31/10/15

Αναβάθμιση των ελληνογερμανικών σχέσεων συμφώνησαν Κοτζιάς-Σταϊνμάιερ

Καλώς τη Γερμανία στην πραγματικότητα
Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς (Δ) με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Στάινμάγερ (Α) κάνουν δηλώσεις μετά τη συνάντησή τους, την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2015, στο ΥΠΕΞ. Ο Γερμανός υπουργός βρίσκεται στην Αθήνα για σειρά επαφών με την πολιτική ηγεσία της χώρας. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ 
Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς (Δ) με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Στάινμάγερ (Α) κάνουν δηλώσεις μετά τη συνάντησή τους, την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2015, στο ΥΠΕΞ. Ο Γερμανός υπουργός βρίσκεται στην Αθήνα για σειρά επαφών με την πολιτική ηγεσία της χώρας. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ
Η διεύρυνση των διμερών ελληνογερμανικών σχέσεων ήταν ένα από βασικά ζητήματα που εξέτασαν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, Νίκος Κοτζιάς και Φράνκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ.
Αυτό συμφωνήθηκε στο πλαίσιο της κατ’ ιδίαν συνάντησης αλλά και των διευρυμένων συνομιλιών με τη συμμετοχή των δύο αντιπροσωπειών, στο υπουργείο Εξωτερικών καθώς και του γεύματος εργασίας που ακολούθησε.

Όπως επισήμαναν οι δύο άνδρες, και στο πλαίσιο της κοινής συνέντευξης τύπου, κοινή βούληση και στόχος είναι να δοθεί μια νέα ώθηση στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, εστιάζοντας ιδιαίτερα στν οικοδόμηση ενός νέου πλαισίου για την ελληνογερμανική εταιρική σχέση καθώς, όπως τόνισε ο κ. Κοτζιάς «Ελλάδα και Γερμανία είναι δύο χώρες με πολύχρονους και βαθείς πολιτισμικούς δεσμούς», που όπως είπε ο κ. Στάινμαϊερ πρέπει «να βρουν τον δρόμο της ανοικοδόμησης των καλών σχέσεων και της εμπιστοσύνης».

Σε αυτό το πλαίσιο συμφωνήθηκε η ταχεία σύσταση του Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας, με σκοπό την προώθηση του διαλόγου και των ανταλλαγών μεταξύ των νέων των δύο χωρών.

Παράλληλα αποφασίστηκε μία πιο στενή συνεργασία στους τομείς της εκπαίδευσης και των επιστημών, καθώς επίσης και στην περαιτέρω εντατικοποίηση της ήδη επιτυχούς συνεργασίας στον τομέα της έρευνας.

Τέλος οι δύο υπουργοί Εξωτερικών συμφώνησαν στη δημιουργία κοινών θεσμών για τη μεταφορά τεχνογνωσίας, μεταξύ άλλων, στους τομείς της ενέργειας και της υγείας. Κατόπιν ο κ. Σταϊνμάιερ αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Πειραιώς.

«Αγάπα τον φίλο σου με τα ελαττώματά του» με αυτή την ελληνική ρήση στα ελληνικά άρχισε την ομιλία του ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ στην τελετή αναγόρευσής του.

«Αλάνθαστος δεν είναι κανείς στην Ευρώπη, ούτε οι Έλληνες ούτε οι Γερμανοί» τονίζοντας ότι ως καλός φίλος βρίσκεται σήμερα στη χώρα μας και ως καλός φίλος έγινε δεκτός «σε μία εποχή που για την Ελλάδα και για όλους μας στην Ευρώπη δεν είναι μια καλή εποχή».

Ο κ. Σταϊνμάιερ έκανε μία αναφορά στη δεκαετία του ’70 και στη γνωριμία του με τον Έλληνα ομόλογό του τον χαρακτήρισε «αγωνιστή της ελεύθερης γνώμης τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Γερμανία.

