27/10/15

Οι ρωσικοί βομβαρδισμοί ανοίγουν το δρόμο για τη διευθέτηση στη Συρία

Φωτογραφία Αρχείου: Russian President Vladimir Putin (L) meets with former U.S. president Jimmy Carter (2-L), former U.N. Secretary-General Kofi Annan (2-R) and other members of the Elders group at the Novo-Ogaryovo state residence outside Moscow, Russia, 29 April 2015. EPA/SERGEI KARPUKHIN/POOL
Φωτογραφία Αρχείου: Russian President Vladimir Putin (L) meets with former U.S. president Jimmy Carter (2-L), former U.N. Secretary-General Kofi Annan (2-R) and other members of the Elders group at the Novo-Ogaryovo state residence outside Moscow, Russia, 29 April 2015. EPA/SERGEI KARPUKHIN/POOL
Του Νίκου Σταματάκη
Με πολύ χιούμορ ο πρώην Πρόεδρος Τζίμι Κάρτερ ανακοίνωσε – μέσω του Ιδρύματός του στην Ατλάντα – ότι παρείχε στο Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν (με τον οποίο διατηρεί φιλικότατες σχέσεις) ακριβείς χάρτες για τις θέσεις των Ισλαμιστών στη Συρία, τους οποίες η ρωσική πλευρά έκανε αμέσως δεκτούς…

