26/2/16

Ελληνοαυστριακή σύρραξη: Ανεπιθύμητη στην Ελλάδα η υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας

Μετά τις νέες απειλές κατά της χώρας μας για τη φύλαξη των συνόρων
Ελληνοαυστριακή σύρραξη: Ανεπιθύμητη στην Ελλάδα η υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας
Η Αυστριακή υπουργός Εσωτερικών, Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ, του συγκυβερνώντος - με τους Σοσιαλδημοκράτες - συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, προειδοποιεί πως «εάν η Ελλάδα δεν μπορεί να προστατεύσει τα σύνορά της, θα πρέπει να τεθεί το ερώτημα για το εάν αυτή μπορεί να συνεχίσει να είναι εξωτερικό σύνορο της Σένγκεν».

Την άρνηση της Αθήνας στο αίτημά της για να επισκεφτεί την χώρα μας την ερχόμενη εβδομάδα, συνάντησε η υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας, Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ, μία μέρα μετά την ανάκληση της πρέσβειρας της Ελλάδας στη Βιέννη. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών απάντησε στην αυστριακή υπουργό ότι για να γίνει δεκτό το αίτημά της, θα πρέπει να αρθούν όλες οι αποφάσεις της Διάσκεψης της Βιέννης.

Αυτή είναι η τελευταία εξέλιξη μετά τη σκληρή στάση και την έντονη αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών το οποίο χθες κάλεσε στην Αθήνα για διαβουλεύσεις τη πρέσβη της Ελλάδας στη Βιέννη Χρυσούλα Αλειφέρη.

Την κίνηση αυτή του ΥΠΕΞ ακολούθησε δήλωση του προέδρου της Αυστρίας Χάιντς Φίσερ, σχετικά με την πρωτοβουλία διάσκεψης στη Βιέννη των Αυστριακών υπουργών Εσωτερικών και Εξωτερικών με τους ομολόγους τους  των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων εν απουσία της Ελλάδας, στη δημόσια αυστριακή τηλεόραση με την οποία εξέφρασε την έκπληξή του για την απουσία της χώρας μας από διάσκεψη. «Σε ό,τι αφορά τη σύνθεση των συμμετεχόντων, έμεινα έκπληκτος που δεν ήταν ανάμεσά τους η Ελλάδα, κάτι που το επισήμανα» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Τις απειλές που εκτοξεύει τις τελευταίες εβδομάδες εναντίον της Ελλάδας για αποπομπή της από τη Ζώνη Σένγκεν, επανέλαβε και την Πέμπτη σε δηλώσεις της από τις Βρυξέλλες η Αυστριακή υπουργός Εσωτερικών, Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ, του συγκυβερνώντος - με τους Σοσιαλδημοκράτες - συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, προειδοποιώντας πως «εάν η Ελλάδα δεν μπορεί να προστατεύσει τα σύνορά της, θα πρέπει να τεθεί το ερώτημα για το εάν αυτή μπορεί να συνεχίσει να είναι εξωτερικό σύνορο της Σένγκεν».

Η Αυστριακή υπουργός υπεραμύνθηκε της απόφασης για ενίσχυση των ελέγχων στα σύνορα της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα, «ώστε να σταματήσουμε τις προσφυγικές ροές», απόφαση η οποία πάρθηκε χθες κατά την αμφιλεγόμενη Διάσκεψη της Βιέννης για τα Δυτικά Βαλκάνια, με αντικείμενο τον περιορισμό των προσφυγικών ροών.

Η Διάσκεψη, την οποία είχαν συγκαλέσει εξωθεσμικά η ίδια και ο υπουργός Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς, με τη συμμετοχή ομολόγων τους από εννέα βαλκανικές χώρες, ερήμην της Ελλάδας, είχε προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις της Αθήνας, όπως επίσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Γερμανίας και της Ιταλίας.

Η Ελλάδα αντέδρασε με διάβημα διαμαρτυρίας αλλά και κριτική από τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά και τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα - κριτική η οποία κορυφώθηκε με ιδιαίτερη αυστηρότητα από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στην χθεσινοβραδινή ομιλία του στη Βουλή.

Όπως ανέφερε στις σημερινές δηλώσεις της η Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ, η Διάσκεψη της Βιέννης αποτελεί «την αρχή του τέλους της νεύσης για διέλευση», και ότι η ίδια είχε επ’ αυτού σήμερα μια ειλικρινή συνομιλία με τους ομολόγους της των βαλκανικών χωρών, της Ελλάδας και της Γερμανίας, κατά την οποία, όπως ισχυρίστηκε η Αυστριακή υπουργός, ο Έλληνας ομόλογός της φέρεται να της είπε πως η χώρα του δεν μπορεί να προστατεύσει τα εξωτερικά σύνορα.

«Εάν η Ελλάδα δεν μπορεί να το κάνει, τότε μας προσφέρει το καλύτερο επιχείρημα, γιατί πρέπει να δράσουν άλλοι», ανέφερε χαρακτηριστικά η Μικλ-Λάιτνερ.

 http://www.tovima.gr/world/article/?aid=779831

4 σχόλια:

  1. Αντι να κλεινουμε τα συνορα,ανακαλουμε το προσωπικο απ'τις πρεσβειες.
    Τα αυτονοητα οπως το κλεισιμο και σφραγισμα των συνορων για λογους εθνικης ασφαλειας θεωρουνται προκλησεις απο την κυβερνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

    ΑΙΔΩΣ ''ΑΡΓΕΙΟΙ''

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ας είμαστε ρεαλιστές. Μόνοι τους ενεργούν οι Αυστριακοί; Πίσω από αυτούς κρύβονται οι Γερμανοί. Δήθεν κάνουν ότι τούς μαλώνουν από μπροστά καί από πίσω τούς καθοδηγούν.Μάς απειλούν ότι θά μας βγάλουν από τήν Σέ γεν. Ο Ευρωβουλευτής κ.Μαριάς σέ άρθρο πού δημοσιεύθηκε έλεγε ότι δέν είναι τίποτα σπουδαίο. Πάλι θά μπορούμε νά ταξιδεύουμε στήν Ευρώπη μέ διαβατήριο.Τό όφελός όμως θά είναι ότι οι μετανάστες δέν θά μπορούν νά παίρνουν χαρτιά γιά νά ταξιδεύουν προς τήν Ευρώπη πού είναι η επιθυμίας τους.Τό αποτέλεσμα θά είναι νά μήν επιλέγουν τήν χώρα μας γιά νά προωθηθούν προς τίς χώρες Γερμανία, Αγγλία, Σουηδία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Και η ΧΟΥΝΤΑ ΨΥΡΙΖΑ είναι ανεπιθύμητη στην Ελλάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πρέπει να κλεισουμε τα σύνορα ΑΠΟ την Ευρώπη και οχι προς..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.