27/10/15

Οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες - Ντοκιμαντέρ του Τμήματος Ελληνικής Γλώσσας, Λογοτεχνίας & Πολιτισμού Πανεπιστημίου Αργυροκάστρου

15 σχόλια:

  1. "Οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες"

    Γνωστή φράση, που φέρεται να είπε ο Τσώρτσιλ, αλλά δυστυχώς αυτά μάς μείνανε μόνο. Αντιταχθήκαμε στον Άξονα, πάθαμε τις ζημιές που πάθαμε, οι Άγγλοι έκαναν την δουλειά των κι ύστερα μάς έφτυσαν, όπως και οι Αμερικανοί, και αγκάλιασαν την Τουρκία, έστω κι αν ... οι ήρωες δεν πολεμούν σαν Τούρκοι!

    Πικρές αλήθειες, δυστυχώς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δε νομίζω ότι αδιαφόρησαν για την Ελλάδα, αλλά δε μου λες οι ξένοι φταίνε ή η κομμουνιστική ανταρσία, η οποία διήρκεσε όσο οι άλλες χώρες ανασυγκροτούντο;

      Διαγραφή
    2. Στήριξαν ποτέ την Ελλάδα έναντι τής Τουρκίας και τώρα έναντι της Αλβανίας και των Σκοπίων; Η μεν Τουρκία τήρησε ευμενή προς τον Άξονα ουδετερότητα, η δε Αλβανία πολέμησε παρά τω πλευρώ του. Όσον αφορά στα Σκόπια, τήρησαν την ίδια στάση με την Βουλγαρία, δηλαδή υποδέχτηκαν τούς Γερμανούς σαν φίλους και συμμάχους και τούς άφησαν να περάσουν από το έδαφός των για να μπουν στην Ελλάδα, πράγμα που θεωρείται κήρυξη πολέμου προς την χώρα μας και κατ' επέκτασιν προς τούς Συμμάχους. Και σήμερα, που υποστηρίζουν το μόρφωμα, ποιος κυβερνά εκεί;

      Τι σχέση έχει η κομμουνιστική ανταρσία μ' αυτή την αδιάψευστη πραγματικότητα;

      Διαγραφή
    3. Γράφεις, ότι "αντιταχθήκαμε στον Άξονα πάθαμε τις ζημιές που πάθαμε, οι Άγγλοι έκαναν την δουλειά των κι ύστερα μάς έφτυσαν, όπως και οι Αμερικανοί, και αγκάλιασαν την Τουρκία".
      Σου απαντώ: Οι ξένοι χρειάζονταν έναν σύμμαχο στην Ανατολική Μεσόγειο, μετά τον Β'ΠΠ, και αυτόν τον βρήκαν στην Τουρκία και όχι στην Ελλάδα, διότι η Ελλάδα βρισκόταν σε εμφύλιο σπαραγμό. Επομένως, ήταν ακατάλληλη για σύμμαχος τότε και σε κάθε περίπτωση, δεν μπορούσαν να βασιστούν σ'αυτήν. Εκεί κολλάει η κομμουνιστική ανταρσία.
      Έπειτα, μάλλον περιττεύει η διόρθωση ότι Σκόπια δεν υπήρχαν, αλλά Γιουγκοσλαβία, η οποία είχε διαμελισθεί από τον Άξονα, του οποίου οι Δυνάμεις επιτέθηκαν στη χώρα μας. Συνεπώς, δεν μπορεί να υποστηριχθεί ότι μας κήρυξε τον πόλεμο η Γιουγκοσλαβία ιστορικά.

      Διαγραφή
    4. Ο ανταρτοπόλεμος κράτησε μέχρι το 1949, συνεπώς είναι πολύ χλωμό ότι εξ αιτίας του ,μάς έκαναν πέρα. Το ότι η θέση τής Τουρκίας τούς βόλευε περισσότερο είναι αρκετό.

      Σκόπια υπήρχαν, απλώς δεν λεγόταν Σκόπια, αλλά Vardarska Banovina, που μετά τον πόλεμο ονομάστηκε Σοσιαλιστική Δημοκρατία τής Μακεδονίας από τον Τίτο.

      Ασφαλώς μία μεμονωμένη περιοχή δεν κηρύττει πόλεμο, γι αυτό και δεν την κατέταξαν μεταξύ των ηττημένων. Ευνόητο είναι αυτό. Εγώ απλώς το ανέφερα σαν ενδεικτικό του με τι αντιστοιχεί η στάση που κράτησε η περιοχή, που σήμερα λέγεται "Μακεδονία" και τυγχάνει τής πλήρους συμπαραστάσεως των Αμερικανών "συμμάχων" μας, παρά το ότι την κυβερνά το VMRO. Πίστευα ότι κάποια πράγματα είναι ευνόητα και δεν χρειάζονται τόσες εξηγήσεις.

      Διαγραφή
    5. "Ο ανταρτοπόλεμος κράτησε μέχρι το 1949". Όσο χρειαζόταν για να εκμεταλλευθεί η Τουρκία την κατάσταση και να αποκτήσει γεωπολιτικό προβάδισμα.
      Τα Σκόπια ως πόλη προφανώς υπήρχαν,αλλά δεν ήταν κράτος για να επιτρέψουν ή όχι την διέλευση των δυνάμεων του Άξονα. Η Γιουγκοσλαβία ήταν.
      Κι αυτά ευνόητα ήταν.

