30/8/15

Γονυπετής Ελλάς - Η κατάρρευση του Μικρασιατικού Μετώπου συνεχίζεται…

To σχεδιάγραμμα των επιχειρήσεων της 30ής Αυγούστου 1922. Με μπλε οι τουρκικοί σχηματισμοί και με κόκκινο οι ελληνικοί. Το απόγευμα επήλθε η κατάρρευση του μετώπου.
Δημοσιεύτηκε στις 30 Αυγούστου 2014
Του Σάββα Καλεντερίδη
Ο Ελληνικός Σρατός βρέθηκε στη Μικρά Ασία το Μάιο του 1919, περισσότερο ως ακολούθημα γεωπολιτικών σχεδιασμών της Μεγάλης Βρετανίας και της Γαλλίας, παρά ως αποτέλεσμα σόφρωνος ελληνικού στρατηγικού σχεδιασμού. Λίγους μήνες πριν, στις αρχές Ιανουαρίου, είχε προηγηθεί η αποστολή στην Κριμαία δυο μεραρχιών του Α΄ Σώματος Στρατού (ΙΙα και ΧΙΙΙη Μεραρχίες), υπό γαλλική διοίκηση και πάλι κάτω από το ίδιο πλαίσιο. Δηλαδή, χωρίς εθνικό στρατηγικό σχεδιασμό και ακολούθημα γεωπολιτικών σχεδιασμών άλλων δυνάμεων.
Τα αποτελέσματα της εκστρατείας στην Κριμαία ήταν τραγικά για τους 23.551 Έλληνες που εκστράτευσαν τυπικά εναντίον των Μπολσεβίκων και κατ’ ουσίαν εναντίον των Ρώσων, καταστροφικά για τη Μικρασιατική Εκστρατεία και τη Στρατιά της Μικράς Ασίας, καταστροφικά για τον Ελληνισμό του Πόντου και της Μικράς Ασίας, κατ’ επέκτασιν δε καταστροφικά για το σύνολο του Ελληνισμού και τη δίσμοιρη Ελλάδα.

Αμέσως μετά την αποβίβαση των Γάλλων και του ελληνικού στρατού στην Κριμαία, όπως ήταν φυσικό, οι Μπολσεβίκοι εστράφησαν προς τον Κεμάλ, καθιστώντας τον έτσι επίκεντρο του ενδιαφέροντος όλων των γεωπολιτικών παραγόντων που είχαν συμφέροντα και σχεδιασμούς στη Μικρά Ασία και την Ανατολή. Συγκεκριμένα, η Εκτελεστική Επιτροπή της Κομιντέρν, σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα την 1η Μαΐου 1919 η οποία απευθυνόταν προς τους «Εργάτες του Κόσμου», καλούσε το κίνημα του Κεμάλ «να ιδρύσει τον κόκκινο στρατό του και να ιδρύσει τα σοβιέτ των χωρικών». Ακολούθησαν κι άλλες επαφές των δυο πλευρών, οι οποίες επισημοποιήθηκαν με την επιστολή που έστειλε ο Μουσταφά Κεμάλ, ως πρόεδρος της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης στον ίδιο τον Λένιν, στις 26 Απριλίου 1920, η οποία ήταν «η πρώτη πρόταση της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης προς την Σοβιετική Κυβέρνηση να ενώσουν τις στρατιωτικές τους δυνάμεις εναντίον των ιμπεριαλιστών».

Ακολούθησε η ανταλλαγή πρέσβεων, τα τέλη του 1920, η υπογραφή συμφωνίας φιλίας και συνεργασίας Σοβιετικής Ένωσης-Τουρκίας στις 16 Μαρτίου 1921, η οικονομική και στρατιωτική ενίσχυση του Κεμάλ, που τον βοήθησαν να κλείσει το Ανατολικό Μέτωπο, για να μείνει, ενισχυμένος πλέον, απερίσπαστος στην αντιμετώπιση του Ελληνικού Στρατού στο Δυτικό Μέτωπο.
Οι εξελίξεις αυτές κατέστησαν τον Κεμάλ καθοριστικό παράγοντα εξελίξεων στην Μικρά Ασία, γεγονός που υποχρέωσε τη Γαλλία και την Ιταλία να αναθεωρήσουν την πολιτική τους και να στραφούν πλέον προς τον Κεμάλ και να εξομαλύνουν τις σχέσεις μαζί του, εγγράφοντας υποθήκες για την επόμενη μέρα στη Μικρά Ασία.

Η σύσφιξη των σχέσεων Κεμάλ-Μπολσεβίκων, οδήγησε στην γεωπολιτική αναβάθμιση του κινήματός του, γεγονός που κατέστησε νεκρή πριν ακόμα γεννηθεί τη Συνθήκη των Σεβρών, την οποία δεν φαινόταν διατεθειμένο να επικυρώσει κανένα από τα μέρη που την συνομολόγησαν.
Από το καλοκαίρι του 1920, τότε που ήδη ο Μουσταφά Κεμάλ είχε στήσει γέφυρες συνεννόησης και συνεργασίας με τους Μπολσεβίκους, η Μεγάλη Βρετανία, που ήταν ο κύριος υποστηρικτής της Ελλάδας στο ριψοκίνδυνο μικρασιατικό εγχείρημα, άρχισε να αναζητεί κι αυτή τρόπους προσέγγισης και συνεννόησης με τον Μουσταφά Κεμάλ, αφού ήταν αδιανόητο να τον αφήσουν μόνο, στην «αγκαλιά» των Μπολσεβίκων. Από τότε άρχισε να μετρά η αντίστροφη μέτρηση για τον Ελληνισμό του Πόντου, της Ανατολικής Θράκης και της Ανατολής.