»Οι διαφορετικές απόψεις είναι η βάση των αξιών μας στην ΕΕ», τόνισε ο Γερμανός ΥΠΕΞ επισημαίνοντας ότι η σημερινή τιμή του Πανεπιστημίου προς το άτομό του δεν εκλαμβάνεται ως προσωπική από τον ίδιο αλλά ως ένας επιπλέον λόγος για να εργαστεί με όλες του τις δυνάμεις για μία καλύτερη σχέση μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας και το κοινό μας ευρωπαϊκό μέλλον.

Σ. Αραβοπούλου, Αθηναϊκό Πρακτορείο, Αθήνα
http://mignatiou.com/2015/10/anavathmisi-ton-ellinogermanikon-scheseon-simfonisan-kotzias-stainmaier/ 


Καλώς τη Γερμανία στην πραγματικότητα…


Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Στάινμάγερ κάνει δηλώσεις στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ 
Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Στάινμάγερ κάνει δηλώσεις στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ


«Γλαύκα ες Αθήνας» κατά την Αριστοφάνεια ρήση εκόμισεν ο γερμανός ΥΠΕΞ Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ όταν, χωρίς ίχνος αναστολής, μας ξεφούρνισε πως το πρόβλημα των προσφυγικών ροών είναι «μια πανευρωπαϊκή πρόκληση που πρέπει να αντιμετωπίσουμε συλλογικά».

Τόνισε, μάλιστα -λες και δεν το ξέραμε- πως η οι χειρισμοί του είναι πρόκληση για όλη την Ευρωπαϊκή ΄Ενωση, μεγαλύτερη και από εκείνη της οικονομικής κρίσης.

Φαίνεται πως τώρα ξύπνησαν οι Ευρωπαίοι «εταίροι και φίλοι» μας και σπεύδουν (τα μάλα βραδέως, βεβαίως-βεβαίως…) να αντιμετωπίσουν, ο καθένας ανάλογα με τα συμφέροντα του, το πρόβλημα των μεταναστευτικών και προσφυγικών κυμάτων που τα τελευταία χρόνια ολοένα και πληθύνονται.

Στο μεταξύ στο Αιγαίο θα πνίγονται παιδάκια και ενήλικες πρόσφυγες.

Ο Φ. Β. Στάϊνμαιερ, λες και αναγνώριζε την ήττα της χώρας του στην αντιμετώπιση του προβλήματος (ιδίως μετά τα τεκταινόμενα στη Συρία) και ενώπιον της οσονούπω κατρακύλας της Καγκελαρίου Άγγελας, «βάρεσε» συναγερμό…

«Η λύση δεν θα βρεθεί από μία χώρα. Απαιτούνται ευρωπαϊκές λύσεις. Απαιτείται ομογενοποιήση αντιλήψεων, κοινή αντιμετώπιση των προβλημάτων στα σύνορα της Ευρώπης.

Θα πρέπει να δούμε ποιοι είναι οι γείτονες των ευρωπαϊκών χωρών (όπα!… Ιδού το «μυστικό»…) για να φτάσουμε σε μια συμφωνία που θα κανονίσει καλύτερα τις προσφυγικές ροές» είπε.

Και με πρόσχημα την τραγωδία των τελευταίων ημερών στο Αιγαίο, βρήκε την ευκαιρία να μας γλυκάνει τα’ αυτιά με «Ένα ευχαριστώ στην Ελλάδα. Η Ελλάδα όχι μόνο αναγνωρίζει τα ανθρωπιστικά της καθήκοντα, τα τηρεί κιόλας».

Μόνο που ΔΕΝ μας είπε πόσα «ακούμπησε» και υποσχέθηκε η φράου Άγγελα στον «φίλο» Ταγίπ…

Δεν πειράζει, όμως… Πάλι καλά που κάποια μέρα μπορεί να μάθουμε όχι μόνο αυτό αλλά και το τι πήρε ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από την Άγγελα Μέρκελ στην «μίνι συνάντηση κορυφής για το πρόβλημα»…

Ας ευχηθούμε (μέρες που είναι…) να μην δικαιώθηκε η απλοϊκή λαϊκή ευφυΐα της γιαγιάς Ευταλίας που, «στόλισε» τους γερμανούς και κατάγραψε συνταρακτικά η Μάρα Μεϊμαρίδη στις «Μάγισσες της Σμύρνης»…

[…] «Μοβόροι είναι δαύτοι […] Γεννήθηκαν δολοφόνοι αυτοί…

Ο μπαμπάς σου έλεγε πως οι πόλεμοι στας Ευρώπας, αναντάν μπαμπαντάν, από αυτούς ξεκίνησαν. Κι απ’ αυτούς θα ξεκινάνε πάντα, στους αιώνες τους άπαντες.

