31/10/15

Εκλογές στην Ουκρανία: Αναθέρμανση με τη Μόσχα δεν θα υπάρξει

 Αλεξέι ΤιμοφέιτσεφRBTH
Οι εκλογές επιβεβαίωσαν την υφιστάμενη διαίρεση μεταξύ του δυτικού και του ανατολικού τμήματος της Ουκρανίας, εκτιμούν Ρώσοι αναλυτές. Elections in Ukraine
Πηγή: EPA
Οι εκπρόσωποι του συνασπισμού κομμάτων του Πιότρ Ποροσένκο, «Αλληλεγγύη», αναφέρουν ότι στις τοπικές ουκρανικές εκλογές επικράτησαν στα περισσότερα περιφερειακά κέντρα και θα έχουν το μεγαλύτερο αριθμό βουλευτών σε τοπικό επίπεδο εξουσίας. Ειδικοί ωστόσο συστήνουν μια πιο επιφυλακτική στάση απέναντι στα αποτελέσματα του κυβερνητικού κόμματος, κάνοντας λόγο για ήττα ως ένα βαθμό, λόγω της ενίσχυσης των ακραίων πολιτικών δυνάμεων, τόσο των εθνικιστικών, όσο και των θεωρητικά φιλορωσικών. Η συμμετοχή στις εκλογές που έγιναν στις 25 Οκτωβρίου έφτασε το 46%. Συγκριτικά, στις περσινές προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές τα ποσοστά συμμετοχής ήταν 59% και 52% αντίστοιχα. 