Για όσους αναζητούν τους λόγους που ώθησαν τον Ελευθέριο Βενιζέλο να οδηγήσει τη χώρα σε εθνικές εκλογές, το Νοέμβριο του 1920, εκτός από την απροθυμία όλων των μερών να επικυρώσουν τη Συνθήκη των Σεβρών, που σχετίζεται με τα τουρκοσοβιετικά πράγματα, ίσως θα έπρεπε να τους αναζητήσουν και στη διαφαινόμενη αλλαγή στάσης της Μεγάλης Βρετανίας απέναντι στον Μουσταφά Κεμάλ και άρα απέναντι και στην Ελλάδα.

Η κατάσταση, σε γεωπολιτικό επίπεδο, έγινε ακόμα πιο δύσκολη για την Ελλάδα, αφού η άνοδος στην εξουσία των φιλοβασιλικών και η παλινόρθωση της βασιλείας, μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου του 1920, έδωσαν το άλλοθι που επιζητούσε το Λονδίνο, για να εγκαταλείψει στην τύχη της την Ελλάδα.

Όσο ο Κεμάλ υπέγραφε συμφωνίες με τους Μπολσεβίκους και διαχειριζόταν με ιδιαίτερη επιδεξιότητα το ενδιαφέρον που έδειχναν πλέον προς το κίνημά του η Γαλλία, η Ιταλία και η Αγγλία, η Ελλάδα μόνη και έρημη, παγιδευμένη στη γεωπολιτική της ένδοια, βούλιαζε μέρα με τη μέρα στο βούρκο του Μικρασιατικού Μετώπου.

Η παρουσία του διαδόχου Κωνσταντίνου στο Μικρασιατικό Μέτωπο και οι επικές νίκες του ελληνικού στρατού σε όλα τα μέτωπα, το 1921, δεν ήταν αρκετές για να βγάλουν την Ελλάδα από το αδιέξοδο, ελλείψει γεωπολιτικού και στρατηγικού σχεδιασμού και ερεισμάτων.

Τι ακολούθησε το 1922 και πώς επηρεάζει η κατάρρευση του Μικρασιατικού Μετώπου την Ελλάδα μέχρι σήμερα, στο άρθρο μας της Κυριακής.

 Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "δημοκρατία"

24 σχόλια:

  1. To monadiko thema savva pou stenoxoriemai otan to ksanadiavazo. O Gounaris etoimos na ta paratisi gia sinthikologisi kai isos aftonomia efoson den ton dextike kanenas apo to foreign Office to 1921 kai stin mesi tis mesogeiou tou eipane oi egglezoi synexise ton agona...Alla oso afora tous ENXORIOUS prodotes POU SYNAIXIZOUNE na paizoune sto idio thema kai motivo to exo episimani apo palia ...kati pou oi Tourkoi to exoune parei xampari..
    (X) ELLINAS
    PS Dyo vradya eixe na koimithei otan epitithike o Ellinikos stratos sto dolmupinar kai otan pesane ola sxedon ta oxyra ektos apo ena efere tis 2 merarxies efedria o Kemal Opos sto Waterloo ola paixtikane tin teleutaia stigmi akoma kai otan o Ellinikos stratos den ypostirizotan apo tous ekso.Epipleon I ilithiotita tou Prigipa Andrea na kleisi to xasma me to ippiko tou. o logos pou pige na ektelesthi..

    To oraiotero einai oti
    eixame Ellines aksiomatikous ethelontes akoma kai apo tin Ethiopia melampsoi kai maxotan giati o Pateras tous tous eixe galouxisei me tin megali Idea. Kai simera ta noumera nipiagogoi Tsyriza antarsya KKE kai aunania dinoune politico orko. I sihtir
    Asopsete..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Για να καταλάβουμε την έλλειψη γεωστρατηγικής αντίληψης στην Σύγχρονη Ελλάδα (όχι την αρχαία διότι η αρχαία ακόμα μελετάτε από τα καλύτερα ιδρύματα στρατηγικής ανά την υφήλιο) Θα σας κάνω μια υπόθεση εργασίας :

    Κύπρος εναντίον Τούρκο-κατεχομένων

    1 Έχουμε τα μέσα και την δύναμη να αντιτάξουμε στρατεύματα (Τα μέσα μας τα διαθέτη πχ το Ισραήλ και η Ρωσία)

    2Εχουμε πλήρης αναχαιτιστικη δύναμη σε ότι άφορα αεροπορική κάλυψη κτλ

    3 Έχουμε αυτά τα εργαλεία με τα οποία θα μπορούσαμε να διατηρήσουμε ένα Πόλεμο αστραπή (Τύπου 6 ημερών)

    4 Έχουμε υβριδικές δυνατότητες 4 γενιάς πολέμου

    5 Δεν έχουμε την Συγκατάθεση της Διεθνούς Κοινότητας να το πράξουμε

    Ποιος θα έχανε το πόλεμο και γιατί ;

    Η Κύπρος ακόμα και αν κέρδιζε την στρατιωτική μάχη θα έχανε τελικά τον πόλεμο.

    Ακόμα και αν επέβαλε με στρατιωτικά μέσα την συνέχεια της πολιτικής της η Κύπρος στο τέλος θα απομονωνόταν γινόμενη Β. Κορέα στην καλύτερη και στην κάπως ενδεχομένως καλύτερη περίπτωση θα γινόταν Κούβα της Μεσογείου.
    Συμπερασματικά με την Διεθνή στήριξη ο Κεμάλ νίκησε το πόλεμο με τους Ξυπόλητους.

