7/4/16

Αρτσάχ ή Ναγκόρνο Καραμπάχ – Η ιστορία και η εστία έντασης με το Αζερμπαϊτζάν

Αρτσάχ ή Ναγκόρνο Καραμπάχ – Η ιστορία και η εστία έντασης με το Αζερμπαϊτζάν

  • Πενήντα χρόνια από τη Γενοκτονία των Αρμενίων, το 1965 σε διαδήλωση στο Ερεβάν ακούγονται συνθήματα και για το Αρτσάχ
  • Του Αρά Μαγκογιάν*
  • Οι ευρείας κλίμακας στρατιωτικές επιχειρήσεις που εξαπέλυσαν οι δυνάμεις του διεφθαρμένου δικτάτορα Αλίεφ κατά του Αρτσάχ (Ναγκόρνο Καραμπάχ) τη νύχτα της 1ης προς την 2α Απριλίου 2016, συσπείρωσαν και πάλι όλους τους Αρμενίους τόσο στην Αρμενία όσο και στη διασπορά, κατά του διαχρονικού εχθρού, του δεύτερου δηλαδή τουρκικού κράτους που προέκυψε μετά το τέλος του Α΄ Παγκόσμιου Πολέμου, φέροντας το όνομα της ιρανικής επαρχίας Αζερμπαϊτζάν (Ατροπατηνή).
Η συνέχεια του άρθρου στο Pontos-news

7 σχόλια:

  1. ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΤΟ ΑΡΘΡΟ στό ΠΟΝΤΟΣ ΝΙΟΥΖ. Συμπέρασμα : Δέν ὑπάρχει κανείς λόγος νά μήν ἀναγνωρίσῃ πρώτη ἡ Ἑλλάδα, τήν Ἀρμενική περιοχή Αρτσάχ ή Ναγκόρνο Καραμπάχ ὡς ἀνεξάρτητο κράτος. Ὄχι κυρίως ὡς αὐτόνομη περιοχή τῆς πρώην ΕΣΣΔ, ἀλλά κυρίως μέ βάση τήν ἀρχή τοῦ ΟΗΕ περί δικαιώματος αὐτοδιαθέσεως τῶν λαῶν. Μέ εἰδικότερη μάλιστα βάση, ὅτι γιά τήν ἄσκηση τοῦ δικαιώματος αὐτοδιαθέσεως λαοῦ, προτιμᾶται ὁ ἱστορικά ἀπό περισσοτέρων χρόνων ἤ καί περισσότερων αἰώνων διαμορφωμένος σέ μία περιοχή λαός (καί δή ὡς ἔθνος), προτιμωμένου πάντως αὐτοῦ ἔναντι τοῦ τυχόν διά πολεμικῆς κατακτήσεως ἤ βίας ὑστέρως διαμορφωθέντος λαοῦ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οι Αρμενιοι σαφώς και έχουν το δίκιο με το μέρος τους. Στηρίζω την προσπάθεια τους 100%.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σωκράτη Αλεξανδρινέ αυτό περί αρχαιότητας των λαών για το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης ανάθεμα κι αν έχει εφαρμοστεί ποτέ! Πάντα ο νικητής επέβαλε την θέληση του. Οπότε ακόμα κι έχει κάποιος δίκιο πρέπει να πολεμήσει και να νικήσει, αλλιώς θα μείνει με το δίκιο του!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ένα πρόσφατο παράδειγμα κατάκτησης δικαίου ήταν και η Κριμαία. Ακόμα και αν η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων είναι Ρώσοι, αν η Ρωσία δεν είχε την απαιτούμενη πυγμή να την πάρει πίσω με το έτσι θέλω, Ουκρανικό έδαφος θα παρέμενε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το Αζερμπαιτζάν είναι κράτος προτεκτοράτο της Τουρκίας και της "Δύσης" (παλαιότερα ελέγετο ότι θα χρησιμοποιηθή ως βάση για την καταστροφή των πυρηνικών του Ιράν με το οποίο συνορεύει.) ,δικτατορικό εκεί βεβαιώς δεν πειράζει ο δικτάτορας όπως ο Άσσαντ.Επίσης είναι το προπύργιο της διείσδυσης της Τουρκίας στα τουρκόφωνα κράτη στο μαλακό υπογάστριο της Ρωσίας.Είναι και το πρώτο κράτος που εφάρμοσε τις απευθείας πτήσεις με τα κατεχόμενα μετά την Τουρκία.Ως εκ τούτου δεν μπορεί η Ελλάδα εκτός αν δεσμεύεται από τις συμμαχίες της να μην αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Αρτσάχ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ειναι να γελά κανείς με την σταση της (ορθόδοξης) Γεωργίας η οποία είναι η τρίτη χώρα του Νότιου Καυκάσου. Επειδή η (Χριστιανική) Αρμενία είναι ισχυρή σύμμαχος της Ρωσσίας, η Γεωργία υποστηρίζει κατα 80% το μουσουλμανικό Αζερμπαιζάν, λόγω της φιλοαμερικάνικής γραμμής που τηρεί κυρίως μετά τα γεγονότα του 2008 με τον πόλεμο της αποσχισθείσας Νοτίου Οσσετίας. Η Γεωργία προτιμα να τα έχει καλά με την Τουρκία και το Αζερμπαιζάν λόγω των αγωγών που διέρχονται από το εδαφός της, ξεχνώντας ότι και οι δύο είναι προαιώνιοι εχθροί τους. Σε αντίθεση κατακρατεί το 10% του φυσικού αερίου του αγωγού της Ρωσσίας προς την Αρμενία και δεν επιτρέπει την επαναλειτουργία της σιδηροδρομικής γραμμης Ρωσσίας - Αμπχαζίας- Αρμενίας μέσα από το εδαφός της. Στην Γεωργία κατοικούν αρκτες χιλιάδες Αρμενίων κοντά στα σύνορα με την Αρμενία καθώς και χιλιάδες Αζέρων. Η όποια διαμάχη στα γειτονικά κράτη θα επιφέρει εσωτερικές εθνικές διαμάχες στο εσωτερικό της Γεωργίας με απρόβλεπτες εξελίξεις για την ειρήνη στην περιοχή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πουθενα δεν παει το μυαλό σας...

    Αν ξεσπάσει πόλεμος σε αυτο τον άξονα... πανε περίπατο οιλοι οι TAP, TANAP, NTIRINTAP κλπ.

    Δηλαδή οιλοι οι εναλλακτικοί αγωγοί της Ευρώπης της ευημεριας των λαων.

    Οποτε μόνο ρωσικό αέριο και αμα γουστάρουν...

    Γιαυτό μην βιάζεστε να ονοματισετε τις συμμαχίες.

    Η μονη που φαινεται να παίζει τα ρέστα της, και να τα χάνει... είναι οχι τυχαία η Τουρκία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.