11/11/15

Στρατηγικές ήττες του ελληνισμού - Παρουσίαση του βιβλίου στα Χανιά

ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ Ν. ΝΤΕΜΟ

Από αριστερά: Νίκος Ντέμος, Γιώργος Κουμής, Σάββας Καλεντερίδης, Αιμίλιος Έδεν. Ο τελευταίος απήγγειλε ποίημα για την Κρήτη...

“Φως” σε τέσσερις στρατηγικές ήττες του ελληνισμού την περίοδο του Μεσαίωνα, που οδήγησαν σταδιακά στην παρακμή της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και επηρέασαν μέχρι και σήμερα την Ελλάδα, επιχειρεί να ρίξει με το βιβλίου του “1071 – Στρατηγικές Ηττες και Συρρίκνωση του Ελληνισμού” (εκδ. “Ινφογνώμων”) ο συγγραφέας δρ Νικόλαος Ντέμος.

Ειδικότερα, στο βιβλίο που παρουσιάστηκε την περασμένη Δευτέρα στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων από την Εκπαιδευτική Εταιρεία Χανίων, την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων και τις εκδόσεις “Ινφογνώμων”, γίνεται αναφορά στις ήττες στον Ιαρμουχά (636), στο Μαντζικέρτ (1071), το Μυριοκέφαλον (1176) και την κατάληψη της Κωνσταντινούπολης (1204). Σε ό,τι αφορά την κατάληψη της Κωνσταντινούπολης (1204) ο συγγραφέας υποστηρίζει στο βιβλίο ότι αυτή προκλήθηκε όχι στο πλαίσιο της Δ’ Σταυροφορίας, αλλά διότι το Βυζάντιο, υπό το βάρος ενός τεράστιου εξωτερικού χρέους, ζήτησε παραγραφή με τους Φράγκους και τους Λατίνους να αντιδρούν εισβάλλοντας στην Κωνσταντινούπολη και λεηλατώντας την πόλη.

Ο κ. Ντέμος, μιλώντας στα “Χ.Ν.”, ανέφερε ότι η περίπτωση της Κωνσταντινούπολης είναι ανάλογη με αυτό που βιώνει στις μέρες η Ελλάδα και υποστήριξε ότι με τους όρους που δανείζεται η χώρα σήμερα δεν μπορεί να υπάρξει βιώσιμη λύση.

Τόνισε δε ότι -όπως αναφέρει και στο βιβλίο- εκτός από τον περιορισμό του χρέους θα πρέπει να μπουν οι βάσεις για μια άλλη παραγωγική διαδικασία, επεσήμανε τη βοήθεια που μπορεί να προσφέρει ο απόδημος ελληνισμός, ενώ παραπέμποντας στη θεωρία των κύκλων της ιστορίας ισχυρίστηκε ότι η Ε.Ε. θα έχει διαλυθεί μέχρι το 2043.
Ο εκδότης – συγγραφέας Σάββας Καλεντερίδης, μιλώντας για το βιβλίο, υπογράμμισε το ειδικό ενδιαφέρον του βιβλίου καθώς η συντριπτική πλειονότητα των πηγών του είναι ξένες, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στους Ελληνες αναγνώστες να έρθουν σε επαφή με πηγές που δεν είναι προσβάσιμες εύκολα.
Read more: 
http://www.haniotika-nea.gr/stratigikes-ittes-tou-ellinismou/#ixzz3rBgT50QA 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.