    Ακόμα και αν η Κύπρος είναι ξυπόλητη στρατιωτικά με την Διεθνή Στήριξη (σοβαρές Συμμαχίες τόσο σε Δύση όσο και Σε Ασία) μπορεί να αναπροσαρμόσει την Στρατηγική της.

    Όλα αυτά χρειάζονται Σοβαρούς Ανθρώπους και ΟΧΙ παπαγαλάκια στο Πειρολ Του Κρεμλίνου και των ΗΠΑ

    *Φυσικά κάθε δύναμη της αποτροπής έναντι κάθε πιθανού κινδύνου είναι αναγκαία σε ένα Κράτος. (αν είναι κράτος αλλιώς είναι ιμιτασιόν μπανανιά ούτε καν μπανανιά αλλά τύπος μπανανιάς ιμιτασιόν) Η Τουρκία κατεχει την δύναμη της αποτροπής δια αυτό έστω λέγετε Τυπης Κράτος για αυτό και μονο την σέβομαι στο μέγιστο βαθμο

    *Αντε και σιγα σιγα από την προδημοτικη να αρχισουμε την Υψηλη Στρατηγική κύριοι Δικηγοροι Αγραματοι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. -Τουρκοσοβιετικό Σύμφωνο Φιλίας (3 Μαρτίου 1921). Το σύμφωνο αυτό ουσιαστικά διένειμε ανάμεσα στις δύο χώρες τα έδάφη του "Αρμενικού κράτους" το οποίο είχε ιδρυθεί "στα χαρτιά" της Συνθήκης των Σεβρών χάρις την Αμερικανική επιμονή.

    -H υπογραφή της Συνθήκης που έγινε στο όνομα της αντι-ιμπεριαλιστικής πολιτικής της Ρωσίας από τη μια και της αντι-αποικιοκρατικής γραμμής του Κεμάλ από την άλλη σημασιοδοτούσε τη συνάντηση και των δύο σε έναν κοινό στόχο: στην εκδίωξη των Ευρωπαίων από το χώρο της Μικράς Ασίας. Από τη μεριά τους οι Mπολσεβίκοι βοήθησαν το Mουσταφά Kεμάλ, επειδή θεωρούσαν την ελληνική εξάπλωση στη Mικρά Aσία, οργανωμένη από το θανάσιμο εχθρό τους, τη Bρετανική αυτοκρατορία, αλλά και επειδή η σοβιετική Pωσία, όπως και η τσαρική, δεν είχαν συγκατατεθεί ποτέ στη δημιουργία μιας Mεγάλης Eλλάδας, γιατί αυτή θα εμπόδιζε τα σχέδιά τους για έξοδο, μέσω των Δαρδανελίων, στη Mεσόγειο.

    -Το πογκρόμ κατά των Ελλήνων κατοίκων της ιωνικής Φώκαιας και η καταστροφή της ελληνικής συνοικίας στις 13 Ιουνίου 1914 συμβολίζουν με τον πλέον αποκαλυπτικό τρόπο το σχέδιο που έθεσαν σε εφαρμογή οι Νεότουρκοι εθνικιστές του Κομιτάτου «Ενωση και Πρόοδος». \

    Σημαντικές παραμετροι οι οποίες και απουσιάζουν απο το ανωτερω σημείωμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κύριε Καλεντερίδη
    Σας είχα στείλει εν συντομία, μερικά ιστορικά στοιχεία σε ανάλογο άρθρο που είχατε δημοσιεύσει
    προ μηνών, αλλά δυστυχώς δεν μου απαντήσατε.
    Τώρα επαναλαμβάνετε προσωπικές κρίσεις, που ενδεχομένως προέρχονται από έλλειψη βασικών ιστορικών γνώσεων.
    Το να διακατέχεστε από κάποια μονομέρεια ή προκατάληψη, δεν θέλω να το δεχτώ, γιατί έτσι θα μείωνε το βάρος των άρθρων σας στα σύγχρονα γεωπολιτικά και στρατιωτικά θέματα, που παρακολουθώ με ενδιαφέρον.
    Καταλαβαίνω βέβαια ότι η ιστορία δεν μπορεί να γραφεί αντικειμενικά.
    Με εκτίμηση
    Γιώργος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ο βασικός άξονας του Ανατολικού ζητήματος ήταν η διατήρηση της οθωμανικής αυτοκρατορίας ως εμπόδιο στην κάθοδο της Ρωσίας στη Μεσόγειο .
    Μετά τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο , η πολιτική αυτή εκφράστηκε με την δημιουργία της Γιουγκοσλαβίας και της Ελλάδος των πέντε θαλασσών και δύο ηπείρων .
    Βέβαιως ως γνήσιοι Έλληνες , τα κάναμε ρόιδο με τις κομματικές μας αντιπαραθέσεις.
    Βεβαίως δεν ειναι σίγουρο ότι μια μεγάλη Ελλάδα με την πληθυσμιακή σύσταση που θα είχε δεν θα είχε την τύχη της Γιουγκοσλαυιας η του Ιράκ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πρός τους φιλαλλήλους:
    H εργασία των διανοουμένων θα έπρεπε να είναι εργασία κριτικής. Kαι τέτοια ήταν συχνά στην Iστορία, όπως, παραδείγματος χάριν, κατά τη στιγμή της γέννησης της φιλοσοφίας στην αρχαία Eλλάδα. Tότε, οι φιλόσοφοι αμφισβητούν τις κατεστημένες συλλογικές παραστάσεις, αμφισβητούν τις ιδέες για τον κόσμο και τους θεούς, αμφισβητούν την ορθή τάξη της πολιτείας. Ομως, αρκετά γρήγορα, η στάση αυτή εκπίπτει, εκφυλίζεται.
    Οι διανοούμενοι εγκαταλείπουν τον κριτικό ρόλο τους. Tον προδίδουν. Mεταβάλλονται σε εκλογικευτές της πραγματικότητας και σε απολογητές της καθεστηκυΐας τάξης. ΚΟΡΝΗΛΙΟΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΔΗΣ

