28/8/15

Σοβαρές αδυναμίες εμφανίζει η εφαρμογή σχεδίου της Frontex

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ
Η επιχείρηση προέβλεπε ανάπτυξη 50 Ευρωπαίων συνοριοφυλάκων με αρμοδιότητα να εκτελούν χερσαίες περιπολίες στη Λέσβο, καθώς και μετακίνηση 15 ακόμα Ευρωπαίων αστυνομικών εκπαιδευμένων στην ταυτοποίηση, στο Κέντρο Πρώτης Υποδοχής στη Μόρια.

Τη 18η Ιουνίου κλιμάκιο Ελλήνων αξιωματούχων μετέβη στο αρχηγείο της Frontex στη Βαρσοβία και παρουσίασε στην ηγεσία του οργανισμού σχέδιο δράσης που προέβλεπε, εκτός από πλωτές περιπολίες στα θαλάσσια σύνορα Ελλάδας - Τουρκίας, ανάπτυξη χερσαίας «δύναμης» συνοριοφυλάκων αρχικά στη Λέσβο και ενδεχομένως στα υπόλοιπα νησιά «πρώτης» υποδοχής. Το σχέδιο είχαν συντάξει από κοινού τα αρχηγεία της Αστυνομίας και του Λιμενικού και αποσκοπούσε στον εντοπισμό και την καταγραφή των αλλοδαπών που θα εισέρχονταν παράνομα στο νησί. Η ελληνική πρόταση έτυχε αποδοχής από τους επικεφαλής του οργανισμού που έκαναν δεκτά τα προαπαιτούμενα της Αστυνομίας και του Λιμενικού για την υλοποίησή της.

Οπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «Κ», η επιχείρηση προέβλεπε ανάπτυξη 50 Ευρωπαίων συνοριοφυλάκων με αρμοδιότητα να εκτελούν χερσαίες περιπολίες στη Λέσβο, καθώς και μετακίνηση 15 ακόμα Ευρωπαίων αστυνομικών εκπαιδευμένων στην ταυτοποίηση των αλλοδαπών, στο Κέντρο Πρώτης Υποδοχής στη Μόρια. Για την υλοποίηση του σχεδίου, η Frontex είχε επίσης κάνει δεκτό ελληνικό αίτημα για μεταφορά στη Λέσβο 15 οχημάτων από αστυνομίες των κρατών-μελών, 11 συσκευών δακτυλοσκόπησης, καθώς επίσης βαν και λεωφορείων που θα χρησιμοποιούνταν για τη μετακίνηση των προσφύγων και παράνομων μεταναστών στο νησί. «Το αίτημα που είχαμε καταθέσει, προέβλεπε δυνατότητα μεταφοράς των δυνάμεων σε περίπτωση που κάποιο άλλο νησί αντιμετώπιζε πρόβλημα αυξημένων ροών, όπως συνέβη στην περίπτωση της Κω», δήλωσε σχετικά Ελληνας αξιωματούχος που μετείχε στη διαπραγμάτευση.

Δύο και πλέον μήνες μετά, το σχέδιο παραμένει ανενεργό, καθώς το αίτημα για συνδρομή που απηύθυνε η Frontex στα κράτη-μέλη δεν βρήκε ανταπόκριση. Είναι μάλιστα τέτοια η απροθυμία των «εταίρων» που η Frontex υποχρεώθηκε να ζητήσει από την Ελληνική Αστυνομία να εφαρμόσει με ίδια μέσα την επιχείρηση, δεσμευόμενος ωστόσο να καλύψει το κόστος μετακίνησης των Ελλήνων αστυνομικών στο νησί. Σύμφωνα μάλιστα με μια εκδοχή, που ωστόσο διαψεύστηκε από αρμόδιες κυβερνητικές πηγές, η Frontex προκατέβαλε 100.000 ευρώ για να ξεκινήσει η εφαρμογή της επιχείρησης. Αξιωματούχος του υπ. Προστασίας του Πολίτη δήλωσε χθες στην «Κ» ότι το θέμα θα τεθεί απευθείας στον επικεφαλής της Frontex, Fabrice Leggeri, στη διάρκεια επίσκεψής του την ερχόμενη εβδομάδα στην Ελλάδα.

Ελλιπής είναι όμως η ανταπόκριση του οργανισμού και για την επιχείρηση «Ποσειδώνας» που εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια στα θαλάσσια σύνορα Ελλάδας - Τουρκίας. Καλά ενημερωμένη πηγή δήλωσε στην «Κ» ότι η Frontex έχει ικανοποιήσει κατά το ήμισυ τα ελληνικά αιτήματα για μέσα και εξοπλισμό παρότι την 24η Απριλίου ανακοινώθηκε ο τριπλασιασμός των διαθέσιμων κονδυλίων. Στο ανατολικό Αιγαίο βρίσκονται και επιχειρούν αυτές τις μέρες έξι περιπολικά σκάφη, δύο ελικόπτερα και τέσσερα βαν με θερμικές κάμερες. Πάντως, σύμφωνα με Ελληνες αξιωματούχους, το επόμενο διάστημα θα αποσπαστούν με έξοδα του ελληνικού Δημοσίου 20 αστυνομικοί που θα ενισχύσουν τη διαδικασία ταυτοποιήσεων στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, ενώ προωθείται η αλλαγή του λογισμικού σε 30 συσκευές δακτυλοσκόπησης της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών, προκειμένου να διατεθούν και αυτές για τις ανάγκες καταγραφής των νεοεισερχόμενων αλλοδαπών.

Τέλος, στα Δωδεκάνησα βρίσκεται εκ νέου η επικεφαλής του κλάδου Αλλοδαπών της ΕΛ.ΑΣ., Ζαχαρούλα Τσιριγώτη, για να συντονίσει τη διαδικασία καταγραφής και ταυτοποίησης προσφύγων και παράνομων μεταναστών.
Καθημερινή

2 σχόλια:

  1. Η Τουρκία εφαρμόζει με τις πλάτες των ΗΠΑ,Ισραήλ και Σουδαραβίας,Κατάρ το σχέδιο Οζάλ περί επικοισμού και καταστροφής της Ευρώπης ειρηνικά μέσω μουσουλμάνων λαθρομεταναστών.Δε κάνει σε κανέναν εντύπωση ότι σχεδόν όλοι οι Σύριοι πρόσφυγες που έρχονται είναι μουσουλμάνοι ? Οι χριστιανοί Σύριοι που είναι ? Δεν επλήγησαν οι πόλεις τους ? Αντί η Ευρώπη να καταλάβει ότι το ΝΑΤΟ την καταστρέφει χαλάει πακτωλούς χρημάτων για την αντιπαράθεση με τη Ρωσία τη μόνη δύναμη που διαφοροποείται στα σχέδια των ΗΠΑ-Ισραήλ-Κατάρ-Σαουδαραβίας στη Μ.Ανατολή.Επίσης μέσω σκληρής γερμανικής λιτότητας καταστρέφει κάθε παραγωγικό ιστό που έχει απομείνει.Σε λίγο η Ευρώπη θα είναι μουσουλμανική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Την ίδια στιγμή η Ευρώπη παρακολουθεί αμέριμνη την καταστροφή ελληνικών εκκλησιών στη Βόρειο Ήπειρο και κρατά ίσες αποστάσεις στα δίκαια του ελληνισμού στην Αν.Μεσόγειο απέναντι στην προκλητική Τουρκία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.