9/12/15

FT : Η Σαουδική Αραβία στο στόχαστρο της Δύσης

Ανοικτά μιλούν πλέον στη Δύση για τα πολλά «κακά» της πολιτικής της Σαουδικής Αραβίας. Η μείωση της εξάρτησης από το πετρέλαιο της Μέσης Ανατολής και ο ISIS έχουν παίξει κομβικό ρόλο. Υπάρχουν όμως και όρια, γράφει ο G. Rachman. 

Κάτι αλλάζει στη σχέση της Δύσης με τη Σαουδική Αραβία. Μπορείτε να το δείτε στις εφημερίδες. Μπορείτε να το ακούσετε από τους πολιτικούς. Και μπορείτε να το καταλάβετε από τις αλλαγές στις πολιτικές.
Τα εχθρικά άρθρα για τους Σαουδάραβες είναι τώρα συνηθισμένα στον δυτικό Τύπο. Την Κυριακή, το editorial του Observer κατήγγειλε τη σχέση του Ηνωμένου Βασιλείου με τη Σαουδική Αραβία ως «μη εποικοδομητική συμμαχία που θέτει σε κίνδυνο την ασφάλειά μας». Δύο μέρες πριν, το BBC δημοσίευσε ένα άρθρο που τόνιζε ένα «άνευ προηγουμένου κύμα εκτελέσεων» στη Σαουδική Αραβία. Περίπου δύο μήνες πριν, ο Thomas Friedman, αναμφίβολα ο αρθρογράφος με τη μεγαλύτερη επιρροή στις Ηνωμένες Πολιτείες, χαρακτήρισε την τρομοκρατική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, «ιδεολογικό γόνο» της Σαουδικής Αραβίας.
Πολιτικοί υιοθετούν παρόμοια μοτίβα. Ο Sigmar Gabriel, αντικαγκελάριος της Γερμανίας, κατηγόρησε τη Σαουδική Αραβία πως χρηματοδοτεί τον ισλαμικό εξτρεμισμό στη Δύση και πρόσθεσε: «Πρέπει να καταστήσουμε σαφές στους Σαουδάραβες πως ο καιρός που κοιτούσαμε από την άλλη έχει παρέλθει». Στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο Λόρδος Ashdown, πρώην ηγέτης των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, ζήτησε να ερευνηθεί η «χρηματοδότηση του τζιχαντισμού» στη Βρετανία και έδειξε προς την κατεύθυνση της Σαουδικής Αραβίας.

Για τη συνέχεια Euro2Day

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.