    Θα αξιζαν και λίγα λόγια συμπάθειας προς τους ασθενούντας πνευματικά άοπλους συνέλληνες λόγω απουσίας κριτικής σκέψης, των εκ τ ων βασικών στοιχείων που ο Ελληνικός πολιτισμός παρήγαγε στο διάβα του χρόνου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. κύριε Σάββα, πολλές φορές στο παρελθόν έγραψα ότι τα παραπάνω είναι στην ουσία παραχάραξη της ιστορίας από αυτούς που με τη στρατηγική τους κατέστρεψαν τον νέο ελληνισμό. Η παλαβή απόφαση για την περικύκλωση των Άγγλων στην Πόλη με στρατεύματά μας που έπρεπε να είναι στον μέτωπο που είναι; Η σιγουριά των επιτελών μας ότι δεν υπήρχε καμία περίπτωση ο Κεμάλ να έχει δυνάμεις και να κάνει αντεπίθεση, δεν ήταν αν μη τι άλλο εγκληματική; ΑυτοΙ οι βασιλικοί που απέσυραν το στατό από το μέτωπο και τον έστειλαν στην Πόλη ήταν ή δεν ήταν μεγάλα κωθώνια; Οι τρομακτικές ευθύνες των γερμανόφιλων βασιλικών στην Ελλαδα που σε συνεγασία με τους κομμουνιστές, τους τουρκόφωνους και τους εβραίους της θεσνίκης έφεραν πίσω τον βασιλιά που είναι; Λυπάμαι. Βγάλατε εβραίο τον Βενιζέλο οσοι δεν μαθατε ποτέ ποιος ήταν, πριν τρελαθεί και αυτός μετά το 1922. Όσοι τότε σήκωσαν τα όπλα και προσπάθησαν να σκοτώσουν τον Βενιζέλο ζητωντας εκλογές εν καιρό πολέμου, έχουν την ευθύνη για την καταστροφή. Οι Αγγλογ'αλοι μας παράτησαν αμέσως αφότου έγιναν οι εκλογές που έφεραν πίσω τον βασιλιά, αυτόν που έδιωξαν με στρατιωτική επέμβαση από την Ελλάδα. Οι βασιλικοί επέλεξαν μετά την ήττα των Γερμανών στον Α πόλεμο να φέρουν στην εξουσία τον γερμανόφιλο βασιλιά. Οι βασιλικοί διάλεξαν την πλευρά των ηττημένων, δεν έδωσαν οπλισμό στους μικρασιάτες, και τους άφησαν στο έλεος των Τουρκων, για δικούς τους μικροπολιτικούς λόγους και όχι σύμφωνα με το εθνικό συμφέρον. Το ότι η Ελλάδα δεν έμαθε αυτή την ιστορία είναι η σημερινή καταδίκη της. Θα έχουμε πολύ πικρό τέλος διότι το βαθύ μας κράτος παραμένει βαθιά ανιστόρητο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. σιδηρουντιος
    μπραβο φιλε αψογος!
    επιτελους και ενας που εχει μπει στο νοημα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Προς τους βιαστικούς επικριτές, έχω να πώ "μη προτρεχέτω η γλώττα της διαννοίας και του χρόνου".
    Ήγουν, περιμένετε το αυριανό άρθρο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Χωρίς καμία διάθεση ελιτισμού, παρατηρώ τους Νεοέλληνες να συνεχίζουν να είναι εγκλωβισμένοι σε αυτά που δίχασαν διαχρονικά τους πολίτες και οδηγήθηκε η χώρα αλλεπάληλλες φορές στο γκρεμό και την καταστροφή.
    Το άρθρο αναφέρεται στην υψηλή πολιτική της εποχής και στο πώς ο Μουσταφά Κεμάλ, έχοντας πίσω του ενωμένη όλη την πολιτική ηγεσία της Τουρκίας, "έπαιξε" με Σοβιετικούς, Άγγλους, Γάλλους και Ιταλούς για να πετύχει όσα πέτυχε, την ίδια ώρα που οι διχασμένες πολιτικές ηγεσίες στην Ελλάδα, εγλωβισμένες μεταξύ άλλων και στο κυνήγι της καρέκλας και της εξουσίας, δεν κατόρθωσαν να διαχειριστούν σωστά τα της υψηλής πολιτικής που μας αφορούσαν, με αποτέλεσμα την Μικρασιατική Καταστροφή.
    Απλά πράγματα που για να κατανοήσει κανείς, πρέπει να μελετήσει και να ξεκολλήσει.
    Αντ' αυτού, βλέπω με λύπη μου πάλι διάφορους ασχολούνται με τους βασιλιάδες, τους βενιζέλους, του δεξιούς και τους αριστερούς...
    Κρίμα και θεωρούσα ότι τόσα χρόνια εδώ μέσα κάτι κάναμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Akrivos opos ta leei o Savvas, oi Tourkoi paiksane me olous kai me ola eos ena simeio kai kerdisane. Episis opos tora paizoune me tin Moisxa.
    Alla savva stin Ellada tou simera I paidia einai katastrameni kai eglovismeni me anistoritous anatheorismous. Idika meta apo to 1981. Pou I Diethnistiki aristera loviase ta Ellinika panepistimia kai tin paideia.

