27/1/16

Θολό το τοπίο των συνομιλιών για το Συριακό - Εκτός οι Κούρδοι του PYD

Την Παρασκευή αρχίζει η διαδικασία στη Γενεύη
Το τραπέζι στη Γενεύη για το νέο γύρο των συνομιλίων στο Συριακό στήνεται για την Παρασκευή, όμως οι προοπτικές παραμένουν θολές: Η μάχη γύρω από τους συμμετέχοντες έκλεισε, με το κουρδικό PΥD να μένει εκτός της διαδικασίας. 
Σύμφωνα με το Παρίσι, τη συριακή αντιπολίτευση θα εκπροσωπήσει ομάδα που υποστηρίζεται από τη Σαουδική Αραβία.

Μιλώντας την Τετάρτη στη γαλλική ραδιοφωνία, ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς ανέφερε πως ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών για το Συριακό, Στεφάν ντε Μιστούρα, «με πληροφόρησε ότι δεν έστειλε πρόσκληση στο PYD». 

Το κουρδικό κόμμα, ανέφερε ο Φαμπιούς, «δημιουργούσε τα περισσότερα προβλήματα». Σύμφωνα με το Παρίσι, οι ομάδες της αντιπολίτευσης που υποστηρίζονται από τη Σαουδική Αραβία αντιδρούσαν στη συμμετοχή του PYD. 

Αντίθετη όμως με τη συμμετοχή των Κούρδων στις συνομιλίες ήταν κυρίως η Αγκυρα, θέση που την εξέφρασε και κατά την επίσκεψη την περασμένη εβδομάδα του αντιποροέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, στην Τουρκία. Η τουρκική πλευρά αντιδρά στη συμμετοχή του PYD, παρά τις μάχες που έχεις δώσει για την αναχαίτηση του Ισλαμικού Κράτους στη βόρειο Συρία, επικαλούμενη το γεγονός ότι είναι προέκταση των κούρδων ανταρτών του ΡΚΚ στην Τουρκία και τις σχέσεις του με το καθεστώς του Μπασάρ αλ Ασααντ.

Από την πλευρά του ΟΗΕ, οι υπηρεσίες του στη Γενεύη περιορίστηκαν στο ότι ο Ντε Μιστούρα σκοπεύει σύντομα να κάνει επίσημες ανακοινώσεις για τους συμμετέχοντες και δεν θα κάνει εκ των προτέρων σχόλια.

Γάλλος διπλωματης που επικαλείται το Reuters ανέφερε πως οι ομάδες της αντιπολίτευσης που υποστηρίζονται από τη Σαουδική Αραβία θεωρούν ότι το PYD δεν είναι ομάδα της αντιπολίτευσης, καθώς η θέση του δεν είναι να φύγει ο Άσαντ. Η Ρωσία είχε εκφράσει τη θέση ότι το PYD θα έπρεπε να είναι παρόν στην Γενεύη.
ΒΗΜΑ

2 σχόλια:

  1. Αγαπητέ κ. Καλεντερίδη, δεν βλέπω πού πιέζουν οι ΗΠΑ την Τουρκία (για να μη χρησιμοποιήσω την έκφραση που εσείς χρησιμοποιήσατε σχετικά σε άλλο σχόλιο άλλου άρθρου). Βλέπω μόνο ότι συστηματικά προωθούνται οι θέσεις της Τουρκίας, όχι μόνο από τις ΗΠΑ, αλλά και την ΕΕ και ιδιαίτερα τη Γερμανία, παρά τις τρομερές μεταναστευτικές ροές. Ό, τι και να πει η Ρωσία, ΝΑΤΟ, ΗΠΑ, ΕΕ προωθούν την δική τους ατζέντα στην περιοχή. Εντύπωση μου έκανε η υποδοχή του Ροχανί στην Ιταλία, σε αντίθεση με τη Γαλλία. Μακάρι να έχουν καλή κατάληξη όλα αυτά. Το Ισραήλ, υποθέτω είναι αντίθετο με αυτήν την σύσφιξη των σχέσεων, με ό, τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται. Αναρωτιέμαι, αν τα όσα φέρεται να υποστήριξε σχετικά με την ίδρυση κουρδικού κράτους η ισραηλινή υπουργός προ ημερών εκφράζουν την πολιτική του Ισραήλ γενικώτερα, και πώς αυτό μπορεί να συνδυαστεί με την αναθέρμανση των σχέσεων του Ισραήλ με την Τουρκία. Οι Αμερικανοί προωθούνται στο Αφγανιστάν, στην...πλάτη του Ιράν, απομονώνοντάς το. Συρία, Ιράκ, (Ιράν), Αφγανιστάν, Πακιστάν. Προς βορράν Τουρκμενιστάν, Ουζμπεκιστάν, Τατζικιστάν... Πλησιάζοντας υπόγεια Ρωσία, Κίνα, Ινδία! Για μἀς, εύχομαι ο Θεός να μάς είναι βοηθός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όλγα
      η εκτίμησή μου είναι ότι ΗΠΑ κια Ρωσία σε "χοντρές" γραμμές έχουν συμφωνήσει όσον αφορά τη στρατηγική διαχείρηση του ζητήματος Συρία - Ι.Κ.
      Φυσικά υπάρχουν και λεπτομέρειες, οι οποίες δεν έχουν προσδιοριστεί και καθοριστεί και αυτές θα κριθούν στην εξέλιξη των γεγονότων.
      Προς το παρόν η Τουρκία αποκλείεται από τη Συρία, αν αποκλειστεί και από το Ιράκ, θα πρόκειται για μείζονα γεωπολιτική εξέλιξη.

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.