1/12/15

Ένας αμόρφωτος υπουργός Παιδείας και ένας παρανόμως διορισθείς και ανύπαρκτος επιστημονικά "καθηγητής", θα αναμορφώσουν την Παιδεία στην Ελλάδα!

Το 1988 προκηρύχθηκε θέση αναπληρωτή καθηγητή στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, με γνωστικό αντικείμενο την «Ιστορία της Νεωτέρας Ελλάδος». Υποψήφιοι για τη  θέση αυτή ήταν οι Δημήτρης Μιχαλόπουλος, επίκουρος καθηγητής τότε στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και ο Αντώνης Λιάκος, επίσης επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Τη θέση  κατέλαβε ο Αντώνης Λιάκος, αντί για τον Δημήτρη Μιχαλόπουλο. Η εκλογή  έγινε παράνομα, δηλαδή βάσει εισηγητικής εκθέσεως που είχε συνταχθεί από διμελή επιτροπή  και όχι τριμελή, όπως ρητά ορίζει ο Νόμος. 

Ο Δ. Μιχαλόπουλος προσέφυγε στην Δικαιοσύνη, όπως ήταν εύλογο. Η εκδίκαση της υποθέσεως και η έκδοση της σχετικής  αποφάσεως καθυστερούσε  αρκετά. Στο μεταξύ, λόγω της καθυστερήσεως, αυτής ο Α. Λιάκος είχε ήδη προαχθεί  στην βαθμίδα του καθηγητή. Τελικά όμως ο Δ. Μιχαλόπουλος, έστω και αργά, δικαιώθηκε με την με αριθ. 3138/1996 απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας.  Η απόφαση αυτή, μεταξύ των άλλων, τόνιζε ότι «η εκλογή του [κ. Α. Λιάκου] σε θέση της βαθμίδας του καθηγητή είναι συνέπεια της κρίσεως και εξελίξεώς του στη βαθμίδα του αναπληρωτή καθηγητή και συνεπώς έχει ως προϋπόθεση το νόμιμο διορισμό του στην τελευταία αυτή θέση». Αυτό άλλωστε πιστοποιείται και από την παρ. 5 του άρθρου 14 του Νόμου 1268/1982 και την παρ. 1 του άρθρου 7 του Νόμου 2083/1992. Κατά συνέπεια, το Συμβούλιο της Επικρατείας ζητούσε την ακύρωση της εκλογής του Α.Λιάκου, λόγω του παρανόμου της διαδικασίας με την οποία είχε εκλεγεί αναπληρωτής καθηγητής. Το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών λοιπόν όφειλε να εφαρμόσει αυτήν την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Έχει, μάλιστα, σημασία το ότι ο τότε Πρόεδρος αυτού του Τμήματος, για να είναι τελείως κατοχυρωμένος, απηύθυνε (μετά την έκδοση της αποφάσεως) σχετικό ερώτημα στον Προϊστάμενο του Δικαστικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών, Κωνσταντίνο Ντούση. Ο Κ. Ντούσης  με το υπ’ αρ. 1150/11-3-1997 έγγραφό του υπεδείκνυε την έκπτωση του Α. Λιάκου στην βαθμίδα του επίκουρου καθηγητή και την επανάληψη της κρίσεως των Α. Λιάκου και Δ. Μιχαλόπουλου, με σκοπό την πλήρωση θέσεως αναπληρωτή καθηγητή.
Δυστυχώς όμως η Διοίκηση του Πανεπιστημίου Αθηνών δεν συμμορφώθηκε με την απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας, παρά και την σύμφωνη  γνωμοδότηση του Δικαστικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ο τότε Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, μάλιστα, επινόησε «λύση» τελείως έκνομη, βάσει της οποίας ο μεν Α. Λιάκος θα παρέμενε, χωρίς να τον θίξει κάποιος, στην βαθμίδα του καθηγητή, ενώ ο Δ. Μιχαλόπουλος θα κρινόταν μόνος του για να καταλάβει βαθμίδα αναπληρωτή καθηγητή. Η θέση όμως αυτή,  του αναπληρωτή καθηγητή, έμελλε να δημιουργηθεί μετά την –τυχόν- εκλογή του Δ. Μιχαλόπουλου, χωρίς δηλαδή να έχει εξασφαλισθεί, αλλά ούτε καν να έχει ζητηθεί το κονδύλι για την μισθοδοτική της κάλυψη. Ήταν, με λίγα λόγια, θέση «Μαϊμού» ή, για να το πούμε διαφορετικά, η υπόθεση ήταν τελείως στημένη Ο Α. Λιάκος, πράγματι, παρέμενε ισχυρότατος. Από αυτόν (λόγω της θέσεώς του ως πρωτοβάθμιου καθηγητή) ήταν εξαρτημένες οι προαγωγές όλων, αναπληρωτών, επικούρων, λεκτόρων. Ποιος θα τολμούσε να πάει εναντίον του;
Έτσι ο Δ. Μιχαλόπουλος δήλωσε ότι δεν ήταν υποψήφιος για την θέση αυτή, ενώ παράλληλα ο τότε Πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας, καθηγητής Γ. Κορρές, και ο κοσμήτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής, καθηγητής Ε. Μικρογιαννάκης, δήλωσαν ότι δεν αναγνώριζαν τη διαδικασία αυτήν ως νόμιμη και πράγματι αρνήθηκαν να συμμετάσχουν.
Στις 22 Νοεμβρίου 1999, το Συμβούλιο Επικρατείας, μετά από συνεδρίαση της επιτροπής του άρθρου 5 του Νόμου 1470/1984, επισήμως διαπίστωσε ότι, η απόφαση του με αριθ. 3138/1996 δεν είχε ακόμη  εφαρμοστεί (αρ. πρακτικού 12/1999). Από τότε ο Α. Λιάκος έμεινε άθικτος στη θέση του, παρά τις ερωτήσεις που απηύθυνε σχετικώς στις 4 Φεβρουαρίου 2010, στις 10 Ιουνίου 2010, στις 28 Ιουνίου 2010 και στις 2 Αυγούστου 2011 ο βουλευτής Σερρών του ΛΑ.Ο.Σ Ηλίας Πολατίδης στην τότε υπουργό Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου.