    Ston Sidirountio.Η παλαβή απόφαση για την περικύκλωση των Άγγλων στην Πόλη με στρατεύματά μας που έπρεπε να είναι στον μέτωπο που είναι;
    Pistepseto oti auti I apofasi pou vgike apo ton Lloyd George esose to Dytiko metopo otan o Pagalos ekviase tous Tourkous na min poulane aera . 100.000 etoimopolemos stratos ypirxe. Episis kati pou polloi den kserete einai oti stin synthiki tis lozanis O kataramenos Lord Curzon kai oxi o Lloyd George ta ekane antara giati eixe metoxes gia tin BP stin Mousouli. Me apotelesma na dosei oti sxedon ithele o ISMET INONU efoson ekane ton koufo o teleutaios kai zitouse synexos na ksanarxizoune apo tin arxi tis diapragmateuseis eos otou varethike o egglezos kai ta paratise....
    ALLO GNOMI KAI ALLO GNOSI.
    EPISIS kserete oti to trigono karagats anike stin Ellada me tin Andrianoupoli mesa, alla dothike stin Tourkia gia na min zitisei ton elliniko stolo san antalgma oikonomiko????

    SOVAREUTITE. Tin proti prodosia tin edose I Italia, Galia kai Sovietiki enosi ( to elliniko koumounistiko komma SEKE) kai I Agglia to epaikse oudeteri sto telos me emas .Vre kserolies Pios evgale ergo enantion tis Ellados stin Alvania prin merika xronia kai pia presveia to plirose. Den itane oi Tourkoi autin tin for a alla oi ITALOI. An leo psemata o Savvas na mou klisi to site mou.
    Oso gia ton katarameno Lord Curzon I oikogenia tou ksekliristike otan I koritou pantreftike ton Sir Oswald Mosley. Ton Egglezo fasista...
    Yparxei kai theos kai oxi tis MPAROUFES POU LEEI O MIXALOLIKOS giuton....
    Ellinas (X)


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. To pyrovoliko pou mas tarakse sto Dolmupinar itane galiko gia osous exoune skepseis gia tin mitera galia. Olo gia spasimo epidi I Oi egglezoi den thelane na dosoune tin Saar stin galia kai oti dithen adikithikane stin mesi anatoli.. Oso gia tin Romi I smyrni kato apo Elliniki kyriarxia tous ponouse mexri aidias. Akoma kai tora oi Italoi exoune oneira.

    (X) ELLINAS

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Oso oi Ellines kraane tis Paradoseis tous kai ta ethima tous kai pisteuoune ston Theo den exoune na fovitoune tipota. As einai kai mia xoufta. Alla otan oi kseftilismenoi atheoi kathonte 10 lepta gia ta matia me tin Panagia sto ayio oros ksexnontas na mas kalesoune sta vaftisia.. kai eseis varate palamakia....
    A re Plastira maure kavalari pou eisai?

    Walla?
    Ellinas (X)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ellinas γενικώς,

    Μην γράφης με λατινικούς χαρακτήρες. Δυσκολευόμαστε να διαβάσουμε τα γραφόμενα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. ναι, ο κεμάλ καλά έπαιξε. το βασιλογερμανικό μας παρακράτος από το 1920 μέχρι σήμερα τι παίζει; ονομάζει τον κεμάλ και τον βενιζέλο εβραίους για να καλύψει τη δική του διανοητική υποδούλωση στη γερμανία. εκαναν απόβαση οι αγγλογάλλοι το 1917 για να διώξουν τον βασιλιά ή όχι; ήταν όλοι ευτυχισμένοι με τον Αλέξανδρο ή όχι; είχε δώσει τον λόγο του για πίστη στη γερμανία ο κωνσταντίνος ή όχι. άλλαξαν τα πάντα τη μέρα των εκλογών ή όχι; η ανάλυση ότι μόλις οι μπολσεβίκοι πήγαν με τον κεμάλ όλοι έτρεξαν να γίνουν φίλοι του είναι νόθα. άλλα έγιναν πριν από αυτό. καμία δύναμη δεν ήθελε να ανοίξει φιλογερμανικό μετωπο στα νότια, με τον γερμανο κωνσταντίνο αυτοκράτορα κωνσταντινουπόλεως. το μίσος για κάθε γερμανικό τότε ήταν στα ύψη σε αγγλία και γαλλία. πήγαν με τον κεμάλ διότι σε εμάς δεν είχαν καμία εμπιστοσύνη πλέον. ο κωνσταντίνος δεν έπρεπε να επιστρέψει ποτέ. βγάλαμε μόνοι μας τα μάτια μας. η παρακρατική βασιλική προπαγάνδα έσβησε την πραγματική ιστορία. οι στρατηγοί της ήττας και των λαθών ακόμα κάνουν κουμάντο τον ελληνισμό, και να που φτάσαμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Σιδηρούντιε,

    Η ανοησία σου δεν έχει όρια, αλλά αυτό είναι γνωστό.