Μόλις βλέπουν κάποιον αδύνατον, θα επιτεθούν να τον ξεσκίσουν. Είτε το θέλουν είτε όχι. Έτσι τους λέει το αίμα τους. Και στο κάλεσμα αυτό δεν μπορούν να αντισταθούν.

Αυτή είναι η αρρώστια αυτού του λαού. Για εθνική αρρώστια πρόκειται…»

Υ.Γ.: Άποψη μου είναι πως η γιαγιά Ευταλία ΔΕΝ είχε διαβάσει ούτε μία γραμμή, ούτε ένα δοκίμιο από την “GERMANIA” του Λατίνου ιστορικού Πόπλιου Κορνηλίου Τάκιτου γραμμένη περί το 98 μ.Χ…

Πάμπος Σ. Χατζηλαμπής
 http://mignatiou.com/2015/10/kalos-ti-germania-stin-pragmatikotita/

10 σχόλια:

 1. Πότε υπήρξε πολιτισμός στους Ναζί και δεν το πήραμε χαμπάρι ;

  Να μην ξεχνάνε τι έλεγε ο Γκαίρινγκ : " Κάθε φορά που ακούω την λέξη κουλτούρα, ψάχνω για το πιστόλι μου".

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Επειδή πάντα συνηθίζεις να γράφεις χωρίς πηγές, εγώ αμφισβητώ πάρα πολύ, αν η ανωτέρω φράση αληθεύει. Έχεις να μού δώσεις κάποια πηγή γι αυτήν;

   Ο Hermann Göring ήταν αυτός, που, ως πρωθυπουργός τής Πρωσίας, κάλεσε τον μεγάλο Γερμανό ηθοποιό Gustaf Gründgens να αναλάβει την διεύθυνση του Κρατικού Θεάτρου τής Πρωσίας (Preußisches Staatstheater), στο οποίο απογειώθηκε η η δραματική τέχνη.

   Επί ναζιστικού καθεστώτος ανήχθη σε ιεροτελεστία το Φεστιβάλ τού Bayreuth, για να μην μιλήσω για την πλειάδα καλλιτεχνών κ.ά. παραγόντων τού πολιτισμού, που στηρίχθηκαν τότε.

   Ναι, υπήρξε πολιτισμός στους Ναζί, έστω κι αν εσύ δεν το πήρες χαμπάρι. Πώς να το πάρεις, άλλωστε;

   Διαγραφή
  2. "Ναι, υπήρξε πολιτισμός στους Ναζί, έστω κι αν εσύ δεν το πήρες χαμπάρι. Πώς να το πάρεις, άλλωστε;"
   Πως να το πάρει χαμπάρι, πράγμαστι, ο Δημήτρης. Αυτός δεν πήγαινε στις παραστάσεις του Στάατςτεάτερ και δεν άκουγε Βάγκνερ στο Μπαυρόϊτ. Αυτός -και εγώ και όλοι εμείς, παιδιά τότε και επιζήσαντες- ακούσαμε Ζίγκφριντ στα μπλόκα της Αθήνας με τις κραυγές των Ες Ες να διαλέγουν τους μελλοθανάτους και το μόνο γερμανικό δραματούργημα που
   είδαμε ήταν Πρώσσους αξιωματικούς, με πιάνο και γαλλικά, να σπάνε το μπράτσο παιδιών ( "σαλταδόρων" τους λέγαμε) που πηδούσαν πάνω στο φορτηγό ν' αρπάξουν μια κουραμάνα - όταν στους δρόμους της Αθήνας δρασκελίζαμε πτώματα σκελετωμένα, με κοιλιές σε τυμπανισμό από την αβιταμίνωση...
   Αυτά τα αντιαισθητικά και τα χυδαία, όταν εσείς κ. Nativist ή απολαμβάνατε τον "ναζιστικό πολιτισμό¨" στο φεστιβάλ του Μπαυρόϊτ, ή δεν είχατε ακόμη γεννηθεί και τον μυθοποιήσατε ετεροχρονισμένα, πολύ αργότερα. Τέτοιος υψηλός πολιτισμός, που και ένας Στέφαν Τσβάϊχ το έβαλε στα πόδια...