Στις 26 Οκτωβρίου 2010, κατατέθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας νέα αίτηση του Δ. Μιχαλόπουλου για επιβεβαίωση, από την επιτροπή του άρθρου 5 του Νόμου 1470/1984, της μη εφαρμογής της απόφασης 3138/1996 (αρ. πρωτ. Π 6818/26-10-2010). Την υπόθεση την έχει αναλάβει η κα. Σταματελάτου αλλά –κάτι πρωτοφανές για τις εργασίες της επιτροπής αυτής- μέχρι σήμερα απόφασή της δεν έχει δημοσιευθεί.

Κατά τα άλλα το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης –Γενική Δ/νση Διοικητικής Οργάνωσης και Διαδικασιών (προς τιμήν του)εξέδωσε μία Χάρτα για τα δικαιώματα του Πολίτη Αρ. Πρωτ. ΔΙΣΚΠΟ /1.18/οικ.6190/12 Μαρτίου 2012 στην οποία επισημαίνει ότι «η υποχρέωση της Διοίκησης για συμμόρφωση προς τις δικαστικές αποφάσεις  συνιστά ουσιώδες στοιχείο της αρχής του κράτους δικαίου και αποτελεί Συνταγματική επιταγή κατά τις διατάξεις της παρ. 5 του άρθρου 95 του Συντάγματος».

Τα συμπεράσματα δικά σας...

18 σχόλια:

  1. λυπηρό, αλλά δεν εκπλήσσει.

    κρίμα, να τολμήσει να πει κανείς ότι τέτοιοι μας αξίζουν, τέτοιους και έχουμε; ή μήπως δεν έχει δίκιο ο θυμόσοφος λαός που το υποστηρίζει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όχι, δεν μάς αξίζουν τέτοιοι και η ρήση τού θυμόσοφου λαού αφορά στους κυβερνήτες ("ο κάθε λαός έχει τούς κυβερνήτες που τού αξίζουν").

      Όμως, ο θυμόσοφος λαός ψήφισε αυτούς που διορίζουν τέτοιους δασκάλους για τα παιδιά του, διότι ψηφίζει με κριτήριο την τσέπη του και μόνο και όχι την παιδεία, την εξωτερική πολιτική και την άμυνα, που είναι οι τρεις βασικοί πυλώνες κάθε κράτους.