    >είχε δώσει τον λόγο του για πίστη στη γερμανία ο κωνσταντίνος ή όχι<

    Όχι, εκτός κι αν εσύ μού προσκομίσεις άλλα στοιχεία. Ο Κωνσταντίνος, αν ήταν γερμανόφιλος, όπως τον θέλει ο κάθε ανιστόρητος, θα είχε υποστηρίξει την έξοδο της Ελλάδα στον Πόλεμο παρά των πλευρώ των Κεντρικών Αυτοκρατοριών. Δεν έκανε, όμως, κάτι τέτοιο και δεν μπορεί κανείς να καταλογίσει την πολιτική ουδετερότητος, που υποστήριζε, σαν γερμανοφιλία. Δηλαδή, κατά την σοφολογιότητά σου, θα έπρεπε να είναι ή με το αστυφύλαξ, ή με τον χωροφύλαξ;

    Έχω βαρεθεί αυτές τις ανόητες συζητήσεις, διότι το μόνο που κάνουν είναι να ξύνουν παλιές πληγές και να διχάζουν, αντί να ενώνουν. Και ο ελληνικός λαός, ή ό,τι τέλος πάντων έχει απομείνει απ' αυτόν, έχει ανάγκη την ενότητα όσο ποτέ άλλοτε.

    Εξακολουθείς αφελώς να αναπτύσσεις την πεπαλαιωμένη ποια main stream αντίληψη της Ιστορίας, με τα υπεραπλουστευτικά και αφελέστατα επιχειρήματα, το οποία εντούτοις έχουν ξεπερασθεί προ πολλού.

    Γνωστό είναι γιατί ο Βενιζέλος ζήτησε εκλογές μετά από πενταετή δικτατορική διακυβέρνηση (βασιζόμενη σε ξένες λόγχες, να μην ξεχνιόμαστε!) και μάλιστα εν μέσω πολέμου, που ΑΥΤΟΣ είχε αρχίσει. Ο Ν. Καζαντζάκης το παρετήρησε/καυτηρίασε αμέσως τότε.

    Αλλά η άγνοια και αφέλειά σου φαίνονται και από το "τον γερμανο κωνσταντίνο". Από πού κι ως πού "Γερμανός" (η εθνικότητα γράφεται με κεφαλαίο) ο Κωνσταντίνος (τα κύρια ονόματα γράφονται με κεφαλαίο). Ο πατέρας του Δανός και η μητέρα του Ρωσίδα.

    Επίσης, πολλοί επικρίνουν την βοήθεια των Μπολσεβίκων προς τον Κεμάλ, χωρίς να αναφέρονται στην διαβόητη εκστρατεία της Ουκρανίας , στην οποία εμείς ασφαλώς δεν είχαμε καμμία δουλειά. Αν ο Βενιζέλος δεν ήταν αγγλόδουλος, ασφαλώς δεν θα είχε προθύμως συμμετάσχει, ενώ είχε μπροστά του την μικρασιατική εκστρατεία. Η αποστολή Ελλήνων στην Ουκρανία μπορεί να συγκριθεί σε ανοησία μόνο με την Κορέα, στον πόλεμο της οποίας προστρέξαμε κι εμείς, μετά από δέκα χρόνια αιματοχυσίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. ο κωνσταντίνος όχι μόνο έδωσε όρκους στον κάίζερ πεθερό του, αλλά και φόρεσε και γερμανική στολή όταν πήγε στη γερμανία, και εν τω μέσω του α πολέμου παρέδωσε ελληνικό στρατό στους γερμανούς, ο οποίος παρέλασε εν τω μέσω του πολέμου ως συμμαχική δύναμη προς τη γερμανία. ο κωνσταντίνος δεν μπήκε στον α πόλεμο για να μην βλάψει τη γερμανία, άσχετα αν αυτό ακριβώς ήταν το συμφέρον της ελλάδας. οι αγγλογάλοι έκαναν απόβαση και τον έδιωξαν για αυτό το λόγο.

    η δική σου σοφία και των φίλων σου επίσης δεν έχει όρια. γι' αυτό δεν θα υπάρξει ποτέ λόγος να αναγνωρίσεις ότι κάπου έχεις λάθος. μεγαλώσατε μέσα στην απάτη και τις πλεκτάνες που έφτιαξαν αυτοί οι οποίοι έχουν τις μεγαλύτερες ευθύνες για τη μικρασιατική καταστροφή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Εξακολουθείς να γράφεις ανεύθυνα αυτογελοιοποιούμενος.

    Ο "Κάιζερ", προφανώς εννοείς τον Γουλιέλμο Β', αφού έτσι τον αναφέρεις, ήταν κουνιάδος και όχι πενθερός του Κωνσταντίνου. Η βασίλισσα Σοφία, ήταν αδελφή του. Μα καλά, εντελώς ανιστόρητος είσαι;

    Μάλλον πρέπει να φόρεσε την προβλεπομένη από την Ανωτάτη Στρατιωτική Ακαδημία στολή, αφού εκεί φοίτησε. Οι ξένοι που φοιτούν στην δική μας ΣΣΕ, το στολή φοράνε; Μήπως υπηρέτησες και ποτέ σου στην Ελλάδα για να ξέρεις;

    Πότε πήρε ... "όρκους" (sic); ΘΕΛΩ ΠΗΓΗ! Και πότε παρέδωσε ελληνικό στρατό εν μέσω πολέμου;

