30/4/16

Επικίνδυνοι ελιγμοί πάνω από το Ανατολικό Αιγαίο


ΒΑΣΙΛΗΣ ΝΕΔΟΣ

Τις τελευταίες 15 ημέρες έχουν πετάξει πάνω από το Αιγαίο τρεις διακεκριμένοι επισκέπτες. Αρχικά η υπουργός Αμυνας της Ολλανδίας Γιάνιν Πλάσερτ, έπειτα η Γερμανίδα ομόλογός της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τέλος ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ. Απαντες ενημερώθηκαν και σε ορισμένες περιπτώσεις είχαν και προσωπική εμπειρία από την επικίνδυνη κατάσταση που επικρατεί πάνω από το Αιγαίο, όταν τουρκικά αεροπλάνα πραγματοποιούν παραβιάσεις, αναχαιτίζονται και ορισμένες φορές εμπλέκονται σε εικονικές αερομαχίες με τα ελληνικά μαχητικά.
Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ευάγγελος Αποστολάκης πέταξε με ένα F-16 Block 52+ πάνω από το μεγαλύτερο τμήμα του Αιγαίου, αφενός προκειμένου να καταδείξει τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στο αρχιπέλαγος, αφετέρου για να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι τι αντιμετωπίζουν καθημερινά οι Ελληνες πιλότοι. Ευλόγως, έπειτα από το μπαράζ υπερπτήσεων τουρκικών αεροσκαφών, ιδιαίτερα πάνω από τις Οινούσσες, δημιουργούνται κάποια ερωτήματα. Κατ’ αρχάς, ποια είναι η πραγματική κατάσταση και ποια τα χαρακτηριστικά της;

Για τη συνέχεια Kathimerini

4 σχόλια:

  1. Κατόπιν των συνηθισμένων τουρκικών παρενοχλήσεων στο ανατολικό Αιγαίο, και με την παράλληλη σημερινή απόφαση της Ελλάδος να εγκαταστήσει στρατιωτική φρουρά στην παρακείμενη των Οινουσσών νησίδα Πασά, ξανα-επισημαίνω την παράξενη συμπεριφορά του google, όπου επιμένει στους χάρτες του σε πολλές ελληνικές νησίδες -συνήθως ακατοικητες- μαζί με την Ελληνική ονομασία να αναφέρει αυτές και με την τουρκική αντίστοιχη, και το κάνει αυτό τόσο μάλιστα χτυπητά που αντί του χαρακτηρισμού "νησί" ή "νησίδα" κτλ στην ελληνική γλώσσα, αφού ελληνικό έτσι και αλλιώς είναι το νησί, να αναφέρει η google την τουρκική ονομασία μαζί με την λέξη "ada" που ακριβώς σημαίνει νησί.

    Το θέμα είναι σοβαρό και το είχαμε ξαναθίξει στην περίπτωση του Κύναρου, αλλά ωστόσο το φαινόμενο συνεχίζει να υφίσταται και με πλήθος άλλων ελληνικών νησίδων που φέρουν εκτος της ελληνικής και την τουρκική ονομασία. Κοινόχρηστο λινκ με σχετική εικόνα βάζω αμεσως πιο κάτω μέσα απο το gdrive μου:
    Εικόνα, από την ανατολικότερα των Οινουσσών νησιδα Πασα η οποία εκτός της Ελληνικής ονομασίας, φέρει και την τούρκικη ονομασία Pasa Ada

    * Σημειώνω οτι όπως είναι φυσικό ανάλογα με την τοποθεσία του επισκέπτη (που στην περίπτωση μου, η Τουρκία πάντως δεν είναι) οι χάρτες προβάλλονται με την γλώσσα και την τοποθεσία του επισκέπτη, αλλά ποτέ η google δεν αναφέρει μία ξεκάρφωτη γλώσσα που στην ανώμαλη περιπτωση μας είναι η τουρκική. Για ποιο λόγο αναφέρεται και η τουρκικη; Και να καταλάβουμε τι μπορεί να συμβαίνει να φέρουμε και ένα παράδειγμα, άραγε αν δουμε στον χάρτη μια τοποθεσια πχ στην Ισπανία θα γράφεται αυτή και και στα τούρκικα; (!!!!!!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συγχαρητήρια για την διαπίστωση-επισήμανση!

      Διαγραφή
    2. @ asper,

      Αρχικά, θεώρησα πως ίσως κάποια από τις ρυθμίσεις σου είναι λάθος. Για αυτό το λόγο επιχείρησα να επικεντρώσω και εγώ στην ίδια γεωγραφική περιοχή για να ελέγξω τα αποτελέσματα. Για να το πετύχω αυτό, χρησιμοποίησα σε 3 διαδοχικές δοκιμές, ισάριθμες ξένες IP (μία βρετανική, μία κουβανική και μία ρωσσική) και δοκίμασα από 2 διαφορετικούς ξενόγλωσσους browser με μη-ελληνικές ρυθμίσεις.

      Ενώ στην αρχή η γενική κατόπτευση της περιοχής (βλέπε screenshot http://s32.postimg.org/hp1rnivpw/Nisida_Pasas_01.jpg) δεν έδειχνε κάτι ανησυχητικό και ήμουν έτοιμος να σου απαντήσω πως κάνεις λάθος αφού τα τοπονύμια αναφέρονται στα Ελληνικά και στα Αγγλικά (ως διεθνής γλώσσα υποθέτω), όταν επιχείρησα να zoom-άρω και να πλησιάσω στην επίμαχη νησίδα, τότε πράγματι εμφανίστηκε το "Pasa Ada" όπως περιέγραψες (βλέπε screenshot http://s32.postimg.org/nass5blsj/Nisida_Pasas_02.jpg).

      Διαγραφή
    3. @Unknown, και εγώ το ίδιο σκεφτηκα στην αρχή αλλά οπως επισήμαινετε και εσείς όταν έκανα περισσότερο ζουμ τότε φανηκε η τουρκικη ονομασία. Και αυτό μου φαίνεται παράξενο, σαν δηλαδή η google να βασίζεται σε χάρτες τούρκικης έκδοσης που ήδη έχουν τουρκικες ονομασίες. Αν και αυτό αν ίσχυε θα συνεβαίνε με ολα τα νησιά; Γιατι ομως συμβαίνει μονο για μερικά νησιά, όταν μάλιστα ουτε η απόσταση από τα τουρκικά παράλια παίζει ρόλο, όπως για παράδειγμα στο κυναρο που βρισκεται μακρια από αυτά. Δεν ξερω τι να πω;

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.