      Διαγραφή
  2. Νομίζω πλέον πως είναι κακόγουστο αστείο να θεωρούμε ότι ζούμε σε ευνομούμενη πολιτεία. Ο κύριος αυτός κανονικά πρέπει να απολυθεί και πρέπει να επιστρέψει και τα χρήματα που έχει καταχραστεί ουσιαστικά από το ελληνικό δημόσιο! Πέρα από αυτό όμως βλέπει κανεις ποσο βαθιά ανήθικη και αδίστακτη είναι αυτή η κυβέρνηση που μας κυβερνά ποσο πρόδωσε όλων μας τις ελπίδες. Δεν διστάζει, δεν ξέρω πως να τον χαρακτηρίσω, αυτός που προσβάλει την ανθρώπινη υπόσταση στην κυριολεξία, για να στρέψει την προσοχή μακριά από τις πολύ σοβαρές και καταστροφικές για τη χωρα αποτυχίες της κυβέρνησης να καταστρέψει τη χωρα λίγο περισσότερο και επιτίθεται όχι πια στη χωρα, αυτό το κάνει ο Πρωθυπουργός, ο Κατρούγκαλος, ο Σκουρλέτης και οι λοιποί και επιτίθεται απευθείας στο έθνος! Αλλα το κυριότερο και η μεγαλύτερη ανηθικότητα του είναι αυτή, εκμεταλλεύεται απολύτως σταλινικά τη θέση του και το ότι η κυβέρνηση έχει ισχνή πλειοψηφία για να ευνοήσει τα συμφέροντα ξένων δυνάμεων και εθνών! Είναι εχθρός του έθνους και θα πρέπει να απομακρυνθεί άμεσα από τη θέση του!

    Ύστερα και από αυτή την κυβέρνηση είναι πλέον απαραίτητη η άμεση αλλαγή του πολιτεύματος, γιατί το πολίτευμα μας γίνεται πολύ εύκολα αισχρή δικτατορία και αυτό δεν μπορεί να επιτραπεί, δεν μπορεί οποιος θέλει να ανατινάζει τη χωρα και το έθνος κατά το δοκούν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ὄχι ἁπλῶς ἀμόρφωτος ἀλλὰ καὶ φυτευτὸς γιὰ καθηγητὴς,παράνομος δλδ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ἕνας σχολιαστής ἐδῶ μέσα ρώτησε:τίποτα snipers δὲν ὑπάρχουν;

    Δίκιο εἶχε.

    Τίποτα snipers δὲν ὑπάρχουν ἀφοῦ Στρατὸς,Δικαιοσύνη καί λοιποί δὲν κινοῦνται;

    Βεβαίως στὸ τέλος θὰ γίνη τὸ "ἔλα νὰ δῆς" ἀλλὰ γιατὶ νὰ φθάσουμε ἐκεῖ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Modern Greece is still missing axiokrateia and its proper renaissance. While Europe was benefiting from the rebirth of Greek Ideals, we were under Turkish rule. The results devastating and no Greek should ever forget. Especially the ones in governing positions.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μπορειτε να μου πειτε απο που προκυπτει οτι ειναι αμορφωτος, ηταν καθηγητης στο ΑΠΘ απο την δεκαετια του 80

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. "Ένας αμόρφωτος υπουργός Παιδείας ΚΑΙ ένας παρανόμως διορισθείς "

      ο αμόρφωτος είναι ο Φίλης

      Διαγραφή
    2. Από την ερώτηση του παραπάνω diagora rodos προκύπτει πως πράγματι μας αξίζουν αυτοί που μας κυβερνούν ...
      Είμαστε στην κατάσταση όπου πρέπει να εξηγούμε τα οφθαλμοφανή, όπου τη μέρα τη βλέπουν νύχτα, όπου ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΚΑΝ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΟΥΝ ! Το γενικό επίπεδο αντίληψης των Ελλήνων είναι της δευτέρας δημοτικού ...
      Δεν σώνεται με τίποτα αυτός ο λαός, παρά μόνον αν η παιδεία γίνει αληθινή παιδεία ...

      Διαγραφή
    3. Δυστυχώς δεν μου τεκμηριώνετε το " ανύπαρκτος επιστημονικά "καθηγητής" ", ίσως η αντίληψη μου να είναι της δευτέρας δημοτικού ... αλλά θα ήθελα μια τεκμηρίωση σε αυτά που γράφετε για να σας πιστέψω

      Διαγραφή
    4. Διαγόρα Ρόδος
      το ανύπαρκτος επιστημονικά τεκμηριώνεται με τις διεθνείς επιστημονικές δημοσιεύσεις του Λιάκου.
      Είναι μηδενικές.

