28/11/15

Πισώπλατη μαχαιριά

Πισώπλατη μαχαιριά
Με τον Σενέρ Λεβέντ
27/11/2015

Ο ρωσικός λαός είναι ψύχραιμος και υπομονετικός. Όποιον Ρώσο και αν ρωτήσετε θα σας πει ότι «το καλύτερο χαρακτηριστικό μας είναι η υπομονή». Μια μέρα τους ρώτησα «γιατί υπομονή»; Μου έφεραν ως παράδειγμα τον μεγάλο συγγραφέα Σολζενίτσιν. Και αυτός, λέει, μιλούσε πάντα για υπομονή. Υπέμειναν 300 χρόνια τον ζυγό των Μογγόλων και των Τατάρων και 30 χρόνια τον Στάλιν. «Πόσο υπομονετικός είναι ο λαός μας;» ρώτησε ο Σολζενίτσιν. Όμως, όπως και πολλοί λαοί, έτσι και οι Ρώσοι δεν πάνε πίσω στο να κάνουν νταηλίκια.

«Να μην μας αναγκάσουν να ξεχειλίσει η υπομονή μας, αν ξεσπάσει αυτός ο λαός, θα ξεσπάσει για τα καλά», λένε. Στη Μόσχα που είναι σκεπασμένη με χιόνι, ο κόσμος αρχίζει το πρωινό του πίνοντας ένα ποτήρι βότκα. Το πρώτο χιόνι πέφτει μέσα στον Οκτώβριο στη Μόσχα. Τα δε τελευταία χιόνια λιώνουν μέσα στον Μάιο. Είναι ένα κλίμα που κάνει όλους να μελαγχολούν. Πέρασα 15 χρόνια εκεί. Είδα πόσο ψύχραιμοι ήταν ακόμα και κατά τη διάρκεια της κατάρρευσης της Σοβιετικής Ένωσης. Δεν θα ξεχάσω ποτέ το κορίτσι που ανεβαίνοντας πάνω σε ένα τανκ την ημέρα του πραξικοπήματος διάβασε το ποίημα της ελευθερίας του Πούσκιν μπροστά στα έκθαμβα μάτια των στρατιωτών. Είναι ένας λαός ο οποίος δεν βιάζεται να λάβει αποφάσεις. Όπως λέει και ο αγαπητός μου φίλος Χακάν Άκσαϊ, περιμένει την κατάλληλη ώρα και μέρα. Ο Χακάν τους γνωρίζει καλύτερα από εμένα. Έμεινε εκεί 26 ολόκληρα χρόνια. Δεν είναι και λίγα. Θεωρεί ως το μεγαλύτερο λάθος της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής την κατάρριψη του ρωσικού αεροπλάνου από την Τουρκία.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το αεροπλάνο το έριξε η Τουρκία, αλλά η εντολή ήρθε από την Αμερική. Ό,τι και να συνέβαινε, η Τουρκία δεν θα τολμούσε μόνη της να το κάνει αυτό. Κατά τις συζητήσεις που παρακολουθώ στις ρωσικές τηλεοράσεις, είδα ότι οι Ρώσοι το αντιλαμβάνονται αυτό. Ουσιαστικά και ο Πούτιν το αντιλαμβάνεται. Αλλά μην νομίζετε ότι αν η Τουρκία μπει σε πόλεμο με τη Ρωσία, το ΝΑΤΟ θα τη στηρίξει. Η Ευρώπη δεν μπορεί να ρισκάρει σύγκρουση με τη Ρωσία. Στους Ευρωπαίους επικρατεί ακόμα ο φόβος του «Ιβάν του Τρομερού». Ο φόβος των Ρώσων έμεινε φωλιασμένος μέσα στους Ευρωπαίους μετά την ανάρτηση της σημαίας με το σφυροδρέπανο πάνω στη Γερμανική Βουλή (Ράιχσταγκ) τον Μάιο του 1945 από τους Ρώσους. Κατά την περίοδο της Σοβιετικής Ένωσης έκαναν υπολογισμούς για το πόσο χρόνο θα κάνουν οι Ρώσοι να πάρουν ολόκληρη την Ευρώπη. Ζούσαν με αυτό τον φόβο. Μήπως τώρα θα τολμήσουν έναν πόλεμο με αυτή την πυρηνική δύναμη; Αυτοί πάντα προσπαθούν να αποδυναμώσουν τη Ρωσία με άλλους τρόπους.

Η Αμερική, που δεν είδε κανέναν σωστό Πρόεδρο από τον καιρό του Κέννεντι, βιώνει δυστυχώς και με τον Ομπάμα την ίδια ατυχία. Ο Ομπάμα δεν αντιτάσσεται στους τρομοκράτες, τους στηρίζει και λέει ψέματα στην ανθρωπότητα κοιτάζοντάς την κατάματα. Οι δυνάμεις του συνασπισμού με την Αμερική είναι, λένε, εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, αλλά η Ρωσία και το Ιράν δεν είναι! Δηλαδή, εκείνοι πολεμούν το Ισλαμικό Κράτος, αλλά η Ρωσία δεν το πολεμάει, λένε! Κοιτάξτε πράγματα. Ανάμεσα στις δυνάμεις τις οποίες ο Ομπάμα αποκαλεί δυνάμεις συνασπισμού, βρίσκονται η Τουρκία και η Σαουδική Αραβία. Μήπως αυτοί είναι που πολεμούν εναντίον του Ισλαμικού Κράτους; Αντιθέτως, αυτοί είναι που τρέφουν το Ισλαμικό Κράτος. Μήπως δεν είναι φυσιολογικό να μην συμμετέχει η Ρωσία σε έναν τέτοιο συνασπισμό; Ιδού, καθώς πήγαινε να χτυπήσει το Ισλαμικό Κράτος δέχτηκε μαχαιριά στην πλάτη. Από πίσω.

Όταν χτυπήθηκε το αεροπλάνο, οι πιλότοι πήδηξαν με αλεξίπτωτο. Είδατε τι συνέβη μετά στο ερασιτεχνικό βίντεο που τραβήχτηκε; Ο ένας από τους πιλότους κατάφερε να διαφύγει και σώθηκε από τον συριακό στρατό. Ο άλλος χτυπήθηκε από πυρά τζιχαντιστών όταν βρισκόταν ακόμα στον αέρα. Είδατε τι έκαναν πάνω από το πτώμα του εκείνοι οι βάρβαροι τζιχαντιστές όταν έπεσε στο έδαφος ο χτυπημένος πιλότος; Είναι εικόνες που εξοργίζουν ακόμα και τον ψύχραιμο ρωσικό λαό. Δεν νομίζω ότι η Ρωσία θα το αφήσει αναπάντητο αυτό.

Πρέπει να αντλήσουμε πολλά διδάγματα εμείς στην Κύπρο από όλα αυτά που τεκταίνονται. Ειδικά στο θέμα των εγγυήσεων. Πώς μπορεί να είναι εγγυήτρια δύναμη στην Κύπρο η Τουρκία, η οποία ταυτίστηκε τόσο πολύ με τους πιο βάρβαρους τρομοκράτες; Ούτε η Τουρκία μπορεί να είναι εγγυήτριά μας ούτε η διπρόσωπη ΕΕ. Δεν θέλουμε εγγυητές και άλλα παρόμοια. Αν ζοριστούμε θα φροντίσουμε να βρούμε μόνοι μας τη λύση!

27/11/2015

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.