27/1/16

Διευρυμένη διμερής συνάντηση Ελλάδας - Ισραήλ σήμερα στην Ιερουσαλήμ

REUTERS/RONEN ZVULUN
 Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας (φωτ. αρχείου). 
Στο Ισραήλ μεταβαίνει σήμερα ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, συνοδευόμενος από εννέα υπουργούς, προκειμένου να συμμετάσχει στη διευρυμένη διμερή συνάντηση των δύο χωρών, με στόχο την προώθηση της ελληνο-ισραηλινής συνεργασίας. 
Όπως επισήμαιναν πηγές της κυβέρνησης, η επίσκεψη του Πρωθυπουργού και του πολυμελούς κυβερνητικού κλιμακίου στο Ισραήλ και την Κύπρο (όπου θα μεταβούν απόψε το βράδυ για να ακολουθήσει η τριμερής Ελλάδας-Κύπρου Ισραήλ την Πέμπτη), εντάσσεται σε μια ευρύτερη διπλωματική πρωτοβουλία της χώρας, για ενίσχυση της συνεργασίας με χώρες της Ανατολικής Μεσογείου. Παράλληλα, τόσο η τριμερής, όσο και οι διμερείς συναντήσεις με Ισραήλ και Κύπρο, θα αποτελέσουν ευκαιρία για ενίσχυση του διαλόγου μεταξύ των τριών χωρών για ζητήματα ασφάλειας.
Η συνάντηση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Ισραήλ πραγματοποιείται σε συνέχεια της επίσκεψης του Αλέξη Τσίπρα τον περασμένο Νοέμβριο. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εργασίες θα περιλαμβάνουν κατ' ιδίαν συνάντηση των πρωθυπουργών και διμερείς συναντήσεις των ομόλογων υπουργών των δύο χωρών. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, η Διευρυμένη Διμερής Συνάντηση Ελλάδας - Ισραήλ έχει οριστεί για τις 16:30 και στις 18:00 θα πραγματοποιηθεί η τελετή υπογραφών των συμφωνιών, ενώ θα ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις των δύο πρωθυπουργών. Οι εργασίες ολοκληρώνονται με δείπνο εργασίας, μετά τη λήξη του οποίου ο Πρωθυπουργός και η συνοδεία του θα αναχωρήσουν για την Κύπρο, όπου την επομένη, Πέμπτη 28 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί η διευρυμένη συνάντηση Ελλάδας - Κύπρου και εν συνεχεία η τριμερής συνάντηση Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ.
Τον πρωθυπουργό θα συνοδεύουν στο Ισραήλ ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, η αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά, ο υπουργός Υποδομών - Μεταφορών - Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης, ο υπουργός Ναυτιλίας Θεόδωρος Δρίτσας, ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας Κώστας Φωτάκης, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, η υπουργός παρά τω πρωθυπουργό - κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Μάρδας. Ακόμη, στο πλαίσιο της διμερούς συνάντησης με το Ισραήλ, αναμένεται να συζητηθούν το Παλαιστινιακό, καθώς και οι περιφερειακές εξελίξεις. Παράλληλα, με την επίσκεψη στο Ισραήλ, ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Μάρδας, θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Παλαιστίνη, όπου θα συναντηθεί με Παλαιστίνιους αξιωματούχους.
Τριμερής Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ την Πέμπτη
Σε ό,τι αφορά την Τριμερή Συνεργασία Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι αυτή αφορά τους τομείς της διασυνδεσιμότητας, της ενέργειας (φυσικό αέριο, Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ηλεκτρική ενέργεια), των μεταφορών, του τουρισμού, της επιστήμης και τεχνολογίας (με έμφαση στις νεοφυείς επιχειρήσεις - start ups), τις θαλάσσιες μεταφορές, καθώς και τον ευρύτερο οικονομικό τομέα.
Η σύνοδος θα περιλαμβάνει κατ' ιδίαν και διευρυμένες διμερείς συνομιλίες (Ελλάδα - Κύπρος, Κύπρος - Ισραήλ), καθώς επίσης και τριμερείς συναντήσεις, κατ' ιδίαν μεταξύ των ηγετών και σε διευρυμένη σύνθεση. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στο πλαίσιο της διμερούς συνάντησης με την Κύπρο, θα συζητηθούν επίσης οι εξελίξεις στο Κυπριακό, ενώ η σύνοδος αναμένεται να ολοκληρωθεί με υπογραφή μνημονίου συνεργασίας για διαχείριση υδάτων, κοινές δηλώσεις στον Τύπο και γεύμα.
Ειδικότερα, μετά την τελετή υποδοχής κατά την άφιξη στο Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία, στις 9:20 θα υπάρξει κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη. Εν συνεχεία θα πραγματοποιηθεί η διευρυμένη διμερής συνάντηση Ελλάδας - Κύπρου. Θα ακολουθήσει η διευρυμένη διμερής συνάντηση Κύπρου - Ισραήλ και στις 11:30 θα πραγματοποιηθεί η τριμερής συνάντηση των κ. Τσίπρα - Αναστασιάδη - Νετανιάχου και κατόπιν η διευρυμένη τριμερής συνάντηση Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ. Για τις 13:10 έχουν προγραμματιστεί η τελετή υπογραφής και οι κοινές δηλώσεις και στις 13:40 το γεύμα.
Ναυτεμπορική

3 σχόλια:

  1. Το θέμα είναι όλα αυτά να μη γίνονται για τα μάτια της Τουρκίας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΠΑΝΤΩΣ,ΜΙΑ ΧΑΡΑ ΠΟΥΛΗΣΕ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΑ HARPY,TOYΣ POPEY KAI THN TEXNOΛΟΓΙΑ ΤΩΝ UAV ΠΟΥ ΠΗΡΕ ΑΠΟ ΕΜΑΣ...ΑΛΛΑ ΞΕΧΑΣΑ ,ΟΙ "ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ" ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΟΦΙΛΕΣ ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΙΣΩΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.