      Διαγραφή
  7. Controlling the academia is also a strategy of the elite. As we have seen in the recent wars in Iraq, a lot of the US ¨intellectuals¨ remained silent or they offered their support in public.

    Now in our case, personal experience a couple of years ago. A British ex navy officer, named Menzies was preparing his new book called ¨3500 BC: The Year the Minoans Discovered America¨. For those of you interested in reading his work, he finally published with the title ¨The Lost Atlantis¨.
    While he was working on the book, he was interviewed by various papers and magazines and one of those who wrote about his work was TA NEA. The paper published it together with the comments of the Dean of the Paleontological Studies of University of Athens (no names necessary, not because I am afraid of a law suit, but bad publicity is still publicity and he does not deserve it. In my mind he is ostracised).
    So, he commented that what Menzies was claiming was absurd. Minoans could only sail during the day and close to the coast and that the Egyptians also had a navy sea worthy. With the help of my 3-yr old son, I prepared an answer to his claims, but of course he never took the time to defend himself.
    Leaving the ignorance aside, my first question was what damage was done to Greece by Menzies that a dean of a Greek university had to respond in such an arrogant and impolite way? Besides, did he take a look at the bibliography of Menzies? QUITE IMPRESSIVE GENTLEMEN

    For those of you interested in the book, http://www.amazon.co.uk/The-Lost-Empire-Atlantis-Historys/dp/0753828855

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ακατάληλος είναι ο Λιάκος στο πανεπιστημιο και αποτελεί τον ιδεολογικό μέντορα της αριστερας. Αρκεί να σας πω ότι στο πανεπιστημιο, (αυτό που η ψωφοαριστερα απαξιωσε πλήρως με τις καταλήψεις και τους τραμπουκισμούς της για να φέρει δήθεν το επιθυμητό ποσοστό χρηματοδότησης της παιδείας επί του ΑΕΠ κατ ουσίαν όμως για να πάρει τα πράγματα στα χέρια της-"λες και η παιδεια είναι κουκιά μετρημένα σε λεφτά και όχι εσωτερική κατάσταση μόρφωσης") μάθαινα από συμφοιτητες ότι δίδασκε μέχρι και την Ιστορία στην Αρχαία Ελλάδα υπό το μαρξιστικό πρίσμα(πρωτότυπο ε? ξύπνα Θουκυδίδηη, δεν τα βλεπες καλά!!!!) Εδω στην Ελλάδα είμαστε πολύ προχό. Θυμάμαι τους παλαιούς καθηγητές θεωρητικής κατεύθυνσης με την άρτια συγκρότηση που δεν καθοδηγούντο από απωθημένα.
    Αλλά θα σας πω και κάτι άλλο. Για την κατάντια μας ευθυνη έχει και η γενιά του 60-70, αυτή που με πλεονάζοντα εγωισμό θέλησε ριζοσπαστικά να τα δει όλα με την δική της ματιά, παρατώντας την μακρόχρονη παράδοση γνώσης,σοφίας και κουλτούρας που πέρναγε από γενιά σε γενιά από τους γονείς τους. Επειδή δεν τους άρεσε η αυστηρότητα και η απολυτότητα των γονέων τους(κι ας είχαν και δίκιο για τις αμαρτίες των γονέων τους), η γενιά αυτή το έφτασε στο άλλο άκρο, ακυρώνοντας τις συμβουλές και τις νουθεσίες των παλαιοτέρων, κοντά δηλαδή με τα ξερά, έκαψε μέσα της και τα καλά των γονέων της, αδιακρίτως. Μεγάλη απουσία κρίσης και διακριτικής ικανότητας. Προσωπικά, από αυτούς που γεννηθήκανε το 30-40 έχω δει πολύ πιο δομημένη, ώριμη σκέψη και σωφροσύνη, παρά από την υπερφίαλη καρικατούρα παλιμπαιδίζοντων ενηλίκων που τώρα είναι 45-55.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μετα την εξαντλημενη μας πια Αγανακτηση, μενει η Λυπη για το μελλον.
    Δοξαστε τους !.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΤΟΥ ΛΕΩΝΙΔΑ ΚΥΡΚΟΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ο καθηγητής κ. Αντώνης Λιάκος, αν και κινούμενος στον στενό πυρήνα των εκσυγχρονιστών του «σημιτικού» ΠΑΣΟΚ, αποφεύγει (?) να αναφέρει στο βιογραφικό (CV) του... την περίοδο της «πεφωτισμένης» προεδρίας του, στον «σημιτικό» όμιλο ΟΠΕΚ (καμία σχέση με τα πετρέλαια ή/και με τον Σεΐχη Ahmed Zaki Yamani), που τα αρχικά του σημαίνουν «Όμιλος Προβληματισμού για τον Εκσυγχρονισμό της Κοινωνίας» και μέλη του ήταν/είναι (?) μια σειρά από γνήσια στελέχη του... εκσυγχρονισμού (τρομάρα μας!):