    Μπορείς να τεκμηριώσεις στο ελάχιστο αυτά πού γράφεις, ρε καραγκιόζη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Αγαπητέ συμπατριώτη ιθαγεννιστή, αφού λοιπόν μετά από τόσα χρόνια ξενιτιάς αναγνωρίζεις στο πρόσωπό μου τον καραγκιόζη, ο καλός μου φίλος ο χατζηαβάτης θα είσαι. Πάρε ολίγα στοιχεία λοιπόν, μιας και τα ζήτησες:
    Παρέλαση 6500 Ελλήνων στρατιωτών στο Görlitz μαζί με τον οπλισμό τους.
    " Η άφιξη το 1916 χιλιάδων στρατευμένων σε γερμανικό έδαφος ήταν η πρώτη μαζική συνάντηση Ελλήνων και Γερμανών σε γερμανικό έδαφος και σήμανε συναγερμό στους κύκλους των «φιλελλήνων», που κατέκλυσαν το Γκαίρλιτς με ποικίλα κίνητρα και αποστολές. «Ο πόλεμος έφερε την Ελλάδα αιφνίδια και ορμητικά στο επίκεντρο του γερμανικού ενδιαφέροντος», διαπίστωνε ο διάσημος τότε βυζαντινολόγος καθηγητής Άουγκουστ Χάιζενμπεργκ, πυροδοτώντας την αναβίωση ενός -βραχύβιου έστω και επιλεκτικού- κλίματος φιλελληνισμού, έναν πραγματικό «μήνα του μέλιτος» στις ελληνογερμανικές σχέσεις." πηγή http://www.ellasnet.de/griechen-gorlitz-alexatos/
    Η παράδοση αυτών των Ελλήνων έγινε μετά την παράδοση του οχυρού Ρούπελ και μετά την παράδοση Ελληνικών εδαφών στους Βούλγαρους, τους σύμμαχους των Γερμανών, κατόπιν εντολών του Κωνσταντίνου. Αυτός ήταν και ο λόγος που φούντωσε στη Γερμανία ο Φιλελληνισμός.
    Η προδοτική παράδοση του Ρούπελ ήταν ένα από τα μελανότερα σημεία της Ελληνικής Ιστορίας του 20ου αιώνος. πηγή : http://www.6gymnasio.gr/ACTIVITIES/tur_odhgos/arx_rupel.html

    "Κατά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο καταλήφθηκε στις 26 Μαΐου 1916 από τις βουλγαρογερμανικές δυνάμεις, κάτω από τις εξής συνθήκες: Στις 9.45' ώρα ο Διοικητής του οχυρού ταγματάρχης Μαυρουδής ανέκοψε την προέλαση 2 βουλγαρικών συνταγμάτων της 7ης Μεραρχίας, τα οποία αφού πέρασαν το πρωί τη μεθόριο, προήλασαν προς το οχυρό. Ο ταγματάρχης Μαυρουδής εκτελώντας διαταγές άρχισε να βάλλει με το πυροβολικό κατά των συνταγμάτων αυτών, με αποτέλεσμα να ανακόψει την κίνηση τους. Στη συνέχεια όμως μετά από συνεννόηση με τον Υπουργό Στρατιωτικών διατάχθηκε να παραδώσει το φρούριο, εφ' όσον το επιτιθέμενο στράτευμα βρισκόταν υπό τη διοίκηση Γερμανού αξιωματικού. Έτσι το οχυρό παραδόθηκε μαζί με το βαρύ οπλισμό του στο Γερμανό αξιωματικό Τιλ." http://www.roupel.gr/history.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. και παρακάτω σε φωτογραφία αυτοί που παρέλασαν, την παράδοση των οποίων ζήτησε προσωπικά ο ίδιος ο περιβόητος ντουβάρ πασάς. αυτά έκανε. ανίκανος να δει ότι θα έχαναν οι γερμανοί, και παρά τις συμβουλές των καλύτερων επιτελών και αναλυτών μας της εποχής εκείνης, επέλεξε την οδό της συγκρούσεως με τους νικητές, και την οδό της γερμανοφιλίας του. άντε τώρα να ψάξεις να βρεις τίποτα εβραίους να κυνηγήσεις ως δήθεν υπεύθυνους για τη μικρασιατική καταστροφή, διότι εδώ δεν σε παιρνει συνάδελφε αρχιστράτηγε χατζηαβάτη.
    http://matiesmagazine.blogspot.co.at/2009/02/blog-post_9668.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Πόσο ρεσιτάλ ηλιθιότητας θα δώσεις ακόμη;

    1) Αυτοί που παρήλασαν στο Görlitz ήσαν ΑΙΧΜΑΛΩΤΟΙ, που συνελήφθησαν από τους Βουλγάρους και παρεδώθησαν στους Γερμανούς. Δεν μού λες, διαβάζεις αυτά που αναρτάς, ή απλώς ρίχνεις μια ματιά, χωρίς να καταλαβαίνεις τι λένε;
    Οι Γερμανοί τους ήθελαν εκεί ως ομήρους, για να διασφαλίσουν την ουδετερότητα της Ελλάδος, αφού δεν δέχτηκε να πολεμήσει παρά των πλευρώ των. Γιατί η Ελλάδα δεν πολέμησε παρά τω πλευρώ του ... "πενθερού" (sic) του Κωνσταντίνου;

    2) Η ΠΑΡΑΔΟΣΙΣ ΤΟΥ ΟΧΥΡΟΥ ΡΟΥΠΕΛ το 1916

    3) Όλα τα υπόλοιπα, που φανερώνουν την αμάθειά σου, τα έκανες ευσχήμως και κατά το κοινώς λεγόμενο "γαργάρα". Οι ανύπαρκτοι όρκοι του "Γερμανού" (από Δανό πατέρα και Ρωσίδα μάνα, πρωτοφανής διασταύρωση!) δεν φαίνονται πουθενά.