   Διαγραφή
  3. Σιορ Μικέ,

   Άσε τις εξυπναδούλες και άφησε τον Δημητράκη να απαντήσει. Έχω κι εγώ τον λόγο μου που ασχολούμαι να γράφω αυτές τις παρατηρήσεις. Αν τού λόγου σου δεν τον καταλαβαίνεις, είναι άλλος λογαριασμός.
   Φάε το λουκουμάκι σου τώρα και παράτα με.

   Διαγραφή
  4. Η ατάκα για τον Γκαίρινγκ (αντιπρόεδρος του Χίτλερ) αναφέρεται στο βιβλίο "The Gost in the Machine" του Arthur Koestler (1967) που μεταφράστηκε στα Ελληνικά το 1977 με τον τίτλο "Ένα φάντασμα στην Μηχανή" (σελ. 195).

   Ο συγγραφέας πέθανε το 1983 οπότε δυστυχώ έχασες την ευκαιρία να τον μαλώσεις για αυτά που έχει γράψει εναντίον του Φασισμού του Γ΄ Ράιχ.

   Όσον δε τον "πολιτισμό" των SS που πήγαιναν υποχρεωτικά στο Bayreuth για να ακούνε Βάγκνερ μιά φορά το χρόνο, είδαμε πώς τον αξιοποίησαν κατασφάζοντας την Ευρώπη και την Ρωσσία.

   Εξάλλου θα ισχύει πάντα η ατάκα του συγχωρεμένου του Γιαννόπουλου,ότι "όταν εμείς χτίζαμε Παρθενώνες εσείς οι Γερμανοί τρώγατε χαρούπια σκαρφαλωμένοι στα δέντρα".

   Διαγραφή
  5. Μπράβο Δημήτρη, έστω προσπάθησες και μία φορά να δώσεις πηγή. Βέβαια είναι λάθος, αλλά δεν έχει καμμία σημασία.

   Η εν λόγω φράση ("Wenn ich Kultur höre ... entsichere ich meinen Browning!") έχει αποδοθεί κατά καιρούς σε διάφορους, Göring, Goebbels, von Schirach κλπ. Η αλήθεια είναι ότι προέρχεται από το θεατρικό έργο "Schlageter" τού Hanns Johst (εδώ). O Koestler ήταν πολύ καλά ενημερωμένος γι αυτά που έγραφε και συνεπώς μάλλον δύσκολο να έγραψε την φράση αυτή, αποδίδοντάς την στον Göring.

   Όσο για τον θαυμασμό μου για τον πολιτισμό των ναζί, περίμενα ότι δεν θα έπεφτες τόσο εύκολα στην παγίδα, όσο οι άλλοι δυο ηλίθιοι.

   Διαγραφή
  6. Και γιατί δεν είμαι και εγώ ηλίθιος σαν τους άλλους δύο ;

   Είναι θέμα πηγών ;

   Διαγραφή
 2. Συγνώμη Mr.Nativist για την παρέμβαση. Λυπούμαι ότι διέκοψα την υψηλού πνευματικού επιπέδου και μεστή κωδικοποιημένων μηνυμάτων ιδιωτική αλληλογραφίας σας με τον κ. Δημήτρη.
  Με παρέσυρε, βλέπετε, ο ύμνος σας προς τον ναζιστικό πολιτισμό...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. ΚρυφοφιλοΝΑΖΙστάκια υπήρχαν και υπάρχουν, καμιά φορά τους ξεφεύγει και αποκαλύπτονται παρόλο που βάζουν κάποιο καμουφλάζ πολιτισμικό

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.