4/8/15

Το παζλ της Μέσης Ανατολής περιπλέκεται

Πώς αλλάζει η γεωπολιτική σκακιέρα στην περιοχή μετά την ενεργή εμπλοκή της Τουρκίας. Η δέσμευση της Άγκυρας
Ανατρέπεται πάλι το παζλ της Μέσης Ανατολής, καθώς οι απόφασεις της Τουρκίας να δημιουργήσει ζώνες ασφαλείας στη Συρία μπορεί να δημιουργήσει μία νέα πηγή αβεβαιότητας.
Η πραγματικότητα είναι ότι αυτήν τη στιγμή έχουμε μια πλειάδα περιοχών με ασταθείς συνθήκες διακυβέρνησης στην Εγγύς και Μέση Ανατολή (από τη Λιβύη μέχρι το Ιράκ), ενώ στις πολιτικά ασταθείς περιοχές ανήκει και η Τουρκία, πράγμα εξαιρετικά ανησυχητικό.
Ήδη πολλοί αναλυτές θεωρούν ότι η ιδέα της δημιουργίας μίας ελεγχόμενης ζώνης ασφαλείας στα τουρκοσυριακά σύνορα, η οποία θα εκτείνεται εντός των συριακών εδαφών θα συνιστούσε εκ των πραγμάτων κατοχή εδαφών ενός κυρίαρχου κράτους, συνθήκη που θα σήμαινε «πόλεμο».
Η επιθυμία της Τουρκίας να χαράξει ζώνες ασφαλείας στη βόρεια Συρία δεν αποτελούν κάτι καινούργιο, αλλά η πολιτική βούλησή της να κάνει μονομερώς τα σχέδια της πραγματικότητα, είναι. Καθ' όλη τη σύγκρουση, η Τουρκία υποστήριξε ότι οι ζώνες αυτές είναι αναγκαίες για να υπερασπιστεί τα σύνορά της και να επιτρέψει στους Σύριους πρόσφυγες να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

Για τη συνέχεια Euro2Day

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.