    Δεν θα ασχοληθώ ξανά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχεις δει πολούς αιχμάλωτους να παρελαύνουν με τον οπλισμό τους και να χειροκροτεί το πλήθος; Μέχρι και τις κόρες τους έδιναν οι Γερμανοί στους αιχμάλωτους αυτούς. Ναι, είχαν διαταχθεί να παραδοθούν από τον βασιλέα Κων/νο.
      Ο Κων/νος στάθηκε φανατικά στο πλευρό των Γερμανών, και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τον έδιωξαν δια πολεμικών επιχειρήσεων οι Αγγλογάλλοι από την Αθήνα. Ο πατέρας του Κωνσταντίνου ήταν Έλληνας, και η μάνα του Ελληνίδα του βορά, γνήσια απόγονος Ελλήνων Βυζαντινών. Ο Κωνσταντίνος ήταν Γερμανός, αυτά συμβαίνουν και σε καλές και κακές οικογένειες. Ο γιός του Κωνσταντίνου και ο εγγονός του είναι Άγγλοι. Από αγκάθι βγαίνει ρόδο και από ρόδο αγκάθι. Τα δισέγγονα μπορεί να βγουν Μεξικάνοι, αυτά έχουν οι βασιλικές οικογένειες.

      Γι' αυτούς όμως που έχουν διανοητικό πρόβλημα, ο πατέρας πάντα είναι το ίδιο με το γιό. Όταν το μυαλό κάποιου δεν παίρνει στροφές, τίποτα δεν αλλάζει. Εσύ τι καταγωγή έχεις; Αφροαμερικάνος είσαι με τέτοιο όνομο, ή Ινδιάνος;

      Διαγραφή
  22. Η χειροτερη στιγμη του Ελληνικου Εθνους και του Ελληνικου Στρατου ηταν η αποφαση εκκενωσης της Σμυρνης τον Αυγουστο του 1922....
    Το χειροτερο ειναι οτι σε ομοειδη site "εμπειροι στρατιωτικοι αναλυτες" υπερασπιζονται την ορθοτητα της εκκενωσης!!!
    Δεν ειναι απαραιτητο το παρον site να ασχοληθει με αυτο το θεμα;

    Δ.Ν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η ιστορία για την καταστροφή του 1922 την οποία διδάσκονται οι στρατιωτικοί μας έχει σε γενικές γραμμές γραφτεί από την πλευρά αυτών που την προξένησαν, με αποτέλεσμα πάρα πολλοί αξιωματικοί μας να μην γνωρίζουν τι πραγματικά έχει γίνει.

      Τη Μικρά Ασία τη χάσαμε, πρώτα από όλα επειδή δόθηκε εντολή από το δικό μας επιτελείο σε μεγάλο μέρος του στρατού μας να μην πολεμήσει στο Μέτωπο με τον Κεμάλ, αλλά να πάει να περικυκλώσει την Κων/πολη, στην οποία ήταν οι Άγγλοι. Αυτή ήταν η στρατηγική ικανότητα των βασιλικών επιτελών τότε, αυτά έκαναν. Οι αξιωματικοί της Κατασκοπίας είχαν τρομακτικές ευθύνες, διότι δεν θεωρούσαν ότι ο Κεμάλ είχε την οποιαδήποτε πιθανότητα να αντεπιτεθεί επιτυχώς. Οι πληροφορίες που λάμβανε το επιτελείο στην Αθήνα ήταν εντελώς λανθασμένες, με ευθύνη των αξιωματικών κατασκοπίας.

      Τρομακτική, ανεύθυνη και αντεθνική ήταν και η επιλογή του επιτελείου τότε να μην προχωρήσει στην επιστράτευση των Μικρασιατών, διότι τους αντιπαθούσε επειδή ήταν Βενιζελικοί. Αυτό, μαζί με την απομάκρυνση των καλύτερων αξιωματικών του στρατού μας επειδή ήταν Βενιζελικοί, ήταν το δεύτερο τεράστιας στρατηγικής σημασίας λάθος.

      Πολλοί έχουν άγνοια για το θέμα της συνεργασίας τότε ανάμεσα στον Κεμάλ και τους Σοβιετικούς, ή οποία έγινε κατόπιν οδηγιών Γερμανών πρακτόρων που είχαν στηρίξει τόσο τον Κεμάλ για να αναλάβει την εξουσία στην Τουρκία, όσο και τους Σοβιετικούς για να ανατρέψουν τον Τσάρο. Την εποχή εκείνη οι Σοβιετικοί εξακολουθούσαν να λειτουργούν υπό την επίδραση της Γερμανικής κατασκοπίας, η οποία τους είχε χρηματοδοτήσει για να κάνουν την επανάσταση το 17. Το 1922 οι Σοβιετικές και Γερμανικές υπηρεσίες και οι στρατοί των δύο χωρών ήταν ενωμένοι, κατ επέκταση της Συμφωνίας του Ραπάλλο.

      Η Ελλάδα, ακόμα και σήμερα, μαθαίνει την ιστορία έτσι όπως θέλουν να την μαθαίνουμε οι φίλοι μας οι Γερμανοί, έργο των οποίων είναι τα θεμέλια των δικών μας στρατιωτικών και πολιτικών υπηρεσιων προπαγάνδας. Αν δεν βγάλουμε το γερμανικό βλήμα από το κεφάλι μας, θα παραμείνουμε για πάντα φυτά τα οποία θα θρέφουν με τη βλακεία τους τη Γερμανία.

      Δεν είναι μόνο Αμερικάνοι, Άγγλοι, οι Εβραίοι και Κομμουνιστές πίσω από όλα τα προβλήματα της χώρας μας. Είμαστε υπο Γερμανική Κατοχή στην ουσία από τότε που αποκτήσαμε τον πρώτο Γερμανόριζο βασιλιά μέχρι σήμερα. Δεν γίναμε ζιμενοχώρα ξαφνικά.

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.