      Διαγραφή
    6. Nativist οι σύμμαχοι μας είχαν τοποθετήσει ως τοποτηρητές της Αλβανίας, εμείς όμως αποφασίσαμε να σφαχτούμε μεταξύ μας.....Στην Ιταλία έμειναν ενωμένοι....Όποτε δεν φταίνε οι σύμμαχοι για τα δεινά μας. Αν είχαμε ενωμένη κυβέρνηση θα έβλεπε νωρίς πως η Τουρκία θα αποκτούσε ιδιαίτερη σημασία για τη Δύση, αν ήμασταν ενωμένοι θα ήμασταν πιο ισχυροί έναντι εξωτερικών παρεμβάσεων και αλλα πολλα.....

      Διαγραφή
    7. @ Σταύρος Πραστιώτης

      Μάλλον δεν καταλαβαίνεις τι σού λέω, οπότε ματαιοπονώ. ΣΗΜΕΡΑ οι πρώην σύμμαχοί μας, αυτοί που έλεγαν τα ωραία λόγια για μάς, όσο αγωνιζόμασταν στο πλευρό των, υποστηρίζουν το ΜΟΡΦΩΜΑ των Σκοπίων (έγραψα κι από πάνω το όνομα της Διοικητικής Περιφερείας, που είχε η περιοχή επί Βασιλείου τής Γιουγκοσλαβίας), το οποίο κυβερνάται από το VMRO και τού οποίου οι κάτοικοι, Σλάβοι και Αλβανοί, προσκυνούσαν τούς Γερμανούς. Αν αυτό δεν είναι φτύσιμο, τότε τι είναι; Ούτε απάντησες στο σαφές ερώτημα, πότε στήριξαν τα ελληνικά δίκαια οι "σύμμαχοι" έναντι Αλβανίας, Τουρκίας και Σκοπίων (πΓΔΜ), δύο κρατών που το ένα πολέμησε στο πλευρό των Ιταλών, το άλλο τήρησε ευμενή προς την Γερμανία ουδετερότητα κι ενός μορφώματος (ξέρεις τι θα πει αυτό;), που κυβερνάτε από ένα κόμμα με ναζιστικές καταβολές. Διάβασες τι είναι το VMRO, ή άδικα βάζω συνδέσμους;

      @ Alexandros

      >οι σύμμαχοι μας είχαν τοποθετήσει ως τοποτηρητές της Αλβανίας<

      Εμένα μού λες; Τρεις φορές απελευθερώσαμε την Β. Ήπειρο και τρεις φορές μάς την πήραν. Πότε μάς διόρισαν τοποτηρητές τής Αλβανίας; Ναι, σφαχτήκαμε μεταξύ μας, αλλά όλα αυτά τελείωσαν το 1949. Δεν είπα ποτέ ότι οι άλλοι ευθύνονται για τα δεινά μας, αν και οι Άγγλοι δεν είναι καθόλου αθώοι τού αίματος. Αλλά αντί να λένε ωραίες παρλαπίπες, δεν θα ήταν καλύτερα να μάς είχα δώσει την Κύπρο για παράδειγμα; Ποιους υποστήριξαν και υποστηρίζουν ακόμη και σήμερα αυτοί που έλεγαν "οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες" και λοιπές μαλακίες; Αυτό γράφω, ότι σ' αυτά μείναμε κι αυτή ήταν η αμοιβή μας. Τόσο δύσκολο είναι να το καταλάβετε;

      ΥΓ: Από την Αγγλία, μια και το έφερε η κουβέντα, η Ελλάδα θα έπρεπε να είχε ζητήσει πολεμικές επανορθώσεις και αποζημιώσεις, για τον άσκοπο βομβαρδισμό τού Πειραιά το 1944, που τον κατέστρεψε ολοσχερώς και στοίχισε την ζωή σε τόσους (περίπου 6000) αμάχους.

      Διαγραφή
    8. Nativist,
      άλλη μια φορά που επιμένεις μόνο και μόνο για τη διαφωνία. Σου την χαρίζω τη διαφωνία,αλλά όχι την Αλήθεια.
      Όλος ο συλλογισμός σου εδράζεται σε λάθος βάση. Εσύ πιστεύεις ότι άπαξ και ήμασταν κάποτε ηθικοί νικητές μάς οφείλουν ες αεί. Λυπάμαι αλλά σφάλλεις και μάλιστα χονδροειδώς.
      Η γεωπολιτική και η πολιτική γίνονται με όρους συμφερόντων και όχι Ηθικής.
      Όταν οι άλλες χώρες ανασυγκροτούντο εμείς τρωγόμασταν μεταξύ μας λόγω της κομμουνιστικής ανταρσίας. Τότε θα μπορούσαμε να εξαργυρώσουμε την Ηθική μας Νίκη,αλλά δεν μάς το επέτρεψαν οι συμμορίτες.

      Διαγραφή
    9. >Εσύ πιστεύεις ότι άπαξ και ήμασταν κάποτε ηθικοί νικητές<

      Από την πόλη έρχομαι... Τίποτε δεν κατάλαβες. Από το πρώτο σχόλιό μου (27 Οκτωβρίου 2015 - 1:21 μ.μ) είπα ακριβώς τι εννοώ: "αλλά δυστυχώς αυτά μάς μείνανε μόνο"

      δεν χρειάζεται να επανέλθω.

      Διαγραφή
    10. Εμάς τοποτηρητές τής Ιταλίας; Πότε έγινε αυτό;

      Διαγραφή
  2. Μάλιστα. Αυτά το '40. Τώρα οι ήρωες πώς πολεμούν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Συγγνώμη, αλλά η τιμή ανήκει και μόνο σε όσους πολέμησαν και κυρίως σε αυτούς που δεν γύρισαν ποτέ πίσω μέχρι σήμερα!
    Πόσοι ήταν αυτοί;
    Μερικές δεκάδες χιλιάδες!
    Tουλάχιστον 100.000 ικανοί και επιστρατευθέντες, ουδέποτε προωθήθηκαν στα μέτωπα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.