Αργότερα ο Τζίμι Κάρτερ εξήγησε ότι προέβη στην «φιλική» αυτή κίνηση για να είναι σίγουρος «ότι οι Ρώσοι ξέρουν που ακριβώς είναι οι Ισλαμιστές έτσι ώστε να στοχεύουν εκείνους και όχι άλλους αντάρτες που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ»…. Πράγματι το Κέντρο Κάρτερ στην Ατλάντα που παραδοσιακά διατηρεί στενότατες επαφές με τη Συρία έχει μονίμως στη δημοσιότητα ακριβείς  χάρτες των βομβαρδισμών.
Και τι δείχνουν οι χάρτες; Δείχνουν ότι οι ρωσικοί βομβαρδισμοί χτυπούν μεν τους ισλαμιστές αλλά περισσότερο στοχεύουν τους αντάρτες που αντιπαλεύουν το καθεστώς του Σύρου Προέδρου Ασαντ…Το αστείο του Τζίμι Κάρτερ δεν έγινε κατανοητό αμέσως – κυρίως σε ρωσικά μέσα επικοινωνίας και ιστοσελίδες – με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί πρόσκαιρα μεγάλη σύγχυση…  Δεν θάπρεπε όμως, εάν κανείς γνώριζε το παρελθόν του Προέδρου Κάρτερ αλλά και τις βασικές παραμέτρους της συριακής κρίσης.
Ο Ασαντ θεωρείται απαραίτητος από όλους
Το χιούμορ του προέδρου Κάρτερ πάντως δεν έκρυψε τις βασικές πλέον συγκλίσεις που πιθανόν σύντομα να οδηγήσουν σε διευθέτηση τη Συριακή κρίση.  Αλλωστε σε κυριακάτικο άρθρο του στη ΝΥ Τάιμς κάθε άλλο παρά αντίθετος τέθηκε στην ρωσική παρέμβαση στη Συρία.  Και όχι μόνο της Ρωσίας αλλά και του Ιράν που πολύ πρόσφατα είχε υποβάλλει στο ΣΑ του ΟΗΕ πολύ συγκεκριμένο σχέδιο ειρήνευσης στη Συρία που προέβλεπε κατάπαυση του πυρός, κυβέρνηση ενότητας, συνταγματικές μεταρρυθμίσεις και εκλογές.  Το σχέδιο Κάρτερ προβλέπει την εμπλοκή 5 κρατών (Ρωσία. Ιράν, Τουρκία, Σαουδική Αραβία και φυσικά ΗΠΑ).
Προσωπικά αμφιβάλλουμε ότι η Τουρκία θα έχει λόγο στην τελική διευθέτηση, καθώς είναι πλέον ολοφάνερη η προοπτική δημιουργίας ανεξάρτητου Κουρδικού κράτους στο βόρειο τμήμα της χώρας που πρόκειται σύντομα να ενωθεί με το Ιρακινό Κουρδιστάν και σε τελική φάση με το τουρκικό. Ισως η έκφραση «στάχτη στα μάτια» να ταιριάζει περισσότερο σε περίπτωση που προκριθεί τουρκική συμμετοχή στην τελική διευθέτηση, καθώς στην περίπτωση της τουρκικής ηγεσίας όλοι οι παίχτες στην περιοχή έχουν διαγνώσει ότι χρειάζονται ψυχιατρικές ιδιότητες για να συνδιαλλαγούν με την μεγαλομανία της…
Είναι πάντως ολοφάνερο ότι η ρωσική στρατιωτική επέμβαση έθεσε εκτός συζήτησης το θέμα της παραμονής του Προέδρου Ασαντ στην εξουσία.  Ηταν άλλωστε εξαρχής απαράδεκτο να αναμένει κανείς ότι η Ρωσία και το Ιράν θα άφηναν τον σύμμαχό τους απροστάτευτο και θα έχαναν την επιρροή σε μια τόσο κρίσιμη χώρα.  Όπως ήταν εξίσου απαράδεκτο να περιμένει κανείς ότι ένας τόσο έμπειρος και πείσμων ηγέτης θα εγκατέλειπε αμαχητί την εξουσία για να κάνει το χατίρι των γερακιών της Ουάσιγκτον και των μεγαλομανών της Αγκυρας… Αλλά είναι και αυτονόητο ότι ο Ασαντ θα προέβαινε σε υποχωρήσεις – απαραίτητες για την επίτευξη συμφωνίας – μόνο αν του το ζητούσαν οι φίλοι και σύμμαχοί του.
Τα βασικά δεδομένα που οδηγούν στην διευθέτηση-λύση
Ετσι λοιπόν με βάση τις παραπάνω παρατηρήσεις διαμορφώνονται τα βασικά δεδομένα που οδηγούν στην διευθέτηση του συριακού:
  1. Γενική αποδοχή της παραμονής του Ασαντ στην εξουσία ακόμα και από την Τουρκία, η οποία ως άλλη «αλεπού» κάνει κρεμαστάρια όσα δεν μπορεί να φτάσει…
  2. Γενική αποδοχή της ρωσικής και ιρανικής κηδεμονίας της όποιας λύσης προκύψει μέσω του Προέδρου Ασαντ και ταυτόχρονα
  3. Αποδοχή της παραμονής των ρωσικών βάσεων στη Συρία όσο και της ιρανικών ομάδων επιρροής γύρω από τον Ασαντ οι οποίες φυσικά συνδέονται άμεσα και με την Χεζμπολά του Λιβάνου.
  4. Αποδεκατισμός των σουνιτικών ισλαμιστικών ομάδων σε βαθμό που το μόνο σημείο διαπραγμάτευσης να παραμένει ο ειρηνικός αφοπλισμός τους και η επακόλουθη απομάκρυνσή τους στη Σαουδική Αραβία και την Τουρκία όπου χιλιάδες τώρα νοσηλεύονται μετά το σφαγιασμό τους από τους Ρώσους…
  5. Τέλος η έλευση των «μετριοπαθών» διαμεσολαβητών τύπου Τζίμι Κάρτερ προαναγγέλλει το τέλος της κρίσης και την έναρξη των διαπραγματεύσεων.
Επίλογος: Ο πόλεμος υπήρξε πάντοτε προάγγελος της ειρήνης
Πέρα από όποια άλλη σκέψη ο ανεξάρτητος παρατηρητής δεν μπορεί παρά να σημειώσει ότι για μια ακόμα φορά στην ανθρώπινη ιστορία αποδεικνύεται ότι ο πόλεμος «εναντίον του κακού» – και στην περίπτωσή μας το κακό, οι απάνθρωποι ισλαμιστές, υπήρξε μέγιστο και έδειξε το άσχημο πρόσωπό του χειρότερα από κάθε άλλη φορά – ήταν πάντοτε ο προάγγελος της ειρήνης.  Χωρίς την άμεση ρωσική επέμβαση με τους χειρουργικούς βομβαρδισμούς, χωρίς την αποφασιστική ηγεσία Πούτιν που εμφατικά πειθανάγκασε τους αχαλίνωτους Σαουδάραβες να σταματήσουν να ενισχύουν τους ισλαμιστές αλλά και τους αφελείς και αλαζόνες Τούρκους ενώ άφηνε σε συντρίμια την αμερικανική πολιτική στη Μέση Ανατολή, ειρήνευση δεν επρόκειτο ποτέ να έλθει.
Αναμένεται τις προσεχείς εβδομάδες και μήνες οργασμός διαβουλεύσεων και διαπραγματεύσεων σε όλα τα επίπεδα που είναι πιθανό να οδηγήσουν σε συνολική διευθέτηση όχι μόνο στην Συρία αλλά και στην ευρύτερη Μέση Ανατολή.  Η δημιουργία του Κουρδικού κράτους είναι πλέον ορατή δια γυμνού οφθαλμού, όπως και η σταδιακή υποχώρηση των ΗΠΑ από τον ρόλο του «γενικού δερβέναγα» στη Μέση Ανατολή. Αλλά σε μια εποχή όπου 3000 και πλέον χρόνια ιστορίας μίσους και σφαγών δεν μπαίνουν ποτέ στο περίφημο «χρονοντούλαπο» αλλά παραμένουν πάντοτε ζωντανά να καθορίζουν τις σχέσεις του παρόντος, η ειρήνη πάντα αργεί.
Νέα Υόρκη, 26 Οκτωβρίου 2015

1 σχόλιο:

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.