Οι εκλογές κατέδειξαν την κούραση του πληθυσμού από την κυβέρνηση, δήλωσε ο Α΄ αντιπρόεδρος της επιτροπής της Κάτω Βουλής της Ρωσίας για διεθνείς υποθέσεις, Λεονίντ Καλάσνικοφ, ενώ τόνισε ότι «ο κόσμος έχει αρχίσει να κουράζεται, από τη μια πλευρά λόγω της ψευδοπατριωτικής ρητορικής της κυβέρνησης. Από την άλλη, δεν είναι βέβαιοι ότι οι εκλογές μπορούν να δώσουν κάποια λύση στα προβλήματα». Ένας άλλος βουλευτής, ο επικεφαλής της επιτροπής της Κάτω Βουλής για θέματα ΚΑΚ, ευρασιατικής ολοκλήρωσης και δεσμών με τους συμπατριώτες της διασποράς, Λεονίντ Σλούτσκι, ανέφερε ότι «οι τοπικές εκλογές στην Ουκρανία διεξήχθησαν με τις παραβάσεις όλων των διεθνών εκλογικών στάνταρ να φτάνουν σε επίπεδα ρεκόρ».
Ο Γιούρι Μπόικο, επικεφαλής του «Μπλοκ της Αντιπολίτευσης», μια ένωσης που δημιουργήθηκε πάνω στα ερείπια του Κόμματος των περιφερειών του πρώην προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς και κατηγορείται συχνά ότι πρόσκειται φιλικά προς τη Ρωσία, δήλωσε ότι «πιο βρώμικες και προβληματικές εκλογές δεν ξανάγιναν στη χώρα μας». Όπως ανέφερε στις 26 Οκτωβρίου η κοινωνική οργάνωση Επιτροπή ουκρανών ψηφοφόρων, στις εκλογές εντοπίστηκαν περίπου 1500 παραβάσεις. Ο ΟΑΣΕ υποστήριξε ότι οι εκλογές, παρ’ ότι είχαν μια σειρά από ανεπάρκειες, «απέδειξαν την αφοσίωση στις δημοκρατικές διαδικασίες» (!).
«Διαίρεση της Ουκρανίας»
Προβαίνοντας σε μια εκτίμηση των εκλογών ο Πιοτρ Ποροσένκο δήλωσε ότι η ψηφοφορία «δεν οδήγησε στη διαίρεση της Ουκρανίας» και πως «η προσπάθεια της Ρωσίας να δημιουργήσει σ’ εμάς μια πέμπτη -φιλορωσική- φάλαγγα, απέτυχε». Ρώσοι ειδικοί ωστόσο τονίζουν πως οι εκλογές απέδειξαν ότι η Ουκρανία εξακολουθεί να παραμένει διαιρεμένη.
Όπως υπογράμμισε σε δηλώσεις του στην RBTH ο αναπληρωτής κοσμήτορας της έδρας παγκόσμιας οικονομίας και πολιτικής της Ανώτατης Οικονομικής Σχολής, Αντρέι Σούζνταλτσεφ, η διαίρεση αυτή είναι εμφανής τόσο από τους αριθμούς της συμμετοχής (στα νοτιοανατολικά είναι μικρότερη, απ’ ότι στο κέντρο και στη δυτική χώρα), όσο και από τις πολιτικές προτιμήσεις που εμφάνισαν οι ψηφοφόροι. Ο ειδικός ανέφερε ότι «στο νότο και στα ανατολικά της χώρας το Μπλοκ της Αντιπολίτευσης πραγματοποίησε άνοδο, ενώ στο κέντρο και στα δυτικά το προβάδισμα κρατάει σταθερά ο συνασπισμός του Ποροσένκο».
Ήττα για Ποροσένκο;
Τα αποτελέσματα των εκλογών «είναι σαφώς μια ήττα για το κεντρώο τμήμα της ουκρανικής πολιτικής ελίτ» ανέφερε στη RBTH ο Βλαντίμιρ Ζαρίχιν, υποδιευθυντής του Ινστιτούτου χωρών της ΚΑΚ. Τις ψήφους που στις κοινοβουλευτικές εκλογές πήγαν στο μετέχον σ’ εκείνες κόμμα του πρωθυπουργού Γιατσενιούκ -και όπως αναμενόταν θα τις καρπωνόταν ο συνασπισμός του προέδρου- τις μοιράστηκαν άλλοι. Στα δυτικά τις πήραν τα εθνικιστικά κόμματα, και στα ανατολικά το Μπλοκ της αντιπολίτευσης. Σύμφωνα με τον ειδικό, αυτό μπορεί να επηρεάσει τη σταθερότητα του συνασπισμού και να οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές.
Από την πλευρά του, ο διευθυντής του Κέντρου πολιτικών ερευνών και πολιτικών συγκρούσεων, Μιχαήλ Πογκρεμπίνσκι, είπε στην RBTH ότι πρόωρες εκλογές δύσκολα θα γίνουν. Εκείνοι που μπορούσαν να ελπίζουν σε αύξηση των ψήφων τους, δηλαδή οι εθνικιστές του Κόμματος «Ελευθερία» και το «Ουκρανική Αντίσταση», καθώς και εκπρόσωποι του Μπλοκ της Αντιπολίτευσης, δεν έχουν την απαραίτητη δύναμη στη Βουλή για να υποκινήσουν εκλογές.
Εν τω μεταξύ, ακόμη και τα καλά αποτελέσματα του Μπλοκ της Αντιπολίτευσης, που έχει πιο μετριοπαθή στάση απέναντι στη Ρωσία, και το οποίο -όπως μπορεί να υποτεθεί- είχε στο νου του ο Ποροσένκο όταν μιλούσε για «πέμπτη φάλαγγα», δεν αποτελεί εγγύηση για αναθέρμανση των σχέσεων με τη Μόσχα. Όπως σημειώνει ο Σούζνταλτσεφ, παρά τις κάθε είδους κατηγορίες κατά του Μπλοκ της Αντιπολίτευσης για φιλορωσική στάση, αυτό δεν μπορεί να προχωρήσει σε αναθεώρηση της πολιτικής απέναντι στη Μόσχα. Αυτό εμποδίζεται από τη «μορφή του πολιτικού πεδίου της Ουκρανίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.