    Διοικητικό Συμβούλιο ... ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αντώνης Λιάκος, ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μυρσίνη Ζορμπά, ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: Γιάννης Τουτζιαράκης, ΤΑΜΙΑΣ: Βασίλης Βουτσάκης, ΜΕΛΗ: Νίκος Αλιβιζάτος, Παναγιώτης Ιωακειμίδης, Γιάννης Καλογήρου, Δημήτριος Καλουδιώτης, Θανάσης Κοντογεώργης, Ιωάννα Λαλιώτου, Λίλιαν Μήτρου, Γιώργος Παπαδημητρίου, Βασίλης Ράπανος, Δημήτρης Σωτηρόπουλος, Νίκος Τσαραπατσάνης

    Στην ακόλουθη σχετική λίστα των κύριων αρθογράφων του Ομίλου, διαβάζουμε μια σειρά από γνωστά και εκλεκτά στελέχη του κινήματος, εκ των οποίων πολλά ανήκαν - λέει - στο εκσυγχρονιστικό μπλόκ (τρομάρα μας!):

    Βασίλης Ράπανος, Γιάννης Στουρνάρας, Κώστας Σημίτης, Νίκος Χριστοδουλάκης, Παρασκευάς Αυγερινός, Σωκράτης Κοσμίδης, Τάσος Γιαννίτσης κ.ά.

    σ.σ. οι παραπάνω εκσυγχρονιστές αναφέρονται με την απόλυτη σειρά των βαφτιστικών τους ονομάτων, όπως ακριβώς τους θυμάται ο καφετζής ο κυρ Μένιος ο Σαλονικιός (συνταξιούχος πλέον)... χαχαχα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Άτομα που ονομάζουν το εαυτόν τους ''Έλληνα'' και ασχολούνται ειδικά με την διαφώτιση των παιδιών μας σχετικά με την Ιστορία μας, θα πρέπει: 1) Να εκτοπίζονται αμέσως από θέσεις τόσο ζωτικής σημασίας. 2) Να τιμωρούνται αυστηρά από το κράτος και να τους αφαιρείται το δικαίωμα του διδάσκειν δια παντός! 3) Όλα τα Συγγράμματα, Βιβλία, Εκθέσεις των θα πρέπει να απαγορεύεται να δημοσιεύονται! και 4) Να τους αφαιρείται παντελώς η άδεια του διδάσκειν!
    Τα παραπάνω ίσως συνετίσουν τα υπόλοιπα ''κομματόσκυλα'' που με λίγο ''κωλογλείψημο'' καταλαμβάνουν θέσεις ικανές να καταστρέφουν τις μελλοντικές γενιές νέων της Πατρίδας μας!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Παρανόμως διορισθείς αποδεικνύεται από το άρθρο (το αρχικό).
    Ανύπαρκτος επιστημονικά δεν αποδεικνύεται από το άρθρο (αναφέρεται σε ένα σημείο στις απαντήσεις με ανεπαρκή τρόπο) , ούτε ότι ο υπουργός είναι αμόρφωτος προκύπτει. Επιπλέον η κα Ρεπούση τί σχέση έχει και εμφανίζεται (σαν εικόνα τουλάχιστον);
    Στη σελίδα του ο Λιάκος αναφέρει τα συγγράμματά του και πως έχουν αυτά χρησιμοποιηθεί σε συνέδρια.
    Λείπουν πολλά στοιχεία για να συμφωνήσω με την υπόθεση όπως διατυπώνεται.
    Πιστεύω ότι το άρθρο κρίνει εντελώς επιφανειακά τον καθηγητή .

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.