30 ἔτη πληθωρισμοῦ!. Ἀλλά τότε, στήν τελική τιμή του, λόγῳ δραχμῆς ἦταν πολύ φθηνότερο γιά τούς καταναλυτές. 1100-1200 δρχ τό κιλό, καί ὄχι ...(6Χ340,75=) 2.043 δραχμές!
    Διότι, σήμερα, οἱ μεταφορεῖς καί ὅλο τό μεταπραττικό δίκτυο προσθέτουν π.χ. 0,50 εὐρώ ἀντί 0,20 εὐρώ ἀνά κιλό μέ τό θολό βίωμα ὅτι κάνει περίπου τό ἴδιο, τί 0,20, τί 0,50 ευρώ; ΚΑΊ Α'ΥΤΌ, ΤΌ ΚΆΝΕΙ ΤΌ Ε'ΥΡΏ,ΔΗΛΑΔΉ Ἡ ΨΥΧΟΛΟΓΊΑ ΤΗΝ ΟΠΟΊΑ ΠΡΟΞΕΝΕΙ ΤΌ νόμισμα αὐτό..... .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ισως θα ειχε ποιο πολυ ενδιαφερον αν σας ελεγα οτι ελληνικα προιοντα στο εξωτερικο ειναι ποιο φθηνα απο οτι στην Ελλαδα. Ελληνικα Σουπερ Μαρκετ ειναι ποιο ακριβα απο καποιες ξενες αλυσιδες. Ο καφες στο αεροδρομιο Ε. Βενιζελος στοιχιζει ακομα 4,50 Ευρω ενω στο αντιστοιχο της Βαρκελωνης 1,80 Ευρω, στο Ντυσσελντορφ 2,50 Ευρω και στου Αμβουργου 2,60 Ευρω. Το παρκινκ της Πλατειας Κλαυθμωνος, τριτοκοσμικου τυπου, κοστιζει την ωρα 8,00 Ευρω, ενω στο αντιστοιχο κεντρο GARE του Παρισιου με καμερες και καθαριοτητα ΑΑΑ μονο 3,50 Ευρω την ωρα. Αντιστοιχα στο STACHUS του Μοναχου 3,00 Ευρω και μιλαμε για 8 οροφους μοντερνας τεχνης, οχι μονο παρκινκ. Ολες αυτες οι Χωρες που προανεφερα εφθασαν μεγιστες Γνωσεις εν μεσω Eπενδυσεων οπως ενχωριες και εξωτερικες σε Κρατη με σταθερα φορολογικα εσοδα και εισοδηματα και οχι σε παπατζηδες και αερολογους οπως μας απεδειξε το ελληνικο συστημα τοσα και τοσα χρονια. Που σημαινει οτι οι παπατζηδες αυτοι ειναι εδω μεσα σε ολα τα συστηματα απο τον μικροτερο μεχρι την Εξουσια. Οποτε για πια προοδο να μιλησουμε οταν οι απλοι απατεωνισκοι εξουσιαζουν τους πολλους....ανοητους η ισως και ανενημερωτους πολιτες της Χωρας. Και επειδη εγραψα αρκετες λεξεις ειναι και ισως πολυ λιγες οσο μπορουσα να προσομοιωσω την ΚΑΤΑΝΤΙΑ της σημερινης Ελλαδος, που μονο οι ελαχιστοι αντεστεκονται και οι πολλοι κοιμουνται

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΑ ΣΟΒΑΡΟ ΠΟΛΥΠΟΙΚΙΛΟ ΚΑΙ ΠΟΛΥΠΛΟΚΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΕΠΙΔΕΡΜΙΚΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ !! ΑΣ ΑΡΧΙΣΟΥΜΕ ΒΗΜΑ ΒΗΜΑ ΝΑ ΑΓΟΡΑΖΟΥΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΕΜΕΙΣ ΠΡΩΤΟΙ ΩΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΑΠΑΙΤΩΝΤΑΣ ΑΠΟ ΤΑ ''ΕΛΛΗΝΙΚΑ'' ΑΥΤΟΔΙΑΦΗΜΙΖΟΜΕΝΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΤΗ ΥΠΑΡΞΗ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΡΟ ΙΟ ΝΤΩΝ ΣΤΑ ΡΑΦΙΑ ΨΗΛΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΧΑΜΗΛΑ! ΑΣ ΦΡΟΝΤΙΣΟΥΝ ΟΙ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΑΔΕΣ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ-ΒΙΟΤΕΧΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΝΑ ΦΤΙΑΞΟΥΝ ΜΙΑ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ(ΟΧΙ ΑΡΙΣΤΕΡΗ) ΓΙΑ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΩΤΕΡΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΠ ΩΦΕΛΕΙΑ ΤΩΝ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΠΛΕΥΡΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΑΛΛΑ ΑΚΟΜΗ.ΕΠΙΣΗΣ ΜΗΝ ΠΥΡΟΒΟΛΕΙΤΕ ΕΥΚΟΛΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΑ ΑΓΡΟΤΗ!! ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΓΙ ΤΑ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΑ ΣΕ ΤΙΜΕΣ ΓΙΑ ΚΑΓΙΕΝ, ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΑ ΚΑΙ ΣΠΟΡΟΙ ΣΕ ΤΙΜΕΣ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΕΣ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ.ΛΟΙΠΟΝ ΓΙΑ ΝΑ ΛΕΜΕ ΒΑΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΚΑΝΑ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΗΣ ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΟΧΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΠΛΑΣΙΕΔΕΣ ΤΩΝ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΩΝ ΓΙΓΑΝΤΩΝ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ1

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.