31/10/15

Σαρκοζί: Μεγάλο λάθος της Γαλλίας η ακύρωση της συμφωνίας για τα Mistral

Θύελλα στη Γαλλία για τη συνάντηση Πούτιν-Σαρκοζί στη Μόσχα

Μεγάλο λάθος θεωρεί την απόφαση του Παρισιού να ακυρώσει τη συμφωνία με τη Ρωσία για τα ελικοπτεροφόρα Μistral ο Νικολά Σαρκοζί, σύμφωνα με τον βουλευτή της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης του κόμματος των Ρεπουμπλικάνων (αξιωματική αντιπολίτευση), Τιερί Μαριανί.
Ο
πως δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Sputnik, με αφορμή την επίσκεψη Σαρκοζί στη Μόσχα, η ακύρωση της συμφωνίας για τα Mistral βλάπτουν τις διμερείς σχέσεις. Ο Μαριανί βρίσκεται στη Μόσχα ως μέλος της αντιπροσωπείας βουλευτών που συνοδεύουν τον Νικολά Σαρκοζί στη ρωσική πρωτεύουσα.

Η συμφωνία που είχε υπογραφεί μεταξύ Μόσχας και Παρισιού τον Ιούνιο του 2011, ανεστάλη τον περασμένο Μάιο από την κυβέρνηση Ολάντ με το αιτιολογικό της εμπλοκής της Μόσχας στην κρίση στην Ουκρανία, κάτι που η Ρωσία έχει επανειλημμένως αρνηθεί.
Συρία, Ουκρανία, κυρώσεις και σχέσεις με την ΕΕ
στην ατζέντα Πούτιν – Σαρκοζί
Κατά τη διάρκεια της δίωρης συνάντησης με τον ρώσο ηγέτη Βλαντίμιρ Πούτιν , συζήτησαν για το κρίσιμο θέμα της Συρίας, την κατάσταση στην Ουκρανία αλλά και για τις σχέσεις Ρωσίας – ΕΕ και τις συνεχιζόμενες κυρώσεις.
Μετά τις συνομιλίες, ο Νικολά Σαρκοζί συνάντησε περίπου 300 εκπροσώπους της γαλλικής κοινότητας στη Ρωσία και απάντησε σε ερωτήσεις τους.

Οπως τόνισε ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας οι χώρες της Ευρώπης θα πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειες για επανέναρξη του διαλόγου με τη Μόσχα, αντί να επιμένουν στην απομόνωση: «Δεν υπάρχει κανένα νόημα στην απομόνωση της Ρωσίας, πρέπει να συνομιλούμε με την Μόσχα, ειδικά όταν διαφωνούμε. Και ο διάλογος απαιτεί ωριμότητα και σεβασμό απέναντι στους συνομιλητές, χωρίς κλισέ και στερεότυπα» είπε ο Σαρκοζί απευθυνόμενος σε φοιτητές στους φοιτητές του Πανεπιστημίου MGIMO (Moscow State Institute of International Relations, το οποίο ανήκει στο ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών).

Θύελλα στη Γαλλία για τη συνάντηση Πούτιν-Σαρκοζί στη Μόσχα


A file pictures showing the French ex President Nicolas Sarkozy  and Russian President Vladimir Putin. EPA/DMITRY ASTAKHOV/POOL 
A file pictures showing the French ex President Nicolas Sarkozy and Russian President Vladimir Putin. EPA/DMITRY ASTAKHOV/POOL
Σφοδρές επικρίσεις δέχθηκε ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, για το ταξίδι του στη Μόσχα και την συνάντησή του με τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν.
Ο Σαρκοζί, δέχτηκε τα πυρά των σοσιαλιστών του προέδρου Ολάντ, με πρώτο τον πρωθυπουργό Μανουέλ Βαλς να κάνει λόγο για υπονόμευση των γαλλικών εθνικών συμφερόντων από τον πρώην πρόεδρο, ο οποίος, όπως έχει δηλώσει, θα διεκδικήσει και πάλι την προεδρεία το 2017.
«Ζητώ από τον ηγέτη της αντιπολίτευσης, να μην υπονομεύει τη γαλλική πολιτική. Έχουμε ανάγκη από ενότητα, ειδικά αναφορικά με το πώς η Γαλλία εμφανίζεται στο εξωτερικό», υπογράμμισε ο Βαλς.
Ακόμα και ο αντιπρόεδρος της επιτροπής φιλίας Γαλλίας- Ρωσίας της γαλλικής εθνοσυνέλευσης και στέλεχος του κόμματος των Πρασίνων Φρανσουά Μισέλ Λαμπέρ κατηγόρησε τον Σαρκοζί και δήλωσε ότι η «παράλληλη διπλωματία βλάπτει τη χώρα».
»Είναι φοβερό το γεγονός ότι ο πρώην επικεφαλής Κράτους δεν έχει καμία αίσθηση πολιτικής δεινότητας», είπε.
Ο Σαρκοζί από την πλευρά του, κατά την συνάντησή του με τον Ρώσο πρόεδρο, είπε πως όταν ήταν αυτός στην εξουσία της Γαλλίας οι δύο χώρες έβρισκαν κοινό έδαφος. «Πρέπει να εξέλθουμε από αυτήν την περίοδο αντιπαράθεσης που βιώνουμε αυτή τη στιγμή. Το να απομονώνουμε τη Ρωσία δεν έχει κανένα νόημα», δήλωσε.
Χαρακτήρισε μάλιστα «αναπόφευκτο» τον ρόλο της Ρωσίας στην επίλυση της συριακής κρίσης.

Reuters, Sputnik, Γαλλικό Πρακτορείο, Αθηναϊκό Πρακτορείο, Μόσχα, Ρωσία
 http://mignatiou.com/2015/10/sinantisi-poutin-sarkozi-sti-moscha-thiella-sti-gallia/

1 σχόλιο:

  1. Τρέχει ο καημένος ο καραγκιοζάκος μπάς και προλάβει.

    Αφού ξέχασε όλα τα εγκλήματα που έκανε για λογαριασμό των Αμερικάνων σε Λιβύη και Συρία, τώρα άρχισε να γλύφει τους Ρώσσους.

    Το επόμενο βήμα είναι να φορέσει φούστα για να μην αφήσει κάποιο πλεονέκτημα στην Λεπέν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.