29/11/16

Η θέση της Ελλάδας στον κόσμο: 6 δείκτες εθνικής αποτυχίας


Μερικές  φορές, τα λόγια και οι αναλύσεις περιττεύουν. Αρκεί να ανατρέξει κανείς σε διεθνούς κύρους έρευνες, στατιστικές και δείκτες για να βρει ποια είναι η θέση μας στον σύγχρονο κόσμο. Είναι η οικονομία μας ελεύθερη, όπως διατείνεται η Αριστερά η οποία μιλά για «βάρβαρες, νεοφιλελεύθερες πολιτικές των Μνημονίων»; Έχουμε επενδύσεις όπως μας διαβεβαιώνουν οι κυβερνήσεις μας; Με ποιες χώρες συγκρίνεται η ποιότητα ζωής στην Ελλάδα; Αυτά κι άλλα πολλά παρουσιάζονται συνοπτικά σε μια έρευνα άκρως ανησυχητική για το μέλλον του τόπου. Η έρευνα -σεβόμενη την αναγνώστη- δεν περιλαμβάνει σχολιασμό, παρά μόνο ξεχωριστά στο τέλος ως προσωπικό συμπέρασμα.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
Ο Δείκτης Οικονομικής Ελευθερίας του Heritage Foundation, θεωρείται η πλέον αξιόπιστη καταμέτρηση του πόση οικονομική ελευθερία έχει η κάθε χώρα του κόσμου. Συνδυάζει εκατοντάδες διαφορετικά στοιχεία, όπως κρατικές δαπάνες, διαφθορά, νομοθετικό πλαίσιο για τις επενδύσεις, εμπορική ελευθερία κ.α. και εκδίδει ετησίως το σκορ και τη διεθνή κατάταξη της κάθε χώρας. Η Ελλάδα βρίσκεται στην 138η θέση, μόλις 30 θέσεις μακριά από την τελευταία Βόρεια Κορέα. Η οικονομία της χαρακτηρίζεται «σχεδόν ανελεύθερη», ενώ οικονομικά περισσότερο ελεύθερες χώρες από αυτήν, είναι το Βιετνάμ, το Μπουρούντι, η Μπουρκίνα Φάσο, η Ουγκάντα, η Γκαμπόν, η Τανζανία και το Μπαγκλαντές.

Για τη συνέχεια MarketNews

7 σχόλια:

  1. Είδαμε και την προκοπή των νεοφιλελεύθερων επιλογών και το που μας κατάντησαν ως κοινωνία, πότε συμβάδισαν η ευτυχία των αριθμών με την ευτυχία των ανθρώπων;
    Όσο για δείκτες τέτοιων ευαγών "ιδρυμάτων" προσωπικά με αφήνουν παγερά αδιάφορο. Αναρωτιέμαι αν κανείς παίρνει στα σοβαρά κάτι τέτοιες ανακοινώσεις "δεικτών"...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγαπητέ συνονόματε είμαι σίγουρος ότι δεν έχεις ιδέα τι πρεσβεύει ο φιλελευθερισμός και ποιες οι διαφορές του με τον νεοφιλελευθερισμό.
    Το πρόβλημα είναι ότι η Ελλάδα αποτελεί ένα από τα 3 τελευταία κομμουνιστικά κράτη στον πλανήτη, μαζί με την Κούβα και την Β.Κορέα ,το οποίο δεν παράγει όσο πλούτο θα έπρεπε για να διατηρεί ο λαός της ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης. Η Κούβα σιγά σιγά αλλάζει μονοπάτι αναγνωρίζοντας τα λάθη της .
    Εάν δεν εκσυγχρονιστούμε επιτέλους και δεν αρχίσουμε να παλεύουμε ο καθένας από το δικό του μετερίζι μας περιμένει η μοίρα της Β.Κορέας.Ήδη η ακραία φιλοκυβερνητική προπαγάνδα της ΕΡΤ των χιλιάδων άχρηστων κηφηναριών δείχνει τον "φωτεινό" δρόμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν εχω ιδέα λέει; πως δεν έχω ιδέα, τόσους άστεγους βλέπω να κοιμούνται στα παγκάκια και στις πλατείες, και φυσικά εχω ιδέα τι σημαίνει ο λατρευτός σας νεοφιλελευθερισμός! Το μόνιμο ζητούμενο κάθε νεοφιλελεύθερης πολιτικής είναι η εξαθλίωση της κοινωνίας και τίποτε περισσότερο, τώρα αν προσπαθείς να με πείσεις πως σαν λαός σαν χώρα έχουμε την πολυτέλεια να δεχόμαστε την ύπαρξη εξαθλιωμένων πολιτών σαμ μια αναγκαία συνθήκη λόγω της μνημονιακής υποδούλωσης, ε αυτό με ξεπερνά, επίσης καλό είναι να πάψουμε να βλέπουμε σε ότι μας χαλάει τη σούπα, στην αντίθετη άποψη με δυο λόγια, το φάντασμα του κομμουνισμού!

      Διαγραφή
    2. Ιωαννη Μ.,κομμουνιστικη ειναι η οικονομικη πολιτικη που ασκειται απο τις κεντρικες τραπεζες.Οπως και ξεχνας οτι η Κινα,που ειναι η δευτερη οικονομια, εχει κρατικο καπιταλισμο.

      Διαγραφή
  3. Να ρωτησουμε και τους αμερικανους ,τον παγκοσμιο οργανισμο εμποριου και την κομισιον;
    Νομιζω οτι το μονο μελημα μας απο την απελευθερωση κιεντευθεν ειναι ναμαστε ευχαριστοι στους "συμμαχους"...Και αυτο,δεν μπορει να συμβαδιζει με την σοβαρη αναπτυξη της χωρας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ενα παραδειγμα προσφατο: Κατι νεα παιδια-αρχιτεκτονες εχουν εκπονησει ενα εμπνευσμενο κατα την γνωμη μου,σχεδιο κατασκευης αντιγραφου του κολοσσου της Ροδου.Εχουν βρει και χρηματοδοτες.Πιστευετε οτι θα γινει ποτε;
      Υπαρχουν ανθρωποι που αγαπουν ειλικρινα την Ελλαδα και στο εσωτερικο και στο εξωτερικο Ελληνες και μη.Πιστευετε οτι θα τους αφηναν ποτε να βοηθησουν την χωρα;Ανεξαρητου κυβερνησης, ειτε φιλελευθερης,νεοφιλελευθερης,ειτε κομμουνιστικης ή οπως αλλιως θελετε να χαρακτηριστει αυτη.Οτιδηποτε καταστρεφει τον τοπο και μονο θα υιοθετηθει ενριπει οφθαλμου.Ειτε απο τις κυβερνησεις,ειτε και απο τους πολιτες οι οποιοι χαχολοι οντες,δεν εχουν ουτε την παιδεια,ουτε την αρμοζουσα υπερηφανια να αντισταθουν επι της ουσιας.
      Ταυτιζουν δε τον πατριωτισμο με την υποταγη.

      Διαγραφή
  4. Να ρωτησουμε και τους αμερικανους ,τον παγκοσμιο οργανισμο εμποριου και την κομισιον;
    Νομιζω οτι το μονο μελημα μας απο την απελευθερωση κιεντευθεν ειναι ναμαστε ευχαριστοι στους "συμμαχους"...Και αυτο,δεν μπορει να συμβαδιζει με την σοβαρη αναπτυξη της χωρας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.