29/10/15

Ενώ οι ανεύθυνοι, ανίδρωτοι καταληψίες συνεχίζουν να καταστρέφουν την Ελλάδα, η Κύπρος βγήκε με επιτυχία στις αγορές

Κύπρος: Πήραμε ψήφο εμπιστοσύνης μετά από πέντε χρόνια 
Πέτυχε η πρώτη απόπειρα επιστροφής της Κύπρου στις διεθνείς αγορές
Λευκωσία: Με επιτόκιο 4,25% δανείσθηκε €1 δισ. από τις αγορές η Κυπριακή Δημοκρατία, μετά από πέντε χρόνια, εξασφαλίζοντας το χαμηλότερο επιτόκιο σε δανεισμό για δεκαετές ομόλογο. Το κόστος επιτοκίου αντικατοπτρίζει και την πιστοληπτική διαβάθμιση junk «σκουπίδια» που έχει το αξιόχρεο της χώρας, πληρώνοντας τα λάθη του παρελθόντος. 
Οι συνολικές προσφορές που υποβλήθηκαν χθες, συμπεριλαμβανομένων των ανταλλαγών υφιστάμενων ευρωπαϊκών ομολόγων, ανήλθαν σε €3,3 δισ. ευρώ.

Η Κύπρος τώρα δανείστηκε με επιτόκιο 4,25%, όταν η προηγούμενη έκδοση δεκαετούς ομολόγου ήταν το 2010 με 4,625% ενώ το 2004 που η χώρα ήταν σε επενδυτική βαθμίδα το κόστος ήταν 4,375%.

Η επιτυχής έκδοση του 10ετούς ομολόγου από την πρωτογενή αγορά, έγινε στον απόηχο της διπλής αναβάθμισης του αξιόχρεου της χώρας από τους Fitch την περασμένη Παρασκευή, αλλά εξακολουθεί να είναι σε μη επενδυτική βαθμίδα.

Στις 13 Νοεμβρίου αναμένεται η αξιολόγηση από τον οίκο Moody’s.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης στο περιθώριο εκδήλωσης στο Προεδρικό υπογράμμισε την επιτυχία της Κυπριακής Δημοκρατίας σχετικά με την έκδοση δεκαετούς ομολόγου για €1 δισ. με το χαμηλότερο επιτόκιο που εξασφάλισε ποτέ η Δημοκρατία και συνεχάρη τον υπουργό Οικονομικών για την επιτυχία αυτή. «Ουσιαστικά αποτελέσματα έχουν επιτευχθεί και στον τραπεζικό τομέα, με τις τράπεζες να έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί», είπε ο Πρόεδρος, προσθέτοντας ότι η εμπιστοσύνη και η σταθερότητα έχουν αποκατασταθεί ενώ όλοι οι περιορισμοί στις συναλλαγές έχουν καταργηθεί ενωρίτερα από ό,τι αναμενόταν.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε την πεποίθηση ότι με υπεύθυνη δημοσιονομική πολιτική και δίδοντας έμφαση στις επενδύσεις, καθώς και με τις μεταρρυθμίσεις που προωθούνται η οικονομία θα βασίζεται σε στέρεο έδαφος μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός με ανακοίνωση εκφράζει ιδιαίτερη ικανοποίηση για τη δυνατότητα της κυβέρνησης να απευθύνεται στις αγορές για δανεισμό. «Χάρη στη συνετή διαχείριση των θεμάτων της οικονομίας, η Κύπρος επιστρέφει σε κατάσταση ομαλότητας ως προς την αξιοπιστία και το αξιόχρεο της».

Επίσης αναφέρει ότι η έκδοση «υπερκαλύφθηκε περισσότερο από 3 φορές και η Κύπρος έχει αντλήσει με επιτυχία από τις διεθνείς αγορές περίπου 1 δισ. ευρώ με επιτόκιο 4,25%, το οποίο είναι αισθητά χαμηλότερο από το 4,625% που εξασφαλίσαμε το 2010».

Υπογραμμίζουμε, επισημαίνει ο ΔΗΣΥ, πως το 2010 η χώρα δεν ήταν σε καθεστώς μνημονίου αλλά ούτε φυσικά είχαν προηγηθεί τα 14 συνεχόμενα τρίμηνα ύφεσης. Αυτό δείχνει πόσο έχει αλλάξει ο τρόπος που αντικρίζουν την κυπριακή οικονομία οι ξένοι επενδυτές και οι αγορές». «Ενδεικτικά αναφέρουμε πως κατά την πρώτη έκδοση 10ετούς ομολόγου σε ευρώ το 2004, η Κύπρος εξασφάλισε επιτόκιο 4,375% που ήταν μεγάλη επιτυχία επειδή η τελευταία έκδοση 10ετούς ομολόγου σε Κυπριακή λίρα το 2002, έφερε επιτόκιο 5,50%. Το επιτόκιο που έχουμε εξασφαλίσει είναι ακόμα χαμηλότερο, παρά το γεγονός ότι τότε οι οικονομικές συνθήκες ήταν πολύ ευνοϊκότερες», επισημαίνει ο ΔΗΣΥ.

Χθες, η απόδοση του ιρλανδικού δεκαετούς ομολόγου στη δευτερογενή αγορά ήταν 1,067% ενώ το αξιόχρεο της χώρας έχει επιστρέψει σε «Α-» από τον οίκο Fitch και Standard & Poor's. Η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου της Ισπανίας ήταν στο 1,625% και η βαθμολογία της χώρας στο «ΒΒΒ+», της Ιταλίας 1,489% και η βαθμολογία της χώρας στο «ΒΒΒ+». Η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου της Γαλλίας ήταν στο 0,846% ενώ η βαθμολογία της χώρας σε «Aa2» και του γερμανικού δεκαετούς ομολόγου στο 0,498%. Η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου ήταν χθες στο 7,40% που είναι το πιο ακριβό στην κατηγορία των ευρωπαϊκών ομολόγων.


Γράφει: Θεανώ Θειοπούλου
Φιλελεύθερος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.